Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lexigen

7 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Úgy kellett nekem ez az orrspray, mint a levegő. Szó szerint. Miután a harmadik éjszakát szuszogtam, hörögtem át, döntöttem: gyógyszerellenes elveimet feladva hallgatok a reklámok hívó szavára és megveszem. Messiásként néztem a frissen vásárolt dobozra, alig vártam, hogy végre kipróbálhassam a…..
lexigen 2017.01.20 21:55:02
Kedves Blogtulajdonos!

Szakmabeliként szólalok meg, mikor azt mondom, hogy a cikk hemzseg a félrevezető félinformációktól, s általánosítva fogalmaz meg etikai megállapításokat a gyógyszerész társadalomról.

Alapvető hibák:

1. A gyógyszer, a táplálékkiegészítő és az orvostechnikai eszköz külön-külön kategóriát képvisel. Az ön által beillesztett listán gyógyszer NEM szerepel.

A gyógyszer, orvostechnikai eszköz, és táplálékkiegészítő kategóriákat összekeverni nem illdomos, ez nagyfokú szakmai tájékozatlanságra utal.
A feltüntetett készítmények mind táplálékkiegészítő és orvostechnikai eszköz, így a gyógyszereknél meghatározott lejárati idő becslési stratégia (95%-os maradék hatóanyag tartalom) ezen termékek esetében nem kerül alkalmazásra. Ezen készítmények lejárati idejét a gyártó határozza meg egyedül, azt hivatalos hatóság nem ellenőrzi. Az 5% hatóanyag-tartalomcsökkenés idekeverése félrevezető, hiszen ez a szabályzás csak gyógyszerek esetében érvényes. Így erre a téves információra további következtetéseket alapozni helytelen.

Az idézett jogszabály a GYÓGYSZEREK-re vonatkozik az akciós termékek NEM gyógyszerek.

Gyógyszerek expediálásánál a lejárati időt úgy kell figyelembe venni, hogy a gyógyszer kiszerelési egységének utolsó darabja ( tabletta, injekció, kapszula stb.) a lejárati idő utolsó napjáig kerüljön felhasználásra. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 30 szemes készítményt a lejárat előtt 30 nappal még lehet expediálni, a lejárat előtt 29 nappal már nem. Még egyszer: ez a gyakorlat csak GYÓGYSZER esetén kötelező eljárás. Az egyéb kategóriák esetén egy szabály van. A gyógyszertár lejárt készítményt nem expediálhat, hovatovább készletben sem tarthat, azt azonnal le kell választani a készletről. Tisztifőgyógyszerészi ellenőrzés során a fellelt lejárt készítmények után ( termékkategóriától függetlenül ) DOBOZONKÉNT 100.000 ft a pénzbírság.

Laikus számára a kategóriák megkülönböztetését a következő jelzések segítik:

OGYÉI eng. sz. (OGYÉI engedély szám) csak gyógyszerkészítményeken szerepel.
Az orvostechnikai eszközökön a CE jelzés szerepel.
A táplálékkiegészítőkön nem szerepel minden esetben OÉTI notifikációs szám, azonban minden esetben feltüntetésre kerül az ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐ jelzés.
Ezen kívül létezik még az speciális célra szánt gyógyászati tápszer kategória is.

2. Táplálékkiegészítők bomlására semmilyen vizsgálat nem készül, így a bomlástermékek hatásáról semmit sem lehet kijelenteni. (azt sem, hogy mérgezőek...)

3. a gyógyszerészi gondozás mint fogalom sem tiszta az ön számára. A gyógyszerészi gondozás a gyógyszertárban végzett betegségcentrikus tanácsadási és betegutánkövetési rendszer(metabolikus X szindróma, Diabetes mellitus, Benignus prostata hypertrophia), ajánlom figyelmébe az MGYK honlapjának ide vonatkozó részeit. Amit ön gyógyszerészi gondozásnak hív, annak a helyes megnevezése az információátadás az expediált készítményről.

4. hamarosan mérgezővé reinkarnálódó gyógyszer : Tehát az ön fejében a dec 31én lejáró gyógyszerkészítmény (már ugye ha tisztáztuk a pontos kategóriát) dec. 31 én még gyógyít, január 1-én pedig már halálos méreg. Sőt, továbbmegyek, 11:59 perckor még gyógyít, 00:01 kor már öl? Érdemes ennyire kisarkítani a mondanivalót ?

A közös eskünkkel való érvelést pedig minden szaktársam nevében visszautasítom. Ezek az emberek orvosi egyetemet végeztek azért, hogy nap mint nap a tára mögött állva (nem, az nem pult, az tára) szolgáljanak ki mindenkit 0-tól 100 éves korig. Az ön által leírt uszító hangvételű, tudáshiányra felépített érvrendszerével sértően hat , s minden gyógyszerészt pénzhajhász, etikátlan , a betegek egészségére törő személynek állít be. Mielőtt blogbejegyzést ír egy témáról, figyeljen oda jobban, mit mond a bennfentes forrása. S mindenekelőtt tájékozódjon a bírálni kívánt rendszer működéséről és a teljes jogszabályi háttérről.

Tisztelettel:

egy lejárat közeli gyógyszerekkel sosem akciózó hátrányos helyzetű kistelepülésen napi 12 órát dolgozó 2 diplomás, 2 szakvizsgás gyógyszerész
A 2010 es F1 Kanizsa Kupán minden összejött. Pozitív és negatív értelemben egyformán. A tréningeken futott remek eredmények után (14,4 és 13,55 ) a versenyen sehogy sem tudtam 15 alá nyomni az eredményeimet. A legjobb köröm is csak 15.1 volt. Mint utóbb…..
Modellezine Jó időre várva 2010.03.12 11:28:00
Március 12. van, 10 centis hó. Remek. A tél közepén bíztam benne, hogy február végén már tréningezni fogok az új hajóval. Az új hajó várat magára, az idő pedig a sokévi átlagnál is hidegebb. A víz 4 fokos, a teteje esténként hártyásra fagy... A glamour félévnyi pihenés…..
Date Kategory Name of the event Rang Place Organizer Kontakt / e-mailt 5. 4. 2010 ECO,  MONO,  HYDRO Pokal Ljubljane DP Ljubljana - Koseze DM Ljubljane http://modelarji.com   9. 5. 2010 ECO,  MONO,  HYDRO Ob osvoboditvi…..
Február 5-7 én Nürnbergben jártam a Toyfair-en. A kiállítás az idén kissé magán viselte a világgazdasági válság jeleit, kevesebb volt a kiállító, a repianyag. Négy céggel folytattam tárgyalásokat, többek közt a Hacker-el és a Scorpionnal. A Hackernél tipikusan bunkó…..
Modellezine cleaning up... 2010.01.04 21:53:00
The saga begins.... 1 évi kosz és kupi vár eltakarításra. Még a hajókat se találtam meg:-) Na jó azért ez túlzás... Megérkezett Lehner úr újabb remekműve, 1530as 14 körös erőforrás. 51000-es fordulatnál 93% os hatásfokkal rendelkezik a motor... Ez közel van a fizikai…..
Modellezine Új év, új feladatok 2010.01.01 11:12:00
 Az új év eljött. 8 hónap és 18 nap a világbajnokság kezdetéig. Úgy döntöttem, az évet rendrakással kezdem a műhelyemben. Nagy feladat lesz... Fel kell építenem egy jól használható moduláris rendszert, úgy hogy javításra, szerelésre bármikor keresés és idegeskedés…..
Ez, itten, tényleg mellbevágja majd azt, aki elviszi. Lehetőleg ne Ticóval jöjjön érte, mert nem fér be a csomagtartóba. Egy közel félméteres hosszúságú, négycsatornás távirányítóval vezethető helikopterről van szó. E-Sky lama V4 - tényleg szenzációs. Persze helikoptert…..
Modellezine Köszöntő 2009.12.09 21:23:00
 Üdvözlet.  Ez a blog egy kísérlet. A modellezés mint hobbi egyre terjed az országban, meghódítva kicsit és nagyot.Valamit előljáróban : a Modell mozog. A makett áll. (a barátod mivel foglalkozik? Makett. Ja neeeeem, Modell. Ezt a kettőt mindig…..