Regisztráció Blogot indítok
Adatok
barnan

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Létezik alternatívája a lombikprogramnak, ráadásul nem merül fel morális ellenérv, viszont kevesen ismerik. Orvosi segítséget kértünk, hogy ez a helyzet megváltozzon: a NaProTechnológia szakértője válaszolt kérdéseinkre...
barnan 2017.08.26 10:05:08
"Dr. Wasilewski a nagyszámú hallgatóság előtt, közvetlen hangon mondta el pályafutása történetét. Őszinte és megrendítő tanúságtételt hallottunk! Tizennégy évig lombikprogramot vezetett. Híres, sikeres orvos volt, elmondása szerint szemérmetlenül sok pénzt keresett. Valós adatokat hallhattunk erről a tevékenységéről. Gyakorlatában a lombik program huszonhat százalékban volt hatékony. Ebből ikerterhesség harminc százalék, a szokásosnál gyakoribb a kis súlyú magzat, a fejlődési rendellenességgel született gyermek, és fokozott a perinatalis mortalitás.
A mesterséges folyamat esetleges későbbi genetikai következményeit még nem ismerjük.
Azokat az embriókat, akiket nem ültettek be az anyaméhbe, jó esetben lefagyasztják. A kiolvasztás technológiája még nem tökéletes, a „kiolvasztott” embrió rendszerint elgyengül vagy meghal. Többszörös ikerterhesség esetén gyakran végeznek embrióredukciót. Előfordulhat a petefészek túlstimulálása, amely az anya életét veszélyeztetheti, és akkor a magzat föláldozása a megoldás.
Az orvos nem tudja embernek, apró páciensének látni a magzatot, ugyanakkor élet és halál felett dönt önkényesen.
Dr. Wasilewski élete akkor vett drámai fordulatot, amikor lelkében egy nagyon határozott és erős hang háromszor ismételve fölszólította: „Bízzál Jézusban!”. Megértette a figyelmeztetést, belátta, hogy a korábbi tevékenységét nem folytathatja tovább. Azonnal letette a fehér köpenyt, hírnevet és a rangot, és elhagyta a klinikát. Belátta, hogy eszköz vagyunk Isten kezében, de nem döntő eszköz. Az Isteni Irgalmasság jegyében keresni kezdte a meddőség kezelésének útjait, és végül a NaPro technológiában talált rá a megoldásra. Ezt a módszert dr. Thomas W. Hilgers szülész-nőgyógyász dolgozta ki az Amerikai Egyesült Államokban. Dr. Wasilewski három éve egy NaPro-klinikán tevékenykedik; ártatlan gyermekek halála nélkül segít a gyermek után vágyakozó nőkön, párokon. Tiszteletben tart minden megtermékenyült életet. Gyakorlata szerint a hit és a tudomány nem zárja ki egymást.
Figyelmeztetéssel zárta tanúságtételét: Ne engedjétek, hogy akár egy ártatlan élet is elpusztuljon, mert mindegyikünknek felelni kell érte. Imádkozzunk, hogy az Élet tisztelete Isten terve szerint elfogadott legyen hazánkban."
(Előadás-tanúságtétel, Budapest, Sapientia Főiskola, 2011 - forrás: Tál és Kendő keresztény orvosok lapja, 13. oldal)
A migráció kapcsán másként gondolkodik a KDNP politikusa, ám ettől még igazi lelkipásztornak, mélyen hívő embernek tartja a katolikus egyházfőt...
barnan 2017.08.04 23:13:33
"– Ferenc pápa pár héttel ezelőtti Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy „a migránsok fivéreink és nővéreink, akik jobb életet keresnek távol a szegénységtől, éhezéstől, háborútól.”. Ez világos, de ha több százmillió vagy milliárd – kultúránkról, társadalmi berendezkedésünkről nem sokat tudó vagy azt elutasító – ember indulna meg a harmadik világból Európába a jobb élet reményében, az a civilizációnk végét jelentené…"

– Mi mindig is a kettős felelősség elvét vallottuk: segítés és önvédelem. A kettőt egyszerre szolgálja a helyben történő segítés, párhuzamosan a határvédelemmel. Az előbbi az emberhez méltó körülményeket, a helyben maradás feltételeit teremti meg. Az utóbbi a saját kultúránkat és családjaink biztonságát védi."

***

Magam nem értem, hogy adott politika/média megnyilvánulások miért nem voltak sokszor egyenesek, sokszor miért nem tényszerűen mutatták és mutatják be a valóságot, miért csak az egyik oldalát világítják meg folyamatosan a problémakörnek, miért riogatunk mindenki ellen, negatív indulatokat keltve, miért mostunk korábban sokszor össze mindenkit, lásd a médiumok felületeit, politikusi megnyilatkozásokat (visszakereshetők)? Ezen úton, eszközökkel, módszerekkel akaratlanul is méregcseppeket adagoltunk a társadalom irányába - lásd társadalom adott részének belső átformálódását. Azt gondolom, hogy ezek nélkül is lehetne kezelni a problémakört, pontosabban ezek nélkül kellene kezelni azt.

Vajon Jézus mit tenne és tett volna helyünkben?

S Jézus mit mondana Ferenc pápa ezen mondata helyett? "a migránsok fivéreink és nővéreink, akik jobb életet keresnek távol a szegénységtől, éhezéstől, háborútól." Hiszem, hogy ugyanazt, amely nem függene azok számosságától sem. Jézus mindenkiért áldozta életét, nem limitálta ezen irányba sem a számosságot.

A pápa Krisztus földi helytartójaként Jézust képviseli, tisztelet irányába, mert közel hajol Krisztushoz, a rászorulókban is rámutat Jézusra, a lelkek számára egyben a helyes irányba mutat ahhoz, hogy azok Isten országát építsék magukban, hogy az üdvösség irányába haladjanak.

Adott kommunikációk sokszor azon irányba sugallanak, hogy a pápa a korlátlan befogadást támogatja, folyamatosan, ami sokakat megvezet. A bölcs megoldás az lenne, amit a pápa úgy fogalmazott meg kb., Ne arra figyeljenek amit mások szerint gondolok, hanem amit mondok.

Ferenc pápa:
"...feltétlenül szükség van arra, hogy az elvándorlók származási országaiban szembenézzenek a kivándorlás kiváltó okaival. Első lépésként ez megköveteli, hogy az egész nemzetközi közösség felvállalja a menekülésre kényszerítő konfliktusok és erőszakos cselekmények felszámolását. Ezen kívül szükséges egy hosszú távú tervezés, amely képes megfelelő programokat kidolgozni a nagy igazságtalanságoktól és instabilitástól sújtott területekre vonatkozóan, hogy ott is mindenkinek biztosítani lehessen olyan komoly és valódi fejlődést, amely elősegíti minden gyermeknek, az emberiség reménységeinek javát."

Kezelni kell tehát egyrészt a migráció okait. S a párhuzamos eszközök halmazából akár ha a rászorultak befogadására térünk ki, mint segítő lehetőségre, ott milyen gondolatokat fogalmaz meg?

"Nem arról beszélek, amikor valaki saját hazájából külföldre emigrál: ennek a munkahiány az oka. Világos, hogy kívül keresnek munkát. Ez helyi probléma, kicsit benneteket is érint… Most azokról beszélek, akik hozzánk jönnek: háborúktól, éhségtől menekülnek. A probléma ott van. És a probléma miért ott van? Mert azon a földön kizsákmányolják az embereket, kizsákmányolják a földet, kizsákmányolás folyik, hogy több pénzt keressenek. Világméretű problémákkal foglalkozó közgazdászokkal beszéltem, akik látják ezt a problémát, azt mondják: be kell ruháznunk azokban az országokban; ha beruházunk, lesz munkájuk, és nem kell kivándorolniuk. Csakhogy ott háború folyik! Törzsek közti háború, ideológiai háborúk vagy mesterségesen keltett háborúk, ebből élő fegyverkereskedők által kirobbantott háborúk...

Hogyan cselekedjünk? Úgy vélem, mindegyik országnak magának kell látnia, hogyan és mikor: nem mindegyik ország egyforma; nem mindegyik országnak vannak ugyanolyan lehetőségei. Igen, de megvan a lehetőségük, hogy nagylelkűek legyenek! Nagylelkűek mint keresztények. Nem tudunk beruházni ott, de azok számára, akik jönnek… Hányat és hogyan? Nem lehet általánosan érvényes választ adni, mert a befogadás függ minden ország helyzetétől, és a kultúrától is. De biztosan sokat lehet tenni. Ott van például az imádság: hetente egyszer szentségimádáskor imádság azokért, akik zörgetnek Európa kapuján, és nem tudnak bejutni. Némelyeknek sikerül, másoknak nem … abszolút a befogadásra nyitott szív. Ez az abszolút! Az imádsággal, a közbenjárással megtenni a tőlem telhetőt."
barnan 2017.08.05 11:16:54
Eszközeink, módszereink, szavaink, viszonyulásaink és azok következményei

Mindegy lenne, hogy a keresztény mikor, mit mond, hogyan tesz, a szavak elillannának következmények nélkül? Érték-e az egyenesség, hitelesség, az igazság képviselete, az őszinteség, világosságban járás? Ezen értékek képviselete mellett vagy ezek figyelembevétele nélkül kell a kereszténynek megnyilvánulnia?

"... a szavunk áldás is lehet, és átok is. Ki ne emlékezne egy olyan szóra, ami döntőmódon elősegítette valami problémában, vagy megnyugtatta, békét adott a lelkének? Vagy egy olyan szóra, ami miatt egy fájó nyílhegy beletörött az életébe, és ma is karcolja a lelkét? Ó, mennyi mindenféle bajt, fájdalmat tudunk okozni szóval! Szavakkal, halkan, suttogva továbbadott szavakkal. - Azt mondta valaki, - nem fontos, hogy ki, és azután folyik a szó. Meg sem lehet állítani. Megy tovább szájról-szájra. Elhiszik az emberek, és az így okozott kár jóvátehetetlen.
Családi kötelékek szakadnak szét, barátok távolodnak el egymástól, házasságok bomlanak fel, emberi életek mennek tönkre... Micsoda hatalma van a szónak! Áldás, öröm árad szét, ahol egy szót szól valaki. És mi van a családi vihar, a veszekedés, a gyűlölet mögött? Szó, szavak, mindig újra szavak, mérgezett, kígyóként tekergőző, halált hozó szavak. Beszéd. Igen, a szó nemcsak hang, nemcsak pára, ami elszáll, hanem a szó hatalom. A pokol kapui szavakra nyílnak meg és szavakra zárulnak be. Áldás és átok, élet és halál van a szavakban, mint valami titokzatos edényekben.

Érthető hát, ha Jézus ennyire komolyan veszi a beszédet, a szavainknak a tisztaságát, szentségét, igaz voltát. Minden képmutatástól, kétértelműségtől, hazugságtól való mentességét. Mert a szó hatalom. Az igaz szó is hatalom, meg a hazug szó is hatalom. Az igaz szóban mennyei erők működnek, a hazug szóban pedig gonosz erők, sátáni pokoli tüzek égnek...

És ez a világ bizony tényleg tele van mindenféle hazugsággal. Mint a hínár, szövi be a hazugság az egész életet. Ezért van az, hogy bizalmatlanok az emberek egymás iránt, nem hisznek igazán egymásnak. Már eleve számolnak azzal, hogy a szavak akarnak valamit, hogy valójában nem úgy áll a dolog, ahogyan elmondja valaki, az igazság valahol a szavak mögött bujkál. Annyira megszokottá vált már az apróbb-nagyobb hazudozás, füllentés a mindennapi életben, hogy azt hisszük, talán nem is lehetne nélküle megélni. Lehet ebből a hínárból kikecmeregni? Meg lehet azt egyáltalán valósítani, amit Jézus mond, hogy “legyen a ti beszédetek: Úgy úgy; nem nem” (Mt 5,37)?

Nos, ezért olyan kimondhatatlan nagy nyereség az, hogy a mi keresztyén hitünk középpontjában olyan Valaki áll, Jézus Krisztus, Aki kristálytiszta és abszolút igaz, Akinek a lelkébe belenézhetünk és semmi egyebet nem találunk benne, mint százszázalékos őszinteséget, egyenességet és igazságot. Akinek minden kimondott szavára rátehetjük az életünket, nemcsak ezt a földit, hanem az örökkévalót is. Ő az egyedüli, Aki felette áll minden hazugságnak, Aki az igazság forrása, őre, érvényesítője, Aki maga az igazság. Aki éppen azért jött az emberi életbe, hogy mi, akiket húz lefelé, fogva tart az a bizonyos hínár, a hitünkkel belekapaszkodhassunk a testté vált igazságba, hogy megragadhassuk, mint a hullámok között süllyedő Péter, a felénk nyújtott isteni mentőkezét, és engedjük, kérjük, hogy mentsen ki bennünket a hazugságból, emeljen felül minden hazugságon az igazságba." [Joó Sándor lelkipásztor]

Vajon ha Jézus útját járjuk, nem lehetséges, hogy ott olyan erők, kegyelmek nyilvánulhatnak meg, amelyek túltesznek azon út lehetőségein, amely alternatív utat a magunk elgondolásai célravezetőbbnek tartanak? Biztosan magunk emberek látunk élesen, a távolba is s nem magunk vagyunk azok akik homályosan érzékelünk dolgokat illetve sokszor sötétben tapogatózunk?
Makláry Ákos nyílt levélben reagált a publicista pápagyalázó cikkére. A levelet teljes terjedelmében közöljük...
barnan 2017.07.30 12:13:58
Vallása, hite sokaknak lehet. A keresztény Krisztust, szándékait követi, törekszik a krisztusi lelkületre s vannak olyanok is, akik saját isteneket gyártanak, részben/egészben világi, saját elgondolások termékeit s ezen isteneket (keresztény szempontból bálványokat) maguk előtt tolva, azokkal együtt haladnak, mindig aktuálisan a kívánt irányba.

Vannak akik arra törekszenek, hogy megnyilvánulásaikkal Krisztusra mutassanak s vannak olyanok is, akik saját maguk által alkotott, maguk igényhalmazára formált hitvilágukban, maguk által formált vallásuk mentén saját isteneikre s közvetetten ezáltal önnön magukra mutatnak. Az utóbbit le is lehet önteni különböző névvel illetett mázakkal, de az attól belül még változatlan összetételű marad.

Nem a máz termi a gyümölcsöket, az csak a fedőréteget biztosítja. A gyümölcsök viszont azok, amelyek beszélnek magáról a termőről, jellemezve azt.

Ha az ember keresztény kíván lenni, akkor Krisztust és szándékait kell követnie, megnyilvánulásinak Krisztusra és szándékaira kell rámutatniuk, akkor is, ha adott dolgok nem kellemesek. Krisztusnak sem volt az amikor a keresztet a hátára vette, elhordta azt, majd kereszthalált halt, mindenkiért, azokért is, akik keresztre feszítették.

Megtehette volna, hogy csak saját érdekeit követi, Ő viszont Isten küldetését valósította meg. A kereszténynek is van küldetése, Jézustól kapta.

Krisztus az origo, Krisztus a keresztények közös nevezője, ugyanazon Krisztus. Nem emberek, emberi saját elgondolások (amelyeket hibák, gyarlóságok jellemezhetnek), Krisztus kell, hogy vezesse a keresztényeket elsődlegesen. Ezen esetben a követésre törekvők ugyanazon irányba és cél felé fognak haladni, egységben, Jézus akarata szerint. A megosztottság ellen kell dönteni, amely megosztottság lehetőséget teremt a gonosznak, hogy végezze dolgát, saját szándékai mentén, saját céljai felé.

(Figyelni kell, mert vannak akik megvezethetnek/megvezetnek másokat, szándékosan törekedve arra vagy akaratlanul, akár ismeretek hiánya miatt. Az ember eszközökké is válhat rossz erők kezében, akaratlanul is. Sokan állítanak valótlan, hamis dolgokat, nem ellenőrzött dolgokat, akár másoktól átvéve (hiteles források ellenőrzésére, saját gondolkozásra nem törekedve) s ezek magukat is helytelen irányokba vezetik. Ne legyünk helytelen irányokba megvezetettek, mert ez az emberi lélek épülése ellen dolgozik, az egyház megosztottságát erősíti, ami nem Jézus szándéka.)

Folyamatosan aktuális kérdés: Mikor, hol, mit tenne Jézus, milyen lelkület, szándékok vezérelnék?
A lovagkereszttel kitüntetett kormánybarát publicista ismét elemében volt, hazai katolikus egyházi vezetők nem terveznek reagálni...
barnan 2017.07.18 21:18:03
"Hogyan cselekedjünk? Úgy vélem, mindegyik országnak magának kell látnia, hogyan és mikor: nem mindegyik ország egyforma; nem mindegyik országnak vannak ugyanolyan lehetőségei. Igen, de megvan a lehetőségük, hogy nagylelkűek legyenek! Nagylelkűek mint keresztények. Nem tudunk beruházni ott, de azok számára, akik jönnek… Hányat és hogyan? Nem lehet általánosan érvényes választ adni, mert a befogadás függ minden ország helyzetétől, és a kultúrától is. De biztosan sokat lehet tenni. Ott van például az imádság: hetente egyszer szentségimádáskor imádság azokért, akik zörgetnek Európa kapuján, és nem tudnak bejutni. Némelyeknek sikerül, másoknak nem… Aztán előfordul, hogy valaki bejut, és olyan útra lép, amely félelmet ébreszt. Vannak országok, amelyek jól tudták integrálni a bevándorlókat, évek óta! Jól tudták integrálni őket. Más országokban sajnos gettók jöttek létre. Egy egész reformot kell végrehajtani világszinten, ezen a téren, a befogadás munkájában. Ez ugyanakkor relatív szempont: abszolút a befogadásra nyitott szív. Ez az abszolút! Az imádsággal, a közbenjárással megtenni a tőlem telhetőt. Viszonylagos az, ahogyan meg tudom tenni: nem mindenki tudja ugyanolyan módon tenni. De ez világméretű probléma! A teremtett világ kizsákmányolása és az emberek kizsákmányolása. Olyan időszakban élünk, amikor az embernek mint Isten képmásának a megsemmisítése folyik.

És itt szeretném ezzel a szemponttal lezárni, mert e mögött ott vannak az ideológiák. Európában, Amerikában, Latin-Amerikában, Afrikában, néhány ázsiai országban valóságos ideológiai gyarmatosítás folyik. Ezek közül az egyik – világosan néven nevezem – a gender! Ma a kisgyermekeknek – a kisgyermekeknek! – az iskolában ezt tanítják: a nemét mindenki maga választhatja meg. Miért tanítják ezt? Mert a könyvek azoké az embereké és intézményeké, akik pénzt adnak neked. Ezek az ideológiai gyarmatosítások, amelyeket nagyon befolyásos országok is pénzelnek. És ez szörnyű! Amikor Benedek pápával beszéltem, aki jól van, és világos a gondolkodása, azt mondta nekem: „Szentatya, ez a teremtő Isten elleni bűn kora!” Nagyon okos! Isten megteremtette a férfit és az asszonyt; Isten megteremtette a világot ilyennek, ilyennek, és ilyennek…, mi pedig az ellenkezőjét csináljuk. Isten „műveletlen” állapotot adott nekünk, hogy mi abból műveltséget, kultúrát hozzunk létre; de aztán ezzel a kultúrával mi olyan dolgokat művelünk, ami visszavisz minket a „műveletlen” állapotba! El kell gondolkodnunk azon, amit Benedek pápa mondott: „Ez a teremtő Isten elleni bűn kora!” Ez majd segít minket.

De te, Krzysztof, mondhatod nekem: „Mi köze ennek a migránsokhoz?” Egy kicsit a kontextus ez, tudod? A migránsokkal kapcsolatban azt mondom: a probléma ott van, az ő földjükön. De hogyan fogadjuk őket? Mindenkinek magának kell megvizsgálnia, hogyan. De mindannyiunknak nyitott lehet a szívünk, elhatározhatjuk, hogy a plébánián egy óra imádságot, egy óra szentségimádást a bevándorlókért végzünk. Az imádság hegyeket mozgat!" [Forrás: Magyar Kurír katolikus hírportál - Ferenc pápa a lengyel püspökökkel beszélgetett - a tartalmat adott világi médiák nem osztották meg, nem szemlézték]
barnan 2017.07.19 09:54:21
@Attilajukkaja: Jézus valóban mindenkire figyel. Magunk vagyunk viszont azok, akik sokszor nem figyelünk Rá, akik sokszor kizárjuk életünkből, ha adott érdekeink úgy kívánják.

Nem akkor lesz ezen ország keresztény, ha hangzatosan azt harsogjuk vagy egyszer-kétszer úgy teszünk, hogy ..., hanem ha mind többen már krisztusi gyümölcsöket fogunk teremni, paravánok előtt és mögött, már folyamatosan Krisztus követésre, Krisztusi lelkületre törekedve, a gyümölcsök mutatják meg mindenkor, hogy ki hol jár, merre tart.

Ahhoz viszont, hogy mind többen lépjenek rá a helyes útra, fontosak a keresztények krisztusi mintái, példái, a tanúbizonyságok, amelyek építenek és útbaigazítanak, ahogyan a romboló minták is sokakat, de már más irányba mozgatva. A kereszténynek küldetése van, lámpásnak kell lennie, meg kell mutatnia a világnak, hogy mit, mennyivel többet kínál Jézus mint mások, hogy krisztusi úton is lehet haladni ezen világban, Jézus módszerei, eszközei, lelkülete mentén, Jézus erejére támaszkodva, Jézus szándékait követve (!), nem felhígítva a középpontot, akár tetszőlegesen, a napi, aktuális, világi, saját érdekek szolgálatában, szimplán emberi meglátásokra támaszkodva. Ha a keresztény Krisztust, szándékait követi, Krisztus fogja segíteni a keresztény életét.

Csak ezen világban gondolkoznak sokan. Fontos a jelen életünk, de lehetséges életünknek az csak egy szeletét képezi, földi életünk véges - ezért hosszabb távban kell gondolkoznia a kereszténynek. Jelent fog majd képezni valamikor 2117, 3017, 10 017, 100 017, ... s nem mindegy, hogy akkor magunk hol leszünk, hol lesznek szeretteink s hol lesznek mások (amikor a XXI. század dolgai már a régmúlt homályába fognak veszni). S a jövő formálásában Jézusnak és saját döntéseinknek nem kis szerepe lesz.

Megtérés, Isten országának építése az emberben, élet Krisztusban a biztos út.
barnan 2017.07.20 09:07:26
Keresztények módjára kell kezelni a bevándorlást is, mint minden más problémát is társadalmunkban, elvándorlás, napi problémáink ... Az illegális bevándorlás sem szeretem vagy nem szeretem kérdéskör, az is egy olyan problémakör, amit kezelni kell, amit vissza kell szorítani, aminek vannak okai és következményei, amelyek irányába párhuzamosan kell lépni (kezdve az okok kezelésével, ha lehetséges), amely problémakör feloldására nincs pontos forgatókönyv és nincs rögtön ható orvosság sem, amely problémakör túlmutat földrészünk határain is és világméretű összefogást igényelne. Kezelni kell a problémakört úgy, hogy nem riogatunk, nem manipulálunk, hanem helyettük már igazságokat közlünk, tényeket közlünk a mérleg minden serpenyőjének tartalmát bemutatva. Nem hangolunk közösségeket egymás ellenében, nem osztunk meg, nem láttatjuk csak feketében vagy csak fehérben a problémakört, az abban érintetteket általánosítások mentén, s nem is járatunk le senkit adott érdekekben - viszont Jézus szándékai mentén haladunk.

Embert kell látni és láttatni mindenhol. Magunkat kell részben odaképzelni és szeretteinket mindkét oldalra vagy éppen Jézust. Érzékelni kell a veszélyeket is, mert jelen vannak, sokan, sokféle szándék mellett érkeznek, adott szélsőséges helyzetek is kialakulhatnak, amelyekkel számolni kell és a megfelelő lépéseket meg kell tenni az itt élők érdekében, miközben azt is érzékelni kell, hogy lehetnek illetve vannak az érkezők között olyanok is, akiknek adott pillanatban nincs visszaút, segítségre szorulnak s ha nincs más emberi mód, mind adott pillantban az átmeneti vagy állandó befogadás s adott feltételek, lehetőségek fennállnak, akkor a befogadás is opciót kell, hogy képezzen már a tárasadlom részéről - Jézus sem tanít másról ill. Ő is meghozta a maga áldozatait. S azt is látni kell, az adott helyzetek folyamatos alkalmazkodást igényelnek, hiszen a lehetőségek és körülmények is folyamatosan változnak. Ha a földrész tömegeket lesz kénytelen más irányba fordítani (ahogyan haladunk előre az időben, hiszen a világméretű problémakör megoldását elsődlegesen nem földrészünkre való befogadás képezi - mindenkinek az otthonában, annak közelében lenne optimális biztosítani az emberhez méltő körülményeket -, arra nem is lenne képes önmagában, s a lehetőségek is kimerülhetnek), akkor is a viszonyulás lehet az abszolút, ott is jelen lehet a nyitott szív a rászorulók irányába, amely ima szintjén is folyamatosan megnyilvánulhat továbbra is. A nyitott szív valóban a viszonyulás alapja, felcserélve a vallások és kultúrák egymás ellen hangolását, egymásban az ellenség láttatását, általánosítások mentén, még akkor is különbséget téve emberek között, mindenkit saját gyümölcse szerint megítélve, ha negatív hatások sorozatai érik az embert adott irányokból. Nem másokhoz kell a kereszténynek igazodnia és hasonlítania, hanem Jézushoz.
Az emeritus pápának tulajdonított üzenet terjed hazai körökben, csakhogy a hivatalától visszalépett egykori katolikus egyházfő nem írt olyat, amit tőle idéznek...
barnan 2017.07.17 21:19:00
"Nos, ezért olyan kimondhatatlan nagy nyereség az, hogy a mi keresztyén hitünk középpontjában olyan Valaki áll, Jézus Krisztus, Aki kristálytiszta és abszolút igaz, Akinek a lelkébe belenézhetünk és semmi egyebet nem találunk benne, mint százszázalékos őszinteséget, egyenességet és igazságot. Akinek minden kimondott szavára rátehetjük az életünket, nemcsak ezt a földit, hanem az örökkévalót is." [Joó Sándor lelkész]

***

Varga László atya „búcsúbeszédéből" - 2017. ápr. 16., Szentmise, Kaposvár
(Varga Laci atyát ma már Varga László püspökként tisztelhetjük):

"Az evangéliumban ez az ige ütötte meg a fülemet: „Mi pedig azt reméltük, hogy…”. Mindenki folytathatja. Azt reméltük, hogy „Laci atya innét megy nyugdíjba”. Azt reméltük, hogy „Laci atya itt fog megöregedni”. Sőt, Laci atya is ezt remélte. Én is abban bíztam, hogy ez egy nyugdíjas hely, innét fogok nyugdíjba menni. De a történelem és az életem Ura másképpen döntött. (...)

Az igazi remény nem az, hogy mindig úgy maradnak a dolgok, ahogyan nekünk az jó, vagy azt hisszük, hogy az a legjobb. Az igazi remény a mennyek országa. Ha nem tudtalak oda csábítani benneteket, akkor nem végeztem jól a munkámat (...)

Két dolgot emelnék még ki, amiért imádkozni is fogok, s nagyon kérlek, hogy szívleljétek meg.

Ne oszoljatok pártokra! Soha ne mondjátok, hogy „én a Laci atyával tartok”, „én a Ferenc atyával tartok”. Ne tűrjétek meg a megosztottságot!

Először is a szívetekben. Ha bárkivel szemben ítélet, előítélet van bennetek, az ellen küzdjetek, mert ott nyitva van az ajtó a sátán, a gonosz számára. Akiben megosztottság van, az – bármennyire nem szeretné –, nyitva hagyja az ajtót az ellenségnek, az pedig nem szokott tétovázni, elvégzi a munkáját.

Őrizzétek meg az egységet a szeretetkapcsolataitokban. Elsősorban a házasságotokban, a családotokban. Őrizzétek az egységet a közösségeitekben, az egyházközségben. Soha ne adjátok tovább a rosszat. Nem csak akkor, amikor rólam fogtok rosszat hallani, hanem senkiről. Ne adjatok teret a sátánnak! A rosszat jóval kell legyőzni. Ha rosszat hallasz valakiről, akkor te mondjál jót arról az emberről. Ha te magad nem tudsz, akkor kérdezd meg a Szentlelket, ő tud, és el is fogja árulni neked, ha kéred, hogy mutassa meg mi az ajándék abban, akit mások most szapulnak, bántanak.

„Legyetek mindnyájan egy!” Ez Jézus végrendelete, s a huszonnégy év alatt, amit közöttetek töltöttem, én is nagyon sokat küzdöttem ezért; böjttel, imával, megbocsátással, bocsánatkéréssel. Legyetek egyek és őrizzétek az egységet, mert ez az, amit a gonosz nem tud utánozni. Ő mindig a megosztást végzi el közöttünk. Egyedül az egységre képtelen. Ha őrzitek, ha újra és újra megteremtitek az egységet, akkor nem kap teret közöttetek a sátán, akkor az Isten országáért, a közösségért, az egyházért gyönyörű gyümölcsöket fogtok teremni.

A másik, amiért imádkozni fogok és nagyon kérlek benneteket, folytassátok a szentségimádás szolgálatát. Lehet akármilyen program, ima és imádás nélkül a közösségen nem fog átsugározni Isten kegyelme és ereje. De ha kitartotok az imában és az imádásban, akkor a kegyelem átragyog rajtatok, és akkor is hatékony lesz, ha éppen nincsen különleges program. Maradjatok hűségesek a szentségimádás szolgálatában! (...)"
barnan 2017.07.18 09:58:31
Hogy vannak-e az egyházban gondok? Európában folyamatosan csökken és idősödik papságunk. Csökkenő a földrészen a keresztények számossága, míg más földrészeken növekszik - ahol sok esetben mélyen, élő hit mellett élik meg kereszténységüket tömegek. Vajon miért félti Böjte Csaba Európát leginkább a langyos keresztényektől? Lehetséges, hogy a keresztények hitelessége és megtérés irányába kellene elmozdulnia az egyház mind több tagjának, élő hit mellett, Krisztushoz hajolva, Krisztusi lelkületre törekedve, beengedve Őt az ember életébe, már egy közösségre törekedve, hiszen csak egy Jézus halt meg a kereszten, mindenki számára ugyanaz? Ugyanakkor lehetséges, hogy a krízis helyzetek egyben lehetőségek is, magukban hordozzák az ébredés és megújulás lehetőségét?

Ferenc pápát és Benedek pápát adott érdekek mentén többen próbálták és próbálják folyamatosan egymással szembe állítani, ha szükséges kitalált, átvett vagy saját értelmezések, gondolatok, megfogalmazások mentén. A keresztényeknek, katolikusoknak viszont tudniuk kell, Ferenc pápa, Benedek pápa sem azonos kaptafára készült aktív és volt egyházfők - szerencsére, ahol mindketten adott irányokba hatalmas emberi értékeket képviselnek -, az egyik ezért is Ferenc pápa, míg a másik pedig XVI. Benedek, akiket a Szentlélek közreműködése mellett választottak Péter utódaként, ahol szolgálatukban adott hangsúlyok így máshova kerülhetnek, de a fókusz következetesen ugyanaz, mindketten Krisztus (és egyházának) oldalán állnak, egymás mellett, az igazság oldalán, Krisztust hitelesen képviselve és követve, Jézusi lelkületre törekedve.

Interjú XVI. Benedek emeritus pápával

"Meg tudná mondani, mikor jutott arra a döntésre, hogy le kell mondania a péteri szolgálat gyakorlásáról az egyház javára?

– A mexikói és kubai út sok szempontból szép és megható volt számomra. Mexikóban szíven ütött, amikor találkoztam sok fiatal mély hitével, amikor megtapasztaltam örömteli, szenvedélyes szeretetüket Isten iránt. Hasonlóképpen mélyen érintettek a mexikói társadalom nagy problémái, valamint az egyház igyekezte, hogy a hitből kiindulva választ találjon a szegénység és az erőszak kihívására. Viszont nem is kell kifejezetten emlékeztetnem arra, mennyire megrendülve láttam, ahogyan Raul Castro új úton szeretné vezetni országát anélkül, hogy megtörné a közelmúlttal való folytonosságot. Ott is mélyen lenyűgözött, ahogyan püspöktestvéreim a hitből kiindulva eligazodást keresnek ebben a nehéz helyzetben. Ugyanazokon a napokon azonban erősen megtapasztaltam fizikai teherbíró képességem határait is. Főképpen azzal vetettem számot, hogy az időeltolódás miatt nem vagyok többé képes transzóceáni repülőútra. Természetesen beszéltem ezekről a problémáimról az orvosommal, Dr. Patrizio Polisca professzorral is. Ily módon világossá vált előttem, hogy nem tudnék már részt venni a Rio de Janeiró-i ifjúsági világtalálkozón 2013 nyarán, az időeltolódás problémája ezt egyértelműen lehetetlenné tette. Onnantól kezdve viszonylag rövid időn belül döntenem kellett visszavonulásom időpontjáról.

Amikor 2013. február 28-án elbúcsúzott a bíborosoktól, attól kezdve engedelmességet ígért utódának. Időközben pedig – az a benyomásom – emberi közelségéről és szívélyességéről is biztosította Ferenc pápát. Milyen a kapcsolata az utódával?

– Az utódom iránti engedelmesség soha nem volt kérdéses. Aztán jött a mély közösség és barátság érzése. Megválasztásakor sokakhoz hasonlóan engem is ösztönösen a Gondviselés iránti hála érzése töltött el. Két Közép-Európából származó pápaság után – mondhatni – az Úr az egyetemes egyház felé fordult, és egy szélesebb, katolikusabb közösségre hívott minket. Személyesen engem mélyen megérintett az első pillanattól fogva Ferenc pápának az irányomban tanúsított rendkívüli emberi rendelkezésre állása. Rögtön megválasztása után próbált elérni engem telefonon. Mivel ez nem sikerült, még egyszer telefonált rögtön az után, hogy találkozott az egyetemes egyházzal a Szent Péter erkélyéről, és nagy szívélyességgel beszélt hozzám. Attól fogva egy csodálatosan atyai-testvéri kapcsolattal ajándékozott meg. Gyakran érkeznek fel ide hozzám kis ajándékok, személyesen írt levelek tőle. Mielőtt nagy utazásokra indulna, a pápa sosem felejti el, hogy meglátogasson engem. Az az emberi jóság, amellyel bánik velem, különleges kegyelem számomra életemnek ebben az utolsó szakaszában, amelyért csak hálás lehetek. Mindaz, amit a többi ember felé tanúsítandó rendelkezésre állásról mond, nem csak szavak! Gyakorolja is velem. Kívánom, hogy az Úr éreztesse meg vele mindennap az ő jóságát. Ezt kérem imádságban az Úrtól számára."

[forrás: Magyar Kurír, L’Osservatore Romano, 2016.]

Fontos cél, hogy mind többen találkozzunk az örökkévalóságban, együtt már Ferenc és Benedek pápával is, azokkal is, akik a jelenben akarva vagy akaratlanul a megosztást, megosztottságot erősítik helytelen utakon járva, mindenkiben ott az érték, az ember, a lélek, Jézus minden lélekért adta életét.
barnan 2017.07.18 21:17:49
"Aktív és passzív élet!! Amint az életrevaló legény hívja a táncba a lányt, ugyanúgy Jézus is bátran megszólítja a tanítványait és hívja őket: "Gyertek emberek halászává teszlek titeket!" A fiatalok ott hagyják a halászhálót, a bankot (vámasztalt), mindent és az ekeszarvára téve a kezüket mennek, hátra sem néznek!! Sajnos a mai Egyház inkább a sarokban ülő, petrezselymet áruló vénleányhoz hasonlít, aki várja, hogy jöjjön fehér lovon a szent, jólfésült keresztény, aki áhítattal hallgatja az ő panaszait, amiért oly kevesen kérik öt fel táncra!

Adná az Isten hogy betöltsön Jézus Krisztus bátorsága, dinamizmusa, hogy merjük az evangélium örömével megszólítani a fiatalokat, ne a botrányoktól féljünk, hanem Istenben bízzunk! Higgyünk a mindmáig munkálkodó élet Urában! [Böjte Csaba]

Adja Isten, hogy mind több keresztény már Krisztus és szándékainak követését helyezze életének középpontjába, hogy ne féljenek közel hajolni Krisztushoz, hogy ne zárják be saját kapuikat előtte, nem Tőle kell megvédeni az embernek saját életét. S ha a keresztény beengedi Krisztust életébe, törekszik a Szentlélek vezetésére hagyatkozni, könnyebben felismerheti azt is, hogy Ferenc pápa megnyilvánulásaiban, tanításaiban milyen sokszor képezi Krisztus eszközét. Jó lenne, ha mi sokan - azok is akik nyíltan vagy kifinomultabb eszközökkel sokszor a pápa ellen hangolnak - ha csak töredék mértékben is, megnyilvánulásainkban, lelkületünkben úgy törekednénk Krisztus követésére, ahogyan azt a katolikus egyházfő teszi.

Ne az valósuljon meg elsődlegesen amit magunk akarunk - magunk sokszor csak homályosan látunk - hanem Krisztus akarata, úgy s akkor, ahogyan s amikor azt Ő helyesnek látja!
A napokban ismét fellángolt a pápagyalázás, püspökeink hallgatnak. Mit kezdhetnek a katolikusok ezzel a jelenséggel? Van megoldás...
barnan 2017.07.17 20:04:56
A pápának elsődlegesen nem a világnak kell megfelelnie, hanem Jézus képviseletére kell törekednie, a Szentlélek vezetését keresve, ahogyan Péter apostol is tette.

A keresztényeknek szintén Jézusnak és szándékainak követésére kell törekedniük, keresve a Szentlélek vezetését. Ahol folyamatosan aktuális a kérdés: Mit tenne adott helyzetekben Jézus?

Mi a keresztény Jézustól kapott küldetése? Mit mond ki a főparancs?

Mit várhat a Krisztus követő a világtól, csupa elismerést?
"Ha gyűlöl majd benneteket a világ, gondoljatok arra, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket. ... Ha tehát engem üldöztek, titeket is üldözni fognak."

Ha akár csúsztatások, egyéni értelmezések mentén "saját" adott érdekeket szolgálva negatív indulatokat szítunk, a katolikus egyházfő személye ellen hangolunk, valójában az minek s kinek tesz szívességet? Ha emberi lelkeket amortizálunk, akár a katolikus egyházfő személyét támadjuk, abból ki húzhat igazán hasznot?

Jézus nem lelkeket jött rombolni, Ő ellentétes irányba haladt és halad, lelkeket mentett és ment. Mert mi a valódi tét?

Adott helytelen lépésekkel Jézus egyházának megosztása irányába teszünk lépéseket, negatív indulatok gerjesztésével, Jézus és a kereszténység érdekei ellen haladva ... amely lépések pontosan megfelelők arra, hogy ajtót nyissanak a gonosznak, amely tudni fogja dolgát, az emberek lelkében indulatokat fog kelteni, megosztást fog gerjeszteni közösségekben, az egyházban, Jézus szándékaitól távolítva el mind többeket, azon irányból támadva, amelyre sokan nem is gondolnak.

Nem kellene a szimplán magunk meglátásai helyett Jézusra támaszkodni?
SZEMlélek Barack Obama hitvallása 2017.05.28 13:10:28
– Erős hit az, ha tisztelettel tudsz bánni azokkal, akiknek más a világnézetük – fogalmazta meg saját krédóját a leköszönt amerikai elnök, aki Angela Merkel oldalán hatalmas tömeg előtt beszélt Istenről...
barnan 2017.05.30 22:48:11
@dk74:
Ön írja:
"Tudta ön, hogy Európa első számú embereinek (Angela Merkel (GER), Theresa May(GBR), Emmanuel Macron(FRA), Mark Rutte(NED), Paolo Gentiloni(ITA) és Jean-Claude Juncker) 0 azaz nulla gyermeke van"?

Jézusnak sem volt gyermeke, vagy tekintsünk szét az apostolok között, tekintsük a szentek sorait, Krisztus követésre törekvőket vagy éppen világiak tömegeit? Ebből mi következne, hogy akiknek nincs gyermekük, azok értéktelenebbek lennének vagy adott helyzetekben csak rosszabbul dönthetnek, kevésbé tudnának felelőségteljesen dönteni, nem tudnak igazán félteni, szeretni másokat?

Biztosan helyes dolog azon ismérvek szerint minősíteni, megosztani és megítélni embereket, hogy kinek van és kinek nincs gyermeke?

"Négy gyermekem van, nem szeretném, hogy így alakuljon. Fontos számomra a jövő, hogy milyen környezetben fognak élni ők, gyermekeik és unokáik. Persze vannak, akik számára ez nem létező szempont."

Honnan tudjuk, hogy mások pontosan miről mit gondolnak?

Gondolja, hogy a menekülteknek, közöttük gyermekeknek, családjuknak nincsenek hasonló álmaik, akár azon tengerekbe fulladt gyermekeknek, akiknek szintén vannak szüleik, ők sokan nem szeretnének élni vagy élve látni azokat, nyugodt, békés viszonyok között folytatva a jövőt? Megtehetjük-e azt, hogy csak magunkra figyelünk, hogy mások sorsa számunkra már nem szempont?

Hogyan kell feltennünk a kérdést helyesen: ők vagy mi? Vagy az képezné a helyes irányt, hogy úgy képviseljük saját érdekeinket, hogy közben a másikban is meglátjuk az embert, gyermeket, szülőt?

Magam úgy látom, hogy nem fekete vagy fehér a történet, hanem igen összetett, ahol úgy kell képviselni saját érdekeinket, hogy közben abba is belegondolunk, hogy állhatnánk a másik oldalon is.
Most nem Beer Miklós püspök és az alkohol kapcsolata kerül előtérbe, hanem Ferenc pápa és a szabadkőművesek "együttműködése"...
barnan 2017.05.12 12:01:07
"Ne arra figyeljenek, amit az újságok szerint gondolok, hanem arra, amit mondok". [Ferenc pápa]

"Lenne egy kérdésem a pápa kritikusaihoz!
A pápához leveleket írókhoz lenne nekem is egy nyílt kérdésem: vajon Jézus Krisztus mit szólna Ferenc pápa helyett a ma emberéhez?? „Divat lett kritikus hangvételű nyílt leveleket írni Ferenc pápának!! A pápához leveleket írókhoz lenne nekem is egy nyílt kérdésem: vajon Jézus Krisztus mit szólna Ferenc pápa helyett a ma emberéhez?? Antal atya Istenért, Egyházáért, és a pápáért is sokat szenvedett, a képen látható keze önmagáért beszél! Érdemes kinagyítani és elolvasni, hogy mekkora tisztelettel dedikálja a könyvét Ferenc pápának…..Gondolkozzunk el, vajon egy jó keresztény mit tenne ma?? Mindinkább úgy gondolom, hogy nem csak két ezer évvel ezelőtt, de ma is megfeszítenék az emberek Jézus Krisztust őszinte tanításáért!! Szomorú szívvel,..." [Böjte Csaba]

Valóban, ha saját dolgaink irányába tükröt tartanak, akkor érdemesebb elsőként a tükörben keresni a hibát, mint adott esetben nem szívesen felismert dolgainkkal szembenézni, felszámolásukra törekedve.

A kereszténységre nem az ateizmus jelenti az igazi veszélyt, hanem a hiteltelen, lagymatag kereszténység, amely megvezet sokakat illetve eltántorít sokakat Krisztustól. Amely út már nem is kereszténység, hiszen a középpontban már egy hígított, saját elgondolásokkal, érdekekkel, formalitásokkal, külsőségekkel kevert vegyített centrum helyezkedik el.

Tanulságos két tartalom, amelyek több mindenre is rávilágítanak, közöttük a hiteles Krisztus követő megnyilvánulások fontosságára, egyben adott manipulatív állítások cáfolatait is felmutatva, akár a fenti tartalom kapcsolatában is:

"Ferenc pápa a lengyel püspökökkel beszélgetett"
www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-lengyel-puspokokkel-beszelgetett

"Élet Krisztusban - nincs más lehetőségünk"
www.youtube.com/watch?v=8rVGfVE1rIo

Mi jellemezze kereszténységet(?), a Krisztus követésre törekvő megnyilvánulások által jellemzett élő vagy az azokat nem kis részben nélkülöző halott hit?
Varga Lászlót nevezte ki a Kaposvári Egyházmegye élére Ferenc pápa, aki a főleg a fiatalok körében legendás Balás Bélát váltja. Nagyszerű emberre esett a választás...
Közvetlenül az amerikai elnök intézte el, hogy a német származású egyházfő félreálljon az útból – osztogatják az újabb tévhírt netszerte...
barnan 2017.03.15 00:05:22
Aki azt állítja, hogy Benedek pápát Obama mondatta le, az ezzel a volt katolikus pápát, Benedeket közvetetten hazugnak állítja be.

Interjú magával XVI. Benedek emeritus pápával:
www.magyarkurir.hu/hirek/-ferenc-papa-atyai-testveri-kapcsolattal-ajandekozott-meg-interju-xvi-benedek-emeritus-papaval

Benedek pápa nem csak nagy teológus a jelenben is, maga egy olyan egyházfő volt, aki előbb áldozná fel életét, minthogy folyamatosan Jézus tanításai ellen cselekedjen, akár hazugságokat ismételve.

A sátán viszont maga a vádló, aki az emberiség megtévesztésére, az egyház megosztására tör, folyamatosan - vigyáznuk kell, hogy magunk ne váljunk áldozatáva és érdekei szolgálójává, akaratlanul sem.
barnan 2017.03.16 19:42:20
Vajon kinek lehet az érdeke az egyház megosztása, akár a pápák szembe állítása?

"XVI. Benedek a La Stampában cáfolta az olasz és a nemzetközi sajtóban a lemondását övező és ennek háttereit találgató feltételezéseket. Kiemelte, hogy nem kell túlzott jelentést keresni döntésében, mivel nem húzódik semmilyen “titok” távozása mögött. A nyugalmazott pápa minden más belemagyarázást “spekulációnak” nevezett."

"A mexikói és kubai út sok szempontból szép és megható volt számomra. Mexikóban szíven ütött, amikor találkoztam sok fiatal mély hitével, amikor megtapasztaltam örömteli, szenvedélyes szeretetüket Isten iránt. Hasonlóképpen mélyen érintettek a mexikói társadalom nagy problémái, valamint az egyház igyekezte, hogy a hitből kiindulva választ találjon a szegénység és az erőszak kihívására. Viszont nem is kell kifejezetten emlékeztetnem arra, mennyire megrendülve láttam, ahogyan Raul Castro új úton szeretné vezetni országát anélkül, hogy megtörné a közelmúlttal való folytonosságot. Ott is mélyen lenyűgözött, ahogyan püspöktestvéreim a hitből kiindulva eligazodást keresnek ebben a nehéz helyzetben. Ugyanazokon a napokon azonban erősen megtapasztaltam fizikai teherbíró képességem határait is. Főképpen azzal vetettem számot, hogy az időeltolódás miatt nem vagyok többé képes transzóceáni repülőútra. Természetesen beszéltem ezekről a problémáimról az orvosommal, Dr. Patrizio Polisca professzorral is. Ily módon világossá vált előttem, hogy nem tudnék már részt venni a Rio de Janeiró-i ifjúsági világtalálkozón 2013 nyarán, az időeltolódás problémája ezt egyértelműen lehetetlenné tette. Onnantól kezdve viszonylag rövid időn belül döntenem kellett visszavonulásom időpontjáról."

"Bertone bíborosnak a keddi lapszámban megjelent beszámolója szerint a német pápa, Joseph Ratzinger már a tavalyi bejelentés előtt több mint fél évvel, 2012 közepén készen állt a távozásra. “Erről csak én tudtam és igyekeztem elhalasztani a döntését (…) XVI. Benedek 2012 karácsonya előtt is készen állt a lemondásra, de arra emlékeztettem, hogy éppen akkor kezdődött el a hitnek szentelt év. Végül a bejelentéshez február 11-ét választotta, a lourdes-i boldogságos Szűz Mária ünnepét” – mondta a volt szentszéki államtitkár. Tarcisio Bertone szavai szerint a tavaly a 86 életévét betöltő XVI. Benedek lemondásának elsődleges oka hajlott kora, testi és lelki ereje gyengülése volt (…) A 80 éves Tarcisio Bertone tíz éven át volt a Joseph Ratzinger bíboros vezette Hittani Kongregáció titkára"

"Benedek pozitívan nyilatkozik Ferenc pápáról: szerinte utóda ugyan máshová teszi a hangsúlyokat, de nincsenek ellentmondások. Benedeknek tetszik Ferenc szívélyes kapcsolata az emberekkel. (…) Azt is tagadja, hogy külső nyomásra kellett volna lemondania. Benedek megerősíti: egészségügyi okok miatt döntött a lemondás mellett, amit azóta is helyes lépésnek tart. Benedek elismeri, hogy van intrika a Vatikánban, de az egyházi állam nem csak erről szól. „A rossz halak is a hálóba akadnak”.

Valóban jelen van az intrika az egyházban, valóban jelen vannak rossz halak is, bűnök, cselszövések, rosszindulatok, amortizációs szándékok is adott körökben, az egyház is emberekből áll. A sátán sem tétlenkedik. A vádló hazugságok terjesztésével, manipulációkkal, a szeretetlenség felerősítésével, árnyékban történő bomlasztással próbálkozik Krisztus ellen, annak egyháza ellen, mind többeket megvezetni és megosztani, egymás ellen hangolni, adott esetben felhasználni. A támadások folyamatosak lesznek, mert a gonosznak nem érdeke, hogy tömegek világosságban járjanak, Jézus mintákkal kapjanak, a lámpásokat pedig támadni fogja.

A katolikusok szerencsések, mert olyan pápák vezetése mellett élhettek a jelenben az egyházban, akik valóban hiteles Krisztus apostolként tevékenykedtek, ők is ugyan törékeny, nem tökéletes emberként, de Krisztus lámpásaiként, a Szentlélek vezetésére törekedve.

Mi ma Ferenc pápa hozadéka az egyházban? Ferenc pápa olyan pápa, aki folyamatosan Jézust helyezi középpontba, Jézus szándékait keresi s azokra mutat rá, életével, megnyilvánulásaival. Folyamatosan mutat rá, hogy mind közelebb kell húzódnia az embernek Krisztushoz, be kell engednie Jézust életébe, gondolataiba, szívébe, megnyilvánulásiba, már a hétköznapokban is, átadva Jézusnak a vezetést - Krisztus bemutatva a világban, evangelizálva azt. Ahol nyilván nem egyszerű egy olyan kereszténységet megélni, amelyben már nem a saját elgondolásaink vagy annak Krisztus tanításaival való adott aranyú keveréke áll a középpontban. De a keresztény ezen utat nem is egyedül járja.
Sokkal több érdekességet tartogat a Die Zeit című német lap munkatársai által kezdeményezett beszélgetés, mint amit – többnyire pontatlanul, félreértéseknek teret adva – a magyar sajtó előzetesen beharangozott...
barnan 2017.03.14 08:15:45
Egy pápa, aki látja és belátja emberi mivoltából fakadó tökéletlenségét, a bűnös ember jelenlétét, aki nem emeli ki vagy a magasba magát emberként az egyház tagjainak sorából, aki ismeri az alázat, önkritika értékeket, beépítve azokat életébe, aki átlátja a hibákból való épülés életgyakorlatok helyét és szerepét a keresztény életében, aki kiáll és védi az egyházat, annak egységességét, az emberben belül a szeretet, testvéri szeretet, jó szándékok megnyilvánulásai mellett - keresztényként és egyházfőként folyamatosan Jézusra mutatva gondolkozásával, szavaival, döntéseivel, cselekedeteivel - kihangsúlyozva, támaszkodva a Szentlélek vezetésre.

Furcsa az nekünk, ha rámutatnak, hogy az embernek közelebb kell hajolnia Jézushoz, egyben fel kell vennie a saját keresztjét és követni kell Őt, már a mindennapokban is, nem csak akkor amikor az embernek úgy tetszik. Furcsa az, amikor szembesítenek, nem csak akkor kell beengednie az embernek Jézust saját életébe, annak behatárolt szegmenseibe, amikor maga úgy látja jónak, ellenkezőleg, az embernek életének egészét kell átadnia Jézusnak, annak minden időszakát, kérve a Szentlelket, már vezesse Ő a lépéseit, a szimplán emberi gondolatok helyett - "Átadom az életem, gyere be az életembe, legyen meg a Te akaratod, ne az történjen amit én akarok, hanem mindig az amit Te jónak látsz, amit nem biztos, hogy mindig rögtön érteni fogok, de hiszem, hogy azok a javamat fogják szolgálni. Kérlek, fogd meg a kezem és vezess, gondolataimat, döntéseimet, szavaimat, cselekedeteimet!".

Jézus követésére törekvő minták ezek, belátva az ember gyarló, bűnös voltát, Krisztust ill. az ember szeretetét helyezve a középpontba, Krisztus szándékainak folyamatos felismerésére törekedve. Fontos, hogy legyenek Krisztus követő apostolok világunkban a jelenben is, Krisztus lámpások, eszközök, Ferenc pápa is egy ilyen lámpás, egy ilyen eszköz Isten kezében, emberként, egyházfőként, sok követendő mintát felmutatva a földkerekségen mások épülésére.
barnan 2017.03.14 09:13:47
@Sziketa 2017.03.13. 20:40:19

A pápa argentin születésű - apja európai, olasz bevándorló, anyja argentin - elsődlegesen emberi szemszögből nézve. Isten szempontjából tekintve elsődlegesen egy saját képmására, hasonlatosságára teremtett ember, gyermek. A katolikus egyház szempontjából a Szentlélek közreműködése mellett megválasztott egyházfő.

Laikusként gondolkozva. Ferenc pápa Krisztus földi helytartója, aki tisztában van azzal, hogy a Vatikán Európában van, Olaszországban, a pápa ismeri az európai viszonyokat, Európa keresztény gyökereit, elismeri Európa értékeit és fontosságát a világban, keresztény világban is - lásd katolikus egyházhoz tartozó portálokon fellelhető, megosztott gondolatait a témakörben -, de azzal is tisztában van - amit nekünk is értelmeznünk kell -, hogy Ő nem az európai katolikusok pápája csupán. Kapott keresztény küldetéséből és egyházfői felelősségéből fakadóan elsődlegesen Jézus képviseletére kell törekednie (ami természetesen nincs ellentmondásban az európai kereszténység érdekeivel, a helyzet pontosan fordított, a kereszténység földrészek, nemzetek, országok, nemzetiségek felett áll, ahol Jézus tanításainak, szándékainak követése ezek keresztény érdekeit is szolgálja és támogatja - de mégis elsődlegesen a középpontban Krisztus áll, s prioritásos az emberben Isten országának építése), tudva a világban felszenteltek százezrei vannak, világiakkal együtt több, mint egymilliárd katolikus, akikre szintén figyelemmel kell lennie, képviselve mindenkit, miközben a földön a keresztények össz. számossága kb. két milliárd fő, s ott van a többi ember, milliárdok, a Krisztus által megfogalmazott tanítások és küldetések mellett.
Megalapozatlan állításoktól hemzsegő híresztelést osztogatnak a közösségi médiában. Cáfolni nyilván nem könnyű, megerősíteni viszont annál nehezebb a sejtegetést...
barnan 2017.03.05 09:41:42
Ferenc pápa zavaró jelenség, megbotránkoztató jelenség. Ahelyett, hogy megmaradna szimplán a Jézusi tanítások, azokkal kapcsolatos általános elmélkedések síkján, akár az általános morális fejtegetések síkján, az egyházfői hagyományos teendőinél, változatlanságba burkolózva, Ő belép a hétköznapokba, az ember életterébe és tükröt tart az egyház és az emberiség felé és a tükörre mutat - ahol ezen tükör neve Jézus. Ezen tükörbe tekint bele az egyház s az emberiség s amit sokan látnak, az sokaknak nem tetszik. Ehhez nem vagyunk hozzászokva. Tükörbe eddig legtöbbször akkor tekintettünk, amikor azt magunk akartunk, sokan, sokszor képletesen azt le is takartuk. Vajon helye van közöttünk ezen tükörnek, akkor is amikor magunk nem akarjuk, helye van Jézusnak hétköznapjainkban, saját életünkben, magunkban, lényegében folyamatosan? Létjogosultsága van annak, hogy a tükör jelezzen, üzenjen folyamatosan? Térj meg, vesd le a régi ruhádat és vedd fel az újat! Hagyd el a régi életedet és kövess engem, ezzel nyersz majd új életet - de ezt már nem olvasva, hanem beleszólva saját életünkbe?

Elhagyni a régi életet, a megszokottat, a kényelmet, a külsőségeket, a formaságokat, a világiasságot, a szimplán saját emberi gondolatok követését, s már Jézus szándékai szerint élni, átadni neki az életet, az élet vezetését (s itt ez nem egy formális gondolat!), felvéve a keresztet követve Őt?

Ezt nem egyszerű meglépni, sokan nem is akarják. Nem egyszerű belátni, hogy sokan mennyire nem Jézus útján járunk, hogy mennyire saját elgondolásink alkotják a középpontot, hogy mennyire nem akarunk ebből engedni. Egyszerűbb másban láttatni a hibát, amit a tükör, Jézus irányába nem ildomos megtenni, így hát egyszerűbb arra tekinteni, aki ezen kényelmetlen helyzetet megteremti.

Hol marad a Szentlélek vezetésére törekvés, hol a Szentlélek helye a keresztény ember életében, hétköznapjaiban?

Jézus, Szent Ferenc is zavaró jelenségek voltak sokak számára "saját korukban". Európa kereszténysége megérett a változásra, sokat tanulhatnánk más földrészek "egyszerű keresztényeitől", hitelesség irányába is.

S a gonosz sem marad tétlen. A sötétséget egy valami veszélyezteti, közvetlenül a fény s közvetetten annak forrása. Minél erősebb a fényforrás, annál nagyobb a veszély. Minél nagyobb a veszély, annál inkább nagyobb az érdekeltség a fényforrás ellen való lépésekre. S a lépések nem maradnak el, sötét erők, sötét eszközökkel fognak törekedni, az egyház és tagjainak megosztására, egymás ellen hangolására, negatív indulatra cserélve a szeretetet sokakban, felhasználva ezen törekvésben az egyház egyes tagjait is.
 "Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam. (Jn 14,6) „Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus” (1Tim 2,5)   A korábbi írásokban kitértem rá, hogy régi-új trend van…..
barnan 2012.05.25 22:45:35
Elnézést, ezen már jómagam is csak mosolygok. Református és katolikus közösségekről, adott esetben még le is informálható testvérekről beszélünk. Elképzelem magam, aki a közösségében még bottal sem hajlandó megpiszkálni az egyébként a közössége irányából figyelmesség és szeretet megnyilvánulásaként készített meglepetést, ajándékot, mert gondolataim folyamatosan az igazságot sulykolják: "ami Istentől jön, abban semmi titkos nem lehet". A kíváncsiság furdalja az oldalam, viszont a közösségi alkalomra elmenni természetesen ezen realitások közepette, a rám leselkedő veszélyekre való tekintettel nem fogok (...amíg az opcionálisan veszélyeket rejtő meglepetés, ajándék tartalma felfedésre nem kerül), a helyzetre adott reagálásom és válaszom ezen helyzetben logikus, érthető és megkérdőjelezhetetlenül helyes: vagyis okozatként a közösség irányában felsorakoztatott vádak és rágalmak felsorakoztatása és a már jelzett igény megfogalmazása.

A helyzet groteszk, mert az gondolom, ezen körülmények között, ezen helyzetben ágyúval lövöldözünk verébre, saját gondolataink fonalába gabalyodunk, teljesen megkötözve, lemerevítve magunkat, meggátolva jómagunkat abban, hogy közeledjünk a valósághoz. Így "jó szándékunk fegyvere" visszafelé sülhet el.

Igény lenne arra, hogy ezen bejegyzésben többet megtudjunk a Cursillo-ról, a hitvédelem szemszögéből, amire viszont valóban szükségünk lenne, azok a realitások. Mérlegünk két serpenyőjének tartalmát összehasonlítva, valóban az a helyes konklúzió ezen esetben: "a puding próbája az evés"
Praxis Oltsak, vagy ne oltsak? 2009.12.05 07:49:00
Elegem van az orvosokból, hogy egyik ezt mondja másik azt mondja és a laikus képtelen eldönteni mivel tesz jót: ha oltat, vagy ha nem oltat. Ki az istenre hallgassak ha nem rájuk hisz ők ezt tanulták. De ha ők se tudják eldönteni akkor én hogy? Nagyon pipa vagyok. Magamért is aggódok…..
barnan 2010.05.06 14:07:36
Minden élet fontos. Az aki elmegy, az egész világot veszíti el, a családtagok pedig Őt.
Voltál már családtag temetésén? Vigasztalna offshore cég történet, statisztika, sorolhatnám?
zalaihirlap.hu/cimlapon/20091203_ujvirus_apa

Oltás miatt az elmúlt két hónapban bizonyítottan még nem kellett senkit utolsó útjára kísérni (remélem ez a jövőben sem változik), a másik esetben viszont nem ez a helyzet. Több család már nem találkozhat szeretteivel, pedig volt megoldás. Egyelőre nincs megfelelő oltás alternatíva, úgysem, hogy a vakcina csak 70-80%-ban ad biztonságot (értsd: az is megbetegedhet aki megkapja a védőoltást).

Felelőssége mindenkinek van. Aki oltat, a fertőzést kisebb eséllyel adja tovább, adott esetben pontosan azt óvja, aki veszélyeztetett (otthon, akár otthonától távol). S a lényeg, itt is fontos a "jó kondi", de ezen vírus esetében ez nem mindig akadály.

Bizonytalankodni veszélyes, mert a vírus nem kopog, a szérum pedig nem hat rögtön, hatásmechanizmusa miatt 10-14 napig bizonytalanság. Azok, akik valamilyen szempontból kiemelten veszélyeztetettek, próbáljanak meg tényleg tovább informálódni.

Szakértői vélemények, információk:
1. OGYI információk:
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján megtalálható a Fluval P vakcináról az érvényes betegtájékoztató (lap alján belinkelve). Itt találhatóak az információk terhesekre és egyéb veszélyeztetettekre vonatkozóan.
www.ogyi.hu/fluval_p_ogyi_t_20970/

2. Magyar Tudományos Akadémia oldalain olvashatók:
www.mta.hu/index.php?id=544&no_cache=1&backPid=544&tt_news=120402&cHash=0dbfe08974
www.mta.hu/index.php?id=634&no_cache=1&backPid=645&swords=h1n1&tt_news=120206&cHash=06107d6d36

3. Az Egészségügyi világszervezet londoni laboratóriumának véleménye a magyar vakcináról:
www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=75&menu=eletmod&news_id=6363%29

4. Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár, orvostudományok doktorának véleménye a vakcináról:
videoklinika.hu/video/influenza_elleni_oltas-_a_magyar_a_legjobb

5. Dr. Vass Zoltán, a CIRIS intézet szakértője, kismamák oltásáról:
videoklinika.hu/video/vass1127_h1n1_forum_ciris

6. Az influenza vírusról:
index.hu/belfold/2009/11/25/hipergyors_az_uj_influenza_virus/

7. Rengeteg kórházi infektológus szakvélemény olvasható a neten a témában. Kismamáknak szóló, diabétesz, penicillin érzékenyek illetve más szempontból veszélyeztetett témakörben is. Érdemes tájékozódni, mindenképpen több szakvélemény mintavételével. (www.google.hu/)

Egyéb cikkek:
8. 11+11 tévhit a H1N1-gyel kapcsolatban:
www.lifenetwork.hu/lifenetwork/20091120-1111-tevhit-a-h1n1gyel-kapcsolatban.html

9. Egy rémhír margójára:
kovacs-telekes.org/en/kofa/blog/2009/11/17/h1n1-egy-remhir-margojara

Szakértők abban egyetértenek, míg a XX. században 3 nagy járvány volt, addig a XXI. század a járványok évszázada lehet. Ezekre való felkészülésnél az idő mindig fontos szerepet fog játszani. Rossz és kevésbé rossz megoldások között választhatunk, mint most.
barnan 2010.05.06 14:07:36
(elnézést, ha hozzászólásom duplikálódna)

Minden élet fontos. Az aki elmegy, az egész világot veszíti el, a családtagok pedig Őt.
Voltál már családtag temetésén? Vigasztalna offshore cég történet, statisztika, sorolhatnám?
zalaihirlap.hu/cimlapon/20091203_ujvirus_apa

Oltás miatt az elmúlt két hónapban bizonyítottan még nem kellett senkit utolsó útjára kísérni (remélem ez a jövőben sem változik), a másik esetben viszont nem ez a helyzet. Több család már nem találkozhat szeretteivel, pedig volt megoldás. Egyelőre nincs megfelelő oltás alternatíva, úgysem, hogy a vakcina csak 70-80%-ban ad biztonságot (értsd: az is megbetegedhet aki megkapja a védőoltást).

Felelőssége mindenkinek van. Aki oltat, a fertőzést kisebb eséllyel adja tovább, adott esetben pontosan azt óvja, aki veszélyeztetett (otthon, akár otthonától távol). S a lényeg, itt is fontos a "jó kondi", de ezen vírus esetében ez nem mindig akadály.

Bizonytalankodni veszélyes, mert a vírus nem kopog, a szérum pedig nem hat rögtön, hatásmechanizmusa miatt 10-14 napig bizonytalanság. Azok, akik valamilyen szempontból kiemelten veszélyeztetettek, próbáljanak meg tényleg tovább informálódni.

Szakértői vélemények, információk:
1. OGYI információk:
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján megtalálható a Fluval P vakcináról az érvényes betegtájékoztató (lap alján belinkelve). Itt találhatóak az információk terhesekre és egyéb veszélyeztetettekre vonatkozóan.
www.ogyi.hu/fluval_p_ogyi_t_20970/

2. Magyar Tudományos Akadémia oldalain olvashatók:
www.mta.hu/index.php?id=544&no_cache=1&backPid=544&tt_news=120402&cHash=0dbfe08974
www.mta.hu/index.php?id=634&no_cache=1&backPid=645&swords=h1n1&tt_news=120206&cHash=06107d6d36

3. Az Egészségügyi világszervezet londoni laboratóriumának véleménye a magyar vakcináról:
www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=75&menu=eletmod&news_id=6363%29

4. Dr. Czeizel Endre, orvosgenetikus címzetes egyetemi tanár, orvostudományok doktorának véleménye a vakcináról:
videoklinika.hu/video/influenza_elleni_oltas-_a_magyar_a_legjobb

5. Dr. Vass Zoltán, a CIRIS intézet szakértője, kismamák oltásáról:
videoklinika.hu/video/vass1127_h1n1_forum_ciris

6. Az influenza vírusról:
index.hu/belfold/2009/11/25/hipergyors_az_uj_influenza_virus/

7. Rengeteg kórházi infektológus szakvélemény olvasható a neten a témában. Kismamáknak szóló, diabétesz, penicillin érzékenyek illetve más szempontból veszélyeztetett témakörben is. Érdemes tájékozódni, mindenképpen több szakvélemény mintavételével. (www.google.hu/)

Egyéb cikkek:
8. 11+11 tévhit a H1N1-gyel kapcsolatban:
www.lifenetwork.hu/lifenetwork/20091120-1111-tevhit-a-h1n1gyel-kapcsolatban.html

9. Egy rémhír margójára:
kovacs-telekes.org/en/kofa/blog/2009/11/17/h1n1-egy-remhir-margojara

Szakértők abban egyetértenek, míg a XX. században 3 nagy járvány volt, addig a XXI. század a járványok évszázada lehet. Ezekre való felkészülésnél az idő mindig fontos szerepet fog játszani. Rossz és kevésbé rossz megoldások között választhatunk, mint most.