Regisztráció Blogot indítok
Adatok
valamiamerika

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azért kíváncsi lennék, mit gondolhatnak rólam a lakótelepünk lakói, miután 10 hónapja napi rendszerességgel sétálgatok körbe-körbe a tömb körül. Volt az az időszak, amikor rövidgatyában, trikóban, lapos sarkú szandálban, narancssárga hordozókendőbe kötözött…..
Az alábbi hitirat Jege számára sugalmazódott, és ő legott le is írá. Olvassuk hát szorgos szívvel és lankadatlan lelkiállapottal!Figyelmeztetés: az alábbi poszt tiszteletlen, rosszindulatú és alaptalanul általánosít. Ha Önt az ilyen fölháborítja, kérjük, ne olvasson…..
valamiamerika 2010.07.11 05:22:41
Hello mindenki, egy eddig readonly protestáns lelkészfeleség-féleség vagyok. Fantasztikus a poszt, Klára kiegészítése is igazán professzionális! Ehhez egy szubjektív kiegészítés tőlem: pár dolog, amitől egy lelkész felesége igazán derék papné, csak így Erlend Loe-féle listás módon:
1. járt teológiára, vagy legalább hittanár/kántos szakra
2. több (min. 3) gyereket nevel
3. szakmája tanár, tanító, óvónő, gyógypedagógus
4. segít a férjének hivatásában (vendégfogadás, repi)
5. gyerekistentiszteletet és baba-mama kört szervez
6. számon tartja, hogy kivel mi van éppen a gyülekezeti tagok közül
7. kreatív dolgokat készít (sző, adventi koszorú a gyerekekkel, etc.)
8. az istentisztelet vége után (f12-12) meleg ebéddel várja urát és az esetleges váratlanul megjelenő vendége(ke)t
9. karácsonyi/jótékonysági vásárt szervez
10. vezeti a gyülekezeti kórust, vagy legalábbis oszlopos tag
11. gyakran ül az orgona mellett, akár ő a kántor is
Nem akarom védeni a mundér becsületét, csupán egy dolog: számomra a legmegdöbbentőbb még mindig az a „papné-létben”, hogy amikor ez a tény kiderül rólam, az emberek automatikusam betesznek egy skatulyába és úgy kezelnek, mintha a férjem foglalkozása egy varázsló és sámán között lenne valahol félúton. Ez a külső reakció. Belülről (gyülekezeti tagok) pedig az alapján definiálnak, hogy 1. te vagy a lelkész felesége 2. hol helyezkedsz el az egyházi hierarchiában (mennyira vagy jóban a püspökkel, esperessel, etc.) 3. az előbbi listában felsorolt dolgoknak mennyire teszel eleget – függetlenül attól, hogy az illetőt például iszonyatosan nem érdekli hogy van-e gyerekistentisztelet vagy sem, de az már igen, ha te nem csinálod bármilyen oknál fogva. Vagyis az, ami alapján én meghatároznám önmagamat, az a gyülekezeti listán kb 50. helynél kezdődne. Ez eléggé megnehezíti a dolgokat.

A polgári-egyházi házassággal kapcsolatban annyit tennék hozzá, hogy a keresztény vallások mindegyikében (nagyon-nagyon leegyszerűsítve a dolgot) az egyházi házasságkötés Isten áldása/áldásának kérése a két ember kapcsolatára. Vagyis nem azért kell az egyházi házasság, mert az anyakönyvelő béna, a templomban szépen kisimul az uszály és jól néznek ki a cuki kis rózsasziromszóró koszorúslányok, vagy mert a nagyi bukszája így jobban kinyílik, hanem azért, mert a menyasszony és a vőlegény olyan kapcsolatban szeretne élni, melyen Isten áldása van és ez a leglényegesebb momentum. Ha ezt elfogadjuk és komolyan vesszük, akkor az egyházi és polgári házasság nem összehasonlítható, nem és/vagy kérdés, mert nem ugyanarra a kérdésre ad releváns választ. Áhítat off.