Regisztráció Blogot indítok
Adatok
djtaki

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jeszenszky Zsolt, a  Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) munkatársa és a Magyar Lemezlovas-egyesület elnöke is kifejtette véleményét a Pirate Bay-per kapcsán.  De mint kiderült, a cikket szó szerint a Wired.com-ról lopta.  Uramatyám, de kínos. Aztán…..
djtaki 2009.12.05 09:53:27
Jajjaj! Látom nagy a baj! Ha lenne bennetek egy kis értelem, és tudnátok jogszabályokat és törvényeket értelmezni, és nem arról az oldalról közelítenétek meg a dolgot, hogy semmiért sem akartok fizetni, akkor max. 10 komment lenne.

A dolog nagyon egyszerű, bár próbáltam végigolvasni az egészet, de nekem erre nincs időm, mégis már egy párszor elhangzott mit miért kinek mennyit kell fizetni.

Veszel egy műsoros lemezt a boltban, van rajta egy hologrammos mahaszos matrica, tehát vettél egy gyári műsoros lemezt. Az általad kifizetett öszegből befizetik az áfát (ez más téma, és inkább komolyabb, ezzel kellene inkább foglalkozni) adóznak utána és természetesen jogdíjat kap az a kiadó a mahasztól, aki forgalomba hozta a lemezt, aki természetesen jogdíjat fizet a "művésznek".

Erről a lemezről készíthetsz biztonsági másolatot magadnak (Ha valami történne az eredeti lemezzel, akkor legyen már egy példányod amit használhatsz, ha már ennyi pénzt kifizettél érte)
Ha te lemezlovas vagy, akkor vagy eredeti matricás lemezeket vásárolsz, vagy lejogosítod a lemezeidet a kommentek között leírt módon, befizeted a pénzt, és mivel elődaó-számcím-kiadó formában történik a tracklista leadása, ezért a szerző megkapja az őt megillető összeget, mintha megvásároltad volna a művét, mert ez történt tulajdonképpen. Egy prbléma van csak, hogy nem minden kiadóval áll kapcsolatban a mahasz, ezért az esetleg őket illető pénz felhasználása kérdéses...

Artisjus felé fizetett jogdíj
Nyilvános helyen (diszkó, szabadtéri rendezvény, vagy akár üzlet) a zeneszolgáltatásért kell jogdíjat fizetni. Merthogy az eredeti lemez mahaszos matricával a törvény szerint nem mutatható be "tömeg" előtt, csak, ha az artisjus felé a jogdíjat a hely vagy a szervező megfizeti. Ez is teljesen egyértelmű! Az artisjus felé fizetett jogdíj egyébként a vendéglátó vagy kereskedelmi egységek "művekből" származó haszna miatt van. Mint az a törvényekben is le van írva, egy boltban vásárolt eredeti lemezzel nem vettél jogot arra, hogy utána bármilyen módon profitra tegyél szert.
Nem folytatom tovább, nincs értelme a témát boncolgatni, ez a lényeg. Aki meg nem érti....