Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kiss Zsolt

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az adón - amely a 18-39 éves korosztályt szólítja meg - a zene játssza a főszerepet; a világ minden tájának legfrissebb és legsikeresebb termése mellett hangsúlyt fektetnek a fiatal hazai tehetségek bemutatására is, olyan igényes zenéket sugározva, amelyek más rádiók…..
Kiss Zsolt 2007.06.06 15:02:42
Kedves Mindenki,

Én 61 éves vagyok, így valószínűleg a legidősebbek közé tartozom ebben a blogban, bár nem hiszem, hogy ez bármit számítana...
Nos, én határozottan sajnálom, hogy a Petőfi adó műsora ilyen változáson ment keresztül. Kamaszkoromban vidéken éltem és a rádiók műsorából sok kultúrális örömöt kaptam. Más lehetőség nem lévén, ebből a forrásból ismertem meg világhírű darabokat: Amerikai Elektra, Amerikai tragédia, Sollness építőmester, Koldusopera és még sokáig sorolhatnám. Voltak nagyon szép irodalmi feldolgozások is (Szerelem a fűzfák alatt, Szattyaván indiai eposza, stb. - Önök közül emlékszik ezekre valaki?). Mindezek mellett a Kádár rendszer konszolidációjának időszakától megjelentek a világhírű könnyűzenei számok is.
A rádió műsorszerkezetének átalakítása után már nem fogják tudni a hallgatók, hogy Brams Bölcsődala milyen szép a Rádió Gyermekkórusának előadásában és milyen szép ugyanez Bing Crosby-tól. Nem fognak hallani olyan nevekről, mint Los Indios Tabajaras, Andy Williams, Roy Etzel, Ned Miller, az igen kultúrált előadásokat produkáló Pantha Rei, Barbra Streisand, stb. Nem akarok más példákat mondani, a végén még maradisággal vádolnának. Mindenesetre az új műsorrend sem kultúrát, sem világhírű dallamokat nem kínál. Ez bizony ilyen szempontból mélypont, amihez több évtized után értünk el. Életem során láttam, hogy a kialakult kultúra helyét hogyan foglalja el a reklám, propaganda (demagógia, félinformáció, csúsztatás, stb.), ez 1989-től rohamléptekkel történt, ennek taglalásába sem akarok belemenni.
Úgy tűnik, a Magyar Rádió Zrt. vezetése az elmúlt 100 év zenei kultúráját és nem mellesleg világhírű dallamait egyszerűen kidobta az ablakon. Mi van helyette? Ízlés kérdése. Nekem nem tetszik, de ez nem szempont. Akkor mi a szempont? Talán az, hogy az idősebb korosztály szerette ezeket a dallamokat, szerette az ehhez tartozó kultúrális környezetet, naponta jól érezhette magát ezektől a műsoroktól és ne feledjük el, hogy ehhez az idősebb korosztályhoz igen sok ember tartozik. Ha most valamelyik párt felemelné a szavát ebben az ügyben, potenciálisan legalább félmillió támogatóra számíthatna. Ezt az embertömeget fosztotta meg napi kellemes időtöltésétől a műsor szerkezetének átalakítása. Nem számít ennek a hallgatói tömegnek a véleménye? Nagyon úgy tűnik!
Tapasztalatom szerint, az örömüktől megfosztott emberek reakciói a legyintéstől a vulgárisabb megnyilvánulásokig terjednek, Rejtő Jenői idézettel: szemelvények a magyar nyelv erősebb indulati töltésű kifejezéseiből. A népharag még elérheti a változások kiagyalóit, ha ekkora tömeget semmibe vesznek, annak voltak már következményei a történelemben, igaz itt és most nam anyagi kisemmizésről van szó.
Ami történt, megtörtént, meglátjuk a jövőt. Sejtésem szerint a háttérben anyagi/jogdíj megfontolások állnak vagy állhatnak, ennek továbbgondolásába nem akarok belemenni, nagyon politikaízű...
Mit lehet tenni? Én mindenesetre visszatértem a 40-45 éves, rossz minőségű, viszont csodálatos dallamokat tartalmazó kazettáimhoz és tartalmukkal kiegészítem az időközben keletkezett MP3 gyűjteményemet - nem kevés, egy ideig elleszek ezzel a néhány ezerrel és nagyon kellemes dallamok fognak körülvenni. Ez azonban csak egyszemélyes megoldás magamra szabva. Mi lesz az archívummal? Vagyok abban a helyzetben, hogy egy cégcsoport nevében felajánljam a teljes zenei - és más - archívum megőrzését, természetesen együttműködve az ebben érdekeltekkel. ha valaki ebben fantáziát lát, írjon egy sort a
kontos1@freemail.hu címre, továbbítom feletteseimnek.

Üdv mindenkinek