Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szlj

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogyan lehet a legrövidebb idő alatt a legtöbb tesztelőt összegyűjteni?Még tavaly előtt történt egy ilyen eset, hogy ismerősömet felkeresték azzal teszteljen le egy oldalt egy nagyobb tesztcsapattal. Megkérdezte, hogy pontosan mit kellene tesztelni és mégis hány fővel.A válaszon…..
 Milyen a projekt dokumentáltsága? - Klasszikus kérdés.Az ügyfeleimnél a legelső megbeszélésen általában meg is kérdezem. Az első találkozáskor ugyanis már a legtöbb esetben mélyen szakmai információkkal találom szembe magam. Az általánosságból pillanatok alatt…..
A tegnapi konferencián szóba került az oktatás. Elhangzott, hogy a magyar egyetemeken, hol és milyen mértékben oktatnak szoftvertesztelést, illetve mi lenne az elképzelés, mit szeretnének megvalósítani. Az is felvetődött, hogy nincs ilyen szakma, hogy szoftvertesztelés.Nos,…..
szlj 2010.10.25 10:42:20
@p_jano:
"Az alap dolgokat oktassák le 1-2 tananyagban."
1., Hogyan, ha még arról sincs egyértelmű és mindenki által elfogadott meghatározás, hogy mit nevezünk szoftvertesztelésnek? (Ilyen címszó még az ISTQB Glossary-ban sincs, és nem véletlenül nincs -- szerintem.)
2., Annyiból jó a mostani állapot, hogy csak az foglalkozik teszteléssel komolyabban, akit tényleg érdekel. Ha kötelezővé teszik, csak még jobban fogja utálni mindenki. Már most is "harmadosztályú betanított tesztelőkről" gondolkodnak a fejlesztők és a PM emberkék -- ez elhangzott az egyik előadásban, ha nem is pontosan így.

"A személyes ismeretség nem mindig fontos."
Egyezik. Azért remélem nincs harag, amiért összefirkálom időnként a megjegyzés rovatot ;)
Ami viszont fontos: kommunikáció, és kooperáció! Ezért is tartom nagyszerű kezdeményezésnek a "Tesztelés a gyakorlatban" kezdeményezést. Izgalmas idők ezek a hazai tesztelés történetében!
Szoftvertesztelés Konferencia 2010.09.23 09:00:00
Hétvégén hallgattam pár biztonsági teszteléssel, hackeléssel, etikus hackeléssel, penetration tesztekkel foglalkozó előadást. Elég sok kérdés merült fel bennem közben, de a legmeghatározóbb az az volt, hogy a szoftvertesztelés és a biztonsági tesztelés mennyire távol áll…..
gyerekfej Rendes sorrend 2009.10.20 06:57:00
 Hétvégén játszottunk picit. Színeket raktunk sorba. Az ötlet onnan adódott, hogy láttam az (elsős lányom) matekkönyvébe olyan feladatot, hogy "Színezd ki különféleképpen az alábbi ábrákat!" stb. Más kérdés, hogy a könyv egy picit alaposabb is lehetne, és ha…..
Az úgynevezett időtálló paraméterek (workflow, jogosultság csoportok, stb.) beállítása után foglalkozzunk egy kicsit az eszközök folyamatos adminisztálásával. Ez miből állhat?  Ideális esetben ez kimerül a projektek és felhasználók karbantartásával. Viszont amennyiben…..
szlj 2010.08.19 10:43:21
@p_jano: Támogatom!
Félreértés ne essék: nem vagyok az excel táblák apostola, de olyan emberekkel dolgozom/dolgoztam, akik igen. Most csak érveket gyűjtök, hogy többé ilyen szégyen ne fordulhasson elő velem. :)
A kérdés, hogy két egymástól külön dolgozó tesztcsapat munkáját hogyan lehet objektív módon összehasonlítani, ha a csapatok más fejlesztőkkel, eltérő tesztelési környezetben, különböző határidőkkel és teljesen más feladatokkal foglalkoznak.Viszont nekünk a projektek…..
szlj 2010.06.11 22:12:10
@p_jano: Mit mondanak a tesztelők? Szerintük az ő munkájuk eredményességét hogyan lehetne objektíven mérni?
Mi a cél? Verseny, vagy folyamat javítás?
Miért fontos, hogy a mérhető számok kizárólag a tesztelőktől függjenek?
Izgatottan várom, hogy mi lesz ennek a problémakörnek megoldása. (Nem utolsó sorban pedig megkérdezem a szakikat nálunk, hogy mi ilyen esetben a teendő ;-)
szlj 2010.06.11 21:50:38
@p_jano: Bocsánatot kérek. Már látom, hogy durván mellészóltam. Ezúttal óvatosabb leszek. (Talán ha csak kérdezek, az többet segít, mint ha "megmondom a frankót" :-)
Mit jelent a "jobb" / "eredményesebb" stb.?
Miért fontos, hogy egységes legyen az osztályozó rendszer?
Miért fontos, hogy objektív legyen az osztályozó rendszer?
Miért nem volt fontos ez eddig? Mi alapján javítottak eddig a folyamatokon?
Mi a tétje ennek a kérdésnek? (Itt érdemes lehet megvizsgálni, hogy pl. a tesztelők, a tesztvezető, a "főnökök", illetve a megrendelők szempontjából mi a tét.)
Sok sikert! Szívesen olvasnék majd a talált megoldásról.
Szoftvertesztelés Kérdőívek 2010.04.16 19:44:00
A blog egyre nagyobb látogatottsága miatt értelme lehet egy hazai szoftvertesztelést boncolgató kérdőív csoport megszerkesztésének, kitöltésének és kielemezésének.A kérdőívek témáit, kérdéseit, válasz lehetőségeit akár közösen is megtervezhetjük. Ha akad olyan kérdés…..
  Hogy van-e élet a Földön kívül, oly kérdés, melyre bizonyosságot aligha szerzünk a közeli napokban, ám egyben olyan is amely a gondolkodás kezdetétől foglalkoztatja kíváncsi embertársainkat. Közöttük természetesen nem csupán a kissé hirtelen természetűnek látszó…..
Először természetesen a vezetőséget kell meggyőzni arról, hogy érdemes erőforrást áldozni a szoftvertesztelésre. Milyen stratégiát válasszunk? Egyik ismerősöm mondta el a napokban a következő folyamatot. Cégükön belül van egy ember, akinek az a dolga, hogy a megbeszéléseken…..
Az alkalamzások beszerzésénél sokszor szóba kerülnek az open source termékek. Legfontosabb tulajdonságuk az ingyenesség, a legnagyobb hátrányuk a nem megfelelő support. Általában ezen két dolog mérlegelése után dönt sok vállakozás az open source termékek mellett, vagy…..
szlj 2010.03.06 16:37:06
@kudarc: Nem mindegy, hogy webes alkalmazást kell tesztelni, vagy egy Windows GUI-t, esetleg Java Swing-gel összerakott GUI-t, mert ezekhez más-más eszközök a hatékonyak. Ahogyan esztergálni nem állunk neki sebész-szikével, itt is a feladat határozza meg elsősorban, hogy milyen eszközt érdemes választani.
Olyat is hallottam már, hogy valakinek saját eszközt kellett kifejlesztenie.
Ezért fontos p_jano kérdése, hogy milyen felületet kell tesztelni?