Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Celtis2

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rájöttem! Magyar Nemzeti Bank 2011.07.04 09:00:00
A Magyar Nemzeti Bank egyetlen, az egyszerű ember számára is hasznos tevékenysége, hogy negyedévente meghatározza az alapkamatot. Bár nem kell túl sok ész egy fél százalékos változtatáshoz, mégis mindig úgy állítják be, mintha ennek valami hatalmas jelentősége volna.Ez azonban…..
   Meghajolt saját szemete előtt. Nyilván azok mentek ma az utcákra, terekre és erdőkbe a Te szedd! akció keretén belül, akikre amúgy sem jellemző a szemetelés, az igénytelenség. Mi egy nem oly régi mandineres poszt alapján a Hunyadi teret és játszóterét…..
Celtis2 2011.05.24 16:04:16
@Altaïr: Azt hiszem, elég annyit mondanom: dinamikus egyensúly. Ha az utcán egy adott x ütemben dobálják a szemetet, és egy y ütemben takarítják, akkor kialakul egy egyensúlyi helyzetre jellemző szemétmennyiség, amit minden nap tapasztalunk. Sajnos a szombati akció is csak egy-két hétre eredményez látható javulást, utána visszaáll az eredeti állapot.

Magyarán ha egyáltalán nem lenne közterület-fenntartó, a jelenlegi kulturális színvonal mellett nagyon hamar nyakig járnánk a szemétben.
Celtis2 2011.05.24 16:45:57
@Altaïr: Ha te jól érzed magad a szeméthegy közepén, akkor tényleg, egy papírgalacsint se tegyél egy méterrel odébb. Helyette öntsd ki minden hét végén a szemetesvödröd tartalmát az ablakon. Hiszen fizetsz érte, hogy eltakarítsák.

Ha viszont zavar a szemét, és szeretnél példát mutatni a környezetednek, nem mellesleg az utánad következő generációnak: a gyerekeknek, akkor mégis érdemes évente egyszer részt venned egy ilyen akcióban.

Mert sokszor beigazolódott tapasztalat, hogy ami közös, az senkié, ami ingyen van (vagy nincs közvetlenül megtapasztalható csatolása a befizetett pénzzel), azt nem is becsülik. De amit az ember saját kezével, munkájával hoz létre, arra inkább vigyázni fog. Például rászól a szemetelőre: "ne szemetelj, köcsög, ezt a részt múlt héten én takarítottam ki!"
Egy tajvani lány, harmincadik születésnapja alkalmából múlt héten feleségül vette saját magát. Az esküvőt harmincfős vendégség és egy angyalnak öltözött kvázi-tanú társaságában tartották meg, két karikagyűrűvel (egyiket a lány, másikat az örömanya szerezte be),…..
Sokak szerint leginkább egy zseniális bűvész trükkjeihez hasonítható, ahogyan a kormány újabb és újabb mutatványokkal egyensúlyoz a (most már) hőn áhított hiánycél felé. A magánnyugdíjpénztári befizetések egy ideig a bűvész farzsebében megpihennek, miközben az eddig…..
Én még 26 évesen is nehezen találok munkát. Még csak 3 hónapja keresek, de 2-300 önéletrajz után kb. 3 helyről írtak vissza, hogy kösz, de nem kellesz. Spar,McDonald's,Burger King, Tesco... minden megvolt. Ide túlképzett vagyok, oda nincs szakmám, itt nem elég a nyelvtudás, oda…..
Celtis2 2010.07.19 13:57:46
@RockyDocky: A válasz a kérdésedre az, hogy egy HR-es vagy bárki, aki embert keres egy állásba, nem tud százezer önéletrajzot átolvasni és kiszűrni közülük a megfelelőt. Olyan paramétereket kell beleírnia a pályázatba, amelyeknek csak egy-két tucat ember felel meg az egész országban. Aztán ha mégsem akad jelentkező, egy következő fordulóban még mindig lazíthatnak a szűrőn.
Celtis2 2010.07.19 14:07:13
@birca maxval: Ha mondjuk harminc év múlva a mai tízmilliárdos népesség meredeken lecsökken négymilliárdra, az egész bolygón éhezés, járványok és az ivóvíztartalékokért folyó háborúk tizedelik a lakosságot, munkalehetőség pedig csak a néhány tucat nemzetközi tröszt valamelyikénél lesz, viszont mindezt továbbra is kapitalizmusnak hívják, akkor egyetértek, a kapitalizmus szerves fejlődéssel tetszőleges ideig fennmaradhat. Erre gondolsz? (A fenti példát természetesen hatásvadász módon eltúloztam, kérlek ne vedd szó szerint.)
Celtis2 2010.07.19 14:30:28
@birca maxval: és @hirtelendi: Nem neonáci és nem marxista. Egyszerűen csak időnként kiteszem a lábam a városból, és látom, hogy mi lett a környezetből az utóbbi húsz év alatt ahhoz képest, amilyen gyerekkoromban volt. És látom azt is, hogy ez a folyamat nem fenntartható.
Másrészt ismerőseimen keresztül értesülök a szegényebb országokban uralkodó viszonyokról. Soha a világtörténelemben nem volt ennyire rossz a helyzet, mint most.

Ma már elég precíz modellek léteznek annak kiszámítására, hogy egy adott életmóddal mekkora tényleges erőforrásmennyiséget használ fel valaki. Rohadtul nem a felhasználás hatékonyságnövelésén van a hangsúly, hanem csak a létező (és korlátos) erőforrások kitermelésének hatékonyságnövelésén. Egyre gyorsabban bányásszuk ki a nyersanyagot és rövidebb életciklussal alakítjuk át hulladékká, erről van szó.
Jezsuita bloggerek "A hazugság" 2010.03.16 19:13:00
Az egyik ismerősöm felkért, hogy fogadjak el egy meghívást, ahol baráti körben „a hazugság”-ról beszélgetnénk. Sajnos nem felelt meg az időpont amit felajánlottak, de ahogy lenni szokott, a telefon letétele után azonnal beindult az agyam a témát illetően. Mi jut eszembe…..
Celtis2 2010.03.17 21:01:33
@Kajla: Szerintem éppen itt kezdődik a nagy társadalmi illúzió, amikor a "laikusoknak" (tehát mindenkinek, aki nem az adott szakterület specialistája) úgy kommunikálnak valamit, hogy biztos. Holott belsőleg pl. fizikusoknál is ilyeneket szokás mondani, hogy "a jelenleg elérhető mérési pontosság mellett a modell eredményei összhangban állnak a mérésekkel". A bulvármédián átszűrődve pedig mindez úgy juthat el a szélesebb olvasótáborhoz, hogy "Einstein is bebizonyította hogy". A laikusok ezáltal olyan mértékben ráhagyatkoznak a tudósokra, hogy azzal már egyfajta valláspótlékot alakítanak ki, de erről már sokszor, sok helyen írtak okos emberek.

A hazugságról egyébként én is úgy gondolom, hogy nem is lehetne élni nélküle, de a tökéletlen észlelésünk és gondolkodásunk miatt eleve lehetetlen. Ha úgy tetszik, agyilag is úgy drótoztak bennünket, hogy az észlelésekből adódó teljesen következetlen és képlékeny értékrendünket következetesnek és állandónak hitesse el velünk. Azt fogjuk fel csak hazgságnak, ami kényelmetlenségérzetet okoz. A posztból úgy tűnik, az önvizsgálat ha másra nem is biztosan, de arra teljesen jó, hogy abszolút kényelmetlenül érezzük magunkat. :)
(Az El Mondo keresztény blog - és manapság ritkán jelentkezik, de ez egy másik kérdés. Nem hisszük, hogy minden vallás alapvetően ugyanarról vagy ugyanarra tanít, de még csak azt sem, hogy a nagy világvallások ugyanarról tanítanak. Ám ettől még érdekel a másik.) Oly sokszor…..
Celtis2 2009.04.01 14:23:08
Néhány ponton nem értek egyet a szerzővel.
Az, hogy az ember igyekszik megszabadulni minden (szellemi) kötöttségétől a világon, semmilyen módon nem egyeztethető össze azzal, hogy valaki a többi élőlény és a környezet iránt közömbösen elégíti ki a saját testi vágyait. Erre még csak utalni is erőteljes csúsztatás szerintem.
Persze, a világtól való elszakadás filozófiailag nem egyeztethető össze azon "romantikus" zöldek felfogásával sem, akik egyfajta szerelmet éreznek a természet iránt, és ezért tesznek meg mindent, amivel a saját felfogásuk szerint hasznára vannak. De egyrészt "zöldek" is nagyon sokfélék vannak nagyon sokféle fölfogással (köztük keresztények is, ha arányaiban nem is, számszerűleg jó sokan). Másrészt a környezeti problémák nem a természet iránti szerelmes rajongás hiányából fakadnak, hanem pontosan a személyes vágyaktól, ösztönöktől való függőségünk miatt. Amiatt, mert egyszerűen nem vagyunk képesek saját magunk számára tudatosan korlátokat megszabni, amelyeket nem lépünk aztán át.
Ebben a tekintetben kétségtelenül a mai nyugati életmód előtt jár a buddhista tanítás, már ha egyáltalán össze lehet vetni az egyik kultúra hétköznapi életmódját egy másik kultúra ideáljaival. (A mai buddhista államok hétköznapi életmódját az eredeti keresztény tanításokkal összevetve valószínű, hogy éppen ellenkező eredmény kapnánk.)
w Díjugratás 2007.06.06 06:00:00
Döntött az Alkotmánybíróság: igenis népszavazni való téma a vizitdíj és a tandíj. Egyfelől azért, mert olyan kis elenyésző összeg az, hogy meg sem érzi a költségvetés – ami arra utal, hogy a taláros testület hirtelenjében pénzügyminisztériumot kezdett játszani,…..