Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tüncili

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrég hallottam két férfit beszélgetni. Az idősebb arról beszélt, hogy milyen kár, hogy nem nősült meg. A fiatalabb kérdezte, hogy miért kár, mire az idősebb mondta, hogy lenne, aki a ruháját kimossa, kivasalja, a szobáját kitakarítsa, a dolgait rendben tartsa. Erre a fiatal…..
tüncili 2009.12.02 14:53:03
tempefoi én azt gondolom, hogy mindkét fél vesztésre áll...sőt mondhatnám azt is, hogy a legnagyobb vesztesek a gyerekek...Az anya reggel rohan a munkahelyre ugyanúgy, mint az apa, ezért kora hajnalban bedugja a gyereket az óvodába , jobb esetben elkiséri az iskoláig, rosszabb esetben a gyerek egyedül baktat oda. Aztán este rohanva bevásárol, rohanva főz, és ha esősebb az idő, akkor hétközben is kénytelen takarítani. Mire a vacsora utáni mosatlannal végez, akkorra a gyerek megfürdik, és mehet feküdni. Jó esetben egy-egy mese olvasása még belefér a napba. Lehet, hogy az apa még be is segít (mondjuk az óvodásnak segít hajat mosni), de - tapasztalatom szerint - kevés férfi áll oda a mosogató mellé (mert ettől már sokan férfiatlannak éreznék magukat). Tehát nincs a családi melegség, harmónia teremtésére meg az idő. A - nem teljesen - öknént vállalt szolgálat közben a nő feszült lesz, pláne, ha a férj teljesen természetesnek veszi, hogy a házimunka a nő dolga (és sok esetben számon is kéri, ha nincs olyan rend, vagy olyan főtt étel, amit elvárna). Ilyenkor lesz a szolgálatból, szolgaság. A gyerek pedig nagyon is jól érzékeli a környezetét. Félreértés ne essék, én is önként vállaltam és szeretem a gyerekem, szeretem, ha rend van a lakásban. De néha úgy érzem, hogy túlságosan elaprózódom a házimunkában, és nekem kell a házért lennem, nem pedig a háznak értem. És ehhez hozzá kell tenni, hogy emellett a férfias házimunkák egy részét is én csinálom meg, mert a férfiak egy része (ide tartozik a párom is) túlságosan elkényelmesedett. Pedig engem nem kellett eltartania, hiszen az ő jövedelme sem volt nagyobb, mint az én GYED-em, a gyes mellett pedig már dolgoztam részmunkaidőben. Mindezt a gyerek sínyli meg, mert kikapcsolódásra, testi/lelki feltöltődésre nincs idő, így kevésbé vagyok türelmes.
Kicsit olyan ez, mint az, hogy a kötelességet (munkavégzést és az adózást) elvárja tőled az állam, de a jogod (mondjuk pl egy igazságosabb adórendszer, ill. nem csak jelképes összegű családipótlék) elveszik a süllyesztőben
tüncili 2009.12.02 15:36:31
@Spirál: nem az a nagyobb baj, hogy a férfiak is fülbevalót, pircinget kezdenek hordani, hiszen ez csak a kivetülése annak, ami belül zajlik...a probléma inkább a belső folyamatokkal van...míg a nőktől továbbra is elvárják a hagyományos női szerepek felvállalását (házimunka, gyermeknevelés), addig a férfias tevékenységek kihalóban vannak (a nagy urbanizáció erősen érvényesül)...a fiú gyerekek elég nagy része csonka családban nő fel, jobbára csak a női mintát ismeri, a férfias viselkedést a napi gyakorlatban nem tapasztalja meg, így lesz számára elfogadott a testékszerek viselése, ami bizonyos kultúrákban mai napig jelen van, csakhát a magyar kultúrában ez nem igazán volt jellemző....és persze akadnak olyanok, akik csak és kizárólag brahiból, a családi normák elutasítását jelképezve hordják, (ilyen volt régebben a hosszú haj)