Regisztráció Blogot indítok
Adatok
handapanda77

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Hogy egy klasszikus példával éljünk, ha egy beteg műtétre vár, és az a kérdés, hogy le kell-e vágni a lábát vagy sem, akkor a tét a láb, nem pedig az, hogy hogyan mondjuk meg neki. Márpedig ma Magyarországon a tét a láb. Ennek ellenére a problémamegoldással (mi legyen a…..
handapanda77 2010.05.31 20:47:27
Olyan sok érdekes és inspiráló kérdést vetettetek fel, hogy bennem is számos gondolat megfogalmazódott.
Kommunikáció vs kormányzás:
Általánosságban igaz szerintem, hogy amennyiben egy kormány világosan elmondja a közvéleménynek mit miért csinál és mit akar azzal elérni, akkor sokkal nagyobb esélye van elfogadtatni az adott intézkedést, mintha nem mond semmit, vagy zavarosan összevissza beszél, még akkor is ha az adott lépés negatívan érint egyeseket. A többségnek abból lett elege, hogy sok éve nem látja a következő 5 évét előre, nem tud tervezni.
Az átlag, ideológiailag nem elkötelezett választópolgár számára kvázi mindegy pl. gazdaságpolitikában, hogy kevés elvonás/kevés juttatás ("liberális") vagy sok elvonás/profi szoc. háló modell (svéd) felé megyünk, de az egyre több elvonás/egyre kevesebb juttatás irány, jövőbeni megoldási koncepció nélkül elfogadhatatlan számukra. Vagyis a többség valóban még fizikai szükségletei kielégítéséért "harcol" ezért az ideológiai irányok, és a kommunikáció még kevésbé viszi át az ingerküszöbét. - lasd Maslowi szükségpiramis (
hu.wikipedia.org/wiki/Maslow-piramis - tanulságos mindneképp) (pont ennek az ellentétje volt 2002-ben és 2006-ban, akkor pont a viszonylagos jólét és választási osztogatások miatt sokkal fogékonyabb volt a közönség a "köteles", "élettér", stb, kifejezésekre..ezek most már nem hatnak úgy, ez tény.

Kenyeret és cirkuszt
Választást nyerni tehát az tudott, akinek elhitték, hogy tud javítani az életszínvonalon. A szavazók egy kisebb, eredetileg is fidesz szimpatizáns részének még pluszban szimpatikus/fontos volt az ideológiai irány is, a többi fidesz szavazó pedig semlegesen állt a témához, (nem érdekli őket, ha épp viszi a bank a házat) vagy korábbi mszp/szdsz szavazóként inkább "lenyelte a békát", ha nem is szimpatikus neki annyira - az előző okoból kifolyólag..Nekik a jelenlegi intézkedések vagy pozitívak, vagy legalábbis nem sértik őket, nem érintenek érzékeny témát és mégis történik valami. Az mszp szavazók persze sokkal érzékenyebben reagálnak rá, de ők azok, akiket még idén is lehetett mozgósítani az érzelmi kampánnyal a fidesz ellen - inkább mint az mszp mellett - ne legyen kétharmad, stb.,
Ebből következik az egyeztetés igénye vagy igényének hiánya is: ha ma megnézzük az átlag, politika iránt mérsékelten érdeklődő közönséget, sokkal elemibb igény mutatkozik körükben arra, hogy megszülesseneka gyors döntések - közbiztonság, adózás, eü., stb. - mintsem arra, hogy hónapokig egyeztessenek mindenféle szervezttel, lobbival. (nincs túl jó PRje a szakszervezeteknek, lássuk be... Ezért vállalták be a 2/3-od is!

Orbán kormány eddig - összegzés
Ennek alapján és racionálisnak látom az eddigi lépéseket: irányok kijelölése, folyamatos tájékoztatás, gyors szimbolikus döntések. De! Mindez semmit nem ér, ha nem követi valós, a koncepcióval összhangban álló dinamikus cselekvési terv. Akkor idővel tényleg elfordulhatnak a szavazók és elemi erővel törhetnek fel a szociális feszültségek. Azt azonban szintén racionálisnak látom, hogy amennyiben azt szeretné a fidesz, hogy minél kevésbé fájjon - mert fájni fog valakinek, valamennyire, az biztos - akkor kell idő a pontos helyzet átlátásához és a precíz intézkedésekhez. (egy-egy apró intézkedés, több száz másik faktort befolyásolhat, nem mindegy hogy nyúlnak bele a komplex rendszerbe).Ha a kormány tényleg következetesen és precízen megtervezi a lépéseket, valamint világosan elmondja a miérteket és a jövőképet, akkor sikeres lehet.
handapanda77 2010.05.31 21:17:20
@Videofon:
Bocs, hogy nem voltam egyértelmű: természetesen erős forráskritikával illetem a wikipediat és a maslowi piramisról sem gondolom, hogy megmondja a tutit, sőt...Azért linkeltem csupán, mert a lényeget jól szemlélteti, hogy amíg fenyegetve van a mindennapi egzisztenciád, létbiztonságod, addig kevésbé vagy fogékony a"fennkölt" vagy ideológiai szempontokra. - ezt annyira talán nem kell bizonygatni..