Regisztráció Blogot indítok
Adatok
magyarito

3 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előző bejegyzésem kapcsán felmerült (köszönhetően 64landernek), hogy előfordul, hogy új fogalmakat, eszközöket egy korábban is használatos szóval illetünk. Ilyen például az autó keréke, amit keréknek hívunk, ugyanúgy mint a kocsi (szekér) kerekét. Vagy a mobiltelefon, amit…..
Legyen a blog az első szó aminek hadat üzenünk, ha már egyszer ez egy blog.Rögtön fel is merül, hogy nevezhetnénk akár webnaplónak is, azonban szerintem nem igazán adja vissza a jelentését, ráadásul a webnapló is csak félig magyar.Nos, ez is könnyen megoldható, nevezzük…..
magyarito 2009.12.07 01:20:14
@64lander: igazad van, szeretünk spórolni, de azért az is gyakran előfordul, hogy egy új eszköznek az elnevezésére egy idegen nyelvből átvett szót alkalmazunk. Azonban ha már így van, szerintem mindenképp szükséges, hogy legalább alkalmazkodjon a nyelvünkhöz az adott szó. Például nem szeretjük a szó eleji mássalhangzó torlódást, így lett a schola latin szóból iskola (érdekes, egyébként, hogy ugyanilyen úton lett a finn nyelvben koulu az iskola). Tehát a blogból is lehetne log vagy iblog vagy eblog, esetleg elog (akár e mint elektronikus). Vagy már nem zavar senkit a mássalhangzó torlódás?
Nyelvújító Projekt a deresen 2008.01.30 19:24:00
Eljönnek az igazság napjai. A nép ítél, a Nyelvújító végrehajt. Könyörtelenül lendíti pallosát a divatos szakmák idegen eredetű megnevezéseire, a plázakultúra fülsértő anglicizmusára, a handyre úgy, mint a senior accountantra; a printert nem kíméli jobban a meetingnél.…..
Már régóta tervezem, hogy nyelvújítós blogot hozzak létre, csak eddig nem sikerült annyi időt szánni a dologra, hogy a megvalósítást is elkezdjem. Na de most...A célom az, hogy idegen szavaknak magyar megfelelőket keressünk és találjunk. Minden blogbejegyzés egy-egy ilyen szóval…..