Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Apollo 21

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jól lemaradtam - blogolás szempontjából - a SpaceX CRS-1 küldetéséről, csak-csak egész embert kíván egy kétéves minirakéta mellett készülni doktori szigorlatra, plusz megírni a disszertációt, de szerencsére kellő médiafigyelmet kapott a dolog, úgyhogy lehetett értesülni az…..
Úgy tartja a mondás, hogy egy kép többet mond ezer szónál, és nekem most szavak ezreit kell más helyeken leírnom, így hát elevenítsük fel képekben a történelmi utat. A jelző, azt hiszem, meg fogja állni a helyét: a SpaceX történelmet írt azzal, hogy nagy, államilag…..
A születőben lévő amerikai űrhajók emberes felhasználásának egyik legfőbb feltétele a mentőrendszer, mely egy elbaltázott start esetén biztonságba röppenti majd az űrhajót és legénységét. Ez egy olyan featúra, mely a kezdetektől egészen az űrsiklók bevezetéséig létezett…..
Úgy öt éve a Rosetta űrszonda elrepült a Mars mellett, de az akkor készített felvételek mindenféle okok miatt csak most kerültek fel a NASA publikus bolygós adattárába, a PDS-be. De most, hogy elérhetőek, a képmanipulátor közösség rájuk is ugrott. Az eredmény pedig…..
Apollo 21 2012.01.26 00:16:46
A Saturn-V-ből ismerős J-2 hajtómű továbbfejlesztett változatát eredetileg az azóta megszüntetett Constellation program hívta életre. Jelenleg az SLS rakéta második fokozatába szánják a folyékony hidogénnel és oxigénnel üzemelő J-2X-et. Az új variáns hatékonyabb és…..
Apollo 21 2011.07.24 01:34:41
Majd' harminc évvel az első tervek után, mától végre az űrben kering az orosz rádió-űrtávcső. Hajnalban egy Zenyit rakéta tetején indult útnak, és hibátlan repülés után már a végleges, erősen elliptikus pályán kering a föld körül. Következő lépés: a 10 méteres…..
Apollo 21 2011.07.19 02:47:35
Németország Fukushima kapcsán véglegesen bezárt hét atomerőművet, melyek összesen 50 terawatt-óra elektromosságot termeltek. 2022-re pedig bezárja mindet. Lehet örülni, pezsgőt bontani, meg amit a Greenpeace-nél ilyenkor tenni szoktak....Vagy mégsem? Mert honnan is pótolják,…..
Apollo 21 2011.06.06 21:56:46
@scientia: nem is az, hogy nem teheti meg, hanem egyszerűen HÜLYESÉG !!!!

Az emberiség éves CO2 kibocsátása ha jól tudom, cirka 9 milliárd tonna... na ez az, amit le kellene nyomni, nem is kicsit.

Az atomenergia jelenleg a legjobb nem megújuló energiaforrásunk. Ép elméjű ember nem beszél ellene.
Apollo 21 2011.06.19 01:24:31
@El Kebir: 25 évente egyszer gond adódik egy atomerőművel. meghal pár száz ember. ez gáz. nagy gáz.

a szénbányászattal folyamatosan gond van. ÉVENTE több TÍZEZER ember hal meg. ez SOKKAL nagyobb gáz.

a túlnépesedés mellett a geci nagy CO2 kibocsátás az emberiség legnagyobb globális problémája. ez az egész bolygónak árt, nem csak egy adott térségnek okoz nagy kárt.

az atomenergia nem örökre szól. 100, 200, vagy 250 év múlva majd felváltja valami jobb dolog. addig azonban ez a legjobb megoldás.

értelmes, gondolkodó ember nem beszél az atomenergia ellen.
Apollo 21 2011.06.22 02:15:21
@El Kebir: Csernobilnél azért történt meg a baleset, mert vezetői nyomásra a szakembereknek ki kellett kapcsolni a biztonsági rendszert. ha az idióta vezetők miatt nem túráztatták volna a reaktort, nem lett volna baj vele.

Fukusimánál meg ugyan a geci nagy földrengést kibírta az erőmű, de a cunami már betett neki. ez gáz, igaz. viszont újabban már nem építenek Japánban sem atomerőműveket az óceán/tengerpartra, és a Föld atomerőműveinek döntő többsége a szárazföld belsejében található.

az olyan zsír sugárzóhulladék-lerakók, mint amilyen a Bátaapáti is, biztonságosan elnyelik a sugárzó cuccokat.

jómagam jártam már a paksi erőműben, bent a reaktoroknál is, idén tavasszal pedig Bátaapátiban is megfordultam.

nagyon komolyan veszik ezeket a dolgokat, mert tudják jól, hogy veszélyes ipart űznek. nagyon-nagyon odafigyelnek. éppen ezért biztonságos.

nem kell félni az atomenergiától.
Ma reggel földet ért az Endeavour űrsikló, befejezve ezzel aktív pályafutását. A legfiatalabb shuttle 1992-ben repült először, és 24 25 küldtetést hajtott végre. A NASA döntése alapján az Endeavour a Los Angelesi California Science Centerben fog új helyet találni magának,…..
Tegnap este kihirdették a következő New Frontiers misszió nyertesét, mely, mintegy előkészítve az emberes kisbolygó-látogatásokat, maga is egy apró égitestet fog közelről szemügyre venni. A hülye rövidítések versenyében igen esélyes OSIRIS-REx (Origins-Spectral…..
Apollo 21 2011.05.27 03:31:11
@Rathelor: célok vannak, csak túl nagy a kavarás.
Íme az első Szojuz-2 rakéta, amivel a kouroui indítóállást tesztelik. A környezet erőteljesen elüt a bajkonuri tajgától sztyeppétől, annyi szent. (Összehasonlításul: egy Progressz és egy Szojuz Bajkonurban.)  A másik fontos eltérés a mobil szervíztorony megléte. Míg…..
Elon Musk sajtótájékoztatót tartott a Falcon 9 első, tökéletesen sikerült repülése után. Íme néhány fontosabb információ: Már akkor is boldogak lettek volna, ha az első fokozat sikeres, most a fellegekben járnak, este sok margarita fog fogyni. Az első fokozat darabokra…..
Apollo 21 2010.06.06 23:52:17
@Űrköcsög: magyar űrlift...? :-O és még rám mondják azt, hogy álmodozó vagyok...... (y)

politikai party... :-S nagy kérés lenne, hogy NE POLITIZÁLJUNK egy űrblog hozzászólásaiban? konkrétan, hogy ne emlegessünk pártokat?

a farkam tele van azzal, hogy este már a TV-t sem lehet bekapcsolni anélkül, hogy valamelyik politikus-Jancsi fizimiskáját ne mutogassák... nem véletlenül már nem olvasok országos, csak helyi újságokat úgy 4-5 éve. :-(

szóval -ha megoldható- hagyjuk a konkrét magyar belpolitikát a kapukon kívül. kösz. :-)
Végrehajtotta első megfigyeléseit a Boeing-747 hátuljába telepített, infravörös fényben észlelő távcső.  A SOFIA (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy) projekt még 1984-ben körvonalazódott, az első repülőbe telepített távcső, a Kuiper Airborne Observatory…..
Nagy gondban van az amerikai űrprogram, ez nem vitás -  de hogy Obamának mi is a szerepe ebben, az már igen. Sokan szapulják még mindig, mint az emberes űrutazás "megszüntetőjét", pedig a NASA már évtizedekkel előtt olyan pályára állt, ahonnan igen nehéz lesz…..
Apollo 21 2010.05.08 00:39:53
Ha 1969-ben nem valósult volna meg a Holdra szállás, most azt mondanánk, hogy de jó, hogy nem próbálták meg, mert a '60-as évek technikai-technológiai színvonalán úgysem sikerült volna a dolog. "Jó, hogy nem próbálkoztak meg vele, mert belebuktak volna." - ez volna az általános vélekedés. Most, hogy így alakultak a dolgok, kb. ugyanennyi jogalappal mondjuk azt, hogy de jó, hogy a '90-es években nem próbáltuk meg a Marsra szállást, mert úgy is belebuktunk volna... Már régen a Marson lehetnénk. Ezek ott az óceán túlpartján 8 év alatt szinte a semmiből összerakták az Apollo űrhajót. 1961-ben az USA még orbitális űrrepülésre sem volt képes, de 1969-ben már a Holdra szállt. Ha folytatták volna a fejlesztéseket, 1991-re elérték volna a Marsot. Simán.

Az amerikaiak nem veszik komolyan az űrhajózást. Az csak duma, hogy a népharagtól való félelem miatt nem költenek többet rá. A hadi kiadásokra 50-szer több megy el, és nem félnek a népharagtól, hanem szépen megmagyarázzák. Ugyan ezt meg lehetne csinálni az űrhajózással is, ha komolyan vennék. De nem teszik: ha nem lett volna a hidegháborús versenyhelyzet, a mai napig nem jutottunk volna el a Holdig. Teljesen biztos vagyok benne. És a jövőben sem fogják komolyan venni, és hidegháborús verseny sem lesz többet. Most már pénzügyi szinten zajlanak az ilyen nagyhatalmi konfliktusok.

Sajnos minden eddig felmutatott űrhajózási eredményt csak a hidegháborús űrverseny váltott ki. Apollo, Shuttle, Freedom+Mir2=ISS .

A Shuttle koncepciója mentette meg az amerikai űrhajózást, megakadályozta, hogy a szűk látókörű politikai vezetés bezárja a NASA emberes részlegét, és ez elévülhetetlen érdem. És emiatt nagyon nagyon nagyon szeretem a Shuttle-t. Noé bárkája lett az amerikai űrhajózás számára akkor, amikor Nixon szinte a földig rombolt mindent, amit Kennedy és Johnson alatt felépítettek.

De még ez sem szépíti meg azt a tényt, hogy minden, 1972 óta levezényelt űrhajózási program gyakorlatilag egy helyben járást hozott el. Az összkép egyszerűen tragikus. Van, ami adna okot az optimizmusra, de sokkal több a "fekete felhő" az (amerikai) űrhajózás egén. :-(

NAGYON SOK PÉNZ ŰRHAJÓZÁSBA VALÓ BEFEKTETÉSE. Csak így van lehetőség kitörni a 22-es csapdájából. Ha ezt nem teszik meg, akkor nem lesz érdemi előrelépés.

Meg fogják tenni?
Bár a történelem úgy hozta, valójában nem csak Cape Canaveralról tudott volna űrsikló felszállni, mivel a légierő saját indítóállást épített magának a Vandenberg támaszponton. A '80-as évek elején a NASA igyekezett szinte mindent az űrsikló és legénysége segítségével…..
Apollo 21 2010.04.21 17:19:16
@lacalaca: én olyat is olvastam valamikor nagyon régen valahol, hogyha 5 szegmensből raknák össze a Shuttle szilárd tüzelőanyagú gyorsítórakétáit a jelenlegi 4 helyett, akkor a feljuttatható hasznos teher mennyiségének jelentős csökkenése nélkül is képes volna poláris pályára állni Floridából. (A plusz tolóerő miatt.)

Jellemző az amcsikra, hogy csinálnak Vandenbergben is egy Shuttle-indítóállást, amit azután soha sem használnak. Tipikus...

Mindenesetre érdekességnek kiváló. :-) Grat!
Apollo 21 2010.04.21 22:43:13
@lacalaca: Az Ares-I-X még a hagyományos, 4 szegmensből álló Shuttle gyorsítórakétát használta első fokozatként. Az ötödik szegmenset egy méret,- és tömegazonos dublőr helyettesítette, ugyanúgy ahogyan az egész második fokozatot és az Oriont is. Az első alkalom, amikor 5 szegmensből álló Ares-I első fokozatot használtak volna, az az Ares-I-Y lett volna.
Rengeteg támadás éri az új NASA irányvonalát a Constellation és az űrsikló megszüntetése és az új célok hiánya miatt. Floridai és más érintett állom képviselői jó politikushoz méltóan azonnal a zemberek érdekében kezdtek kampányolni, hirtelen nagyon fontos lett például a…..
Apollo 21 2010.04.16 00:09:04
@lacalaca: az űrben feltankolás csöppet sem tűnik egyszerű feladatnak. Lásd mennyit szerencsétlenkednek egy vacak ammóniatartály cseréjével... Biztosan megéri sokat vacakolni vele?

Az új Saturn-V szerintem jó ötlet, de csakis akkor, ha az első (S-IC 2.0) fokozat újrafelhasználható lesz. A második fokozatot (S-II 2.0) pedig úgy kellene megtervezni, hogy majdan minél olcsóbb legyen az előállítása (mert ugye a második rakétalépcsőt visszanyerni komoly feladat lenne, meg drága mulatság is).

Nagyon örülök hogy nem dobják ki az Oriont! Nagy hülyeség lett volna kihajítani... örülök, hogy nem tették meg.
Kihagyta az öregedő rover az eheti kommunikációt a Földdel, feltehetően hibernálta magát az alacsony áramellátás miatt, mint az várható is volt. Már eddig is igencsak gazdaságos program futott csak, egy-két alap mérés, mint a légkör átlátszósága, és heti egy…..
Ezen a teszten az üzemanyaggal feltöltött rakéta első fokozatát gyújtották volna be 3,5 másodpercre, de erre nem került végül sor, T-2 másodpercnél megállt a folyamat. A rakétából kicsaptak egy pillanatra lángok, de az csak a gázgenerátorba felgyűlt üzemanyag…..
Apollo 21 2010.03.13 01:47:49
Egyre közelít a SpaceX nagyrakétájának szűzfelszállása, már minden alkatrészt elszállítottak Floridába, a Launch Complex 40 melletti csarnokba. Az összeszerelés és tesztelés után még vár rá egy statikus teszt, amikor is a felállított, feltöltött rakétán beindítják a…..
Apollo 21 2010.02.12 23:15:12
@sajnos_kacat: azért tűnik kicsinek, mert valójában is az. A Falcon-9 átmérője 3,6 méter, magassága 54 méter. Összehasonlításképpen a Shuttle oldalsó gyorsítórakétája 3,71 méter átmérőjű, az Ares-I tervezett magassága 110 méter. Tehát a cucc kb. harmad akkora, mint a tervezett kisebbik Ares.

Persze ettől még teherszállításra nem feltétlenül rossz.

De azért emberek szállítására én valami komolyabb cuccal állnék elő...
Apollo 21 2010.02.28 00:26:33
@kamov: igaz. Szeretem is a Delta rakétákat. :-)
A tavaly ilyenkori "kiállítási darabbal" ellentétben már egy teljesen felkészített Falcon 9 magasodik Cape Canaveral-on, hogy egy-két hónapon belül első útjára induljon. A SpaceX illetve Elon Musk jó szokásához híven továbbra sem hajlandó pontos startidőpontot közzé…..
Apollo 21 2010.02.28 00:22:45
Barack Obama elnök hétfőn bejelentette a Constellation program megszüntetését. A George W. Bush elnök által 2005-ben indított program új, nagyteljesítményű hordozórakéta (Ares) és űrhajó (Orion) kifejlesztését irányozta elő, melyekkel előbb Holdraszállást, később…..
Apollo 21 2010.02.12 00:19:15
@scientia: én is hasonlóan látom a dolgokat.

A közepesen nagy fejlődést csak a Holdra való visszatérés tudja elhozni.

A nagyon nagy fejlődés pedig csak a Mars-utazás árán elérhető.

Nagyon jó ötlet a rugalmas pálya elképzelés, azon az irányon kellene elindulni.
Új játékot hozott a Mikulás Richard Bransonéknak, a Virgin Galactic ugyanis december 7-én bemutatta új szuborbitális űrrepülőgépét, a SpaceShipTwo-t. Ha minden jól megy, megépül a Spaceport America és biztonságosnak ítéltetik az űrhajó, végre nem csak szavakból fog állni az…..
Apollo 21 2009.12.10 01:24:47
@MS22: Ha nekem volna űrrepülőgépem, én mindenképpen 'Challenger'-nek nevezném el. Egyrészt mert nem vagyok babonás, másrészt mert ennél beszédesebb, tartalmasabb nevet nem lehet adni egy űrrepülőgépnek.
Kigördült a szerelőcsarnokból az Ares I-X tesztrakéta, évtizedek óta először új lakó foglalja el a 39B indítóállást Cape Canaveralon. Kérdés, hogy látunk-e még ezekből az óriási ceruzákból többet is itt a következő évtizedben. A start október 27-re van ütemezve, a…..
Apollo 21 2009.12.01 23:10:54
@KGyST: az új nehézrakéta tekintetében és is valami kimondottan újat szeretnék, csak az Ares-I-et tartom elfogadhatónak a jelenleg tervezett formájában.

Ha van ötleted arról, hogy milyen újdonságokat lehetne berakni a Constellation-ba, szívesen meghallgatom.
Apollo 21 2009.12.03 23:54:19
@KGyST: nem rossz ötletek...

Valóban az volna az üdvözítő, ha az Ares-V első, középső fokozatához újonnan fejlesztenének korszerűbb hajtóműveket. Jómagam sem az SSME, sem az RS-68 átvételét nem tartom jó ötletnek. Még így is drága volna, hiszen bármelyiket alaposabban át kellene tervezni hogy alkalmas legyen a feladatra, akkor már inkább fejleszthetnének hozzá teljesen újat, korszerűbbet. Az valóban előrelépés volna.

SSTO --> ez sem rossz ötlet, bár lehet hogy még egy kicsit korai volna. Én inkább most az Ares-I-nek adnék zöld lámpát, az egyfokozatú pályára állító rendszereket meghagynám a távolabbi jövőnek, az Ares-I majdani felváltására. Szerintem a Shuttle után ez most nagy ugrás volna, inkább legyen egyelőre az Ares-I egyfajta közbülső lépésként. Lassabban, de biztosabban: én így csinálnám.

A NASA egy kormányhivatal. Azt csinálja amire utasítják. Ha a politikusok nem a taknyukat fújnák az űrkutatásra, akkor a NASA is többet és jobbat tudna alakítani, mert több pénzt kapna kézhez.
Apollo 21 2009.12.07 01:27:32
@KGyST: "Jelen helyzetben a NASA-n komoly presszió van, hogy futtassa tovább az ISS-t, de ne adja fel a Constellation-t." --> erre az esetre a 4/B alternatíva tűnik a legmegfelelőbbnek a bizottság javaslatai közül.

Na de a 4/B opció nem számol az Ares-I fejlesztésének a továbbvitelével, tehát minden eddig reá elköltött pénz pazarlásnak bizonyulna... megint csak "ott vagyunk ahol a part szakad".

Valami kombinált megoldás kellene ide...
Előszó Az alábbi írás újfent Hartree-Fock Cares fedőnevű júzertől származik. Lány rakétával és egy érdekes cikk a hajtás után. A minap került kezembe egy 1992-es, azaz tizenöt éves cikk a NASA korábbi igazgatójának, a néhai Thomas O. Paine-nek a tollából. Az…..
A rakéta repülését, az első fokozat leereszkedését és a hibás ejtőernyőket is filmre vették egy jól elhelyezett repülőgépről az óceán felett. Mivel az Ares I első fokozata négy helyett öt szegmensből áll, ezért az űrsiklók SRB-in alkalmazottnál nagyobb …..