Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzucsCsaba

0 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem könnyű – és talán nem is kell - egy nyilvánvaló normasértés esetén kizárólag pártpolitikai keretekben elemezni. Schmitt Pál most már bizonyítottan plagizált kisdoktorija kapcsán – ahogy korábban a korrupciós botrányok vagy éppen az őszödi beszéd ügyében…..
SzucsCsaba 2012.03.28 21:27:40
Kedves Török Gábor,

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője gyakorlatilag ugyanarra a (politikai) következtetésre, véleményre jutott a Fidesz kapcsán, mint Ön.

Gyakorlatilag majdnem egyidőben... :)

"Eddig Schmitt Pál teljes múltjával erősítette a kétharmados többséget, most már a kormányzó erők vállát nyomja a köztársasági elnök disszertációs ügye. Amíg bírják."

hetivalasz.hu/jegyzet/konnyitett-eljaras-sulyosbito-korulmeny-47406/

Talán már egy korábbi hozzászóló hivatkozott is erre a cikkre és szerzőjére.

Én, mint aki eddig mindig is a Fideszre szavaztam, azt tudom mondani, hogy hiba az, hogy Schmitt Pál nem mond le és hiba a Fidesz viselkedése is ebben az ügyben.

Viszont én szerintem az is hiba - és akkor most kicsit provokatív leszek -, hogy a Fideszt és vezetőjét ennyire ostobának, rövidlátónak és hatalomittasnak gondoljuk ennek kapcsán.

Szerintem itt megint arról van szó - mint oly sokszor a politikában -, hogy vannak olyan dolgok, szempontok és körülmények, amelyeket mi nem látunk és nem tudunk.

Nem hiszem el, hogy ne látnák be, hogy ez számukra súlyos teher lesz, csak valószínűleg a kép sokkal árnyaltabb és bonyolultabb, mint aminek mi látjuk és hisszük kívülről.

Én csak ez utóbbira tudok gondolni. Az előbbi is lehetséges, csak nekem sokkal kevésbé hihető.

Üdvözlettel.
törökgáborelemez 429. Casus 2012.01.12 20:20:00
Schmitt Pál plágiumbotrányához hasonló ügyet – ha igaz, amit a hvg.hu állít - egy köztársasági elnök nem nagyon élhet túl. Akár lemond, akár nem, politikai karrierje halálos sebet kap, működése ellehetetlenül. Meggyőződésem, hogy a magyar államfő számára –…..
A cím talán pontosabb lenne így: lehet más is a jobboldalon? Az előző bejegyzésben lehetőségként felvetettem új jobboldali szereplő(k) előbukkanását, és ez meglepő módon sokakat levélírásra ingerelt. Most kifejezetten találó a kaptam hideget és meleget is megfogalmazás; a…..
A politikában – mint ahogy persze az élet más területein is - különös módon halad az idő. Néha ólomlábakon jár, máskor eszeveszett tempóban rohan. Gyakran észre sem vesszük, hogy már új időszámításban vagyunk, sokszor csak később derül ki, hogy eljárt valaki felett…..
Még idén eldőlhet a Gyurcsány-Mesterházy csata az MSZP-ben - erősítették meg szocialista források a Klubrádiónak. A volt kormányfő hosszúra nyúlt mai beszédét hallgatva pont az ellenkezőjét gondoltam: láthatóan Gyurcsány Ferenc egyáltalán nem akarja megtenni azt a…..
SzucsCsaba 2011.02.22 22:18:39
@Akitlosz:

Ha egy picit elvonatkoztatsz az aktuális politikai kerettől...

Kire jellemző általában a gyermekközpontú hozzállás, a politikai/jogi/stb. képviselet nélkül levők felkarolása vagy a diszkrimináció-ellenesség, az adott korban merésznek, kissé provokatívnak tűnő felvetések, az aktuális status quo változtatása stb. stb.

Ha nem tudnád, ki vetette fel először ez a dolgot, Te milyen politikai gondolkodásmódot képviselő emberekre gondolnál kapcsiból?

Szerintem ez a felvetés jobban illik egy liberális-szabadelvű párthoz, mint egy nemzeti-konzervatívhoz.

Pusztán csak ezt akartam kifejezni és nem többet.

Úgy tudom, Németországban a liberális gondolkodók látnak benne fantáziát.

Attól kicsit azonban tartok, hogy a mai Magyarorszon ki tudjon alakulni ebből egy értelmes, hasznos, izgalmas vita. Szerintem kialakulhatna egyébként. Általában megrekedünk ott, hogy ha a Fidesz mondja, akkor az MSZP szerint eleve rossz, és vica-versa detto.

Üdvözlettel.
Komolyan szerettem volna írni a mai parlamenti napirend előtti vitáról, de végighallgatva a felszólalásokat, be kellett látnom, hogy időnként beszédesebb a hallgatás. Hogy azonban a kedves olvasók ne maradjanak új bejegyzés nélkül, fellapoztam a négy évvel ezelőtti parlamenti…..
SzucsCsaba 2011.02.14 22:52:50
@török gábor: Én kedvelem és tisztelem Lánczi Andrást, de őszintén szólva fogalmam sincs, mit jelent ez a mondata.
Gábor, segítene a megértésben?
Mit jelent egyáltalán a politikai szinkretizmus? A wiki csak keveset segített...

Köszönettel!
„Ellenzékinek lenni szexi” – ez a szokatlan felirat a tegnap délutáni Kossuth téri tüntetés egyik transzparensén volt olvasható. A magyar sajtó eszméletlen pártosságát és ezzel összefüggésben – nevezzük így - kreatív valóságtálalását jól jellemzi,…..
„Senki sem szeret így kezdeni egy elnökséget, de nincs módom ezen változtatni, együtt kell ezzel élni – mondta tegnap Orbán Viktor külföldi újságírók előtt. Nehezen vitatható, hogy a tavaly május végén hivatalba lépett kormány – elsősorban saját politikai…..
Az előző bejegyzésben amellett érveltem, hogy nagy valószínűséggel „a sokak által várt megújulás helyett a magyar politika elmúlt egy évtizedének logikája, tematikája és szembenállása határozza meg az eljövendő éveket is”. A Fidesz-MSZP világot, abban a…..
SzucsCsaba 2011.01.01 12:26:39
Kedves Gábor,

Először is Önnek is és Mindenkinek BÚÉK és a magyar politikának is úgy unblock minden jót és értelmeset! Sok bölcsességet, tisztánlátást és egy adag türelmet az ezévi politikai gondolkodáshoz is.

A mai bejegyzésben számomra ez volt a kulcsmondata: "Meggyőződésem, hogy éppen azért beszéltek annyit változásról, forradalomról, új kezdetről stb., mert tartottak attól, hogy a választók bennük is felfedezik az elmúlt húsz év főszereplőjét, és az MSZP-vel együtt maguk is a régi, a megunt, a poros kategóriába kerülnek."

Szerintem egy jól sikerült, egy jól eltalált, megfogalmazott lényegi üzenet.

Az utolsó mondatát olvasva pedig önkéntelenül eszembe jutott Vona Gábor, de szerintem neki sem sikerült, illetve eddig még nem sikerült, bár akár még sikerülhet is...

Azt ma megmondani, hogy mi okozhatja a mai magyar politika kizökkenését, szerintem nem könnyű vállalkozás, és talán egy tisztán logikai, racionális okfejtéssel ez meg sem oldható. A világ és benne az emberek ennél kicsit komplexebb lények... :)

Egyébként a médiatörvénnyel kapcsolatban a Fidesz miért viselkedik ilyen kisiskolás, naív módon?
Nem gondolták, hogy ilyen visszhangja lesz?
Szándékosan?
Vagy csak egyszerűen nincs minderre (politikai) erőforrásuk?

Épp tegnap véleményezte Lánczi András egy politikai műsorban, hogy a külföldöt nem lehet ignorálni és a külföldi sajtóval való kapcsolattartást nem lehet sosem megspórolni. De akár egyik előző bejegyzését is említhetném.

Néha egyáltalán nem értem a Fidesz viselkedését, de azt sem hiszem, hogy ad-hoc módon cselekednének. Elnézést, ha erre már valahol adott választ, még nem olvastam...

Üdvözlettel.
„Az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása nem kicsinyes bosszúból vagy elvakult voluntarizmusból fakad, hanem hosszú, gondosan megtervezett folyamat része” – írja Halasi Endre a HVG-ben, majd így folytatja: „Olyan folyamaté, amelyben az alkotmányozó…..
SzucsCsaba 2010.11.06 09:57:11
A modellváltás, és a konszenzuskereső német mintáktól való eltávolodás szerintem sem/nem mai jelenség. Jó kérdés, hogy igazából működött-e ez nálunk, milyen hatékonysággal és mennyi ideig.

Mi lett 1990 után a konszenzus által egymásratalált/összeszerkesztett és egy darabig egybentartott, sokszínű MDF-ből? Sok más párt, maga az MDF pedig jelenleg parlamenten kívüli erő.
Vagy emlékezzünk csak azokra az elmúlt hosszú évekre, amit általában politikai állóháborúnak, kettéosztott országnak stb. neveznek.

Szóval csak azt akarom mondani, hogy ahogy korábban a konszenzuskereső minta szolgálhatott alapul, politikai hagyományul, vagy éppen célul, úgy a másik modell sem előzmények, hagyományok nélküli a magyar politikában.

Ha jól értem Körösényi András is - az idézett részben - pont erről ír, hogy a rendszerváltás óta eltelt 2 évtized első 10 éve az egyik, a második 10 éve viszont inkább a másik modell jegyeit hordozza magával. Azért ez is elég hosszú idő már!

A modellváltás tehát nem mai jelenség, bár annak aktualitásáról beszélni - mint ahogy Halasi Endre tette - természetes dolog.

Viszont egy modellváltás forgatókönyvét előre megtervezni, levezényelni hosszú évekre? És főleg úgy, hogy ezen utóbbi modell évtizedének 8 évében nem is a modellváltó párt van a hatalmon? Gyakran azt sem lehet megmondani, mi történik a politikában holnapután...A 2/3-os hatalom óriási, döntési, módosítási lehetőségei is azok (épp ennek vagyunk most tanúi), de ezzel még senki nem számolt, nem számolhatott egészen kb. 1-2 évvel ezelőttig.

Abban viszont nem hiszek, hogy ez az egész alkotmányjogi mizéria olyan ad-hoc, spontán módon röppent ki a Fidesz vezérkarának fejéből. Ők bizonyára erre már készültek, ha nem is évekkel ezelőtt. Azt, hogy elhatározták magukat emellett - és nemcsak Lázár János személyes akciója mindez - nyilvánvaló Orbán, Varga, Navracsics nyilatkozataiból, kiállásaiból.

Az okait pedig folyamatosan, kíváncsian, őszintén(?) próbáljuk megfejteni, kikövetkeztetni itt a blogon is. Az idő biztosan jó tanácsadó lesz ezúttal is :)
Ma éjfél körül lesz egyéves a blog. Tavaly november első vasárnapján határoztam el, hogy belevágok, s miután az akkor rendszeres éjszakai ringatások között akadt egy kis szünet, valamikor éjjel megírtam a nulladik bejegyzést. „Nagyon nem örülök ennek a blognak. Mi a…..
SzucsCsaba 2010.11.02 20:15:41
@török gábor: Szerintem meg nagyon szánalmas. De biztos egy ironikus megállapítás volt ez csak.

Semmi épkézláb érvelés kormányoldalt. És egész klassz érvrendszerek az ellenzékiek oldalán (az ellenzéki vezérszónoki megnyilvánulások szerintem mind ilyenek).

Ezek alapján szépen kitisztul a kép is az egész ügy körül.

A legbeszédesebb az, hogy nem hallunk beszédeket vezető Fideszes politikusoktól. Talán nem is vesznek részt a vitában, mert nagyon nincs értelme. Hol van Orbán, vagy hol van Navracsics?

Már én is nagyon hiányolom a komoly, nyomós érveket a kormánytól.

Szomorú látnom ezt a nyüglődést a Fidesztől, mert én a politikát tőlük szerettem meg anno egy évtizeddel ezelőtt. Közöttük vannak még most is a politikai példaképeim, amik talán már nem is annyira azok ezután.
Az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása kapcsán elindult vitában szinte minden érvet ismerünk már. Tegnap hosszabb hallgatás után megszólalt a kormányfő is, és egyértelművé tette az álláspontját: támogatja a Lázár János által jegyzett módosítási javaslatot. Este a…..
SzucsCsaba 2010.11.01 20:29:26
A LJ által elindított alkotmányossági lavinával kapcsolatosan...(többféle verzió keringett a fejemben jelenlegi tudásom alapján, most a kritikusabbat osztom meg):

Eddigi 12 éves Fidesz-szavazóként az én véleményem, illetve az én kérdéseim pedig a következők?
o Miért kell egy rendszerváltó, demokratikus pártnak ezen az úton elindulnia?
o Miért kell a párt alkotmányos, demokratikus elkötelezettségét és elveit támadhatóvá tennie?
o Miért van az, hogy LJ-nak el kell borzadnia azon, hogy a párt saját holdudvarából kérdőjelezik meg az ő alkotmányos elkötelezettségét? (Gondoljátok csak meg, ez nagyon súlyos!)
o Milyen mindent elsöprő ok vagy cél kell ahhoz a pártnak, hogy végül mégis ezen az úton induljon el?

Miért, miért, miért...

Nem értem a Fideszt (az utolsó kérdésem alapján azért van 1-2 tippem).
Szerintem óriási hibát követ el (a legpozitívabban, a legjóindulatúbban fogalmazva: óriási fába vágja a fejszéjét).

Ki tudja, ez a lavina meddig nő és hol áll meg...

A holnapi nap a szocialisták a Fideszt ki fogják átkozni a demokráciából, a jogvédő, jogérzékeny LMP neki fog rontani, s még a végén egy eddig elképzelhetetlen ellenzéki összefogás is létrejöhet akár még a Jobbik részvételével. Az ellenzéknek óriási ziccerlehetőség (függetlenül attól, hogy az alkotmányos demokráciát féltők félelme mennyire őszinte s tiszta), a Fidesznek döntő érvek nélkül óriási fiaskó.

Persze a kérdéskört lehet, hogy a jövő évi alkotmányozási munka fényében kell vizsgálni, de ha ez így van, akkor milyen lesz a folytatás?
Egy hét alatt három beszédet is mondott Orbán Viktor, így talán kevésbé meglepő, hogy a szóáradatban szinte senkinek – magamat is beleértve – nem tűnt fel egy tanulságos oldalvágás. Szerencsére egy e-mail felhívta a figyelmemet; a miniszterelnök ugyanis, bár erről…..
Nincs könnyű helyzetben a Fidesz. Feltehetően mindent szépen kigondoltak előre: kicsit várnak és a média figyelme mellett - nem esélytelenül - erősen keresgélnek, aztán rácsodálkoznak a költségvetés tarthatatlan helyzetére, nehéz szívvel, széttárt karokkal átírják korábban…..
SzucsCsaba 2010.06.04 22:45:34
@subtotal:
Én igazából véleményemmel nem az egyik, vagy a másik párt mellett vagy ellen akartam érvelni, hanem inkább csak azt akartam ezzel érzékeltetni, hogy egy érzékeny gazdasági helyzetben mennyivel más szempontokat, érdekeket és felelősséget hordoz egy kormányzópárt, illetve egy ellenzéki párt kommunikációja.
SzucsCsaba 2010.06.04 23:00:38
@subtotal: Akkor én értettem félre a dolgot. Nem kell bocsánatot kérnie. Üdvözlettel.
A mai ülésen három, az új kormány megalakulását megalapozó törvényjavaslat együttes általános vitájával kezd a parlament, ám az izgalmasabb dolgok csak ezt követően jönnek. Megkezdődik ugyanis az Orbán Viktor által benyújtott, a Nemzeti együttműködésről címet viselő…..
„A XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét” – ezekkel a szavakkal kezdődik az Orbán Viktor által tegnap ismertetett…..
SzucsCsaba 2010.05.15 11:38:28
Bocsánat, hosszú leszek.

Én teljesen egyetértek Török Gáborral abban, hogy a kulcs ezen politikai nyilatkozat megközelítésében a "dolgok helyén való kezelése". Úgy is fogalmazhatnék, hogy az "arany középút"-hozzáállás itt pont az, ha ezt a politikai nyilatkozatot a helyén akarjuk és a helyén tudjuk kezelni. És személyes élettapasztalatom alapján ez az arany középút ("aurea mediveritas" vagy "aurea mediocritas") már annyiszor igazolta önmagát...

Lehetnek mindeféle pozitív, negatív, helyeslő, egyet nem értő, radikális, lagymatag, őszinte és számító interpretációk és következtetések, sőt az sem fog meglepni, ha valaki vagy valakik ebből egészen meredek társításokat fognak kihozni.

Szerintem egész szépen beleillik a párt mostani irányvonalába, kommunikációjába, elképzeléseibe és egyáltalán nem gondolom légből kapott, ad-hoc szövegnek.

Egy kis interpretáció a nyilatkozathoz tőlem, ha nem haragszotok :)

Érdekes, hogy a szöveget mennyire áthatja a történelmi és a forradalmi momentumok, motívumok. Benne van 1848 forradalma (nyitómondat, a 12 pont újbóli értelmezése: Mit kíván a magyar nemzet 2010-ben?), benne van 1956 forradalma, benne van a jogállami és a politikai berendezkedés 1989-es "forradalma" és végül elérünk a 2010-es "demokratikus szavazói forradalomig". És ez utóbbi forradalom-kép sem a tegnapi nap improvizációja.

Az is szépen beleillik ebbe az egészbe, hogy az új Fidesz-frakció épp a Batthyány-örökmécsestől indult neki a parlamenti munkának, ha jól tudom. Csak megjegyzem, a "törvényes vagy alkotmányos forradalom" szóhasználata is előkerült már a Fidesz politikusainál.

Nemcsak a forradalmi motívum kerül elő, hanem a nemzeti önrendelkezés és a népszuverenitás, népakarat kifejeződése is. Komoly, nehézsúlyú, történelmi, ünnepélyes szavak és fogalmak.

A következő közös pont és párhuzam az említett történelmi események láncolatában, az a rendszerváltás gondolata. Az új rendszer nemzeti, politikai, gazdasági és társadalmi dimenziókban szeretne egész más lenni.

Közös alapértékek, célok is megfogalmazódnak benne (munka, otthon, család, egészség és rend), amelyek kibontásából szerintem nagyon sok minden következhet, még akár alkotmánybeli kihatások is! Sólyom László is gyakran beszél arról, hogy az alkotmány magja és lényege a mögöttük megbúvó, kirajzolódó alapértékek.

Szóval a fent felsorolt motívumok mutathatnak egy alkotmányozói munka irányába.

Érdekes még az utolsó bekezdésben hangoztatott "roppant erőket felszabadító összefogás", amely szerintem egy 21. századi politikai pártnak akár komoly politikai alaptétele is lehetne (azt gondolom, ha egy mai akármilyen kormány csak ezt teszi és ezt jól, óriási sikere lehet(ne), és az az ország felvirágozna), és az ünnepélyes, nemes zárómondat elhangzása: "Erre tesszük fel életünk most következő éveit".

Persze minden szóban és mondatban nyilvánvalóvá válhat az értelmező hozzáállása, véleménye, szándéka és bizalma.
Pl. az utolsó mondat egy lehetséges pozitív interpretációja: Végre valahára a politikusaink ilyen komoly és nemes munkára vállalkoznak ilyen eltökélten, ez reménykeltő.
Vagy egy negatív interpretációja: Már megint ez az álszent, számító, hazudozós, mézes-mázos, szimbolikus fecsegés, kiráz a hideg az ilyenektől...

Pár év múlva már okosabbak leszünk :)

Csak azt akartam érzékeltetni, hogy a nyilatkozat nem előzmények nélküli, nem improvizatív és szerintem van benne nyelvi leleményesség, tartalmi megformáltság, logikai láncolat, átgondoltság.
SzucsCsaba 2010.05.15 12:13:30
@Idet: Pl. A "tetszettek volna forradalmat csinálni" - "tetszettünk forradalmat csinálni" összecsengésre gondolsz (mno.hu/portal/713273)? Igen, feltétlenül. Egyébként Orbán Viktor időről-időre szokott hivatkozni Antall Józsefre, szóval nem példanélküli a mostani sem.
Kapitális politikai hibát követett el tegnap az MSZP, amikor nem törődve a döntés körülményeivel és következményeivel, a parlamenti bizottsági pozíciók elosztása körüli vitában belement egy olyan kompromisszumba, amely után ma – Szanyi Tibortól Cser-Palkovics Andrásig -…..
Bár sejtem, hogy a többség szerint lényegtelen kukacoskodás, szerintem viszont sokat elmond a magyar média állapotáról, hogy mindenhol* – még a Fidesz elnökének honlapján is - ugyanaz a mai hír: Sólyom László felkérte Orbán Viktort kormányalakításra. Pedig nem, nem kérte…..
Holnap végre végleg kiderül, ami azért már ma este is látszik: minden idők legkevesebb országos listát állítani képes pártja várhatja idén az áprilisi választást. A korábbi 12-15-12-8-10 után ezúttal minden bizonnyal csak 6 országos lista versenyezhet, ráadásul három…..