Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dumbocrys

16 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kosztolányi Dezső: Nyár, nyár, nyárNyár,A régi vágyam egyre jobbanLobban,De vár még, egyre vár.KárÍgy késlekedned, mert az éj setétül.Az életSiralmas és sivárEnélkül.Gigászi vágyam éhes, mint a hörcsög,GörcsökEmésztik s forró titkom mélye szörcsög.Mostan hajolj…..
Kosztolányi Dezső: FürdésEgy egyszerű kis történetként indul a novella. Az apa indul fürdeni, de a fiát nem akarja vinni, mert az megbukott latinból és pótvizsgára kell készülnie. Ebből kialakul egy kis perpatvar, de végül az anya rövidre zárja a vitát, és leküldi a fiát a…..
Ezt a művet csak, filmen láttam (, bár egy kicsit utána olvastam). A fő konfliktus a rokon. Kopjáss István főügyész mindenhol rokonba botlik. Ezt sem a felesége, sem a főnöke, a polgármester nem nézi jó szemmel. Otthon kapja a rokonoktól a leveleket, hogy segítsen rajtuk, de a…..
Nem tudtam, hogy pontosan mire számítsak, így csak sejtésem volt a mű tartalmáról. Móricz nagyon jól mutatja be egy, a háborúban lelkileg lerombolt ember lelkivilágát. A mű főszereplője rengeteg borzalmat élt át, amik szinte teljesen kiirtották a lelkét. Akármeddig képes…..
A címből arra lehet következtetni, hogy a főhős utolsó napjainak leszünk tanúi, ami nagyjából így is van. A halálhírre a „barátok” rögtön a feljebbjutáson gondolkoznak, és nem a részvéten. Sajnos régen olvastam, és nem túl nagy figyelemmel, úgyhogy nem sok maradt…..
Bár régen volt, azért megpróbálok valami értelmeset összeszedni erről darabról.Érdekes, és elgondolkoztató a dráma témája. Furcsa hogy ilyen témát választott Madách. (Hasonlít Az Isteni színjátékra.)A különböző korok és eszmék bemutatása és megbukása…..
Irodalmi blogok Gogol: Az orr 2010.04.02 19:01:57
Egy újabb furcsa témájú regény Gogoltól. Orr. Szintúgy nem sok értelmét látom, mint a Köpönyegnek. E műben egy igen valótlan esemény részesei lehetünk, melyben főhősünk fut az orra után, mely furcsa körülmények közt vált el a gazdájától, de a szerző szerint, ha…..
Hát őszintén dunsztom sincs, hogy mit írjak. Az viszont biztos, hogy nincsenek rendkívüli emberek. Nincs olyan, hogy valaki átlépheti a törvényeket, és azt tesz, amit akar, így akár öl is. Olyan van csak, hogy kiirtja a lelkiismeretet és az emberséget magából, és ezek után…..
Irodalmi blogok Gogol: A köpönyeg 2010.04.02 19:00:00
Majdnem minden eszembe jutott, csak az nem, hogy egy szerencsétlen orosz hivatalnok ruhája lesz a téma. Igazából semmi különös nincs ebben a regényben, azt leszámítva, hogy egy ruhadarab körül forog minden. Ez az Akakij Akakijevics egy magának, és nem igazán életre való alak. De…..
Irodalmi blogok Csehov: A sirály 2010.04.02 18:59:12
Végre egy orosz mű, ami nem csinovnyikokról szól. Felüdülés=). Na ez azért túlzás. Nem akarom mindenhova odaírni, hogy milyen nehéz írni valamit, de ezzel tényleg sokat szenvedtem. Ezek az oroszok sosem nevetnek!? Csehov művében mindenki boldogtalan és magányos. A szereplők…..
Irodalmi blogok Csehov: A lónevű 2010.04.02 18:56:08
Egy újabb Csehov komédia. Rövid és lehet róla írni is valamit. Az egész a fogfájással kezdődött. Bulgyejev nyugalmazott tábornoknak megfájdult a foga. Próbálkozott mindennel, hogy elmúljon, de nem sok sikerrel és húzásról hallani sem akart. És most jön a poén. Jön Ivan…..
Egy újabb, az orosz társadalmat és hierarchiát kifigurázó mű. Csehov története egyszerű és rövid, mint A csinovnyik halála c. rövid elbeszélése. A történet komikuma köpenyben rejlik. Ahogy változnak az álláspontok a kutya tulajdonosával kapcsolatban, úgy veszi le, vagy ölti…..
Tiszta Gogol köpönyeg feeling, csak ez jobb. Rövidségére való tekintettel nem sokat tudok írni, de pont ez tetszik. Nem vontatott, mint A köpönyeg, de a lényege ugyan az. Egy csinovnyik - név szerint: Ivan Dimitrics Cservjakov – nem tudta feldolgozni, hogy egy nála magasabb rangban…..
Az órán sem foglalkoztunk túl sokat ezzel a regénnyel, ezért én sem teszek másképp. Ez az alkotás nem az én műfajom, ezért sok mindent nem tudok mondani, csak az órán elhangzottakra tudok hagyatkozni. Bovary egy céltalan, munkamániás, akit mások irányítanak. Első feleségéhez…..
Amikor meghallottam ezt a címet, hogy A vadkacsa először azt gondoltam, hogy egy újabb fölösleges és fárasztó kötelező lesz. De amikor elkezdtem olvasni nem tűnt olyan rossznak. Az, hogy drámai jót tesz a műnek (vannak kivétel, például: Antigoné, mert az förtelmes volt a hosszú…..
Hogy miért ezt a művet választottam? A válasz egyszerű, mert rövid. Igaz ezt a művet órán nem vettük, de aki keres, az talál=).1870, a poroszok körülzárták, és ostrom alá vették Párizst. A két barát megpróbál egy kicsit kiszakadni a világ bajából, azzal, hogy elmennek…..