Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gabesze

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A ház rogyadozott, a kapuja bedőlt, az udvarban derékig ért a gaz. Péter ötlete volt, hogy menjünk be, azt mondta, mutat bent valamit. Az előszobát raktárnak használták, mindenfelé könyvek tornyosultak, úgy tűnt, azokkal dúcolták alá a plafont. Péter megállt egy ajtó előtt,…..
(Félig igaz történet, mely íródott Heltai Gáspár Ötvenhetedik fabulájának ötlete alapján.) Emide-amoda ugrált két csöves kinézetű bolha az aszfalton. Addig-addig ugráltak, mígnem egymásra akadtak.– Csá, haver! – kiáltott fel a dörzsöltebb kinézetű, aki…..
gabesze 2009.11.23 20:30:18
Az eredeti mese, utána nézetem, egy tevéről és egy bolháról szól. Éppen ez jelentette számomra a nagy meglepetést a Bátorligeti-mese esetében, hogy aktualizálás közben nemcsak a helyzet, hanem a mondanivaló is alapjában formálódott át. Már a mese kezdetén megteremtődik egy helyzet, néhány vonallal bemutatva pedig a két szereplő. Elég egy sapka, és körvonalazódik a fogura. Az életformára is azonnal fény derül. A fabulaíró beszélteti a szereplőket, a jellemrajz legfontosabb részét talán ez jelenti.
A történetet meseként kezdi olvasni az ember, de rá kell döbbenie, hogy a valósággal folyton szembesít a történet, ezért nagyszerűnek találtam az alcímben a félig mese megjelölést.
Korunk egyik alapvető problémájára mutat rá nagyon szellemes megoldással a mese, kiemel olyan jellemvonásokat, melyek meghatározzák a világ mindenkori arculatát. Groteszk módon keverednek a fabulában a régies és a mai, közkeletű szavak, s ez a megoldás nemcsak humorral, hanem némi iróniával is átlényegíti azt a jópofa történetet.
Minden behelyettesíthető a mesében, s ez a lehetőség képezi a sokrétű mondanivalót is. A mesének érdekes olvasatai lehetnek, emiatt elképzelhető, hogy ezt a mesét még fogják citálgatni. Remélhetően nem magyaráznak bele túlzott ideákat.
Egy műalkotás akkor igazán jó, mint ahogyan ez is, ha sokféle értelmezési lehetőséget rejt magában. Telitalálatnak érzem ezt az alkotást. Meglehet, maga a szerző sem gyanítja, milyen remekbe szabott, merész gondolatú darabot hozott létre.