Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Karrde

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
aház... nem parasztház ez... 2010.10.05 21:59:00
szívesebben mentünk volna egy igazi Őrségi boronaházba lakni, mert nagyon vágyik oda szívűnk, de talán egy Erdélyi falucskába még inkább. Nem bánnám, ha ez egy igazi organikus, természet közeli parasztház lenne, de nem az. Ez a ház egy igazi városi családi ház, (minden…..
bodoky Levelet kaptam lájf 2010.03.15 22:13:00
From: Mervó József <mervo.jozsef@grupomilton.hu> Date: 2010/3/15 Subject: balatonring angyalai zene + logo To: Tamas Bodoky <bodoky@gmail.com>     ..
Úgy tűnik, lassan hétköznapi dologgá válik, hogy az ateisták és a hívők (elsősorban a katolikusok) hitvitája az utcán, illetve az utcán látható posztereken zajlik. Még el sem múlt az első nagy felháborodás, amelyet a Brit Humanista Szövetség szervezett, itt is van a…..
Karrde 2009.11.23 00:54:42
Pár gondolat pedig, csak úgy szabadon:

- A keresztény hittételeken és a Biblián kívül a buddhizmusról volt alkalmam pár alkalommal általam nagyra becsült személyektől (kínai Chan-buddhisták) tanítást hallgatni. Meglepő, hogy az ő világnézetük mennyi ponton találkozik a keresztény világnézettel. Számomra ez egy érv amellett, hogy a hit valami egyetemleges dolog. Egy ízben egy buddhista apátot fuvaroztam. Út közben megkért, hogy meséljek neki a Bibliáról (előzőleg nem ismert, de számára természetes volt, hogy egy nyugati ember ismeri a Bibliát). Beszélgettünk, és végül azt mondta: szerinte a buddhizmus valami olyan, ami segíti az embert, hogy jobb ember legyen, a keresztényt, hogy jobb keresztény legyen.

- felfogásom szerint a magukat Isten- vagy transzcendencia-tagadóknak tartók között számtalan "látens keresztény" van: ezek az emberek példás, hasznos, szeretetteli életet élnek, nyilván ők is hibáznak, mint ahogy (nyilván) a gyakorló hívők is. Hitem szerint ezek az emberek ugyanúgy üdvözülnek, mint a templombajárók közül az igazak.

- és végül: látom, hogy itt a többség alaposabb tudományos felkészültséggel bír, mint én, mégis legyen szabad felvetnem, hogy a tudomány is nagyban hit kérdése, ugyanúgy relativizálható, mint az istenhit. Hiszen, ami igaz (kísérletekkel igazolt) egy adott rendszerben, nem feltétlen igaz egy másikban, nem is beszélve olyan rendszerekről, amiknek a létezését még nem is sejtjük. Ezenkívül a tudomány is fejlődik, pont úgy, mint a hit(tudomány). 2000 éve ugyebár nem sokat tudtunk olyan fizikai törvényszerűségekről, amelyek ismerete ma már általános iskola alsó tagozatában is elvárható. Nem látom be, miért gond az, hogy a hit kérdésében is újabb és újabb felismerések születnek.

Én katolikus neveltetésben részesültem. A 80%-áért örökké hálás leszek a nagyszüleimnek. A 20%-át nem értettem
(tulajdonképpen még ma sem...). Ettől még hívő vagyok.

PS: ha szabad, kérném a hívőket, hogy vizsgálják meg magukban, vajon a keresztény alapelveknek megfelelően nyilvánulnak meg, tisztelik-e vitapartnerüket stb. Akik pedig a másik állásponton vannak, kérem olvassák el az Újszövetség "hegyi beszéd"-ként elhíresült szakaszát. Ez segíthet a keresztény hit céljainak és lényegének megismerésében.

Köszönöm a lehetőséget.