Regisztráció Blogot indítok
Adatok
popperke

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Múlt héten ismét elstartolt a köztévé saját zenés vetélkedője, ami tocsogott a pátoszban és gyönyörűen alkalmazkodott a keresd a jót!-féle Kerényi-etikához. Mondjuk most legalább akadt egy-két egész vállalható produkció, de a műsor maga még mindig zavartalanul halad…..
popperke 2014.02.03 15:33:55
Ez az írás borzasztó, visszataszító. Nincs rá magyarázat, hogy a szerző, mitől érezheti magát ennyire felsőbbrendűnek bárkinél.

A DAL, egy dalvereny. A dalokat kell értékelni, nem az előadókat. Amennyiben egy dal előadóját nem tartja elég felkészültnek a közönség, a dal még nyerhet, ugyanis lehetséges másik előadót is kiállítani az előadásra.

Magyar vs más nyelven született zenei művek:

Az EU-nak is meg kell felelni. Nem lehetséges az, hogy állampolgári alapon tegyünk különbséget, egyes zenei művek között. Azzal az uniós polgárok közötti egyenlőtlen esélyhelyzetet teremtenénk. Ez nem lehetséges. Jelen szabályozás szerint, bármelyik dal lehet magyar zene mű, még akkor is, ha Hans Jürgen a szerző, amennyiben magyar nyelvű az alkotása. Vagy nincs kvóta, vagy nyelvi alapon lehetséges annak meghatározása, tekintettel a nemzeti kultúra védelmének lehetőségére. Ezért határozták meg ilyen alapon. Mindez egyáltalán nem okoz hátrányt egyetlen magyar zenésznek dem, még akkor sem, ha kizárólag angolul adja elő dalait. A kvóta, nem maximalizálja a magyar nyelvű dalok mennyiségét, hanem minializálja. A pl. angol nyelvű dalokét pedig egyáltalán nem korlátozza.

A kérdésre a válasz, szerintem:

Amennyiben a versengő dalok, eredetileg magyar nyelven születtek, akkor azok magyar zene műnek minősülnek, még akkor is, ha a műsorban épp angolul vannak előadva.

Alaptörvény

H) cikk

(1) Magyarországon a hivatalos nyelv a magyar.
(2) Magyarország védi a magyar nyelvet.

Ennek megfelelően:

Médiatörvény

37. Magyar mű:

a) azon mű, amely eredetileg teljes egészében magyar nyelven készült,

b) azon mű, amely eredetileg több nyelven készült, de időtartamát tekintve eredeti magyar nyelvű része hosszabb, mint bármelyik másik nyelven készült része,

c) azon mű, amely eredetileg valamely, Magyarország által elismert nemzetiség nyelvén készült, ha tárgya az adott nemzetiség magyarországi életével, kultúrájával van összefüggésben,

d) az olyan zenei műsorszám, amely magyar nyelven kerül előadásra, vagy amely Magyarország által elismert valamely nemzetiség nyelvén kerül előadásra, ha az adott nemzetiség Magyarországhoz kapcsolódó kultúrájával van összefüggésben,

e)313 az olyan instrumentális zenei műsorszám, amely a magyar kultúra vagy Magyarország által elismert valamely nemzetiség Magyarországhoz kapcsolódó kultúrájának részét képezi.

f)314

38. Magyar zenei mű: magyar műnek minősülő szöveges vagy instrumentális zenei mű.
Május 9-én az A38-on ünnepelte huszadik születésnapját a Freshfabrik. A hajó színpadán számos régi tag felbukkant, majd a buli után kiderült, hogy a legtöbben maradnak is csapatban. Ez először egy fesztiválturnét jelentett, most pedig, szép lassan érkeznek az új dalok, majd…..
A korábbi évekhez képest jelentősen megújulva jelentkezik idén a Fonogram. A Magyar Zenei Díj gálaestjét a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége idén a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért által koordinált Fair Play hétvége keretében rendezi, együttműködésben a…..
ByeAlex nemsokára útnak indul Malmőbe az Eurovíziós Dalfesztiválra, előtte azonban feltöltötte legújabb számát, aminek témáját a közönség választotta. "A Nekemte története nagyjából egy évre nyúlik vissza. Akkoriban, a hallgatóim kérésére – és saját gondolatok által…..
popperke 2013.04.25 15:02:38
Magyar nyelvű dalt énekel legújabb videójában a Carbonfools, amely a Lángoló Gitárokon látható először. Igaz, a szám valójában a Hideaway című szerzeményük angol szövegének magyar fordítása, amivel a Carbonfools a parlament által leszavazott magyar rádiók zenei…..
popperke 2013.04.02 21:35:33
@borisz:
A kereskedelmi rádiókra épp úgy vonatkoznak egyéb szabályok is, mint pl. a legtöbb esetben a médiatörvényben előírt magyar arányt is meghaladó magyar zene játszás. A frekvenciaszerződések megújításánál ezzel még plusz pontokat is szereznek maguknak a pályázók. Ha ezt akkor a saját érdekükben fontosnak tartják, illik később is komolyan venni. Az ízlésbíró régen és most is maga a rádió, a zenei szerkesztő. A társ.i fel.vállalás abban mutatkozik meg hogy a frekvencia használatáért a hallgatóság széleskörű igényét illik kiszolgálni, de közben a nyelv, a kultúra értékeit is szem előtt kell tartani. Ha a rádiók csak angolul szólnak, a nyelv már nem lesz fontos. Ez azért mégsem volna helyes. Ha megannyi országban jól tud működni az a jelenség hogy a rádió alapján meg tudod mondani merre jársz, akkor nem hiszem hogy erre mi nem vagyunk képesek. Már pedig a szláv vagy egyéb zenék sem épp a világi vagy mainstream trendeket követik. Valamiért máshol mégis úgy fér össze a hazai a világival hogy közben nem devalválják a sajátjuk értékét. A rádiós hallgatottsági adatok érdekes képet tudnak mutatni. Arra utaltam hogy az mr2 7-8%-os hallgatottságát messze meghaladja a legtöbb helyi rádió, de még a class fm-et is. Nem ritka a helyiek javára a 45% feletti hallgatottság. Ehhez képest az mr2 az utolsó helyen kullog. Lehet pár százezreket növekedni és kívánom is nekik, de nagyságrendileg messze elmarad.
popperke 2013.03.31 03:05:06
@gombosg: Sajnálom ha túlcsordult a puffered, mert agytágítást nem vállalok.

Botorság azt gondolni hogy a magyar zenekarok kimondottan a külföldi sikerekre vágynak, mert nem így van. Nehéz elképzelni hogy a magyar zenészek magyarul, magyar embereknek szeretnének zenélni? Az analógiád pedig egyszerűen rossz, nem ide illik.

Továbbá: nincs nyelvkorlátozás. Tessék tájékozódni miről beszélünk!

Arról pedig nem is beszélve hogy mindenki magyarnak tartja a hunglish zenekarokat, csupán van egy védelem a magyar nyelven közvetített zene számára. Erre pedig azért volt szükség, mert amíg nem volt, a rádiók a magyar nyelvű zenék jelenlétét 20% alá nyomták. Volt ahol szinte egyáltalán nem szólt már magyar nyelvű dal. Feltételezem, abban egyetértünk hogy ez nem helyes. Bármelyik országban, ahol a saját kultúra normális mértékű tisztelete van jelen, ott a rádióban hallott dalok alapján bármikor meg tudod mondani melyik országban vagy. Ne legyetek majmok, ne legyetek olyan kényszer hatása alatt hogy meg kell felelni másoknak. Legyen bennetek EGÉSZSÉGES büszkeség, (nem túlozva!) tisztelet önmagatok és nemzetetek iránt! Ha ebből valaki nácizmust vagy nacionalizmust akar csinálni, az beteg és nincs helyén az értékrendje.

ost pedig tessék meglepődni, mert szeretem az angol nyelvű magyar dalokat és fontosnak is tartom. Azonban látható hogy a média attitűdje miatt nincs szükség ezeknek a daloknak a támogatására, ellenben a magyar nyelvű alkotásokéval. Meg kéne békélni azzal hogy hol éltek és nem megtagadni azt.
popperke 2013.04.02 10:00:38
@gombosg: Már ott hibázik amit írsz hogy a "kormány pedig úgy akart dönteni, hogy ők akkor innentől nem magyar zenekarok". Nem a kormány döntött és nem most. Ez már jó ideje így van. Továbbá: nem került napirendre hogy az angolul éneklő magyarokat kevesebbet játsszák és a gyakorlat is azt mutatja hogy nincs miért aggódni. Igen, a felvidéki magyar dal is beszámítható a kvótába és a német is ha magyarul énekel. A kvóta pedig nem korlát hanem egy lehetőség. Azon túl pedig annyi hunglish-t játszik mindenki amit akar, semmi sem korlátozza.

@Dr.Schwanzkopf...: Csekkold a közönség igényét hűen ábrázoló eladási statisztikákat. Meg fogsz lepődni, mert a közönség igénye nagyon magas a magyar nyelvű zenére.

@borisz: Ne légy álmodozó. Ha elég volna bízni a jószándékban és a szabályok betartására való törekvésben, akkor sosem volna szükség szankcionálni egyetlen bűntényt sem. A rádióknak sajnos szükségük van arra hogy kapjanak irányjelzőket, miután önmaguktól elfelejtik olykor a társadalmi felelősségvállalási kötelezettségeiket. Ha pedig rádiózni elavult szerinted, akkor ne aggódj amiatt hogy mit játszanak benne.

Ne legyen irányadó a kicsit túldimenzionált mr2-es zenei világból kinőtt alternatív zenei éra látszólagos térnyerése, mert hallgatottság szintjén is a sor végén kullog. Az ország sem csak Budapestből áll és bizony kapszkodjatok, de nem Carbonfools-ra rúgják szét a házat hétvégente a fiatalok. A kommentekből látszik hogy még mindig nem sokan vannak tisztában azzal hogy miről szól ez az egész. Ha valakit érdekel, az figyelmesen olvasson visszafelé is.

Meg kéne békélni azzal hogy hol éltek és nem megtagadni azt.
A Blikk mindig is tudta mi kell a népnek: csöcs, botrány és kiskutya! Az elsőt szokás szerint a címlapon találjuk néhány idióta kínrím társaságában, bentebb viszont igazi, szívszaggató celebdráma bontakozott ki régi barátsággal, nagy csalódással és egy kutyussal: a hazai…..