Regisztráció Blogot indítok
Adatok
angabor

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szertár Csak kezdd el! 2009.11.16 22:26:00
Huszonöt percenként hal meg egy ember hirtelen szívhalálban. Hetven százalékuk az első pár percben újraéleszthető lenne. Marsi Zoltán tanár úr és tanítványai (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) éppen ezért tartottak újraélesztési bemutatót a Szertár Offline-on.…..
angabor 2009.11.24 02:20:42
@Zsiros László Róbert: a mikrofonnal kapcsolatban: abból indultam ki, hogy egy 1998-as Sony Handycam belépő szintű (!) kamerán van 3.5 mm-es Mic In jack.
Úgy látszik, a mai "kompakt" kamerákból ezt is kispórolják. Ez eléggé elszomorító tény.

Ha nincs külső mikrofon,
1. érdemes zajprofilt készíteni, majd az egész felvételből alkalmazásával a (háttér)zajt kiszűrni.
2. Esetleg adaptív zajszűrést használni.
3. Amennyiben sztereó a rögzített audió, megkísérelhetjük a bal és jobb csatorna összegét venni, így a beszédhang erősödni fog (l. konstruktív interferencia), a kvázi random (korrelálatlan) háttérzaj intenzitása pedig -- nagy valószínűséggel -- sokkal kevésbé (elhanyagolhatóan) növekszik (változik), mint a beszédhangé.
4. Frekvencia analízis után esetleg további szűrőket alkalmazhatunk (idő és frekvencia tartományban egyaránt; ennek gyakorlati megvalósítása:
4. a) az amplitúdó-átvitel transzfer függvényének módosítása, továbbá
4. b) FFT szűrés: grafikus frekvenciakarakterisztikával torzítjuk a hanganyagunk spektrumát).

A digitális hanganyagok feldolgozása manapság az FFT algoritmusnak köszönhetően egy átlagos/középkategóriás PC-n meglehetősen gyors, így érdemes akár több módszert (esetleg megfelelő kombinációikat) is kipróbálni hangfile-ok zajszűréséhez.

N.B.: Persze a zajszűrés eredményessége nagyban függ a zaj karakterisztikájától, továbbá a kiemelendő (beszéd)hang tulajdonságaitól (pl. hangosság, hangmagasság, továbbá időbeli változásuktól; hangszín).