Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FoB73

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1984. április 21-22., a hónap utolsó előtti, húsvéti hétvégéje A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának meghívására hivatalos, baráti látogatásra hazánkba érkezett Andrej Gromiko, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága…..
FoB73 2020.12.26 09:51:37
@Feyyaz: A fenti mérkőzés nem olimpiai selejtező volt, hanem "barátságos" mérkőzés. Az olimpiai selejtezőt Bochumban játszották 84' április 17-én szintén a franciák nyeretek 1-0-ra, olyan nevek játszottak a németeknél mint Ralf Zumdick, Guido Buchwald, Frank Mill
1984. március 28., a hónap utolsó szerdája Budapesten tanácskozik a KGST tervezési együttműködési bizottsága. Kádár János is fogadta a tanácskozás küldöttségvezetőit..
FoB73 2020.12.20 22:03:34
1984. március 28-án jelentkezett a bátyusom az Erhard, hogy a Verebes-féle Rába ETO-t ő is akarja látni és elmehetek vele meccsre. Szerdai nap volt, azóta is imádom, bár egyre kevesebb van belőlük a szerdai bajnokikat. Én a Vasasi iskolában már eksztázisban vártam, hogy újra meccsre mehetek. Gyakorlásképpen az osztálytársaimtól begyűjtöttem az aláírásukat, azóta is életem egyik vesztesége, hogy 2003 zavaros évében eltűnt az a füzetem. A füzetben szépen piros vékonyfilccel beírtam a várható összeállításokat, a német órán, ahova akkor csak kevesen jártunk és mindig a normál tanítási renden kívül esett valami megmagyarázhatatlan okból a parcsini domboldalon zajlott, én már szinte semmi hasznosat nem csináltam, csak a meccsre koncentráltam. Azóta sem tudom, hogy B. Gabriella tanárnő miért pont aznap döntött úgy, hogy nem a tanteremben tartja a német órát, lehet, hogy a az első igazi tavaszi napfény inspirálta.
A bátyussal, ha jól emlékszem a Budai Vámnál találkoztam, ott dolgozott akkoriban buszsofőrként. Sajnos nem tudott időben eljönni a munkahelyéről és egy kicsit elkéstünk. Próbáltunk valami helyet keresni, de szinte semmit nem láttunk, főleg én, az ember tömegtől, szóval az első félidőből szinte semmit sem láttam, de a hangulat a rengeteg ember egyszerűen magával ragadott. Stadion két kapu mögött része egyszerűen földes volt nem volt lebetonozott rész, a 12 ezer ember így egymás hegyén hátán nézte a Verebes féle csodacsapatot, akik vezettek is a szünetben a gólt, sőt mondom a meccsből is alig láttam valamit az első félidőben. A bátyus megpróbált átmenni az ülőhelyekre, onnan még lehetett látni valamit, de aztán egyszer csak talált egy kis szegletet, ahonnan látott valamit. Engem a szünet után egy bácsi szánt meg és segített fel egy fára a város felőli kapu mögött onnan néztem a második félidőt az embertömeg felett. És láttam a csodát, a PMSC egyre- másra vezette a formás támadásokat és 3-1-re megfordította a meccset a sztárokkal (Hannich, Burcsa, Kurucz, Szabó O, Szentes) teletűzdelt ETO-val szemben. Nálam azt hiszem ekkor eldőlt azóta is 36 év után is mint a narkós várom a meccseket, hétvégenként és várom, hogy csodát lássak.
Szegény apám 87’ nyarán azt mondta fiam felvettek Pécsre a Széchenyi Gimnáziumba, komoly dolgokkal kell foglalkoznod, most már igazán elhagyhatnád azt az idétlen, gyerekes fotballt. Sok víz lefolyt azóta Dunán, elértem ezt-azt az életben, de még ma is szenvedéllyel várok minden fordulót.
Azt hiszem akkor ott 36 éve 1984. március 28-án dőlt el végképp minden, és bár PMSC drukker soha nem lettem, ( mert 4 évesen a bátyusomtól megkaptam a 77’-es Vasas gombfocicsapatát, és a családunk több tagja is Vasas drukker volt, így 77’ben én is az lettem, és ezen azóta sem változtattam )
Megérdemlik ezek a derék pécsi legények vagy ma már nagypapák, sőt néhányan már az égi pályákon játszanak, hogy leírjam a nevüket, természetesen a klasszikus számozással:
1 Bodnár
2 Schulteisz Ɨ
3 Toma
4 Brezniczky
5 Bendes (14 Gallai)
6 Róth (12 Réfi)
7 Nagy Imre
8 Czérna Ɨ
9 Dárdai Ɨ
10 Lőrincz
11 Mészáros
A meccs után rábeszéltem a bátyust, hogy hadd maradjak ott és várjam meg a játékosokat a játékoskijárónál, ő persze nem jött velem sietett haza, mert akkor még Bólyban laktak. Így egyedül élvezhettem végig az ünneplést, ami teljesen más volt, mint a ma szokásos győzelmi ünneplések, spontán jött nem volt benne semmi művi, ott a játékoskijárónál, a parkolóban alakult ki, Verebes Józsi bácsi meg csendben elkullogott a csapatbuszhoz.
Először mentem haza egyedül 11 évesen a város másik végéből Uránvárosból Vasasra. 1984 tavasza az egyik legszebb időszak volt az életemnek, bár április 14-én nem engedett édesanyám a ZTE elleni meccsre (azóta is bánom, hogy nem tudtam meg időben, hogy az unokabátyám Wesz Józsi Szellőről ott volt azon a meccsen és elmehettem volna vele) , de ott voltam a Csepel 1-1, Videoton 0-1, és az Ú.Dózsa 1-1 elleni meccsen Újmecsekalján abban a stadionban, ami azóta sem sokat változott.
Azóta is eszembe jut minden március 28-án az a 1984-es.
1984. március 17-18., a hónap utolsó előtti teljes hétvégéje A Forradalmi Ifjúsági Napok nyitányaként a múzeumkertben ünnepi nagygyűlést rendezett a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) és a Hazafias Népfront (HNF) Országos Tanácsa. Az ünnepségen részt vett Németh Károly, a Magyar Szocialista…..
FoB73 2020.12.20 18:03:34
1984. március 17-én végre eljutottam az első NB 1-es meccsemre. Természetesen a Vasas szerepelt Pécsen, édesanyám elvitt Uránvárosba és nagy szerencséjére találkoztunk az egyik munkatársának a férjével, aki az Uránbányánál dolgozott. Így rá tudott minket bízni az öcsémmel. Anyukám belépőt is vett nekünk 17 Forint volt a diákjegy ebből 1 forintot az edzett ifjúságért mozgalomnak kellett kifizetni. Nem kellett volna belépőt venni, de akkor azt még nem tudtuk, hogy vörös úttörő illetve az öcsém esetében kék kisdobos nyakkendővel ingyen is bemehettünk volna. A z Uránváros felőli kapunál lett a székhelyünk. Azóta is, ha belépek PMSC „stadion”ba elmondok gyors egy hálaimát, hogy ott lehetek, érdekes, hogy ez csak ott fordul velem elő, pedig higgyétek el jártam már egy-két stadionban. Akkor még a gyerekeknek megengedte az Uránbányától komoly betegséget elszenvedő, így a PMSC-nél alkalmazásba került rendező, hogy a pálya szélére üljünk, oda ahol most a vendég tartalékjátékosok melegítenek, és a szünetben levonuló játékosoktól aláírást kérjünk.
Ez volt számomra az igazi kincsesbánya, persze én elég félős voltam, hogy mindezt megtegyem, de hát ilyenkor mindig számíthattam az öcsémre, 5 autogramot szereztünk így az első NB1-es meccsen, és közte volt a legfontosabb a kedvencemé a Vasas centeréé Kiss Lacié. A mai napig emlékszem erre az 5 aláírásra, Mészöly Kálmán, Kiss Laci, Izsó Ignác, Leboniczky Imre és egy a PMSC-ből, a sztáré Róth „Rocsó” Antalé. Az autogram vadászat egyébként még 4-5 évig fennmaradt és lényegében mindenkiét begyűjtöttem az NB1-ből, aki számított, egyedül Törőcsikkel nem boldogultunk, ő egyszerűen elzavart minket. A vadászatban egyébként abban az időben egy vetélytársam akadt Pécsen, Balogh Szilárd, ő volt az, aki ugyanúgy felismerte a játékosokat és tudta ki a legértékesebb, ha esetleg nem mond nektek ez a név semmit, kicsit segítek nem sokkal később szerintem marketing okokból Vujity Tvrtko névre váltott. A meccset sajnos a Pécs nyerte a Vasas ellen 1-0-ra, de ezzel elkezdtem meccsekre járni.
Örülünk, Vincent? Focikvíz 2010.05.19 08:00:00
A mai képrejtvényt kicsit nehezebbre szabtam. A fotó a sorozat korszakában készült, de.....a mez, a pálya ezúttal nem hiszem, hogy nagy segítség lenne...
Örülünk, Vincent? Focikvíz 2010.05.11 08:00:00
Holnap megjelenik az első interjúnk. Egy óra múlva pedig közelgő VB tippjátékunk előzetese is. De a napot kezdjük a szokásos focikvízzel!Sajnos - minden fogadkozásom ellenére - a kapufát nem tudtam kiszedni a fotóról. :-)Ki látható a fotón?..
FoB73 2010.05.11 08:47:50
Örülünk, Vincent? Focikvíz 2010.05.07 08:00:00
Amíg készül a következő írás, a sorozatból kimaradt és ki nem maradt és/vagy korabeli fotókat vagy szöveges kérdéseket teszünk fel. A kommentekben aztán lehet tippelni. Gondolom méltóságon aluli lenne csak egy játékost és egy csapatot kérdezni... :-)..
FoB73 2010.05.07 22:23:50
@STEWART NEAL:
Tóth András pályafutása jelentős részét Budafokon töltötte,
talán 2 szezont játszott a Tatabányában
A nyolcvanas évek elején a totóbotrány kapcsán rendesen elmeszelték
Örülünk, Vincent? Focikvíz 2010.05.05 08:00:00
Amíg készül a következő írás, a sorozatból kimaradt és ki nem maradt és/vagy korabeli fotókat vagy szöveges kérdéseket teszünk fel. A kommentekben aztán lehet tippelni.A képen szereplő csapat és játékosok neveit szeretném kérni. ..
Örülünk, Vincent? Focikvíz 2010.04.29 08:00:00
Amíg készül a következő epizód, a sorozatból kimaradt és ki nem maradt korabeli fotókat vagy szöveges kérdéseket teszünk fel. A kommentekben aztán lehet tippelni.Ki ismer fel több játékost a fenti csapatból? (az együttest megnevezni nem ér!)..
Örülünk, Vincent? Focikvíz 2010.04.02 08:20:00
Amíg készül (egyébként tényleg készül!) a következő epizód, a sorozatból kimaradt és ki nem maradt korabeli fotókat vagy szöveges kérdéseket teszek fel. A kommentekben aztán lehet tippelni.Ma berochello egyik feladványa következikKi tud többet elmondani a kép…..
FoB73 2010.04.08 22:37:21
@berochello:
A 1974.X.22.-i számában nem teljesen ez a kép, hanem kb. 1 másodperccel későbbi állapot látható, a két távolabbi játkos azon nincs rajta.
A képhez tartozó szöveg: "Törőcsik élete első NB -I-es mérkőzésén élete első NB I-es gólját szerzi. Iványi és Rapp tehetetlen.

A mérkőzést hétköznap játszották (talán ezért voltak annyira üresek a lelátók?), mert a mérkőzés a 74' IX.14-i 1-0 állásnál, a világítás meghibásodása miatt félbeszakadt találkozó pótlása volt.
FoB73 2010.04.12 14:17:03
@berochello: bocs nem írtam igen a Képes Sportból van az én képem
Örülünk, Vincent? Focikvíz 2010.04.12 08:06:00
Amíg készül a következő epizód, a sorozatból kimaradt és ki nem maradt korabeli fotókat vagy szöveges kérdéseket teszek fel. A kommentekben aztán lehet tippelni.Két csapat, két név a megfejtés...
FoB73 2010.04.12 13:33:36
@szempontpuska:
fehérmezes védő: tippem Bogdán István
Örülünk, Vincent? Focikvíz 2010.04.08 07:48:00
Amíg készül a következő epizód, a sorozatból kimaradt és ki nem maradt korabeli fotókat vagy szöveges kérdéseket teszek fel. A kommentekben aztán lehet tippelni.Magyar bajnok, ezüstérmes és bronzérmesről van szó. Kupagyőztes és kupadöntős is. Válogatott labdarúgó.…..
FoB73 2010.04.08 19:16:15
@JuAn: Kunász, Krőzsel,

én a Both-féle Vácra emlékszem
FoB73 2010.04.08 19:28:40
@szempontpuska:

Bodnár egyértelműen Katzirz utóda lett, sőt csak a Pécsi eredményeket figyelembe véve túl is szárnyalta.

83'-ban Katzirz távozása után egyenlő esély kaptak Kollárral a kapusposztra, úgy emlékszem kb. 2 évig nagyjából felváltva védtek.
Garami "Kacsa" érkezésével egyértelműen Bodnár lett az első számú kapus. Kollárnak ezután csak egy emlékezetes meccse maradt, az is negatív értelemben. Nagyrészt az ő lekén száradt a 87'-es kupadöntő elvesztése (az Újpest ellen 2-3 a Lutz Jaksi rúgta a 2 gólt), el is küldték gyorsan Kaposvárra
FoB73 2010.04.08 22:46:14
@szempontpuska:
Úgy emlékszem 2 gólban is nagyon benne volt. A harmadikra Kollár öngóljaként emlékszem.
Egy ősz, amelyben az elsőosztály másodlagos. A Mexikóra való felkészülés jegyében telik az idény. A Videoton ambíciózusan vág neki az őszi kupaküzdelmeknek, mellette a Honvéd, a Rába és a Tatabánya indul, hogy a magyar labdarúgás emelkedőben lévő tekintélyének végre…..
 BevezetőMagyar focitörténeti sorozatba kezd az orulunkvincent.blog.hu! A széria nem törekszik teljességre és nem nyúlik majd vissza a legendákkal övezett régmúltra. Nem kap helyet benne Orth, a Fogl-gát, Bozsik, Puskás vagy Hidegkuti. Nem olvashattok Albertről, Göröcsről…..
FoB73 2009.11.21 22:44:57
@Lórántka:

Kerekes Gy. ha jól emlékszem a Dózsában lett NB 1-es játékos, de nem sok sót evett a hetvenes évek végén ebben a bajnokságokat sorozatban nyerő csapatban.. Igaz ez nem csoda a Fazekas, Tőröcsik, Fekete csatársorba sok remek játékos nem fért be.
Bene is a kispadra került, aztán meg a Volánba, de ugyanígy járt Bíró és Stemler is akik éveket ültek a kispadon. Egy vidéki középcsapatban biztos helyük lett volna. Nagy László is fokozatosan hátrébb került a csatársorból

Aztán Kerekest elcserélték a PMSC-vel Kiss Sanyira. Kiss Sanyi szerencsésebb volt a Dózsában, ha nem is egyből de biztos csapattaggá vált.( Igaz Fazekas közben Belgiumba igazolt, Törőcsik sorozatos botrányai miatt sokat hiányzott, Fekete sérülésekkel küzkődött) Sőt 83'-ra húzóemberré is vált, a Mezey korszak kezdetén a válogatottban is biztos pontnak tűnt a csatársorban (győztes gól a 83'-as EB selejtezőn Dániának), a 82-84 KEK találkozókon (Göteborg, AEK Athén, 1. FC Köln, Aberdeen) is sziporkázott.

Kerekes pályafutása a PMSC-ben sem teljesedett ki, hamarosan a hosszú évek, sőt évtizedek után élvonalbeli DMVSC-ben távozott. Kerekes pályafutásának csúcspontja szerintem ezekre az évekre esik, olyannyira, hogy 81’ vb selejtezőkön két válogatott találkozón is epizódszerepet kapott.

Aztán kiesett DMVSC, a Fradi pedig a Nyilasi, Szokolai távozása utáni évben a kiesés ellen küzdött, Kerekes rögtön bemutatkozásként egy-két fontos góllal segítette a bentmaradást. Az évad végén azonban nem fért bele a Vincze Géza által felállított „csikócsapat” koncepcióba. Ebedlivel együtt a Dózsába távoztak, én úgy emlékszem nem volt túl sikeres a szezonjuk, de a legfontosabb meccsen a Fradi ellen ők lőtték a gólokat, így ez maradt meg a köztudatban. A 1985/86-os évben újra csapatot váltott, z előző évben az UEFA-kupában menetelő Videotonhoz került Palkovicsért cserébe.