Regisztráció Blogot indítok
Adatok
anya01

45 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Már megint eltűntünk egy jó időre de ez nem azért van, mert nem haladtunk volna a munkánkban, sőt inkább túlságosan is elfoglaltak voltunk.Az utolsó hetekben nagyon kerestünk parasztházat a Bakonyban. Ez egy nagy álmunk a férjemmel, hogy hamarosan sikerül ott venni egy…..
Nem szokásunk napi aktualitású hírekre reagálni, de engedtessék meg nekem egy szubjektív kivétel: most olvastam, hogy Kiss Ernő nyugállományú rendőr dandártábornokot egy óra leforgása alatt kétszer is ittas vezetésen kapták Budapesten. Erre a hírre szeretnék reflektálni pár mondatot...
anya01 2010.02.15 10:29:43
Ennek a problemakornek azert tobb aspektusa is van, nem csak egyszeruen a jo rendor vs. gyenge ember.

Egy parhuzammal elve:

Lehet-e jo orvos aki iszik?

Ha egy haziorvosrol van szo, aki 8-tol 5-ig rendel, akutt helyzetben nem kell beavatkoznia, akkor szerintem szodaval elmegy. Emberileg lenezem az ilyet, de a szakmai munkajat nem befolyasolja, felteve hogy munkaidon kivul vedel.

Egy sebesznel mar mas a helyzet. Egy atmulatott ejszaka utan masnaposan szivmutetet vegezni felelotlenseg. Raadasul minel tapasztaltabb sebesz valaki, annal kevesbe engedheti meg maganak a mertektelen alkoholizalast. Ha ot hivjak be varatlanul a mutobe, akkor az azt jelenti hogy az atlagosnal nehezebb a mutet. Tehat ha otthon fetreng reszegen akkor olyan helyzetben nem all rendelkezesre, amit a kevesbe tapasztalt kollegak nem tudnak megoldani a tapasztalat hianya miatt.

Ritka az, hogy egy fiatalember ne rugjon ki neha a hambol, akar egyenruhas, akar nem. Viszont a kezdok dontesi felelossege kisebb. Ha egy nyomozo masnaposan kerdez ki egy tanut, es gondoldozni nem tud a fejfajastol, az mas nagysagrendu hibahoz vezet egy ugyben, mint ha egy vezeto ugyanilyen allapotban dont a nyomozas tovabbi iranyarol.

Nem azt mondom, hogy egy vezeto soha ne igyon, vagy ne lehessen gyenge ember. Viszont igenis hatranynak kell lennie az ilyen emberi gyengesegnek a karrieruton. Ha valaki ennek ellenere lesz vezeto, akkor annak mas adottsagainak kiemelkedonek kell lennie, ezzel kompenzalva ezt a jellemhibat.

Ha figyelmen kivul hagyjak az ilyen emberi gyengeseget, mondvan hogy ez maganugy, azzal a testulet sajat magat gyengiti tudatosan.

Osszegezve: Lehet valaki zsenialis rendor (vagy barmi mas) akkor is ha alkoholista. De ha egy kisse tehetsegesebb de alkoholproblemakkal kuzdo, es egy kevesbe tehetseges, de konszolidalt munkatars kozul kell valasztani egy kinevezesnel, a felettesnek a testulet erdekeben kell az utobbit valasztania. Szerintem.
Kismanók és a Montessori Könyvek 2010.02.08 11:11:00
 Könyvek, amit mostanában olvasunk:Liza és MicsodaLiza és Micsoda Karácsonya Dia 2 nagy kedvence. Már kívülről tudja de, azért újra és újra lekerülnek a polcról. Gyermekem karácsonyra kapta meg ezeket a könyveket és úgy érzem, hogy nagyon jó választás volt.Liza egy…..
Kismanók és a Montessori Cica 2010.02.08 10:12:00
 Mivel én nagyon ockodom többnyire minden állattól nagyon vigyáztam rá, h ezt Dia ne érezze meg rajtam, hátha így ö inkább állatbarát lesz, mint én.Szerencsére ilyen szempontból apukájára hasonlít, ugyanis Dia rajong az állatokért.3 éves volt, amikor vettünk neki egy…..
 Ma Dia matekozni akart így előkerült egyik nagyon kedvelt játékunk. Mivel 10-es számkörben mar nagyon ügyesen összead és kivon (igaz az ujjait azért használja számolás közben) nagyon szereti ezt a játékot, mert sikerélménye van benne.  A feladatokat nem lehet…..
anya01 2010.01.29 11:49:14
@f_kriszti:
Kedves Kriszti!
Köszönjük a soraidat.
A jatekot alapvetöen lefotozhatom mikor lesz egy kis idöm de sajnos igy nem igazan hasznalhato. Ugyanis mindegyik römi hatan kis labak vannak ami arra a celra szolgal, hogyha egy lapot rateszel a tablara akkor csak a megfelelö szam talal egy adott helyre. Azaz ha az van, hogy 6 + 2 akkor a gyerek hiaba probal 5-öst tenni a 6-os helyere mert nem müködik.
Remelem erthetö valamennyire. Eppen ezert nagyon erdekes ez a jatek mert elrontani nem lehet a feladatokat.

Üdv.
Anya01
 7végére sikerült  elkapnunk Diával egy megfázást, habár már nagyon reménykedtem, hogy ezt a szezont megússzuk.Sokat pihentünk és próbáltuk kihozni belőle a legjobbat. Szombat délután egy – egy bögre meleg kakaó mellett megnéztük Dia kedvenc meséjét…..
anya01 2010.01.26 16:22:52
@Gundel a Marson:

Szia!

Igen, a Disney film változat is megvan, és én imádom:).
Dia meg inkább a mesét részesíti előnybe, mert ott a Nagyapa sokkal kedvesebb, illetve a filmnél egy kicsit megrázta, hogy a Heidi szülei meghalnak:(
 A héten Leonardo da Vinci hét volt nálunk. A neten kerestem ki a híresebb festmények képeit, illetve a festő életéről meséltem Diának egy keveset.Az ihlet onnan származik, hogy ajándékban kaptunk egy nagyon érdekes kifestőt, aminek címe: Masterpieces. A könyv megtalálható…..
 Vasárnap délelőtt ezt a kollázst készítettük Diával.   ..
  Ma végre sikerült szakítanom egy kis időt a blogra. Alapvetően mikor ezt a blogot elkezdtem még naivan azt hittem, hogy majd naponta dokumentálni tudom a különböző tevékenységeinket de, mostanra már látom, hogy ez egy álom volt.Így ha mindenről írni nem is tudok,…..
 Dia nem a legtürelmesebb gyerek ezért mindegyre próbálok kitalálni újabb és újabb tevékenységet, ami leköti, és amit szívesen csinál.Amikor rátaláltam ezekre a kivarrható képekre nagyon boldog voltam, mert a képek gyönyörűek és reménykedtem benne, hogy Dia…..
Kismanók és a Montessori Tangram 2010.01.13 19:47:00
 Navigálás közben találtam rá erre az ingyen lementhető és kinyomtatható Tangram játékra:http://math.about.com/od/geometr1/ss/tangram.htm, http://www.abcteach.com/directory/basics/math/geometry/tangrams/#24314  Aki nem ismerne a játékot, itt olvashat róla:…..
 Mai napon Dia egyik kedvenc tevékenysége  papírpizza készítése volt.Menete:Vágjunk ki egy nagy kört egy lapból (Dia egy lapostányért rajzolt körbe és ő is vágta ki)Kérjük meg a gyereket, hogy hajtsa félbe a kört háromszorHajtsa szét, és látni fogjuk, hogy a kör…..
 Ma este előkerült egyik könyv, amiről már arra sem emlékeztem, hogy létezik: V. Binét Ágnes-Gyurka számolni tanul. Persze Dia választása volt, minden este ő keresi ki a polcról, hogy aznap mit olvassunk.Rég járt a kezemben ennyire jó és hatékony gyerek könyv. V. Binét…..
Kismanók és a Montessori Betűk! 2010.01.10 16:41:10
Dia már 3 évesen elkezdett érdeklődni a betűk iránt, amikor megvettem neki az ABC órát. A nagy betűket nagyon gyorsan megtanulta (megjegyezte), mostanra le is tudja írni őket diktálás után is.Sokáig egyik kedvenc játékunk volt, hogy hol én, hol ö mondtunk egy-egy betűt és ezzel…..
Kismanók és a Montessori Baba! 2010.01.07 10:06:00
 Mikor játékot vásárolok Diának, igyekszem nagyon igényesnek lenni. Sokkal fontosabb a minőség, mint a mennyiség.Azt nem állíthatom, hogy nincs a piacon kínálat, de a ténylegesen jó minőségű és szép kivitelezésű játékok elég ritkák. Sokáig egyik nagy kedvencünk a…..
 Ezt a módszert már nagyon régen láttam valakinél netezés közben, de sajnos nem emlékszem, hogy hol. Már többször is ki akartuk próbálni de valahogy csak most került sor rá.A vízbe fagyasztás előtt szívószál darabkákat tettünk de bármi más is megteszi. A festék is…..
Kismanók és a Montessori Szinek! 2010.01.06 20:20:00
 Amikor ezt a csomag cérnát megláttam, rögtön tudtam, hogy ez egy nagyszerű Montessori eszköz számunkra.Többféle módon is alkalmazható:1.        Minden színnek megtalálni a párját2.        Kirakni a színeket…..
 Nos nem vesztünk el és a blogrol sem mondtunk le, de sajnos nálunk nagyon zűrösen teltek az ünnepek. Éppen karácsony előtt (26-ik hétben) nagyon erős fájások törtek rám, ami erősen emlékeztettek szülési fájásokra. Rögtön bementünk a kórházba ahol megállapították,…..
A recept nagyon egyszerű: 1bögre liszt 1 bögre só½ bögre langyos víz A lisztet összekavarjuk sóval, majd lassan hozzáadjuk a vizet. Összegyúrjuk majd 30 percig pihentetjük a masszát...
 Montessori nevelés célja: független,önmagát ellátni képes, dolgos, kreatív, önállóan gondolkodó, problémamegoldó, segítőkész ember formálása. Koncepciójának lényege,hogy a gyerekek saját tevékenységük során tanulnak. Alapfeladat olyan környezet létrehozása, amely…..
 Már megint Tchiboban jártam és kincset találtam J. Ezt az 54 db-os puzzle-t egyszerűen nem tudtam ott hagyni. 10 euró volt az eredeti ára de aznap mindent kedvezményesen adtak, így csak 7 eurót fizettem érte.Már volt itthon egy fa Európa puzzle-unk, (Dia azt is  szereti,…..
 Ma amolyan apa – lánya nap volt nálunk. Mivel én egy kicsit gyengélkedtem, többnyire pihenéssel töltöttem a napot.Úgy éreztem, hogy a család nem vette rossz néven a dolgot, tökéletesen elvoltak az én társaságom nélkül is.A bevásárlásból egy polippal tértek haza,…..
 Kaptunk egy játékot ajándékban, aminek a neve: Óvodások játéktára: Kicsoda? Micsoda? GRANNA márka.Már egy ideje ült a szekrényben de ma valahogy előkerült. Borzasztóan tetszet ez a kártyajáték Diának is meg nekem is. Sajnálom, hogy nem figyeltem fel rá hamarabb.A játék…..
 Már egy ideje azon gondolkodom, hogy megtanítom Diát varrni, elsőként keresztszemes mintát. Egyelőre sajnos meg nem tálaltam nagy méretű műanyag tűt, amivel nem tudja megszúrni magát, így ez a projekt még várat egy kis ideig magára.Az ebay-en találtam ezt a játékot (1,5…..