Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csabicsek

482 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Lassan vége a hideg periódusnak, talán visszatalál az időjárás a rendes kerékvágásába. Ma már jóval több helyről szóltak a madarak, nagyobb  létszámban és fajokban is gazdagabb volt felhozatal. Ritkán látható, viszont gyönyörű énekét sok helyről hallható faj került ma az objektívem elé. A sok…..
 Erőteljes fordulatot vett az időjárás, a kellemes kora nyári hőmérsékletek után  hűvös február végi időre  váltott. Veszprém környéki mezőgazdasági területeken jártam még a szebb napokon erről készítettem egy összeállítást.  Negatív érzéseim vannak néhány madárfajjal kapcsolatban. Nem igazán tudom…..
 A hétvégén ismét az ülepítő tavakat választottam madarász túrám helyszínéül. Itt mindig történik valami, főleg vonulási időszakban! A sirályok erősen megfogyatkoztak alig néhány pár mutatkozott a területen, heringsirály már egy sem volt. Helyettük küszvágó csérek (9pld.) repültek át,de nem szálltak…..
 Az ülepítő tavaknál jártam a hétvégén, ilyenkor tavasszal nagy a forgalom a környéken. Sirályok jóval kevesebben vannak mint télen voltak, de ilyenkor érkeznek a vonuló és átvonuló fajok mint pl. a heringsirály. A heringsirályt 3 alfajra osztja a szakirodalom: a nyugat-európai (graellsii), a…..
 Ma újra erdei madarász túrán voltam. 17km-es körutat tettem meg Odvaskőtől Kőris-hegyig és vissza. Szintkülönbség az út alatt 805m  fel és ugyanennyi le... A út szinte végig bükkösök között vezetett helyenként más társulások is voltak azért. A fakitermelés nagyon nagy volumenben zajlik, van olyan…..
Bakonybél környéki erőkben jártam a napokban. Medvehagyma zöldellt és a jellegzetes hagymás illat terjengett a levegőben mindenfelé.  Az erdők énekes lakói, a madarak hangja hallatszott minden irányból. A  legaktívabbak a vörösbegyek, csúszkák és az apró ökörszemek voltak, meg persze a cinke félék.…..
Az időjárás változékony, a hétvégén megmutatta kellemes napos  és esős szeles arcát is. Ez a két dolog jelentősen kihat a madarak vonulási kedvére. Vonulnak esőben és szélben de ilyenkor kevesebben indulnak közülük útnak inkább pihennek. Természetesen a megfigyelésük is egyszerűbb derült vagy…..
"Az MME Vízimadár-védelmi Szakosztálya 2024. február 16-19.-e között szervezte meg az idei év második országos sirályfelmérését. Önkénteseink hazánk 57 élőhelyét ellenőrizték, amelyek közül 24 szeméttelep és hulladékkezelő volt. Az országos sirály-leltárba 9 sirályfaj 50.403 egyede került…..
  A Séd-völgyben jártam a héten. Blogom névadója nagyon népszerű a veszprémiek körében sportolni vágyók, kutyások és persze madarászok paradicsoma is. Igazából jó lett volna végig menni egészen Márkóig, akkor jól fel lehetett volna mérni a patak környékének "téli" madárvilágát. Azért tettem…..
 Tartja magát a tél, napsütésben 3°C -ra melegszik a levegő, de éjszaka visszahűl -8°C-ig is,ezért a védett parti sávokban vékony jégréteg alakult ki. Tihanyban a Gödrös egy része is jég alatt van de a hajóállomás környéke jégmentes itt sok a madár. Szárcsa csapatok jobbára, de bukórécék és…..
 A mai nap történéseit két részletben fogom lejegyezni.                                                                                          Fagyos reggellel indult a nap (-7°C), de a napsütés hatására 11h körül már egy fél fokkal átlépte a 0°C-ot. Tihany keleti partszakasza változatos a…..
 Akár külön írom, akár egybe a mai bejegyzés erről a két dologról szól. Az idei januárban is majdnem befagyott a Balaton... még meg történhet később, de most ennyire futotta. A parti sávban a kicsapó víz megfagyva, a növényeken  és köveken szép alakzatokat hozott létre. Ezekből készítettem egy…..
 Egy kis elmaradásom van a bejegyzéseket illetően, a december kimaradt. Voltam terepen és az ezekről készült képekből készítettem egy összeállítást. A hónap eleje télies időjárással indult, havazással, hideg napokkal. Ez rögtön meglátszott a magevő énekesek létszámán, mivel a terített asztalt…..
 Az utótisztító tavaknál jártam a napokban. Itt mindig nagy madárélet van, főleg sirályokkal és vízi madarakkal, de bármi bejöhet. Szép fényekkel szélcsendesen indult a nap, de azután egyik pillanatról a másikra megváltozott az időjárás jellege.Feltámadt a szél beborult és hideg is lett ami azért…..
  Veszprém környéki mezőgazdasági területeket jártam be a hét végén. A viharos hideg szél nem volt túl kedvező, de vasárnapra mérséklődött és még a nap is előbukkant. Az első madárcsapat kenderike volt 40-50-es csapatuk az útszéli gazosban táplálkozott és a közeli fasor volt a pihenőhelyük. Az…..
 A pintyfélék társas természetű madarak, költési időn kívül csapatokba verődve keresik a táplálékot. Ilyenkor messzebbre is elvándorolnak a költőhelyüktőI. A nyári hónapokban kis létszámú csapatokban járnak, de ilyenkor ősszel és télen felduzzadnak akár ezres nagyságrendűre is, főleg ha bőséges…..
 A pókok szeretnek repülni! Ezért is kerültek be egy madarász blogba...Ősszel a fiatal kisebb méretű pókok hálószövő mirigyeikből hosszú fonalakat "választanak" ki. Ezekre kapaszkodva a szél segítségével komoly távolságokat tudnak megtenni. Addig repülnek vele, amíg meg nem akadnak valamiben, vagy…..
  A Tatához köthető természeti látnivalók nagy része a városon belül található, de néhány kilométeres körben a városon kívül is van igazi érdekesség. Az Öreg-tóról már előző bejegyzésemben írtam, most Tata másik fontos látnivalója az Angol-kertben megbújó Cseke-tó következik. Az 1780-as évek végén…..
  A tatai Öreg-tó olyan különleges madár-pihenőhely, melyet egy város szinte teljesen körülvesz, de mérete miatt a madarak mégis biztonságosnak ítélik meg. Ősszel a lehalászás után leeresztik a víz jó részét, de azért maradnak olyan helyek ahol vízzel borított részek is vannak. Tatát a vizek…..
a A halastavak az év nagy részében vízzel telt állapotban vannak ilyenkor etetik "hízlalják" a halakat. A tavasszal betelepített állomány őszre szépen gyarapodik, lehalásszák és átteszik őket medencékbe, ahonnét már könnyen kiszedhetőek lesznek és vihetik őket a piacokra.A lehalászás előtt…..
 A havasi pityerről írok annak az apropóján,hogy a Belső-tónál mér 2-3 hete látom és hallom őket a tocsogós nádszegélyben. A pityerek a billegetőfélék családjához tartoznak. Elnevezésük élőhelyükre és színükre utal, Magyarországon előforduló fajai: réti, erdei,parlagi,rozsdástorkú és havasi pityer..…..
 1 héttel ezelőtti hétvégén hűvös esős volt az idő,akkor is kint voltam csak most teszek fel képeket a blogba. Tihanyban  a Belső-tavon a szél felkavarta a vizet és habot sodort ki a partra, olyan volt mintha behavazott volna. Jelentős mennyiségű fecske verődött össze a félsziget dél-keleti oldalán…..
 A kertünk és környéke remek madár élőhely .Vannak gyümölcsfák, terebélyes cseresznye,dió, fenyőfák, bokrok és gazos területek. Mindig van történés: széncinegék, házi rozsdafarkúak, feketerigók,balkáni gerlék,házi verebek mindig vannak és hozzájuk társulnak a jövő menő vonuló madarak. Most az énekes…..
 Továbbra is kellemes nyárias őszünk van, csapadék rég nem esett. A költöző madaraink egy része már úton van, de esténként látok fecskéket Veszprémben a Cholnoky ltp-en. Kis létszámban de még vannak fészekben fiókák és csak azután indulnak ,ha ők is készen állnak. A Belső-tónál változó a madarak…..
A Belső-tóhoz járok mostanában, ha időm engedi.Ilyenkor nagy élet van a sekély tóban és környékén. Parti fecskékre számítottam,de fecske nincs füsti és molnár sem, valószínű idén korábban elvonultak. Van helyettük sokféle parti madár, sárszalonkák(8), havasi partfutók(4),réti cankók(4),parti…..