Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alexa Noémi

22 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pedig olyan jól ment minden ... államosították a 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyont, nem tüntettek. Lett új alkotmány, új munka törvénykönyve, új választójogi törvény, rengeteg kreatív új adók, adóemelések, egy minisztériumot lepasszoltak a szponzoroknak,…..
A kormany.hu információi szerint folyamatosan történnek intézkedések antikorrupciós intézkedések. November elején például korrupció ellenes együttműködési és egyetértési nyilatkozatot írt alá Magyarország Kínával, nem mondom, hogy régóta szükségét éreztük volna…..
A múlt héten megszavazták a módosító indítványokat, így jó az esély, hogy a héten véglegessé válik az új szabályozás a választási eljárásokról. Felmerül sok kérdés a dologgal kapcsolatban, például, hogy miért épp a választási szerveken módosítunk, amelyek…..
Lázár JánosállamtitkárMiniszterelnökség Tisztelt Államtitkár Úr! A Transparency InternationaI Magyarország Alapítvány (TI) átfogó helyzetelemzést készített Magyarországon az állami intézményrendszer átláthatóságáról, elszámoltathatóságáról. Az ún. Nemzeti…..
Amikor Tausz kolléga májusban elment a TI Titkárságához dolgozni, pár hét után lelkesen mondta, hogy részt vett egy Hackathonon, ami olyan, hogy IT fejlesztők 24 órán át összezárva egy problémára keresnek informatikai megoldást. Például amin ő volt, egy facebook…..
a címe ennek a blognak, meg egy egész nemzetközi kampánynak, ami azt tűzte ki célul világszerte, hogy nyissuk fel az emberek szemét: lehet korrupció nélkül is élni. Ez egyben koncepcióváltást is jelentett a Transparency International (TI)  berkein belül, a hagyományosan a…..
A világ több mint 100 országában működik Transparency International helyi szervezet. Ezek mind szakmailag, mind anyagilag függetlenek a berlini Titkárságtól. A Titkárság feladata azon túl, hogy eszközöket dolgoznak ki és  kutatásokat végeznek, hogy biztosítsa az…..
Az ÁSZ-nak igaza van. Hack Pétert kevesen tartják függetlennek, mert 2002-ig aktív politikus volt. Akárcsak az ÁSZ elnökét. Eddig a hasonlóság, amire az ÁSZ a kritikáját alapozza. A különbség, hogy az ÁSZ elnöke még utána is politizált. Konkrétan, 1991 óta minden…..
Magyarországon gyakorlatilag nem működik az államigazgatás, Orbán Viktor viszont nem vesz róla tudomást, hogy nem elég a vízió, ha nincs megvalósítási képesség. (Fotó: facebook.com/orbanviktor) Amint az az Index tudósításából kiderült, tegnap Orbán Viktor amolyan…..
A Fidesz stratégiája: a bizonytalanok meggyőzése helyett a könnyen mozgósítható törzsbázissal legyőzni a kevésbé szervezett és nehezebben mobilizálható táborral rendelkező ellenzéket. (Fotó: MTI) Kormánypárti politikusok „nem kis esélyt" látnak rá, hogy már a 2014-es…..
Agyalok egy ideje, hogyan lenne érdemes összefoglalni az elmúlt hetek eseményeit. Írjak arról, hogy hogyan éljük meg a káoszt az irodában? Hogy hányszor foglalja át Dia (Sebestyén, irodavezető) a hotelt, telefonál a képviselők asszisztenseinek ezredszer is? Vagy arról, hogy…..
Mindenki tanulta történelemből, hogy a hatalmi ágak szétválasztása arra jó, hogy önkényuralmat akadályozzon meg. (Még én is elsajátítottam, pedig nagyon nem volt kedvenc tárgyam, szegény Máthé Pali bácsi - híresen jó történelem tanár volt - sokat kínlódott velem).Ezt az…..
Nem, nem és nem. Nem gondolom, hogy bárkinek haszna lenne a mindenkori kormánytöbbség klientúraépítéséből (na jó, a mindenkori kormánynak és klienseinek rövid távon igen). Sőt, meggyőződésem, hogy a klientúra építés átláthatatlansága - akármilyen nemzeti érdek…..
Ángyán nem lett rejtélyes baleset áldozata, nem bántalmazták, nem kapott NAV-vizsgálatot. Ők sem mernek mindent: tudják, legnagyobb ellenségük a nyilvánosság. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index) A Napraforgó blog Ángyán Józseffel foglalkozó bejegyzése valóban leleplező erejű…..
A fiatalok 80%-a azt gondolja, nem éri meg becsületesnek lenni Magyarországon. Az 1000 fős mintán tavaly év végén végzett kutatásnak vannak pozitívabb megállapításai is, mint például, hogy nagyjából ugyanennyi 19 és 26 év közötti fiatal utasítja el a korrupciót.  …..
A múlt héten voltunk lobbiszabályozásról egyeztetni a KIM-ben. TASZ és mi voltunk hivatalosak így első körben, aztán, ha alakul a szabályozás, gondolom, lesz normál társadalmi egyeztetés is. Remélem, azzal, hogy ezt a blogbejegyzést írom nem vágjuk el magunkat végleg a…..
Méltánytalanul kevés a sajtója annak a ténynek, hogy Magyarország csatlakozott az Open Government Partnership nevű kezdeményezéshez. Személy szerint különösen nagyra értékelem ezt a lépést, főleg mostanában, amikor egymásnak adják a kilincset a hazánkat monitorozó…..
Sokan kérdezik, hogy mégis mivel telnek a napjaink az irodában. Mondhatnám, hogy normálisan azzal, hogy előre kitalált projekteket valósítunk meg, például április 26-án lesz egy konferenciánk a közbeszerzésekről, ahol bemutatunk egy-két új eszközt a beszerzések monitorozására.…..
Szerdán politikai nyilatkozatot írtak alá a parlamenti pártok a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóságáról. Bizonyos értelemben ez hatalmas előrelépés, úgyhogy fel is töltöttük a beszkennelt dokumentumot ide.2008 óta foglalkozunk a párt- és kampányfinanszírozás…..
Ez volt a nagyon találó címe az Európai kulturális napok programsorozatnak, amelynek keretében egytudományos szimpóziumon vettem részt Karlsruhéban, a munka ünnepén. Az európai kulturális napok (vagyis inkább hetek) Karsruhéban Magyarországról…..
Napok óta megy a találgatás, hogy vajon végül a kormány bevállalja-e, hogy egy olyan fejlesztésre költi az adófizetők pénzét, amire a fenti három jellemző egyszerre igaz.JogszerűtlenA Pénzügyminisztérium szakértői szerint a konstrukció nem csak a magyar jogba ütközik…..
Átláccó Elszánt diplomaták 2010.02.08 21:18:13
Kicsit régi már a téma, de annyi helyről hallok róla még mindig, hogy talán érdemes róla írni.Tavaly decemberben kilenc nagykövet nyílt levelet küldött a miniszterelnöknek, amelyben kifogásolták a hazai közbeszerzési gyakorlatot, konkrétan meg is neveztek pár tendert,…..
Átláccó Igazságszolgáltatás 2010.01.21 19:36:00
Jó ideje foglalkozunk a témával. Szerencsére, nem az a gondunk, mint egy-egy afrikai országban, ahol az a mondás járja, hogy minek fizessen az ember az ügyvédének, ha a bírórnak is lehet (kell). Inkább a bíróságok hatékonyságával és megítélésével van gond Magyarországon.…..
Átláccó 2009 2009.12.17 22:43:00
Ilyenkor az ember végiggondolja, mi is történt az év alatt (ha másért nem azért, mert az újságírók megkérdezik), úgyhogy itt az alkalom, hogy én is megtegyem, így írásban is.Korrupciós botrányból több volt, mint az eddigi éves átlag, de leginkább látványosabbak voltak.…..
Alexa Noémi 2009.12.18 15:33:40
Igen, a kérdés teljesen jogos, és felvet újabbakat is, igyekszem sorban menni.
A TI sok céggel működik együtt, de egyik tisztaságáért sem tud garanciát vállalni. Az együttműködés megkezdése előtt igyekszünk a lehető legtöbb információt összegyűjteni az adott cégről, de sajnos sok helyen kerülhetnek elő csontvázak a szekrényekből. Az a nemzetközi gyakorlat, hogy ha egy cég korrupciós ügybe keveredik, a TI megszakítja vele az együttműködést. Így volt ez Németországban a Siemens-szel is, amikor kitört a Siemens botrány, és így van ez a mi esetünkben, a Bellák és társa irodával is. Az iroda egyik vezetője jelezte a problémát, ilyenkor nincs sok mérlegelés, azonnal megszakítjuk az együttműködést. Reméljük, hogy a nyomozás során mielőbb kiderül, hogy mi történt, és ki a felelős az ügyvédi irodán belül a BKV-val kapcsolatos esetleges visszaélésekért.
Még talán az is megér egy misét, hogy pontosan miből állt a partnerségünk. A szervezet alapításakor ők sgítettek nekünk pro bono az alapítással kapcsolatos jogi procedúrában. Ezen kívül az ügyvédi iroda képviselője kísért el engem a IV. kerületi rendőrségre, amikor egy állampolgár a nevemben jelentette fel az újpesti polgármestert és tanúskodnom kellett.
Mostantól ennyi kapcsolatunk sem lesz, és ha csak valami nagy technikai malőr nem történt, akkor a honlapunkon sem szerepel már az iroda a partnerek között.