Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rayyy

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden blogíró valamilyen céllal vág bele nemes feladatába és áll ki a világ elé: vagy véleményét szeretné tudatni a világgal vagy változtatni/hatni szeretne olvasóira. Én mindkettőben bízok. Úgy vettem észre, hogy a szaktudás és a kitartó munka - mint minden más ebben…..
Rayyy 2009.11.17 09:00:42
Látom, nem túl nagy a blog keresettsége :)
Elég egyszerű a dolog, hogy miért tartunk most itt: a megrendelői (fogyasztói) igények megváltoztak. [Hogy ezt most tudatosan változtatják rossz irányba, nem erre a blogra tartozik és a végeredmény szempontjából mindegy is.]
Ha az emberek (marketingesek, pr-osztály) reklámon törik a fejüket, akkor elsősorban a lefedettség (minél nagyobb tömegben kapja a nép), és a harsány agresszivitás vagy meghökkentés kerül először szóba. Ezután az esetleges költségek és munkaráfordítás jönnek (szórólapozó diákok, sofőrök, nyomdaköltség), mert ezek nagyobb összegeket és szervezést igényelnek. A végére marad a grafikai stúdió, aki elkészíti a kinézetet. Azért a végére, mert "őket gyorsan le lehet tudni" (megmonnyuk' nekik, hogy két a nap a határidő), olcsók is, mert kell nekik a munka, meg a nagynevű ügyfél a referenciák közé, aztán rájuk szólunk, hogy csináljanak több tervet, ami közül kiválasztjuk a legjobbat és kész.
Nem kérik ki a véleményünket, nem kíváncsiak a részletekre, kész legyen gyorsan és legyen NAGYON FIGYELEMFELKELTŐ. Ja és ha valami hiba csúszik bele, akkor se a nyomda, se a stúdió nem kap pénzt, mert hogy képzelik... szóval, ha ezt a mentalitást tapasztalja éveken át az ember, akkor idomul hozzá. Mint én is... hirdetés terv kell? 1 óra van rá? Hányat szeretnél? 4-et vagy 5-öt. És egy 1 óra alatt 2 hirdetés tervet minimum kap. Persze úgy is fog kinézni, de már engem sem érdekel, megkapom a pénzt és utalom a villanyszámlára, nem csinálok belőle lelkiismereti kérdést.
Mindezzel azt akartam mondani, hogy nem elsősorban a képzetlenség a baj okozója, mert sem én, sem sok ismerősöm nem mondhatja magát képzetlennek, egyszerűen a szakma ott tart, hogy azt csinálja, amire igény van, amiért pénzt kap és ezért nem lehet a szakmabelieket hibáztatni.
Ugyanez az igény hozta létra a grafikus-operátor címzést. Ez önmagában hordozza a "mindent megcsinál gyorsan, olcsón" munkaerő lehetőségét.
Ismerős az érzés? Reggel kötelező módon megjelensz a munkahelyeden, ahol "bekapcsolnak" és onnantól kezdve működsz. Csinálod, mert ezért kapod a "fizetésed". De ahhoz, hogy megjegyezzék a neved, elismerjék a munkád, felsoroljanak téged is az éjszakázó…..