Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Berta_Zsolt

29 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A „mozgalmas karantén” kifejezés elsőre meglehetősen furcsának és ellentmondásosnak tűnik, ám Zsolt történetének elolvasása után ez jutott az eszembe. Nem csoda, kéthónapos oroszországi tartózkodásába rengeteg minden belefért, a Fekete-tengertől Mordvinföldön és Baksírföldön át egy nem akármilyen…..
Berta_Zsolt 2020.05.18 13:52:24
@Csodabogár: Én az orosz másodosztályról írtam, az elsőosztályon olyan hálókocsi van, amiben WC és zuhanyzó van a fülkében kérem szépen. "Sima" (nem első osztályú) hálókocsi nem volt az ICE-n.
Berta_Zsolt 2020.05.26 18:11:18
@Easyke: huh, azt hiszem megfogtad a lényeget. Sokáig kerestem, mire megtaláltam, mire gondoltál. A "booking.com-on befoglaltam", ezt magyarosítottam búkolásra. Tudod ez olyan, mint a guglizás, amit magyarul "rákeresek a Google.hu-n" hívnak. (Ja mégsem.) Az írás többi részéhez mit szólsz? Van Oroszországban dolgozó ismerősöd? Va rokonod, barátod, akitől elszakított a határok lezárása? Milyen érzés, hogy élted meg?
Bár a kitérők és kerülők nem ismeretlen intézmények a transz-szibériai utazók körében, az ilyen extra hurkok célpontja általában Szentpétervár, vagy Szuzdal esetleg Nyizsnij Novgorod. Szeretném azt hinni, hogy mi vagyunk az első utazók akik Asztahányon keresztül mennek…..
Gyorsabb új évet kívánok 2014-re minden kedves olvasónknak; de legalábbis azoknak, akik befektetőkeresésre adják a fejüket!  A Jeremie-túlsúlyos hazai kockázatitőke-piac egyik óriási rákfenéje a borzaszó lassúság; úgy is mondhatnám, hogy a bo-hor-za-hasz-to-hó…..
A befektetővel való első találkozás sokszor csupán egy befektetői összefoglaló (más nevén one-pager, teaser) formájában történik meg.  Emiatt nem árt, ha a pozitív első benyomás kedvéért gondosan van összeállítva a szóban forgó iromány. Ahogy a dokumentum angol…..
Focipályát vízre építeni már nem is olyan nehéz, de mi a helyzet egy golfpályával? Az idahói Coeur d’Alene Resort nemcsak egy igaz luxusszálloda, de golfpályája a legjobbak és legszebbek közé tartozik a világon. A 18 lyukas pálya nemcsak azért különleges, mert csak úgy, mint…..
A Compleo Kft. és a HÉTFA kutatóintézet közös tanulmányukban arra a kérdésre keresik a választ, hogy a hazai mikro-és kisvállalkozások közül melyek tarthatnak számot leginkább a kockázatitőke-befektetők érdeklődésére, illetve hogy mely vállalkozások lehetnek leginkább…..
A blog visszatérő olvasói számára minden bizonnyal ismert, hogy a mi az az early stage financing, azaz korai szakaszban történő finanszírozás. Definíciószerűen ez nem más, mint hogy a cégnek még csak egy koncepciója van és a kapott tőkét prototípus fejlesztésre, valamint…..
Berta_Zsolt 2012.02.29 20:56:30
Általánosságban nem hiszek a "harmadik utas megoldásokban". Ebben a konkrét esetben is nézem-nézem az ábrát, de valahogy rossz érzésem van: mitől működne is ez a modell??? A Fusion féle modell egyszerű és nagyszerű: "a kutatóknak csak kutatni, a menedzsmentnek csak vezetni, a Fusion IP Ltd.-nek meg csak szelektálni kell a finanszírozandó ötletek közül – mindenki teszi, amihez a legjobban ért"
Ehelyett feltalálni a fából vaskarikát? (Akkor már a kör-négyszögesítését, azért Nobel-díj is járna, ha lenne matek Nobel-díj).
Nézzük az ábrát a tetejéről:
Kik az investorok? Ha üzleti angyalok, akkor ők nem szeretik/szeretnék a pénzüket egy bürokratikus szervezetbe önteni (itt a TIP Ltd.-re gondolok), ahol helyettük fogja monitoringolni/menedzselni egy cég/projekt menedzser a portfólió céget. Ha kockázati tőke alap, akkor nekik viszont megvan erre a modellük, csapatuk, rendszerük, tehát ezt nem érdemes duplázni, az csökkenti a hatékonyságot.
Board és board ülés a kiválasztáshoz. Szerintem nem kell ahhoz céget alapítani és befektetőket beültetni a cég boardjába, hogy évente kétszer projekteket válasszanak ki. Ha a cél, az, hogy szervezett körülmények között, évente x-szer ötleteket, találmányokat, projekteket lehessen castingolni és befektetőknek bemutatni, ahhoz elég egy megfelelő fórumot (konferencia, verseny, befektetői fórum etc) teremteni. Ehhez nem kell cég.
Az más persze, ha a cég arra alakul, hogy a befektetők pénzét projektekbe fektesse és eljuttassa a projekteket egy 1st stage financing-ig. Annak látom értelmét, ez gyakorlatilag egy spin-off alap ill. annak alapkezelője lehetne. Ennek a struktúrája értelmezhető (ld a fenti ábra, némileg módosítva), célrendszere egyszerű és a szükséges kompetenciák feltérképezhetőek. Sőt, ez megoldás arra is, amit Szobonya Peti is kérdez:
1. Tőke: Egyéni befektetők, befektetési alapok, külföldi intézményi befektetők.
2. Menedzsment: Nos, mi éppen azon az eszközökön, módszereken dolgozunk, hogyan tudunk költséghatékonyan start-up cégeket menedzselni ill. a cégek csapatát úgy felturbózni, hogy megállják a helyüket a nemzetközi (tőke- és termék-) piacokon. (A mi itt azt a cégemet jelenti,amely KKV fejlesztésre alakult:
v-csoport.hu). És a nagy kérdésre a válasz: igen, lehet automatizálni menedzsmentet, menedzsment fejlesztést.

Az "üzemszerű megoldásokon" is gondolkodunk, elsősorban szűrésen, másodsorban fejlesztésen is monitoringon. Van még kérdés? :-))))
Berta_Zsolt 2012.02.29 21:58:48
@Szobonya Péter:
1. Teljesen egyetértek, ezért tetszik a Fusion modell. (ha jól értem, ők is az egyetemtől független cég).
2. A "menedzsment szervezetnek" nem tudom van-e máshol megvalósult mintája. Inkább egy interim menedzser/Coworker/mentor poolt tudok elképzelni, ahonnan az alap lehívja azokat a menedzsereket, akik az adott projektbe szükségesek. Persze, ha ennek a "pool"-nak van egy céges háttere, akkor már ott tartunk, amit mondasz. Én már gondolkodtam azon hogy egyfajta soft inkubációt létrehozok, ami nem a tégla/wifi/ásványvíz biztosításáról, hanem a vezetői tudás és kompetencia biztosításáról ill. fejlesztéséről szól. Egyelőre érlelődik az ötlet. Azt látom, hogy valamilyen formájában szükség van rá.
Onlinemarketing blog Számolni kell 2011.07.31 20:21:45
Kétségtelenül a hétvége mémje Jakab Andor írása arról, miért nem ad munkát senkinek. Az írás több szempontból is tanulságos, íme ezek közül kettő.A tartalomhozNekem nincs 12 alkalmazottam, van viszont négy. Igaz, nem egyszerre vettem fel őket, és nem adtam el a lakásomat a…..
Berta_Zsolt 2011.08.01 18:14:24
@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Dehogy fájt. A fele sem igaz. "Kiaza" Pálinkás Róbert???
A FB-on elkerülnek az ilyenek, ott ui. a "zember" profilja megjelenik, míg a blogomon a kommentelők 90%-a kamu mail címet adott meg. Az értelmes kérdéseket mailben megválaszoltam/om.
Berta_Zsolt 2011.09.03 13:42:33
@Veg_: A saját szempontodból teljesen igazad van, de az én blogomon én hozom a szabályokat. Én pedig így döntöttem. Sok kommentelővel leveleztem, nagyon értelmes leveleket, válaszokat kaptam, össze sem hasonlítható a névtelen kommentelők sokszor primitív alpári stílusával és tartalmával. Egy szakmai weboldal blogrészén alpári stílusban trollkodni -nos köszönöm, nekem ez az "interaktív netelés gondolkodásmódjaként" egyszerűen nem felel meg.
Vannak dolgok, amik nem változnak.Ezek közül előkelő helyen van az egyház "válságkezelése": ha komoly külső veszély fenyeget, összetrombitálják a tagságot "tájékoztató rendezvényre", amely természetesen kemény és durván manipulatív adománygyűjtésbe…..
Berta_Zsolt 2011.08.06 23:22:03
@rajen: mivel erről a blogról jöttek látogatók az oldalamra, ezért megnéztem a forrást. A saját oldalamon nem válaszolok a névtelen kommentekre, de más blogokon megteszem. A moderálási szabályokat leírtam, nem ismétlem. Elég sok szapuló komment megjelent és nem moderáltam ki (a "golfos baromtól" a szcis kapcsolatok taglalásáig). Hangosan gondolkodni??? Röhög a vakbelem.... Névvel, mail címmel polgári stílusban, érvekkel: ez gondolkodás, a többi ("sunyin törölget", "a feje alapján") csak fröcsögés. Rakd fel ide az elérhetőséged, a fényképedet, a szakmai múltadat, a végzettséged. Hány embernek voltál már főnöke? Hány cégnél értél már el eredményeket? Mennyi volt a legtöbb adó, amit az általad vezetett cég befizetett? Volt már olyan, hogy több száz fő állása, jövője a Te stratégiai gondolkodáson és cégvezetői képességeden múlt? A "pókösztönöm" azt súgja, hogy nem.

Az auditom nem emberre, hanem cégre vonatkozik. Ennek a szónak a céges életben más a jelentése, mint feltételezhetően a szciknél. Amit én meg tudok állapítani az az, hogy az adott cég alkalmaz-e és milyen hatékonysággal vállalatszervezési eszközöket és módszereket. Mivel már egy tucat céget vezettem, további tucat céget világítottam át vagy vásároltam fel és további egy tucat ingatlanprojektben vettem részt, van tapasztalatom a KKV cégek irányításában és fejlesztésében.

A KPMG is auditál (pl egyik cégemet minden évben) és még magasabbak is a tanácsadók óradíjai. Ennek ellenére semmi köze a szci-khez, ellenben:
1. Bizonyos méret felett az audit (magyarul: könyvvizsgálat) kötelező.
2. Az adott cégem tulajdonosai ezt megkövetelik.
3. A KPMG a világ legnagyobb és legnevesebb tanácsadó cége.

Ha a fentiek érthetetlenek, ajánlom a Corvinus master szakának elvégzését. Utána pedig lehet hangosan "gondolkodni", akkor talán lesz mivel és miről.

Berta Zsolt
Sokan biztos elgondolkodtak már azon, hogyan is kezdjenek el golfozni, vajon mennyibe is kerülhet ez az "úri" sport? Jöjjenek a válaszok és a számok!  Az első feladat, mint minden sportnál ki kell választani a megfelelő helyszínt az adott tevékenység űzésére. Sajnos…..
 Válasz Jakab Andor blogjának "Tőlem ezért nem kapsz munkát" bejegyzésére.12 embernek adok munkát, majd 120-nak is akár. Lesz, aki szép irodában fog dolgozni, lesz, aki kint terepen. De ez mindegy is. Hogy miért tudok munkát adni képzett, lojális, dolgozni…..
 A golfszakma nemcsak idehaza, de külföldön is nagy kihívásokkal nézett szembe a válság során. Ez inspirált két hazai szakembert, Hegyi J. Attilát és Berta Zsoltot, akik 20 éves szakmai tapasztalattal a hátuk mögött megalapították a Golf Menedzsment Magyarország Kft.-t, mely…..
  Facility manager –e vagy?  Kezdjük az elején, mi a tök a facility management? Erre a kérdésre 100 ingatlanosból 99 rávágja, hogy ingatlanüzemeltetés, majd kissé leereszkedő mosollyal hozzáteszi: „Tudod…Goooondnoook…” A maradék 1 fő, (na,…..
(Megjelent a Kismarketing.hu -n)Nem az alábbi témával kezdtem volna, de sajnos, ennek van most aktualitása. A vörösiszap kapcsán jelent meg a PR stratéga blogon egy bejegyzés a válságkommunikációról Perlaky-Papp Józseftől. Korrekt, tankönyvi stílusú írás, nekem nagyon…..
 Amilyen erővel Kolontárra zúdult a vörös iszap és maró lúgja, olyan erővel bontják le a jogállamiságot és intézményrendszerét Magyarországon. Csak nézek ki a fejemből, hogy mi van??? A menedzserek bibliájával még 16 éves koromban ismerkedtem meg, akkor olvastam el az…..
Az egyetlen hely Magyarországon, ahol legfelesőbb szinten tanítják a létesítménygazdálkodást, az a BME Mérnöktovábbképző Intézete. Idén novemberben már a 11. évfolyam fog tanulni. Magam is itt végeztem még 2002-ben, az évfolyamtársaimmal azóta is összejárunk. Volt olyan…..
Nos, tisztelt Hölgyek és Urak, nyakunkon az újabb Expo Real.A helyszín a szokásos, az időpont is nagyjából (október eleje, idén jelesül jelölt hónap 4-e és 6-a között), és így előzetesen, az alapján, amit olvasni lehetett, a stílus is a szokásos.Hazánkat kb ugyanaz az 50-60…..
 A másodszor megrendezett Létesítménygazdálkodás Világnap (World FM Day) kiemelte a létesítménygazdálkodás döntő hozzájárulását a szervezetek eredményességéhez. A világ létesítménygazdálkodási (facility management) szakmai szövetségei és szakemberei 2010. június…..