Regisztráció Blogot indítok
Adatok
liebmanndini

14 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A zenés/énekes tehetségkutatók egyik, ha nem a legnagyobb rákfenéje, az, amikor a műsorba betántorog a csatornaközeli celeb, vagy egy olyan, akit meg tudnak fizetni, és egy tudományosabb összegért cserébe elpaybackeli az egyik slágerét vagy éppen akkor megjelenő kislemezét,…..
Hack OS X A legolcsóbb Apple ever? 2011.09.07 11:55:00
 Mennyibe is kerül egy Hackintosh? Nos a válasz közel sem egyszerű. Ha egy Apple gépet akarunk venni, nincs sok lehetőség, összesen talán kéttucatnyi konfigurációból lehet választani, ellenben ha magunk építjük a sufni Mac-et, akkor azt nagyon tág határok között úgy rakjuk…..
A Művelt Alkoholista Flúgos futam 2011.08.31 07:45:00
A rövid sztori annyi, hogy a Decanter World Wine Awards-on a chilei Cimarosa Cabernet Sauvignon 2010 aranyérmet nyert. Önmagában nem nyolcadik csoda, sokan mondják, hogy Chilében is készülnek jó borok, ráadásul van külön kis karámuk, ahol egymással versenyeznek. A poén az, hogy 649…..
Kultúrbirka Filmes lapok vége 2011.09.01 09:13:03
Néhány hónapja arról posztoltam, hogy szűnjenek meg az art mozik és fedezzük már fel végre az alternatív filmterjesztést. A mai hír ugyan csak részben kapcsolódik ide, de megint felveti ugyanazt a kérdést: tényleg 30-40 évvel ezelőtti rendszerekben kell gondolkodni?A Mozinet…..
Kultúrbirka Az égbolt zár 2011.08.26 14:44:16
Van a televíziózásnak egy furcsa, fekete lova, a kétszemélyes stúdióbeszélgetés. Annyira nem modern, annyira nem izgalmas, annyira nem illik 2011-e hogy teljesen megnyugtató a létezése. Illetve csak volt, mert lassan valahogy megölik ezt a műfajt, legalábbis a köztévében.   Az…..
Kultúrbirka Lendület 2011.08.26 10:37:31
  Csak kapkodom a fejemet, annyi kulturális történés van, hogy minden napra jut valami érdekesség, szóval próbálok egy kis lendületet adni a blognak.   A nyár vége - szigeten kívül is - igen aktív: csobbanhatunk a kultúrfürdőbe, a tűz vízzé válik, az operaház új…..
Most hallottam a rádióban, hogy a főváros egyik tervezete szerint megszűnne a 6 év alatti, és a 65 év feletti személyek 100 százalékos támogatása, mert ez nagyon sokba kerül a fővárosnak. A kormány pedig nem dotálja teljes mértékben, így a BKV hiánya ennek is köszönhető.…..
Kultúrbirka Sok sikert Andy! 2011.01.18 09:53:00
Andy Vajna kormánybiztos lett, amiről viszonylag kevés kommentár jelent eddig meg, vagy csak az én figyelmemet kerülte el. Mi történhetett? Vagy senki nem mert neki esni vagy mindenki örül. Ez utóbbin csodálkoznék jobban.   Én sem fogok most őrült kritizálásba, mert bár Andy…..
- avagy éljen az alternatív filmterjesztés   Több napja megy a picsogás az indexen és mindenféle blogokon, hogy dráma van, mert az összes art mozit a csőd fenyegeti. Nincs pénz, nincs néző az önkormányzat és az állam pedig nem ad támogatást.   Erre mindenki hangosan…..
liebmanndini 2011.01.15 23:55:58
Kedves Repce Manó!

Köszönöm a hosszú kommentet.
Igen, tudom fontos a közösségi színtér, sőt fontos lenne az is, hogy a film után lehessen - akár ismeretlenül is - összeülni, beszélgetni. De erről gondolom azt, hogy ez neked, nekem fontos, tehát nekünk kell a fenntartásra előteremteni a pénzt.

Sok-sok évig minden januárban a szemlén végignéztem a magyar filmtermést. Nagyon szomorú képet mutatott, azt hiszem 3 éve szoktam le róla.
Az "alkotások" nagy része el sem jutott a nézőkhöz, mert nem volt aki forgalmazza.
Százmilliós filmeket 2-3000 ember nézett meg. Ennél az internetes terjesztés akkor is jobb, ha kimarad a közösségi színtér, mert legalább megnézhetem, eljut és ezáltal átvisz valamit. Aztán lehet, hogy az irodában másnap meg megbeszélem valakivel, vagy áthívom a kollégáimat, hogy nézzétek meg.

Talán félreértettél, de a top 10-es listámon nekem is nagyrészt művész vagy szerzői filmek szerepelnek. Imádom a szolnoki Tisza Mozit, a szegedi Grand Café-t, a Művészt, a volt Duna mozit és a többit. Többet koptattam ezeknek a székeit mint a multiplexekét.

De az is furcsa, hogy utoljára vagy 6 éve voltam az azóta megszűnt Hunniában. Egy Wajda filmet néztem, aztán valahogy kiesett a mozilistából az a hely. A hír hogy bezárt, érzékenyen érintett, de nem tettem érte, hogy másképp legyen.

Én sem felhőtlen szórakozást várok egy filmtől, de egy színházi előadástól sem, de nem is erről van szó.

Hanem arról, hogy van egy - bár általam is kedvelt - de rossz, már nem működő rendszer, amin változtatni kéne.

És bízom benne, hogy a mozikkal ugyanaz történik majd, mint a kávéházakkal. Volt Erki Editnek egy Kávéház Sirató című könyve, amely 1995-ben jelent meg, amikor minden kávéház bezárt lassan és végleg kezdett eltűnni a budapesti kávékultúra. Azóta újra él és virul. Jobban érzi magát, mint valaha.

De ehhez kellett a hiány, kellett az új alap.
Megszületett az első olyan fővárosi költségvetés tervezet melyet már az új fideszes városvezetés alakított ki. Hosszasan lehetne sorolni, hogy mely intézmények mennyivel kevesebb pénzt kapnak. De az unalmas részletek helyett: Tarlós első büdzsé tervezetének egyértelmű vesztese…..
liebmanndini 2011.01.12 18:04:53
@Eleskanyar:
Az uszodát nem én emeltem ki, én is csak hivatkoztam már rá, hogy ha kevesen járnak, akkor érdemes megfontolni a bezárást.

Viszont ha tele van egy mozi, akkor üzletileg sikeres, tud önfenntartó lenni. Ha nincs tele, akkor el lehet gondolkodni, hogy mit kell máshogyan csinálni: promóció, jegyárpolitika, kisebb vetítőterem stb... A multiplexek is bezárják a termeiket, ha nem mennek és nem önkormányzati támogatást kérnek...
liebmanndini 2011.01.12 20:13:13
@Brendel Mátyás:
azokkal folytatja, tavalyi hír, hogy ránéz az egyházak körmére is pl. 1% kapcsán.
De hogy jön ez a mozikhoz? :)
liebmanndini 2011.01.12 20:19:24
@gyarló:
Nem, nem normális, ha eltűnnek sorra a hagyományos városi lét elemei.

A 90-es évek elején bezártak Budapesten a kávéházak. Írt is erről Erki Edit Kávéház-sirató címen egy remek könyvet. Aztán a 2000-es évek elején megint megjelentek.
Felújítva, új kávégépekkel és boldogabban élnek mint valaha. Lett kultúrája a kávéháznak, a bornak, a pálinkának.
Lehet hogy kell pár év és a filmnek is újra lesz.

De most komolyan: kért valaha egy kávéház is önkormányzati támogatást, hogy ne 350-ért adja a presszókávét, csak 120 Ft-ért? Nem. És ez a normális.

Rohadt nehéz azért megtalálni a jó irányt mondjuk Tarr Béla és James Cameron között.

Elhangzott már: a moziüzemeltetés egy szakma. A közönségtoborzás is.
A "hol lehet jó kávét inni Budapesten/az országban" mindig hálás vitatéma. Vitaindítónak hadd mondjam el, Málnuska barátnőmmel pendülök egy húron e kérdésben. Ő lehúzott jópár évet a hazai vendéglátásban, és közösen gondoljuk úgy, a jó fekete levesért irány…..
liebmanndini 2011.01.10 11:35:45
@Johnny Tinenbalm:
Megmondanád, hogy otthoni körülmények között, ha nem kapszula vagy ESE pod, akkor hogyan csinálsz jó espresso-t? A kotyogós és a momert/szarvasi kávéfőző NEM presszó kávét csinál, bár én ezeket is szeretem.
A profi daráló+tömörítő+karos presszógép otthoni körülményekre nem alkalmazható az ára és helyigénye miatt. Szóval mi a tipped?

Elég sokat kávézom mindenfelé BP-n, de nagy százalékban a minőség a nespresso kávék alatt van, pedig háromszor annyit kell fizetni érte...
Ezzel a címmel kezdtem el ezt a posztot írni, és szerettem volna valami igazán pozitív, európai értelemben vett előremutató posztot kerekíteni belőle, de aztán valami egy kicsit elrontotta a kedvem. Amikor először megláttam a Müpa plakátját, amivel a most kezdődő,  Liszt…..
Sok kiállításról maradtam le és az a gyanúm, hogy ez nem javul sokat, ugyanis a hazánkban található múzeumok nagy része nem vesz figyelembe néhány orbitálisan egyszerű tényt. Például azt, hogy az emberek dolgoznak, amíg ők nyitva vannak...   Itt van most pl. a Botero a…..
A kigyúrt Milkaboci bármikor ráléphet a kétfarkú kutya egyik farkára... A svájci jegybank ma döntött: nem szigorított, de bármikor megteheti, ha érdekei úgy kívánják. Bölcsész vagyok, csak annyit tudok ebből, hogy ez nekünk nagy szívás lehet, és ha a kormány nem kap…..
Újabb összeesküvés-elmélet, de figyeljetek csak: tudjuk, hogy a készülék egyre használhatatlanabb lett az elmúlt 12 hónapban. Az utolsó döfést az iOS 4-nek nevezett mobilvírus vitte be, a több száz megabájtos kórokozó jelentősen lassította az Apple kétéves mobilját, a…..
Csak egy kis odafigyelés kellene és tökéletes üdülőhely lehetne Gárdony, hiszen minden adottsága megvan. Közel van a fővároshoz, ott a Velencei tó és viszonylag olcsón lehet szállást találni. Mi hiányzik? Gazda nélkül? Mint oly sok dolog, a gárdonyi strandok is gazdátlanok.…..
A héten már írtam arról, hogy egy új, olcsóbb modellt tervez piacra dobni az Apple, most újabb hírek érkeztek, amik már a gép méretéről is szólnak. Ezek szerint a 13,3 colos penge 11,6 colos lesz, ami logikusnak tűnik: évek óta mondom, hogy nagyon hiányzik a 12 colos PowerBook…..
Sokszor halljuk, hogy az adásvétel nagyon fontos dolog, nagyon meg kell gondolni, hogy mit és hol vásárolunk. Vannak is elképzeléseink arról, hogy hogyan is folyik mindez, de amikor eladóként, vagy vevőként belecsöppenünk, néha csak kapkodjuk a fejünket. Mindazoknak tehát, akik nem…..
Piaci előrejelzések szerint még jó ideig kínálati lesz az ingatlanpiac, ami egyet jelent azzal, hogy nem emelkednek az árak. Az biztosnak látszik, hogy idén nem kell fordulatra számítani, így a vásárolni szándékozóknak nem kell kapkodniuk. Közben a fejlesztők is szedik a…..