Regisztráció Blogot indítok
Adatok
justismord

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Zugügyvédet is régen foglalkoztatja a az alábbi probléma, amelyet egy kolléga vetett fel. Vajon mennyire torzítják az igazságszolgáltatást a pontatlan jegyzőkönyvek? Tisztelt Zugügyvéd, Jogi képviselőként már többször találkoztam olyan helyzettel, hogy a…..
A Zugügyvéd talált egy szösszenetet egy ismert riporter tollából, aki egy kicsit sértődötten vette tudomásul, hogy pert vesztett. Mivel az ügy részleteit nem ismerjük, a felháborodás jogosságát nehéz megítélni, de azért az írás igen tanulságos.  A Zugügyvéd azért…..
justismord 2006.11.16 00:03:44
Legutóbbi másodfokú tárgyaláson esett meg, hogy a bölcs megyei bíróság azt kérdezte, hogy mondanám már meg, hogy hol és mikor is hivatkoztam a per alapját képező szerződés semmisségére, mert ők ezt nem találják a jegyzőkönyvekben. ( csak említem, hogy az első fokú bíróság megállapította a szerződés semmiségét) aztán amikor megjelöltem, hogy pontosan melyik tárgyaláson, és milyen felperesi előadás alkalmával hangzott ez el, akkor meg kiderült, hogy _nincs_ a jegyzőkönyvben benne az az alperesi képviselői nyilatkozat. Annak ellenére, hogy hallottam, hogy a bíró a gépírónőnek lediktálta, meg a bíró erre alapította az ítéletét is. Csak az öregecske süketecske gépírónő, aki elekrtomos írógépen próbálta rögzíteni a jegyzőkönyvet, egyszerűen elmaradt a gépeléssel, és hogy gyopsabban haladjon, ki is hagyta azt a néhány mondatot. Meg sietett is, mert ment a busza, és nem akart lemaradni róla, és sürgette is a bírót, hogy neki menni kell. Namármost ugye nyilatkoztunk, hogy a a bíró által diktált jegyzőkönyv helyesen tartalmazza az elhagnzottakat, de arra igazán senki nem volt felkészülve, hogy leírásra már nem helyesen került. Isten'uccse ezután minden tárgyalás után vissza fogom olvastatni a jegyzőkönyvet- ez sepciel egy egész napos tárgyalás dálután fél négyes időszakában maradt ki-,sőt vissza fogom hallgattatni a hangfelvételt is. Kerül amibe kerül. Ha csúszik a bíróság a következő tárgyalással, hadd csússzon, vagy túlórázzon csak a gépírónő is. A hiba, vagy tévedés ugyanis soha nem korrigálható. Ja és saját hangfelvételt nem készíthetek a bírósági tárgyaláson, mert azt egyetlen bíró sem engedélyezi. Ugyanis ekkor azonnal kiderülne, hogy a jegyzőkönyv nem azt tartalmazza ami a tárgyaláson elhangzott, amit azt amit a bíró diktál. És az sokszor köszönőviszonyban sincs egymással.
Ja és egyébként arra hivatkozva a bölcs megyei bíróság, hogy nem történt hivatkozás a semmiségre, mellőzte a tényállásból megváltoztatta az első fokú ítéletet, felülbírálta a bizonyítékokat a bírói mérlegelést és a felperes keresetének adott helyt, az alperest marasztalta. És arra semmiféle magyarázatot nem adott, hogy a fellebbezésemben, amiben már letagadhatatlanul, írásban kértem a semmisség megállapítását, -amire ugye bárki, határidő nélkül hivatkozhat, és külön eljárást nem igényel a semmisség megállapítása- miért nem foglalkozott. Sőt a bíróságnak hivatalból kötelessége az esetleges semmiséget észlelni, rögzíteni, megállapítani, legfeljebb kérelem hiányában a jogkövetkezményeket nem alkalmazza. Hát hiába... úgy látszik nem egyforma jogszabályokat alkalmazunk...
w A félkegyelmű 2006.11.15 20:21:00
Sólyom László olyan ember, aki miatt érdemes megfontolni a személykritika műfajának bevezetését. Most egyelőre csak a dolgot őt magát nézzük: az elnök épp a TB-csaló orvosok ügyében tartotta helyénvalónak az elnöki kegyelmet. Sólyom László nem a törvényt, hanem a…..
justismord 2006.11.15 23:13:54
És arról miért nem szól egyetlen hír sem, hogy az okozott 65 millió forint kár megtérítése érdekében az OEP tett-e valamit? A mi 65 milliónkat kapta meg a szentesi kórház a csalás útján. És arról sem szól a híradás, hogy a kedves külföldi betegek mennyi pénzt is csúsztattak a jóindulatú, és sürgősségi ellátást nyújtó doktor bácsi zsebébe? (meg a kórház kasszájába, mert ha jól értettem, akkor fel is számolták a betegeknek a költségeket, meg el is számolták az OEP felé) Nem hiszem hogy ez az anyagi előny elvonásra került volna a kiszabott 6 illetve 2 millió forint pénzmellékbüntetéssel. A magam részéről azt sem hiszem, hogy igazán a maradék egy évnyi szabadságvesztés az, amit büntibe kellett kapjon a doki, hiszen mégiscsak egy kvalifikált sebész az illető, akinek közérdekű munkavégzés elrendelése esetén nagyobb hasznát lehetett volna venni. Persze jól tudom, ezen bűncselekménynél nem volt lehetőség közérdekű munka kiszabására a Btk alapján. Csak úgy eljátszottam a gondolattal, hogy a doki bácsi szombat- vasárnap, szabadidejében egy testhez szabott közérdekű munkát végezhetett volna néhány évig, pl. valamilyen szociális intézményben, csecsemőotthonban szűrhette volna a bébik csipőjét, vagy egy szociális otthonban gyógyítgathatta volna az öregek megrokkant izületeit, vagy a vidéket járva egy szűrőbuszban végezhette volna a lakosság megelőző szűrését. Csak úgy eszembe jutott... már ha félkegyelmet kapott, akkor a köztársaági elnököt nem kötötte a Btk büntetési tétele, akármit kiszabhatott volna kegyelemként.
Egy érdekes jogelméleti fejtegetés érkezett a Zugügyvédhez. Egy amerikai jogszociológus szerint  bíró döntését a tartós személyiségjegyek igenis befolyásolják. A Zugügyvéd kíváncsi, ki állítja  ennek az ellenkezőjét. Tisztelt Zugügyvéd, Le szeretném…..
Úgy látszik nemcsak a vendéglőkből szoktak meglógni fizetés nélkül az elköltött ebéd után, hanem néha az ügyvédi irodákból is.  Mit tehet egy ügyvéd, ha nem fizet az ügyfél? Főleg, ha közben az ügyfelet elrabolták:Tisztelt Zugügyvéd,Ügyvédként tevékenykednék,…..
justismord 2006.08.04 21:05:37

"A szakma szükségszerűen felhígul, ha néhány száz ügyvédből néhány ezerre ugrik a létszám..."
Amikor én lettem ügyvédjelölt, akkor még kötelező volt a jelölti oktatáson való részvétel,és etikai szabályként az első volt, amit megtanultunk, és elvárták tőlünk, hogy ha a bíróság folyósóján találkozol egy ügyvéddel, akkor köszönj neki (természetesen előre) menj oda, mutatkozz be. Igaz, akkor még az egész országban 1500 körül volt az ügyvédi kar létszáma. Dehát ez már 26 éve volt... Azóta nemhogy nem jön oda bemutatkozni az ifjú jelölt, vagy kollega, hanem mégcsak nem is köszön...Pedig a talár félreérthetetlenné teszi, hogy ki ügyvéd és ki ügyfél.
Sőt az is szabály volt, hogy ha a bíróval mégolyha jó viszonyban is vagy, a bíróság folyosóján szigorúan magázódik az ügyvéd és a bíró. Sőt az ellenfél ügyvédjével se válts csókot, hiába ezer éve nem látott évfolyamtársad az illető...

Munkadíj kérdésben: az Ütv. szerint is az ügyvédi munkadíj a megbízás adásakor, előre, egyösszegben esedékes. Ha az ember ebből engedményt ad, akkor valóban kockáztatja, hogy az eljárás végén az ügyfél azt mondja: nem is volt ez olyan nehéz, nem kellett ezzel annyit dolgozni, nem fizetek.
Vagy megtörtént eset: bonyolult örökösödési per, ingatlanba való ráépítés folytán szerzett tulajdonjog elszámolásával, és találmánnyal kapcsolatos kérdésekkel spékelve. Ügyfél érdeklődik, hogyan gondolom az ügyet megoldani, és milyen eredmény várható. Mintegy két órán keresztül vázolom,hogy milyen esetekben milyen teendőkkel milyen eredmény várható, mire az ügyfél elégedetten feláll, és közli, hogy olyan jól el tetszett magyarázni, mostmár majd meg tudom oldani egyedül is. És kisétált az irodámból.egy hétmúlva beállított egy doboz desszerttel, és nagyon csodálkozott, hogy nem fogadtam el, és sürgős ügyeimre hivatkozva nem foglalkoztam vele. Amikor kérdezte, hogy miért nem beszélgetek vele, akkor elmondtam neki,hogy én itt dolgozok, abból tartom el a családomat,hogy ügyfelek jogi problémájában pénzért segítséget nyújtok. Nincs időm ingyenes jogi megoldások nyújtására.
Egy év múlva újra jött, hogy megszületett az első fokú ítélet, és nem boldogul ő ezzel az üggyel egyedül, vállaljam el a képviseletét. Persze, nem vállaltam.
Nos ehhez kell a tapasztalat, hogy meg tudd állapítani, kit kell előbb kikérdezni az ügyéről, és kivel kell előre közölni a munkadíjad összegét.
Bocs, ha kicsit hosszú lett a hsz., csak úgy eszembe jutott...:-)
Összemosódó nyilvántartás, tévesen indított behajtás, ügyfél az infarktus szélén. Az APEH nem viccel. Vagy mégis? Olvassa el egy kedves olvasónk történetét arról, hogyan fagyasztotta meg a vért az ereiben egy túlbuzgó APEH-végrehajtó, és utána hogyan tűnt el végleg az…..
Lomnici Zoltán ugyan csak a bíróságok és bírói ítéletek kritikáját nem tűri, legutóbbi interjújában azonban olyasmit pendített meg, ami mindannyiunk életét sokkal kellemesebbé és egészségesebbé tehetné, ha hallgatnánk rá. A Legfelsőbb Bíróság elnöke úgy véli,…..
A zugügyvéd örömmel fogadja a városi legendákat is. Egy újszülöttnek minden vicc új: Egy városi legenda, a nővérem a kilencvenes években tanult jogot, akkor hallotta ezt a gyöngyszemet. Akkoriban történt, amikor épp bevezették a talárt a bíróságokon és egy fiatal,…..