Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csavar Palma

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Demeter Tamás ifjú filozófus a pályázati „összbenyomásra” nulla pontot kapott a Bolyai ösztöndíj bíráló bizottságától. Demeter nem adta fel: kiposztolta az értesítést, majd az anonim értékelők magyarázatát a nulla pontra (Demeter morálisan…..
Csavar Palma 2013.06.21 22:54:43
@jotunder: Igazad van, a Bolyai kiírásával ellentétes ez a pontozás. És nem szabad ilyet csinálni, mert még az eddigieknél is jobban aláássa a minősítő rendszerbe vetett bizalmat. Tehát a bírálatra nincs mentség.

És nem is mentségként írom, csak a történet árnyalásaként, hogy: az, hogy Demeter CV-je magyar viszonylatban nagyon jónak számít, az inkább a magyar viszonyokat jellemzi, mint Demeter teljesítményét. Ez itt talán jó, de nemzetközi összemérésben nem. Még az is érdekes, hogy ha megnézed a lap tetejét, Demeter olyan sok esélyt kapott pályája során, mint kortársai közül talán senki: nézd meg az ösztöndíjak listáját. A kozmikus igazságosság jegyében helyes az, hogy az összes többi dolog mellé nem kapta meg a Bolyait, mert igazából nem érdemli meg jobban, mint sokan mások, akik hosszú évek óta szívnak anélkül, hogy minden második-harmadik évben leléphetnének valami ösztöndíjra.

Csak sajnos egy bíráló nem engedheti magának, hogy a kozmikus igazságosság jegyében járjon el, mert neki szigorúan szakmai szempontokat kell néznie, és ezért elfogadhatatlan a bírálat.
"Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a doni katasztrófa. Idegen földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember veszett el, mint a mohácsi csatában." (Heti Válasz)   Tilinkós, horthymikiszobros  jó reggelt kívánunk!  Milyen érdekekért a kicsoda-micsoda?…..
Csavar Palma 2013.01.13 08:09:08
      Ez nem poszt, csak egy po, vagy inkább csak egy p.      Kihirdették az idei ERC Starting Grant eredményeket. Ez a fiatal kutatók részére kiírt legnagyobb uniós tudományos pályázat. 536 pályázatot támogattak összesen 800 millió euróval.  A kutatóhelyek szerinti…..
Csavar Palma 2012.09.30 11:25:08
Köszönöm vincentnek, hogy megírta ezt a bejegyzést, már évek óta figyelem én is ezeket az adatokat, és elképesztőek. A kk-európai régióban él asszem tán az EU lakosságának 20 százaléka, de a részesedésük az európai grantokban ennél jóval alacsonyabb, és ahogy látom, ez romlik is (pl valaki megjegyezte, hogy pár éve volt jónéhány nyertes magyar pályázat - hát igen, de most már kevesebb van.) Ahogy többen mondták, ennek oka nem lehet a jelenlegi kormány, ennél nyilván sokkal mélyebb és strukturális összefüggésekről van szó, de számomra az is nyilvánvaló, hogy amit ők csinálnak, az nem fog ezen a helyzeten segíteni.

Egyébként Pálinkás MTA elnököt szidta itt valaki, pedig neki vannak jó ötletei ezzel kapcsolatban. A Lendület program az egyik legjobb kezdeményezés, amiről utóbbi években hallottam. Ebben a programban a magyar egyetemi fizetéseknél jelentősen jobb feltételekkel hoznak haza külföldről magyarokat. Érdekes, hogy a CEU mostani két nyertes pályázója is külföldi tanulmányok és állás után visszatért magyar. Csak az a baj, hogy a Lendület sem elég, és az is a baj, hogy ennek a fajta incentivanak jelentős korlátai vannak az egyetemeken. Pl tudok egy olyan esetről, amikor magyar kutató nyert társkutatóként pénzt a fizetésére európai pályázatban, de ez a fizetés jóval magasabb lett volna, mint amit az illető munkahelyeként szolgáló magyar egyetem adott. Az egyetem nem fizette ki a kutatónak az egész pénzt, hanem csak annyit, amennyit egyébként is keresett volna, és a többit visszaküldte az EU-nak, merthogy egyébként 'bérfeszültség' keletkezett volna. Hát ez a legjobb, bérfeszültség.
Csavar Palma 2012.09.30 13:01:45
@hower: Igen, a Lendületben éppen azt tartom többek között jónak, hogy bevállalja a bérfeszültséget. És persze nem old meg semmit önmagában, ezért kéne ebből a típusú dologból még több.

Mondjuk amit a kisakadémikusokról mondtál, az érdekes, én is láttam már többször, hogy az akadémia milyen sikerrel termeli újra önmagát. Nemi megoszlás, képzelőerő és a világra való nyitottság hánya, az öltönyök szabása - ugyanaz a minta ismétlődik.
w Mea culpa 2009.11.06 17:12:00
Éppen három éve indult ez a blog, eddig körülbelül kétszázötvenezer komment született, ezek kábé kétharmada az előzetes moderálás bevezetése (2008 augusztus), avagy a rendkívüli állapot előtt. Máshol ennél sokkal több közvélemény gyűlt össze, ez a negyedmillió…..