Regisztráció Blogot indítok
Adatok
espell

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Félrefordítások Munkalehetőség 2009.10.28 10:49:00
Tamás korábban küldött félrefordítást is, de ez most más:Most nem MTI-s félrefordítást küldök, hanem gyakornoki állásajánlatot a fordítóirodánkhoz, az espell csoporthoz. A blogközönséget ismerve szerintem lenne értelme kitenni az oldalra, mindenkinek hasznos. Most éppen…..
espell 2009.11.04 21:22:05
Sziasztok,

Pásztor Tamás vagyok az espell fordítóiroda-csoporttól, aki beküldte a gyakornoki pozíciókról szóló hirdetést.
A kommentekben van sok jó kérdés, és megjöttek rá a jó válaszok is, de mivel meg lettem szólítva, én is válaszolok rájuk. Bocs, ha hosszabb lesz, de cserébe alapos és érdemi.

@ nyolc_mini_vese
„azt magyarázza el nekem valaki, hogy miért jó nagyon sok munkáért nagyon kevés pénzt kapni egy félévig? És utána meg "esetleg"....”

Természetesen nem jó. Kevés munkáért sok pénzt kapni a jó :)
Én szövegeztem a hirdetést, és a lehető legkorrektebb akartam lenni, ezért írtam így. Mert a gyakornokainknak sok feladatuk van, intenzíven tanulnak, és kevés pénzt kapnak. Ellentétben azzal a rengeteg hellyel, ahol egy fillért se kapnak. Nem akartam mellébeszélni vagy mézesmadzagot húzogatni, hanem olyanok jelentkezésében bízom, akiket ez nem riaszt el, hanem látnak abban lehetőséget, hogy csatlakozzanak hozzánk, és fél év alatt sok tanulással felhozzák magukat a harcedzett kollégák szintjére. Ha ez sikerül (ezért a szövegben az „esetleg”), akkor teljes jogú kollégákká válnak, rendes fizetési csomaggal. Nyilvánvalóan a gyakornokainkkal közös érdekünk, hogy félévnyi kölcsönös befektetés után learassuk a gyümölcsöket, és maradjanak velünk a csapatban. (Pont, ahogy te is írod.)
A mi részünkről a befektetés a kevés pénzen túl az a kieső, jelentős mennyiségű kapacitás, amit minden gyakornokunk „elvesz” a tutoraitól, a belső rendszereink, folyamataink, és az általunk használt szoftverek használatának megtanulása. Tapasztalatból mondom, hogy mindehhez szűken elég a fél év. (@ Lobra:) Tehát nem próbaidőről, hanem azon készségek megtanulásáról van szó, ami a munka ellátásához szükséges. És onnan van rendes fizetés, amikor a munkát teljes értékűen el tudják látni.

Jelenleg is több gyakornok tanul nálunk, és olyan kollégáink is vannak, akik gyakornokként kezdték. Egyébként olyan gyakornokunk még nem volt, akit a fél év után elküldtünk, vagy nem akart volna velünk maradni.

@ Mr. Pither:
Lehet, hogy az „esetleg” tényleg nem szerencsés megfogalmazás. Azt akartam mondani vele, hogy aki gyakornoknak jelentkezik, az nem lesz automatikusan csapattag a végén (ilyet nyilván nem lehet látatlanban ígérni). Ugyanakkor azt meg tényleg nem szerettem volna mondani, hogy aki jól teljesít fél évig, azt aztán kényünk-kedvünk szerint elküldjük. Ez egy „félrefordítás”. De mi lenne jobb megoldás? Ha kapok, átjavítom.
A gyakornoki pozíciók nem a tapasztalt munkaerő kiválasztását célozza, hanem valóban tehetségeket keresünk.
Ugyanakkor rendszeresen keresünk tapasztalt kollégákat is. Természetesen náluk nincs fél év meg esetleg, hanem interjú van, próbaidő és mélyvíz. Most is keresünk egyébként tapasztalt németes projektmenedzsert, aki angolul is jól tud.
Távmunka: van ilyen kollégánk (konkrétan egy), de ő nyolc évig dolgozott bent az irodában előtte, mindent tud, és még így is speciális képzést kapott ehhez. A távmunka gyakornokok esetében nyilván nem járható út.

Szóval azért fogalmaztam így – lehet, hogy szerencsétlenül –, mert nem akartam hazudni.

És azért kértem meg Jakabot, hogy tegye ki a hirdetésünket, mert a blog olvasójaként azt gondolom, hogy ebben a blogközösségben több olyan ember is van – tudás és hozzáállás tekintetében is – akikkel szívesen dolgoznék együtt, továbbá azt is gondolom, hogy a mostani helyzetben sokaknak lehet érdemi segítség egy normális állás lehetősége egy normális munkahelyen. És szerintem a miénk ilyen.

Ha erre van igény, akkor a jövőben is jelezhetem itt, ha keresünk valakit. Akár gyakornokot, akár gyakorlott munkatársat.