Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szambadi

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Soha ennyi kézen tesztautó még nem ment át nálunk. Pedig az elvakultak szemében csak egy francia hulladék. Na ők azok, akik sosem tudják meg, miért a Citroën DS3 az idei év meglepetése. Vélemények az azonos című írásunkról...
Egy darab Horch-kulcstartó keresi a gazdáját. Igényes, varrott bőr, nehéz, krómozott karika, súly a bőr végén, kiválóan passzol, mondjuk egy fekete 853-as modell kulcsához.   A kérdés: Mi volt az a világújdonság, amit a Horch vezetett be, és autóinkat ma már el sem…..
    Az ápolónő a kórházak fehér ruhás dominája. Ahol megjelenik, csattan az ostor, megfagy a levegő, és a betegek azt is kétségesnek érzik, hogy valaha kisüthet még a nap. Meggyőződése, hogy a páciensek direkt az ő bosszantására lesznek rosszul, ezáltal újabb…..
Szambadi 2009.11.18 15:38:09
A kórházi domina előszeretettel hoz számodra olyan, ismeretlen gyógyszert, amit te nem szedsz, ő viszont ragaszkodik hozzá, hogy azt most, rögtön azonnal vedd be, különben elgurul, vagy képes lennél megfeledkezni róla. Ha megkérdezed, hogy az a kék, sárga, fehér, stb. pirula mégis micsoda, akkor zavarba jön, bogarássza a lázlapot, de ettől sem lesz okosabb, végül azt mondja, hogy majd utána néznek, illetve, hogy biztosan ezt kell szedned, mert a gyógyszereket ugyan nem ők szortírozzák, hanem a központi gyógyszerelosztótól kapják, de azok biztosan tudják. Kinézet alapján nem képes azonosítania az ismeretlen tablettát/kapszulát, sem ő, sem az osztályos orvos, akinek másnap megmutatod. Erre maximum a nevezett központi gyógyszerelosztó részleg lenne képes, ővelük viszont Te, mint beteg, még nappal sem kerülhetsz közvetlen kapcsolatba, pláne nem az esti gyógyszerosztáskor. A számodra ismeretlen és megismerhetetlen, anonim, központi gyógyszerelosztók olyankor már rég a jól megérdemelt pihenést élvezve, odahaza, a tv előtt ülve, a távirányító gombjait nyomkodják.

Csoda-e, ha ilyenkor olyan érzésed támad, mintha nem is egy, a gyógyításodat szolgáló intézményben; kórházban, vagy klinikán feküdnél, hanem a Kafkai kastély egyik szobájában?

A választási lehetőséged legfeljebb annyi, hogy vagy beveszed az ismeretlen gyógyszert, amiről senki sem tudja, hogy micsoda, árt-e neked, vagy használ, /esetleg éppen allergizál, netán anafilaxiás sokkot okoz/ vagy pedig saját felelősségedre altató, vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, stb. nélkül maradsz. Vigaszágon ott van még a betegjogi képviselő, akinek jövő kedd délutáni egy órás félfogadására a "D" épületbe el sem tudsz vánszorogni, te, és a hozzád hasonlóan ágyhoz kötött betegek.

Minderről nem is annyira személyesen az ápoló, hanem inkább az intézeti szisztéma tehet. Amit persze szintén emberek találnak ki, hoznak létre, működtetnek és felügyelnek.
Szeretem Kertész életigenlő depresszióját. Nem mondom, hogy olyan akarok lenni mint Ő, én olyan akarok lenni mint Én, de pontosan ez a lényeg. Kertész pontosan olyan mint önmaga, megengedheti magának hogy önmaga lehessen, felépítette saját magát, a sorsából, igen sorsából, nem…..
Szambadi 2009.11.09 00:41:22
Sajnálom és megértem azokat, akiknek sikerült túlélniük a táborok borzalmait, és a Holokauszt ettől kezdve további életük alapélményévé vált.

Kevésbé értem meg, inkább csodálom azokat, akik szintén megjárták a lágerek poklát, ám visszatértüket követően képesek voltak túltenni magukat minden átélt szörnyűségen, képesek voltak visszailleszkedni, és kiegyensúlyozott életet élni azoknak az országoknak a társadalmában, ahonnan korábban elhurcolták őket.

Lelki nyugalom, derű, megbocsátó-, testi-lelki regenerálódó képesség bizonyára egyaránt szükséges lehetett hozzá. Nem vagyok biztos, hogy az ő helyükben én képes lettem volna rá.

Azt lehetne hinni, hogy Kertész Imre talán az első csoportba sorolható. Feltehetőleg a blog írója is így vélekedhet, amikor úgy fogalmaz, hogy: „Kertész szinte mindig a Holokausztról beszél, ugyanis vele a Holokauszt történt meg, és nem más. Ha egy nagy utazás lenne az alapélménye, ha az történt volna meg vele, úgy ahogy a Holokauszt megtörtént, akkor arról beszélne, de vele a Holokauszt történt meg, és utána szinte semmi.”

Ugyanakkor maga Kertész Imre, zavarbeejtő módon, többször is kijelentette, hogy a Sorstalanságot NEM a Holokausztról, hanem az 56-ot követő kommunista diktatúráról, nevezetesen a Kádár rendszerről írta. Ezt talán a legsarkosabban a Rádai Eszter által készített interjúban fogalmazta meg Kertész Imre:
„A Sorstalanság … valószínűleg nem azért nem jelenhetett meg, mert témája a Holocaust. Ez a regény ugyanis nem azonos a témájával, a Sorstalanságot én a Kádár-rendszerről írtam, és aki a hetvenes évek Magyarországán élt, annak azonnal észre kellett vennie, hogy aki ezt a könyvet írta, az ismeri a jelent és gyűlöli.”
„- Ez az 56 után szerzett élmény magának akkor fontosabb, aktuálisabb és fájdalmasabb volt, mint a lágerélmény?
- Igen. Igen. Mert ettől fuldokoltam, naponta ettől undorodtam, ebben ébredtem fel rab módjára, tehát írni is a jelenről akartam, és persze, mindenki észrevette, hogy a nyelvemen rajta van a kor bélyege.”

A teljes Kertész-interjú „A SORSTALANSÁGOT A KÁDÁR- RENDSZERRŐL ÍRTAM” címmel, az ÉS XLVII. évfolyam, 22. számában jelent meg, és az alábbi linken olvasható:

www.es.hu/index.php?view=doc;4622

Ami pedig a Balkánt illeti, az Metternich szerint Schwechatnál kezdődik. A svájciak szerint pedig már a svájci-osztrák határon.