Regisztráció Blogot indítok
Adatok
T... (törölt)

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedden Geréb Ágnest őrizetbe vette a rendőrség, szerdán jópáran tüntettek a szabadonbocsátásáért, tegnap előzetes letartóztatásba került.(Fotó: Pozsonyi Zita, Blikk)A demonstráción és az arra való felhívásban is elhangzott egy mondat, ami remekül rávilágít a…..
T... (törölt) 2010.10.10 01:56:43
@Iustizmord: Bármilyen hihetetlen, de a francia ultramontánok tényleg harcoltak a szólásszabadságért. Ha nem hiszed, guglizd le a legnagyobbakat, Lamennais-t vagy Montalembertet - nélkülük nem lett volna katolikus-liberális unió Belgiumban, nem lett volna belga alkotmány, vagyis áttételesen a francia kultúrkör nem léphetett volna fel a centralista napóleoni (és bizony a korabeli Belgiumban a holland uralkodók!) intézkedések ellen. Bizony a katolikusok voltak azok, akik a liberálisokkal karöltve kiharcolták többek között a szólás, a gyülekezés vagy az oktatás (!) szabadságát Nyugat-Európában a 19. század közepén. De rákereshetsz a legnagyobb magyar katolikus politikusok közül mondjuk Eötvösre, aki egyébként a magukat a kezdetekben ultramontánként, később liberális katolikusként meghatározó fent emlegetett filozófusok legismertebb magyar követője, a liberális katolicizmus egyik legebb képviselője idehaza.

De guglizhatsz más neveket is, gondolom hallottál már Hobbes-ról vagy Burke-ről, akik igen kifinomult individualista konzervatív politikafilozófusok (is) voltak. De hogy picit közelebbről világítsam meg a dolgot, az angolszász konzervatívokon kívül kereshetsz magyarokat is, például ott van Kolnai vagy Polányi, és a legnagyobb: Lukács. A szólásszabadság ügyét liberális ügynek tekinteni nevetséges, ez feltűnő politikafilozófiai műveletlenségre és tájékozatlanságra utal.

BTW, nem tudom, milyen mítoszok terjednek "liberális" berkeken belül, de ha valaki már forgatott klasszikus liberális szerzőket, az pontosan tudja, hogy a modern liberálisok olyannyira nem hasonlítanak rájuk, mint az utopikus szocialisták a konzervatív lojalistákra. Márpedig a szólásszabadság egy organikus társadalmi fejlődés következménye, így mint olyat nem csak úgy kitalálták egyszer - így egy nem mellékesen olyan klasszikus liberális fenoménnak tekinteni, amit egy neolib ma már inkább konzervatívnak érezne, a fentiek ismeretében megint csak _nevetséges_.

Köszönöm hogy felvilágosíthattalak!
Polír Molnár Oszkár rasszista 2009.11.18 07:20:00
Az a csávó, aki egy demokráciában megengedhetetlen kijelentéseket tesz, a friss hírek szerint újra képvieslő lesz - elég jó eséllyel. És ne legyenek kétségeink a felől, hogy egy nem éppen a belső demokráciájáról híres pártnál ez miként szavazódott meg. Engedéllyel.Ennek a…..