Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Michael Corleone

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
szofter Lies, damn lies, statistics 2013.02.17 13:38:10
"I only believe in statistics that I doctored myself"Winston Churchill Statisztika az egész világ. Röpködnek a számok nap mint nap, hol az infláció- és a GDP-adatok, hol a nagy cégek negyedéves eladási jelentései, hol a pártok támogatottságáról szóló felmérések. Általában…..
Michael Corleone 2013.02.17 23:01:05
Kedves Szerző!

a cikkben szereplő kritikákban van igazság: tényleg sokszor a tendencia érdekesebb, mint a pillanatnyi helyzet. Még az is oké, hogy az online ellenőrizhetősége kisebb, de mondjuk a lényeget a személyes mintánál is el lehet hazudni: a pártprefit.

Nem említed,de ott van a honlapon, h összevetettük a személyes megkérdezésés Ipsos-REpublicon kutatással, és ott is hasonló eredmények jöttek ki.

REprezentativitás: tény, h csak bizonyos szempontból - nem, egyetem, kar, képzési szint - reprezentatív a mintánk, de ez ugyanúgy igaz a hagyományos közvélemény-kutatásokra is, azok is csak bizonyos - előre meghatározott - szempontból repik. Amiket írsz, hogy például a cigánysor biztos kimaradt (itt elfelejted, h online mintáról van szó), az bármelyik személyes megkereséses kutatásra igaz lehet. Szóval a mintánk igenis reprezentatív, legalábbis annyira az, amennyire egy online kutatás az lehet a netezőkre - ami egyébként szerintem jobb, mint a telefonos kutatás (Nézőpont, Szvég): a tapasztalatok szeirnt a neten minden ötödik címzett tölthet ki egy kérdőívet, míg telefonon minden tizedik hívásból lesz sikeres interjú. Személysnél minden harmadik megkeresésből: lásd a honlapunkon is hivatkozott Angelusz-Tardos tanulmányt (lent ott van a link)

hibahatár: ez csak a statisztikai - mitnavételből eredő - hibát jelöli, amiket írtál, arra értelemszerűen nem vonatkozhat. Szóval a 2.4% os hiba abból fakad, h nem az összes egyetemistát kérdeztük meg, hanem "csak" 1700-at. Az őszintétlenség az ettől teljesen független. A probléma valós, de ezzel mindegyik kutatás küzd, nemcsak mi. Az azért megemlíteném, hogy 2002 óta a magyar választási előrejelzések nagyon pontosak.

szóval a lényeg: van ami jogos- de az bármilyen közv kut-sal szemben jogos fenntartás. Amiket írtál, azok egyáltalán nem új észrevételek, profibban ezt már sokan megfogalmazták. (LAzarsfeld, Bourdieau, Zaller, stb)

Róna Dániel, az Aktív Fiatalok kutatója

www.valasztaskutatas.hu/kiadvanyok/a-nepakarat-dilemmai/a-nepakarat-dilemmai/angelusz-robert-2013-tardos-robert-demoszkopiai-reprezentativitas-es-demokratikus-reprezentacio.-modszertani-problemak-es-tartalmi-dilemmak/view
Michael Corleone 2013.02.17 23:03:59
@Dilis Csávó: köszi:)
Gyorsan az elején tisztázzuk: új választási rendszert nem azért kell csinálni, mert ezt a Fidesz mindent megváltoztatni akaró úri kedve, vagy a hatalmát bebetonozni szándékozó érdeke így diktálja. A tudtommal minden párt által üdvözölt alacsonyabb parlamenti létszámhoz kell…..
Michael Corleone 2011.07.16 13:21:16
@Várúr: "sok évi munka, társadalmi beágyazódás, szorgos aktivisták és pártpénz". Hm... a pártpénz az feketén jött, a pártfinanszírozási törvényt évtizedek óta semmibe veszi a két nagy párt. Az MSZP esetében a sok évi munka helyett írhattál volna sok évtizednyi 'munkát' is, az állampárt pontosan tudta, h kik a támogatói. (a rendszerváltás óta felnőtt generációk közül meg nem sikerült túl sok támogatót szereznie az MSZP-nek) A szorgos fideszes aktivistákról ennyit:
www.youtube.com/watch?v=MNP6F09yuTc

Igazad van, az LMP és a JObbik is követheti a példájukat, és törvénytelen eszközökkel ők is építhetnének adatbázist. Hogy ez jó-e így, az más kérdés
Michael Corleone 2011.07.16 13:37:58
@Kalmár: szted a kis pártoknak nincs létjogosultságuk? Mivel várhatóan kb 100 választókerület lesz, ezért átlagosan egy 1.76szor nagyobb egységből kell kétszer annyit összeszedni feleannyi idő alatt. Ez egyébként nem elsősorban az lmp-nek fog gondot okozni, hanem az új pártoknak

akik az adatbázis miatt előre tudják, h hova kell menni, melyik házhoz, melyik lakáshoz, azok kényelmesen összeszedik majd az első héten szinte az összes ember kopogtatóját, aki hajlandó egyáltalán szóba állni pártaktivistákkal. ezzel az intézkedéssel az új pártokat kizárják, a kis pártoknak pedig megnehezítik a dolgát.
Vasárnap parlamenti választások voltak Finnországban. A békés, konszenzuskereső, jóléti demokráciák észak-európai, sokszor pozitív példaként emlegetett modelljén ismét csúnya makula keletkezett. Illeszkedve a svéd, a dán és a holland fejlemények által rajzolt trendhez a…..
Kumin szerint Vármegye mégis?! 2011.03.29 16:37:00
Amikor a nyilvánosságra került alkotmánytervezetben megláttam a „vármegye” fogalom megjelenését, az első gondolatom az volt, hogy valakinek direkt hagyták, hadd teljesüljön egy régi vágya. A nyilvánvalóan felesleges támadási felületeket megnyitó, a magyar mérsékelt…..
Miután bő egy nap után már minden részlet (teljes szövegkörnyezet, elhangzás időpontja, eredeti forrás és a hírt átvevők további torzításai, az egész összeszedve itt) jól ismert Lázár János megvágva közzé tett, eredeti formájában amúgy közel három éve nyilvános…..
Az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása kapcsán elindult vitában szinte minden érvet ismerünk már. Tegnap hosszabb hallgatás után megszólalt a kormányfő is, és egyértelművé tette az álláspontját: támogatja a Lázár János által jegyzett módosítási javaslatot. Este a…..
Különös választási este előtt állunk: kevés igazi izgalommal és (a térképeken) rengeteg narancssárgával. Süveges Gergővel és Giró-Szász Andrással ezúttal is az MTV-ben próbáljuk meg követni és értelmezni az eseményeket, miután azonban több mint háromezer önálló…..
Michael Corleone 2010.10.02 23:17:51
Tegnap este a hazai „legmagasabb intelligenciájú emberek klubja”, a Mensa HungarIQa meghívására vettem részt egy beszélgetésen. A közel három órás élve boncolás során – meglepetésemre – komoly érdeklődés mutatkozott aziránt, hogy vajon hogyan szerzi az…..
Michael Corleone 2010.09.05 22:35:54
Délelőtt fél tizenegykor, amikor elkezdtem ezt a postot írni, még nincs elég kopogtatója a pesti LMP-nek, de nem kizárt, hogy lesz. (Update: negyed kettőkor bejelentették, megvan a 28 150 cetli.) A Fidesz új szabálya, ami miatt kevesebb, mint feleannyi idő alatt kell…..
Michael Corleone 2010.09.03 16:11:50
@tothh:

"A Fidesznek meg nem a középtávú kihívóktól kell félnie, hanem jól kell kormányoznia. Akkor - talán - nincs félnivalójuk. " - teljesen egyetértek.

Ezt kellene. Csak akkor miért nehezítették nyolcszorosára mégis a főpolg.m. jelölt-állítási küszöböt? Mert mégiscsak félnek.

Miért úgy csinálták, hogy a kitűnő adatbázissal és rengeteg pénzzel rendelkező MSZP-nek ne legyen gond; az LMP-nek (és az összes többi kicsinek) viszont igen? Mert az LMP-től félnek.

kopogtatógyűjtéshez pénz kell, aktivisták és információ arról, hogy hol laknak a választóid. az MSZP-nek és a Fidesznek ezek mind megvannak, az LMP-nek viszont egyik sem.
Még két napig gyűjthetik a pártok az októberi önkormányzati választáson a szavazólapra kerüléshez szükséges ajánlásokat. Ahogy várható volt, a megnehezített jelölési feltételek nem csupán a parlamenten kívüli pártoknak okoznak gondot, hanem még az ismertebb szereplők…..
Bár az önkormányzati választás – ha lehet egyáltalán fokozni - az áprilisi parlamenti voksolásnál is lefutottabbnak látszik, a pártok önmagukhoz képest azért okozhatnak meglepetéseket. Most éppen az LMP nehézségeivel van tele a sajtó, az Index egyenesen készülő…..
Michael Corleone 2010.08.31 00:47:07
@Ordnassac: 7-es pont nagyon igaz, a volt SZDSZ-esek jelentős része azt várta volna, hogy az LMP összeálljon a szocikkal és verje meg Tarlós Istvánt

de azért várjuk ki a végét
Bár a politika számtalan szerteágazó dologgal foglalkozik egy ciklus alatt, a választók számára ezek az évek általában végül összesűrűsödnek egy-egy jelzővé, cselekménnyé, tulajdonsággá. Olykor teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi lehet ez, máskor már szinte az első…..
Michael Corleone 2010.07.03 18:18:49
@török gábor: csak azért tennéd ki szívesen, hogy a szobatársadat bosszantsd, nem:)?
A siker mindent igazol, a kudarc mindent megcáfol. Ha vitatható is a végletekig lecsupaszított igazság – hiszen a szavazatmaximalizáláson túli célok is létezhetnek -, alapvetően jól ragadja meg a politikai stratégiák értékelésének lényegét. Így aztán azzal kapcsolatban,…..
Lassan indulnom kell a televízióba, itt az ideje tehát, hogy - az első fordulóhoz hasonlóan - ismét összefoglaljuk a ma estével kapcsolatos legfontosabb válaszra váró kérdéseket. Az már most látszik, hogy mindenhol érvényes (és egyben eredményes) lesz a voksolás, azaz minden…..
Eszembe jutott, hogy a kampánycsend előtti utolsó napon talán azt is meg lehetne még nézni, hogy abban az 57 választókerületben, ahol vasárnap folytatódik a küzdelem, kire szavaztak a választók listán. Az alábbi táblázatban nincsenek az egyéni sorrendtől drámai mértékben…..
Michael Corleone 2010.04.23 22:24:31
@Renesans:

sztem ez tök jó ötlet a részedről, de ebbe az extra fideszes és mszp-s szavazatokba benne vannak az mdf-esek is. A 14es és 29es evk-ban volt, hogy csak az lmp hiányzott, e két körzet alapján pedig árnyalnám a következtetésed.
Michael Corleone 2010.04.23 22:34:23
@Renesans: ja, és a 11ker-et (16.evk) kihagytad. Ott valószínűleg Molnár Gyula personal vote-je miatt, és nem az lmp-sek másodlagos prefije miatt kapott többet a szoci egyéni jelölt, mint pártja listán.
A magyar politika egyik leglátványosabb, a látszatra is alig valamit adó nyilvános átverése zajlott az elmúlt napokban; érdekes módon mégis alig érdekelt már valakit. Amikor az SZDSZ megállapodott az MDF-fel arról, hogy a szebb napokat látott párt nem indul önállóan a…..
A hivatalos adatok szerint az LMP benyújtotta nyolcadik budapesti jelöltjének ajánlószelvényeit is, ezáltal – ha a választási bizottság is zöld utat ad - eldőlt, hogy a pártnak lehet fővárosi listája. Egy újabb területi lista természetesen nem a világ, az MDF budapesti…..
Gulyásdemokrácia Jobbnál jobb 2010.02.28 03:45:53
A kamera lassan ráközelít a zöldellő rétre; a tavaszi virágtengeren túl ereje teljében lévő középkorú férfit láthatunk. Kezében ásó, boldogan dolgozik vele. Talán még fütyörészik is munka közben. Ássa a sírját.Bajban vagyunk kicsit, mert az ilyesmi filmes klisékben…..
Nem tudni, a Fidesz kommunikációs tanácsadói anyáztak-e egyet, amikor Orbán Viktor a 2025-2030 körülig lehetséges komoly alternatíva nélküli Fidesz-dominanciáról beszélt, vagy ők találták ki az egészet. Előbbi esetben igazuk van. Utóbbiban pedig nem először mondhatjuk el a…..
Demszky Gábor megtörte hallgatását, végre nyilatkozott a BKV-üggyel és Mesterházy Ernővel kapcsolatban. A következőket tudtuk meg:1. Az MSZP és a Fidesz érdeke, hogy ellehetetlenítsék Mesterházyt. Ezzel Demszky azt sugallta, valóban fel is léptek a tanácsadója ellen…..
Michael Corleone 2010.02.09 23:24:40
@aachi2: a vádak egy része ott van az előző kommentemben. A másik vád, h a BKV által kifizetett pénzek az MSZP-SZDSZ pártkasszákban landoltak, ezt mondja a Fidesz. Ez még tényleg nincs bebizonyítva
Michael Corleone 2010.02.09 23:41:12
@altec: Neked is azt mondom, nem én vádoltam meg Demszkyt, én csak annyit állítok, hogy összefüggéstelenül beszélt és hülyeségeket mondott, akkor, amikor tisztáznia kellett volna magát és Mesterházyt.

Sztem épp Demszky részéről nem volt fair a közeli munkatársa egészségi állapotával takaróznia. BEszéljenek az orvosok a vérnyomásáról, a főpolgármestert én (és a teljes magyar sajtó) szívesebben hallgattam volna a BKV-ról.
Soha nem gondoltam volna, hogy ezen a blogon saját történetemről is írni fogok. Soha nem gondoltam volna, hogy ez a történet rólam is szól. Figyelni szerettem volna, nem előtérbe tolakodni. Valahogy most mégis ez történt. Ráadásul ennek a 24 órának a története – bár tudom,…..