Regisztráció Blogot indítok
Adatok
katicico

28 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kati a Nagyvilágban Nagycsaládok 2016.11.20 14:18:00
Elértem a végső célomat, amiért elindultam. 2014-ben, mikor megismertem az ugandai Zipporah-t, megfogadtam, hogy eljövök meglátogatni a családját. (Akkori bejegyzésem itt.) Lenyűgözött, amiket a családjáról mesélt, s látni akartam ezt a saját szememmel. Két napja érkeztünk hozzájuk Guluba, azóta…..
Már egy ideje tudtam, hogy nem szeretem a nagyvárosokat, s ezt most Kampala is igazolta. Túl zsúfolt, túl hektikus, kaotikus. A forgalom őrült, hatalmasak a dugók. Matatuval (kisbusz, amit itt taxinak hívnak) csúcsforgalomban nem nagyon érdemes elindulni, mert csak beragadsz a dugóba. A…..
Elhagytam Kisumut, elindultunk Uganda felé, de még közben megálltunk két éjszakára Busiában, a határvárosban. Már egyszer jártunk itt és imádtam, így nagyon visszavágytam. Geoffrey legjobb barátja, Derick lakik itt a párjával és kétéves kisfiukkal egy tenyérnyi lakásban a szegénynegyed…..
Imádtam Geoffrey rokonainál lenni vidéken. Csodálatos vendégszeretet fogadott ott is. Éjszakára Geoffrey „bátyjának” családja fogadott be minket a sárból épített házukba. Tradicionális ház azt leszámítva, hogy a tető nem fűből, hanem bádogból készült. Minden ilyen háznak, amit láttam, két szobája…..
Kati a Nagyvilágban Főztem ugalit 2016.11.08 08:59:38
Főztem ugalit, azaz a helyi alapélelmiszert, a kukoricakenyeret. Mindezt vidéken, Geoffrey rokonainál. Bár egy piszok egyszerű ételről van szó, mégis talán soha senki nem volt rám még ilyen büszke, mint a kenyaiak. Geoffrey előszeretettel mutogatja minden ismerősnek és ismeretlennek, milyen klassz…..
Próbálom kigubancolni a helyi párkapcsolati mintákat. Amit eddig megtudtam egy-egy forrásból (azaz ez egy-egy ember véleménye, meséje): az egyéjszakás kapcsolatok itt elég gyakoriak. Szeretik itt a szexet, s egy buli után simán hazamehetsz egy pasival, csajjal. Azazhogy nem haza, hanem inkább…..
Továbbra is csak ámulok, mennyire barátságos itt mindenki. Amíg otthon az emberek inkább félnek a másságtól, itt vonzódnak hozzá. Mindenki meg akar ismerni! Leszólítanak az utcán és beszélgetni kezdenek velem. Tényleg beszélgetni! Nem feltétlenül csajozni (olyan is van bőven, de egyáltalán nem…..
Kati a Nagyvilágban Kenyai kocsma 2016.10.24 11:48:04
Úgy tűnt, ebben az országban nincsenek kocsmák... Már kezdtem azt hinni, az itt élők nemhogy nem dohányoznak (én még afrikait nem láttam cigit szívni!), de nem is járnak el inni, max., ha táncolni mennek. Az biztos, hogy úgy nem látni kocsmákat, mint otthon kb. bármelyik településen. Aztán a srácok…..
Kati a Nagyvilágban Matatu 2016.10.24 10:45:11
A matatu az egyik helyi tömegközlekedési mód. Kisbusz, ami bár nehezen derül ki a külső szemlélő számára, de meghatározott útvonalon mozog. Számozva is vannak, bár én azt nehezen szúrtam ki. Menetrend, kifüggesztett útvonal nincs: egyszerűen ismerni kell őket, vagy ha nem ismered, kérdezni kell.…..
Kati a Nagyvilágban Muzungu ár 2016.10.24 09:26:09
Tegnap reggel avokádót kívántam, így elindultam venni. - Vigyázz, mert a muzungu árat fogják felszámolni neked! - figyelmeztetett Simeon. (Muzungu = fehér ember)- Mi a rendes ár?- 10 Shilling egy kicsiért, 20 egy nagyért.- Jó, figyelek. A piacon isteni, puha avokádót kaptam 20…..
Na, most kezdek kiakadni. Eddig még csak röhögtem azon, hogy itt mennyire lazán kezelik az időpontokat, de most már több, mint egy napja várok Geoffrey érkezésére, aki telefonon sem elérhető, s kezdem elveszteni a türelmem, meg a humorérzékem. Én igyekszem érdekességként kezelni azt, hogy ez egy…..
Kati a Nagyvilágban Gasztro-hét 2016.10.14 13:48:15
- De hisz én azt hittem, nem is szereted a halat! - csodálkozott el Simeon, s megbeszéltük: még aznap elmegyünk sülthalat enni. Nem volt egyszerű, mert egész nap össze-vissza rohangászott, ahogy szokott, de 2-3 felé csak sikerült odaérnünk. Már a környéktől nagyon jó kedvem lett: több (számunkra…..
Lettek barátaim és a bátorságom is megjött, most már pörög az életem. Mióta kitettem a lábam egyedül az utcára, egyre több ismerősöm lett. Vigyáznak rám. Összebarátkoztam egy helyi egyetemista sráccal, Geoffrey-val, aki nagyon kedves, udvarias, szerény és rengeteg ideje van arra, hogy megmutassa…..
Miután már voltam olyan vagány, hogy elmentem egyedül a fodrászhoz, meg kajálni, úgy éreztem, eljött az ideje, hogy hazasétáljak, s kicsit jobban megtapasztaljam a várost testközelből. Egy 40 perces utat néztem ki, amerre még nem jártam, s meg is kérdeztem egy ismerőst, hogy biztonságos-e…..
Kati a Nagyvilágban A kenyai táj 2016.10.11 15:14:09
Első bejegyzésemhez elkészült életem első, szerkesztett videója. Amatőr videó, most tanulom ezt is. Ez a táj fogadott, mikor felébredtem az autóban:..
Van egy játékunk. Mikor megállított minket a rendőr, így viccelődtem Simeonnal: - Segít, ha azt színlelem, én vagyok Hollandia hercegnője? Azóta ezzel viccelődünk. - Haha, Hollandia hercegnője épp most érte el, hogy drágábban parkoljunk! – mondta a diszkó előtt. Szeretek az egyetlen fehér lenni.…..
- Egy kenyai családdal élsz és még ne ettél ugalit? – kérdezte döbbenten a német lány a kukoricakenyérre utalva, aminek itt a receptje. - Dehogynem, ettem! - Akkor miért nem eszel a kezeddel? – Teljesen értetlen volt… - Nem az a bajom, hogy gusztustalannak tartom, vagy nem akarom követni a helyi…..
A leggyakoribb kérdés, amit valószínűleg a legtöbb afrikai országban hallhatnak a fehérek így hangzik: - Muzungu! How are you? – azaz fehér ember, hogy vagy? Kedvesen mosolyogva integetnek felém. Elsőre tök zavarba jöttem, amikor a kisiskolások megbámultak, s ezt kérdezgették tőlem. Aztán jöttek a…..
Kati a Nagyvilágban Motoros taxi 2016.10.10 10:37:25
- Nekem most el kell mennem elintézni valamit, 7 felé érek csak vissza – afrikai idő szerint, azaz ez azt jelenti, ki tudja, mikor -, úgyhogy a legjobb, ha egyedül mész haza és otthon találkozunk, mondta Simeon. Hívok neked egy motorbiciklit, nekem dolgozik a sofőr, ő szokta intézni az ügyeimet is.…..
Kati a Nagyvilágban WC-kihívás 2016.10.06 15:54:04
Igen, van angol WC itt is. Jól mulatok rajta, merthogy hiába van ülőkéje (már amelyiknek), sosem ülnék rá, úgy össze van pisilve. Tisztára olyan otthon, mint egy kocsmai WC Magyarországon. Úgyhogy kénytelen vagyok megtanulni gugolva kakilni...  De a munkahelyi WC még viccesebb, mert ott a csészéből…..
Bevállaltam a reggeli söprést és felmosást. Ez is izgalmas kihívás volt, mert Kenyában még az is másképp megy. Nevetve tanított meg Simeon takarítani. A seprű, mivel új, még elég hosszú, nem kopott el. Hajlott testtartásban söpörtem át vele a konyhát. Egész jól ment addig, még a kopott, agyon…..
- Jól látom, hogy nők nem vezethetnek itt?- Dehogynem! - válaszolt Simeon.- Fura. Mert még egyetlen nőt sem láttam a volánnál, még biciklin, vagy motoron sem!- Á, a kenyai nők válogatósak! Nem bicikliznek. A motor pedig inkább üzleti közlekedési eszköz. Leginkább autót vezetnek.- Aha. Akkor azért…..
Kati a Nagyvilágban Sült rizs 2016.10.06 14:37:32
Szerencse, hogy nincs itthon Simeon párja (az esküvőt szervezi Ugandában), mert így az egyszerűbb, agglegény ételekkel kezdhetek az első héten. De jövő héten már kell egy nő, akitől fogásokat leshetek el a kenyai konyhából. - Tudsz rizst készíteni? – kérdezte Simeon. - Ööö… beleteszem vízbe és…..
Kicsit nehezen szedem össze a bátorságom, hogy kérjek dolgokat. Jó, alapból megfigyeltem már magamon, hogy hiába mondják, hogy érezzem magam otthon, nekem kell hozzá 2-3 nap, míg ez megtörténik. Általában onnan lehet észrevenni, hogy elkezdek rendet rakni, takarítani, elkezdek nem vendégként…..
Kati a Nagyvilágban Malária-para 2016.10.05 09:12:00
Indulás előtt szépen elmentem az oltóközpontba beadatni magamnak, amiket be kellett adatni. Nagyon alapos volt a doktornő, elmagyarázott szépen mindent: 4 oltásra volt szükségem (mivel volt, ami már megvolt), de emellett szedni kell mindenképpen malária gyógyszert is. Kettő közül választhatok: a…..