Regisztráció Blogot indítok
Adatok
surácska

1 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
BREAKING NEWS!Szakdolgozat készült a Zalán blogról és rólunk, vagyis az olvasóiról. Akit érdekel, hogy a szerzők mit hoztak össze B.Zalánról és táborától, azoknak itt a link: Akiket pedig az érdekel, hogy Styxx barátunk hogyan ápolgatja a készítők lelkét, azoknak itt…..
Sziasztok!Végre idetaláltam :)Eddig a következőre jutottam:- a különc lányos tanulmány 3 másik szerzőre, ill. tanulmányaikra hivatkozik, belőlük 2-t (Bourdieu és de Certeau) már megszereztem (a 3.-at még kutatom)- bíztató anyagaim vannak számítógépes- gyakorlati…..
surácska 2009.11.12 17:43:14
Ha már megcsináltam az előzetes vázlatot, ide is felrakom:

A gyakorlat közösségének modellje

1, a technikai háttér, avagy a netes gyakorlati közösségek

„Az elmúlt néhány évben egy sor technológiai és társadalmi jelenség jelent meg az interneten; ezek összességét nevezzük Web 2.0-nak. Röviden összefoglalva, az internet a hozzáférés technológiájából a részvétel technológiájába alakult át. Bár a Web 2.0 képe még mindig nem szilárdult meg, több tulajdonsággal is jellemezhető: gyakoribbá vált a kétirányú tartalomlétrehozás és interakciók, megnőtt a szociális interakciók száma, és ez természetesen gyakorlati közösségeket és szociális hálózatokat hozott létre.” Erre kitűnő példa a bloggolás jelenségének elterjedése. (Derek W. Keats)

– Zalánt a kezdetekkor többen is biztatják hogy írjon még (pl: Bogi 24-é az első komment, de nem időben (03/15))

2, a gyakorlat közössége meghatározása a tanulás szempontjából

A gyakorlat közössége: emberek csoportja, kik megosztanak egy közös elgondolást vagy szenvedélyt valamivel kapcsolatban, amit csinálnak, és mivel rendszeresen érintkeznek, megtanulják, hogyan csinálják ezt még jobban. (Etienne Wenger)
- 3 nélkülözhetetlen jellemző:
1, háttér/ alap (domain) (a tagok személyiségét is meghatározza a közös érdeklődési kör)
2, közösség (the community) (tagság)
3, gyakorlat (the practice) (közös gyakorlat)
– a tanulás eredménye részben lexikális tudás (pl: iránytű = férfi nemi szerv), részben az érzelmi megnyilatkozásokra és szociális mintákra való visszajelzésből kapott információ (pl: 04/13 ashland józan tanácsa)
– Zalán blogjának esetében a 3 jellemző: 1, Zalán történeteit olvassák, 2, ezt rendszeresen teszik és 3, kommentelik is

3, a gyakorlat közössége meghatározása az identitás szempontjából

Az identitás változik, adott helyzettől függ, a cselekvéseken keresztül jön létre, így a nyelvhasználat nem tükrözi, hanem létrehozza az identitást. (Mary Bucholtz)

– mivel nem ismerjük a kommentelők valódi személyiségét, csak az általuk közvetített képre tudunk hagyatkozni (pl: a katona fehérben- értelmiséginek látszó hozzászóló, Sassy Gurl- a jófej csaj)
– az identitásgyakorlatokból kirajzolódnak – többek között – a nemi szerepek, a hatalmi viszonyok, és az internetes nyelvhasználat is

4, az íras ereje

Az írás gyakorlata mitológiai értékre tett szert.
Mi az írás? üres oldal (blank page) + szöveg (text), mely ezen a helyen szerkesztődött meg + meg akar valamit változtatni, manipulálni tud (Michel de Certeau)

– mind Zalán mind a kommentelő szempontjából: azért írnak ide, hogy örökké fennmaradjanak, vagy esetleg hogy sok emberhez eljusson?
– az írás összetevői: téglalap, szöveg + véleményt mondanak, de azért próbálnak hatni egymásra is és Zalánra is (pl: 05/03, Blanche: „hülyeség”- a katona fehérben válasza: „vitatkozz, de ne minősítsd, ha megkérhetlek)

5, a gyakorlat közösségének modellje etnológiai szempontból

3 okos gondolat (Bourdieu):
1, „Egy és ugyanazon csoport (...) tagjai gyakorlati tevékenységeinek azért van egységes, egyszersmind szisztematikus, a szubjektív szándékokon, az egyéni vagy kollektív tudatos tervezésén túlmutató objektív jelentése, mert – mivel ugyanazon objektív struktúrák interiorizációi – objektíve összehangolt diszpozíciók termékei.”
2, megszilárdult kapcsolatok reprodukciója összefügg a csoport fennmaradásával
3, „A szimbolikus rendszerek gyakorlati összetartozásukat”, vagyis szabályosságaikat, de szabálytalanságaikat, sőt összefüggéstelenségüket is – mindegyikre szükség lévén, mivel keletkezésük és működésük logikájából következnek – annak köszönhetik, hogy olyan gyakorlatok termékei, amelyek gyakorlati funkcióikat csak akkor teljesíthetik, ha gyakorlati szinten, olyan elveket hoznak mozgásba, amelyek nemcsak koherensek – vagyis képesek arra, hogy belülről egységes, egyszersmind az objektív körülményeknek megfelelő gyakorlatot eredményezzenek –, hanem gyakorlatiak is abban az értelemben, hogy kényelmesek, vagyis azonnal elsajátíthatók és jól kezelhetők, mivel gazdaságos logikát követnek.„

– Zalán blogjának esetében:
1, leszámítva azt, aki ide tévedt és beleolvasott, a többiek mind szórakozni vágynak, elérhető számukra a számítógép, stb
2, van, aki védi Zalánt, van, aki lányos megjegyzést fűz hozzá (pl: 03/26 babbancs dicsérete)
3, vannak a kommentezés lehetősége által megteremtett sztereotipikus és kevésbé sztereotipikus szerepek, táborok- ezekbe könnyű belehelyezkedni