Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hesteman

28 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Háztáji blog A magyar hurka titka 2012.11.30 18:56:39
avagy a 74/2012. (VII. 25.) VM rendelet, egyes önkéntes megkülönböztetõ megjelölések élelmiszereken történő használatáról- egy gyakorlati példa alapján. Amennyiben az élelmiszer előállítók, így kistermelők is, a rendeletben meghatározott megkülönböztető jelöléseket…..
Háztáji blog Könyvajánló 2012.11.30 18:52:00
Több előadásomban is említettem, hogy a kiskapacitású húskészítmény előállításról nem igazán találni magyar nyelvű szakirodalmat, melyre jelentős igény lenne, hiszen az elmúlt évtizedekben felnőtt generációkból, sokan már nem leshették el a hagyományos technológiákat.…..
Kisújszállás határában befejeződött a hazai indiánrizs aratása. A fényképen az egyik betakarítást végző, féllánctalpas járószerkezettel felszerelt Claas Lexion kombájn látható. Kép: Török József ..
RuralHungary Hungarian hooded duck 2012.07.17 19:33:00
         Here is a rare, hooded variant of the traditional Hungarian duck breed. This is the so called búbos kacsa...
..
Háztáji blog Zsákmány 2012.05.07 14:56:00
             Kép: Török József   ..
Háztáji blog Lovaskocsi 3. 2012.05.07 14:42:47
Kettesfogat másképpen. Egy ló húz két kocsit.Kép: Török József..
Ismét bemutatok néhányat Bencsik István ezermester saját fejlesztésű kerti eszközei közül.  Saját gyártású talicska.Nagyméretű vasgereblye talajmunkákhoz.   Képek: Török József..
Vetőgép. Nyeles véső és fejsze-kalapács kombinált szerszám. Hótoló lap, mely földmunkákhoz is használható. Rugós ásó és miniatűr makettje. A fenti képeken Bencsik István ezermester saját fejlesztésű eszközei közül mutatok be néhányat, melyek kiskertekben és…..
Háztáji blog Lovaskocsi 2. 2012.03.17 19:42:48
Egy újabb lovaskocsi. A büszke tulajdonos, pedig természetesen a korábban már bemutatott kommersz terepszínű nadrágban pózol.  ..
Háztáji blog Lovaskocsi 2012.03.17 19:29:00
A lovaskocsik, más néven gumiskocsik, a csettegőkhöz hasonlóan hozzátartoznak a magyar vidék imázsához. Sajnos napjainkra egyre kevesebb lovaskocsival találkozhatunk a háztáji gazdálkodás leépülésének eredményeként.Népszerűségük, pedig határtalan, norvég és svéd…..
Az alábbi képeken a hagyományos élelmiszer előállításra láthatunk példát. A kézi csigatészta készítés jó kiegészítő kereseti lehetőség lehet a hátrányos helyzetű régiók lakói számára. A háztáji baromfitenyésztést ösztönző programokkal kombinálva, akár…..
A modern vidéki népviseletnek tekinthető egyenruhák sorában, most bemutatásra kerülő terepminta valójában egyetlen hadseregnél sem került rendszeresítésre, így talán kommersz kamuflázsnak lehetne nevezni. A mintázat a klasszikus amerikai terepszínre hasonlít, de nem egészen…..
A szennyvíz szippantás gyakoriságának csökkentésére és az lefolyók tisztításra szolgálnak a Sunnyglobe termékek, a Sunnyglobe Pill lefolyótisztító tabletta, illetve a Sunnyglobe Classic bio-enzim granulátum...
A magyar vidék arculatához immár elválaszthatatlanul hozzátartoznak a különböző katonai egyenruhák, melyek mondhatjuk, modern népviseletté váltak. Tartósságuk, strapabírásuk miatt korábban a Néphadsereg készletéből selejtezett olívzöld 65.M egyenruhák viselése volt…..
A szennyvízkezelés házi módszereit bemutató sorozat első részében a francia Septifos biológiailag ható port mutattam be. A másik, hazánkban kapható ilyen célú termék, a kanadai Septonic készítmény, mely bevizsgált a környezetet nem károsítja. Forgalmazó: Canaswiss Kft,…..
Háztáji blog Fülkés csettegő 2012.02.01 16:59:07
 A Csettegő fotópályázat kapcsán töltöttem fel ezt a képet egy fülkés csettegőről, ami elég anakronisztikus látványt nyújt. Elsőre valamilyen második világborús veterán járműre gondoltam, a forma és a szín miatt, csak alapos megfigyelés után sikerült csettegőként…..
Nemrég akadt kezembe egy nagy húsipari cég mangalica párizsija. Először megörültem, na végre egy üde színfolt a sok párizsinak nevezett kétes összetételű termék után. Sajnos a termék összetevőit tanulmányozva kiderült, hogy füstaromát, mesterséges ízfokozót, pontosabban…..
A csatornázatlan ingatlanok tulajdonosai számára egyre nagyobb gondot jelent a szennyvíz kezelése, a szippantás ára ugyanis egyre magasabb, a belvizes területek problémáiról nem is beszélve. A keletkező háztartási szennyvíz mennyiségének csökkentésére használhatóak a…..
Amint az első blogbejegyzésemben is írtam a csettegőket igazi agrár-ipari hungarikumnak tekinthetjük. Most fotópályázatot hirdetünk a Helyi Termék Magazinnal közösen, célunk ezen járművek dokumentálása és bemutatása a nagyközönségnek. A digitális vagy digitalizált…..
Bár nem kapcsolódik a háztáji gazdálkodáshoz, az Origo.hu cikkét mégis ajánlom, ugyanis újabb indok lehet az ismert eredetű, magyar rizs fogyasztása…..
Háztáji blog Háztáji kacsa 2011.12.09 21:15:00
Sajnos a gyöngytyúkokhoz hasonlóan háztáji, hízott kacsával is ritkán találkozhatunk a piacokon. A fényképen Ábrahám Attila bánhalmai gazdálkodó búbos kacsája látható.             Fénykép: Török József..
Háztáji blog Rágcsálóirtás 2011.12.09 20:25:00
 Az ősz beköszöntével itt az aktuális téma a rágcsálóirtás. Az utóbbi években számos településen szaporodtak túl a rágcsálók, ezek főbb okai a következők:Az utóbbi években árvizes, belvizes területekről sok rágcsáló szorult a lakott területekre. A…..
Hol és milyen gyöngytyúkot találhat az fogyasztó aki az előző bejegyzés után felbuzdulva, gyöngytyúkot, lehetőleg magyar háztáji tartásból származót, szeretne vásárolni.Piacok: a hagyományosan nagyforgalmú piacokon, mint Kispest Kossuth téren, vagy a XX. kerületben a Tátra…..
   A gyöngytyúk, (Numida meleagris) afrikai eredetű fácánféle, mely a hazai külterjes gazdálkodás körülményeihez kiválóan alkalmazkodik.  A kifejlett parlagi gyöngytyúk tojó 1,2-1,4kg, a kakas 1,3-1,6 kg, a nagyüzemi körülményekhez és tápos takarmányozáshoz…..