Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kruchina Sándor

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az építésszakma rendesen orrnyergen fejelte a fújpanelozókat, mikor idén először lakótelepi házakat is díjazott az "Év homlokzata" versenyben. Az eseményt egyébként az teszi különösen szürreálissá, hogy a zsűriben ott ült maga Ráday Mihály, aki minden bizonnyal…..
Helyes kis szakmai vita bontakozott ki egy múltkori bejegyzés kapcsán arról, hogy miként kell felragasztani a panelek falára a hőszigetelő EPS-lapokat, illetve, hogy mikor és hogyan kezd el penészedni a fal. A vita kapcsán leveleztem Kruchina Sándorral, a szigeteléseket gyártó…..
Kruchina Sándor 2009.11.04 10:53:21
@Kopasz szuzukis:

Megismételném, hogy ha a falban nedvesség van, akkor elsősorban a vízszigetelésre kell a pénzt költeni. Egyrészt azért, mert az átázott, szigeteletlen falban a nedvesség meg fog fagyni, és ez statikai problémákat fog eredményezni. Másrészt azért, mert a száraz fal jobban szigetel, így az energiatakarékosság szempontjából is jó ez a lépés. Miután fal kiszáradt, gondolkodhatunk a hőszigetelésen is.
Kruchina Sándor 2009.11.04 11:33:14
@mcs:
Kedves mcs!

Véleményem szerint ez nem a szigetelőanyag gyártók feladata. Ezzel az erővel azt is mondhatjuk, hogy a hőszigetelőanyag gyártók hangsúlyozzák, hogy a tetőszerkezet megfelelően stabil legyen, a nyílászárók fölé áthidalókat tegyenek, a vasbetont vasalják meg, stb. Általában feltételezzük a kor színvonalának megfelelő kivitelezést. Például, ha egy 150 éves házról beszélünk, akkor rákérdezek, hogy mi a helyzet a vízszigeteléssel, mert akkoriban az még nem volt általános. De egy 10 éve épült háznál feltételezem a korrekt nedvességszigetelést. Ha az nem úgy van, akkor úgyis megemlítik, mert már jelentkezett a hiba...

És ami a mi esetünket illeti: néhány éve adok tanácsot építéssel foglalkozó portálon. Vissza lehet keresni, hogy a nedves falak esetében mindig a fentieket javasoltam.
Kruchina Sándor 2009.11.04 10:49:22
@Kopasz szuzukis:

Kedves Kopasz szuzukis!

Milyen adatokat kellene még a gyártóknak megadni, a durva közelítő k (azazhogy U) értéken kívül? Igazán érdekel, mert ha sikerülne olyan jellemzőt találni, ami mindenkinek használható, annak nagyon örülnék.

Amúgy a gyártók leginkább lambda értéket adnak meg, mert az jellemzi a terméket.