Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bucika75

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
8ker Mária és a többiek 2010.01.23 17:13:00
 A CaPE nyílt ülésén számolt be Alföldi DLA György a tavaly beharangozott sétáló utcák kialakításának kezdéséről: nincs tuti időpont. EZ a biztos. Viszont kiderült, megvannak az építési engedélyek, amint jó idő lesz, el is kezdik a Mária utcát. Természetesen a…..
Rabyn osztja meg velünk kétségeit azzal kapcsolatban, hogy lehet-e tanulás és munka mellett olyan átlagot produkálni, hogy a hallgató ösztöndíjat kapjon. Sokan tekintenek a tanítóképzőre úgy, mintha egyszerűen feleségképző lenne, pedig nagyon sok teljesítenivaló tárgy van,…..
Bucika75 2010.01.16 09:25:16
@mbaye és társai, pl. Zack Amber: köszönöm a könyvtárosok nevében a megállapítást, hogy büfé és ruhatár szakra jártunk. Gondolom, Ti az összes felsorolt szakot elvégeztétek, tudjátok, mik a követelmények ezeken a szakokon. Tanítani is tudtok, azt mindenki tud, csak érzék kérdése, persze.
Csodálatos ez az ország, ahol normális fizetést (és megbecsülést) már csak mérnökként vagy aktatologató marketinges macaként lehet kapni. Ezzel párhuzamosan elintézték azt is a kedves politikusaink (és persze egy-két, a szakmát befeketítő tanító, tanár, könyvtáros - mert persze általában mindenki a rosszra emlékszik), hogy a nagy átlag az összes tanárra, tanítóra, könyvtárosra csak az állam csecsén lógó, másra nem jó személyként tekint.
Én könyvtáros vagyok. Néhányat felsorolnék az "elődeim" közül, akik, ha esetleg nem is könyvtár szakot végeztek, könyvtárosként dolgoztak: Antall József, Kukorelly Endre, Féja Géza, Devecseri Gábor, Anatole France, Hamvas Béla.
Azt gondolom, valóban az volna jó, ha elmennétek tanítani pár napra például egy olyan iskolába, ami nem Budapest legjobb kerületében van. Ahol a családlátogatásra nem meglepetésszerűen érkező pedagógust a szülők úgy várják, hogy az ágyban hemperegnek, a diákok a folyosón kefélnek és a tanárnak kell őket szétválasztani, illetve előfordul olyasmi, hogy egy diák annyira zavart, hogy önkielégítést végez nyilvános helyen a folyosón. Ez mind abból az iskolából származó tapasztalat, ahol édesanyám tanít. Volt már, hogy életveszélyes fenyegetést kapott, mert rossz jegyet adott valakinek. Őt már semmi sem védi, a szülő akár meg is verheti őket, de ők a gyereket meg sem legyinthetik. A tiszteletük a múlté. Persze az azért szívet melengető érzés, amikor 25 év múltán összefutnak egy tanítvánnyal, aki csillogó szemmel köszön rájuk. Van ilyen, szerencsére.
Ti a kényelmes széketekből nem találkoztok ilyesmivel.
Olyasmivel sem, hogy mit kezdj, ha egy hajléktalan beül a könyvtárba, hogyan kezeld a nehéz természetű olvasókat, akik például randalírozni járnak a könyvtárba.
Valóban, ezeknek az eseteknek a kezelésére talán nem készít fel a felsőoktatás. Azt akartam csak illusztrálni velük, hogy nem annyira egyszerű ez az egész, ahogy a ti beszűkült agyatok azt gondolja. Másként felelősségteljes, mint egy BME-t vagy TTK-t végzett ember munkája.
Bucika75 2010.01.16 09:54:32
@tanmedve: azt gondolom, hogy azok a hozzászólók, akiknek a hozzászólására én reagáltam, nem kizárólag az oktatás színvonalát kritizálták az emlegetett szakokon, hanem azt is, hogy az ilyen szakot végzett emberek által lefedett munkakörök gyakorlatilag jóval egyszerűbbek, mint mondjuk egy BME-t, TTK-t végzett személy által betöltött munkakör (fentebbiekből idézet: "Ja, hatalmas meglepi lenne, ha kiderulne, hogy egy orvos/mernok is tud banni a gyerekekkel.").
A tanító és tanárképzésről nem tudok nyilatkozni, mert nem jártam oda, és a hozzászólók nagy részével ellentétben úgy gondolom, tapasztalatok hiányában nem ítélkezem.
Könyvtár szakra jártam, ami sajnos sokkal, de sokkal jobb színvonalú is lehetett volna. Tudok egy pár olyan helyet az országban, ahol érdemesebb lett volna elvégezni ezt a szakot, tehát egyetem és egyetem között is óriási különbségek lehetnek.
Bucika75 2010.01.16 09:57:49
@tanmedve: azért helyesírásilag a Te hozzászólásaidon is lenne mit vizsgálni, bár mentségedre legyen mondva, hogyha jól gondolom, nem tanárként/tanítóként dolgozol:) Főleg a vesszők hiányára hívnám fel a figyelmedet.
Egy hónap múlva lejár az álláskeresési támogatásom. Azóta folyamatosan felkeresem a munkaügyi központot. A következő megállapításra jutottam. Január óta vagyok munkanélküli.   A központtól egyetlen egy állásajánlatot nem kaptam. Iskoláim befejezés után 3 évet…..
Bucika75 2010.01.15 12:43:34
@radirpok123: kicsit OFF, de a könyvtár-ruhatár szakról csak annyit írnék, hogy könyvtár szakon végeztem és én, illetve a legtöbb csoporttársam is könyvtárban dolgozik (aki ebben a szférában akart elhelyezkedni, mind kapott munkát). Tehát bármilyen furcsa is, ez egy szakma, ráadásul egy olyan szakma, amilyen a bölcsészettudományi karokon viszonylag kevés van: konkrét munkakörre készít fel és el lehet vele helyezkedni.
A fizetésekről nem beszélnék, az már sajnos egy másik kérdés.
Kedves Szerkesztők!   Lassan 4 hónapja keresek állást, szerencsére (?) van munkahelyem, de váltani szeretnék. Mindenkitől hallom, illetve a saját bőrömön is tapasztalom, hogy mennyire rossz a helyzet. Eddig csak olyan interjún voltam a 3 hónap alatt, ahová ismerősökön…..
Bucika75 2009.10.28 10:05:24
@gabcigirl: például azért, mert olyan diplomát szerzett, amivel elsősorban a közszférában lehet elhelyezkedni. Tanár, orvos, tűzoltó, könyvtáros...