Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ficar

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jó napot! Munkahelyem eltűnése miatt kérném segítségét. 2003.11.21.-én álltam munkába XY Kft-nél. Ez a cég tárgyalásokat folytatott egy budapesti munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó céggel, melynek eredményeként 2005.01.01.-től már ennél a cégnél dolgoztam, csak…..
ficar 2010.10.08 13:30:45
"@az igazi Sipi: nem tisztunk, de lassuk be, a cegek nem karitativ szolgaltatasok es nem terhesgondozok. vallalkozasok, akik elsosorban a profitert dolgoznak."
Szerintem is.
"es teljesen ertheto allaspont a reszukrol, hogy kerulik az olyan szituaciokat, amik jelentos mertekben csokkentik a bevetelt."
Ez esetben nem bevételcsökkenést okoz a táppénzen levő kterhes nő, hanem költségnövekedést.
"marpedig valakit betanitani, a munkajara szamitani, majd amikor az illeto evekre kiesik a munkabol uj embert betanitani, de kozben a masik poziciojat evekig megtartani a torveny ertelmeben..."

akkor tisztázzuk: te most nem a posztoló által leírt estről írsz, merthogy az ő esetében éppenhogy NEM számítottak évekig a munkájára, hiszen folyamatosan cserélődött a cég, ahol dolgozott. (Ha egy cég valóban hosszú távra tervez egy dolgozóval, akkor nem kölcsönzi, hanem szerződteti. A kölcsönzött munkaerő általában a szakképzetlen betanított muka jellemzője, ahol a betanítási idő 1 nap.)

ez nagyon sokba kerul.

"egyebklent ne gondold, hogy a kollegak boldogak az ilyentol. ugyanis barmi kieses van, azt nekik kell behozni. nekik kell tulmunkat vallalni, vagy feszitettebb tempoban dolgozni."
A posztoló esetében szintén hazugság; ahogy kölcsönözték a posztolót, kölcsönözhetnek másik munkaerőt. Rögtön, ahogy táppénzre megy.
Már utaltam rá; a kölcsönzött munkaerő jellemzője, hogy NEM kell sok idő a betnításáshoz, lecserélhető, a cég igényének (termelésvolumennek) megfelelően. Ha egy cég viszont a szakképzett munkerőt is kölcsönzi, (ennyire szarrágónek ugyanis nem kelle lenni)
és az kiesik, akkor rábaszhat a cég. Mert többéves szakképzéssel rendelkező embereket nekaszt le egyik napról a másikra. de most én si eltértem az eredeti poszttól...

"sajnos valahogy ugy alakult az utobbi idoben, hogy barki gyereket csinal, az az azzal jaro kotelezettsegeket, de legalabbis egy jelentos reszet masokra akarja atterhelni? miert?"
Szerinted abból a hatalmas magyar fizetésekből hogy leeht gyreket nevelni?
Tiszteletem!   50 éves vagyok. Akár ki is ugorhatok a 10.emeletről, lehet akkor sem vesznek észre. Legalább 100 helyre beadtam a pályázatom, kb 20 válaszolt. Ők is csak azért mert kihúztam a koromat. Mérlegképes könyvelő vagyok, jól képzett naprakész. Nem kellek mert öreg…..
ficar 2010.06.30 13:01:06
@Ooorsi: "Operátorkodni nem szégyen, a munka az munka, el kell végezni, ha kell a pénz-ehhez nem lehet túlképzettnek lenni. El kell menni regisztrálni a kölcsönzőcégekhez, név, anyja neve, születési idő, aztán lehet kezdeni egy gyárban.
"
1. olvasás
2. szövegértés
3. kommentelés
(lehetőleg ebben a sorrendben)
A posztíró ugíanis nem lealacsonyítónak tartja az operátorkodást, hanem NEM VETTÉK FEL. Van különbség, még ha a végeredmény ugyanaz is.

Ingyennet van: munkaügyi központban, könyvtárban.
Ingyenlakás? Az tényleg csak a híd alatt...
A legnagyobb baj az, hogy nem is rólam van szó! Ugyanis én már nyugdíjas vagyok. Fiam viszont egy Vállalkozónál dolgozik, aki nem hajlandó bejelenteni. Több munkása is van, de én úgy tudom senki sincs bejelentve. Akit elküld, mert kérni merészeli, hogy jelentse be, arra gyanakszik:…..
ficar 2010.06.19 13:43:10
@Babette_: Biztosan tudom, mert már végigcsináltam:
A eset: amint lejár a munkanélküli ellátás, az ember, a munkaügyi központtól kapott igazolással azonnal elballag az önkormányzat szociális irodájába és ott nyilatkozik, hogy nincs jövedelme (illetve az kisebb, mint a mindenkori minimálnyugdíj). Ott egyrészt RÁT-ra (Rendelkezésre Állási Támogatás)teszik, másrészt igazolást kap szociális alapon INGYEN járó orvosi ellátásról. ( Erről az igazolásról lehet, hogy csak kb 1-2 hét múlva- visszamenőleg - kapja meg az értesítést,(levélben) de az ingyenes orvosi ellátás már a bejelentkezés napjától jár!)
Amíg valaki RÁT-on van addig automatikusan ingyenesen kap orvosi ellátást.
(ja aki RÁT-on van, annak jár még a 67%-os kedvezményű nyugdíjas bérlet. (régebben 6, most már csak 3 hónapra)Kérni kell, mert hajlamosak "elfelejteni")

B eset: a pályakezdő (tehát még nem dolgozott, min. 200 napot, ezért a munkaügyi központtól ellátást sem kaphat!,)bejelentkezik a munkaügyi központba, ott együttműködőként veszik nyilvántartásba (hiszen ellátást nem kap) és erről kap egy együttműködési szerződést. Szintén irány a szociális iroda az együttműködési szerződés bemutatása mellett nyilatkozni kell, hogy nincsen jövedelme (illetve az kisebb, mint a mindenkori minimálnyugdíj). Ekkor szintén kap ingyenes eü.-ellátást szociális alapon.

Az egésznek az az alapja, hogy akinek jövedeme sincs az ugyan miből fizessen TB-t?
ficar 2010.06.19 13:53:00
@Balance Of Power: "Amugy pedig a szabadsagot nem azert korlatoztak veletlenul, hogy nehogy az egyszeri melos olyan kenyes kerdeseket tegyen fel (pl. miert is el osztrak kollegaja sokkal jobban)?"

Ez a kérdés ma is aktuális. Megválaszolnád?

"Erdekes modon az en szuleim sem mondogatjak, hogy milyen fasza volt a harmas tarsberlet."

Ma pedig többen bérelnek 1 lakást, hogy megosszák a költségeket. Attól, hogy nem társbérletnek hívják, hanem lakóközösségnek, (Wohngemeinschaft)jobb lett?
Nyerj Asus netbookot a Munkahelyi terror blog nyereményjátékával. Csatlakozz  facebook oldalunkhoz  és automatikusan részt veszel a sorsoláson.   A részletekért kattints ide       Tisztelt Munkahelyi Terror Blog! Az…..
Aki boldog, vagy legalább elégedett az életével, az több értéket tud termelni, és akinek nagyobb az anyagi jóléte, az általában boldogabb és elégedettebb. Vannak nemzetek, akiknek azonban a szegénység sem tudja kedvét szegni, és vannak örök elégedetlenek. Mi magyarok vajon hol…..
1 és fél évig voltam munkanélküli. Diplomás vagyok, 1 felnőtt gyerek anyja. Van férjem is. 23 év munkaviszony, ebből 3 év gyes a többit ledolgoztam. Képzettségnek megfelelő és nem megfelelő munkakörökben. Naponta több helyre elküldtem önéletrajzomat, nem válogatva a…..
ficar 2010.03.23 14:54:52
"@manyuska: A neten millió ingyenes beszélgetős hely van... A Skype is ingyenes... "
De a net nem ingyenes!; gép+havidíjba fáj)
(Ahol meg ingyenes (pl. könyvtárak, munkaügyi központok, ott nem telepíthető a Skype! Jogosan: próbálj meg te úgy dolgozni, hogy tőled 1 m-re valaki angol-német-magyar-akármilyen! nyelven gyakorol éppen.)
Testvérem egy téglagyárban dolgozik.A mai időkben nehéz munkát találni így ő is munkatársai , akik azon a veszélyes helyen dolgoznak minden feladatot kénytelenek elvállalni. A munkakörülmé­nyekre sajnos igaz az , hogy nincs igazi védelme az ott dolgozó munkásoknak.   Pl.…..
Hosszú ideje állást keresek. Sajnos több munka helyen érdeklődtem már és elutasító válaszokat kaptam.  Én intézetben nőttem fel közel 24-éves koromig. Megtanultam írni olvasni, befejeztem az iskolát, sőt még egy szakmunkát is sikerült kitanulnom. Angol tanfolyamra járok…..
ficar 2010.02.11 18:51:06
@kacce:EDDIG az állami gondozottaknak volt lehetőségük max. 24 éves korukig "továbbgondozásban" (nem ismerem a pontos kifejezést) maradni. Ez alatt az idő alatt tovább kapta a fejpénzt, vagy az albérlettámogatást, de már dolgozott vagy tanult.(és nem utolsósorban megmaradt az eddig államtól kapott pénze)
Mondom: EDDIG. 2010-től lecsökkentették ha jól tudom 21 éves korra.

A 3 gyereket viszont én sem értem...
Kedves Despota! Tavaly a nyári szünetben egy cukrászdában dolgoztam majdnem egy hónapon keresztül. Eredetileg két hónapról volt szó, de olyan dolgok történtek, amik miatt hamarabb eljöttem, Sajnos nem voltam bejelentve, egy ismerősöm ajánlotta a helyet, neki is úgy mesélték,…..
A főnöknek is felmegy a vérnyomása a beosztott miatt. Talán többször is, mint fordítva.   Sajnos hirtelen szükségem lett egy új irodavezetőre. A régi családi okok miatt nem tudta folytatni a munkát. Ismerősi körben, mailben kerestem embert. Meglepően sok levelet kaptam.…..
ficar 2010.01.08 13:05:36
1. A posztíró nagyon szererncsés ha 17 év alatt csak 2 alkalommal csalódott (leendő) kollégákban.
2. Az elsőként megírt esethez szeretnék részletesen hozzászólni: ha a hölgy középkorú korosztály és használhatatlan főiskolával rendelkezik, nyelvtudással viszont nem, de évek óta munkkanélküli, akkor -FELTÉTELEZEM, JOGGAL!- hogy neki is rengeteg " majd jelentkezünk" (aztán se kép se hang)és "persze megfelel" (aztán mégse, de arra már nem vették a fáradtságot a leendő munkaadók hogy vissza is jelezzenek) típusú elbánásban volt része.

És lásd be olyan történetekből van több, hogy a többkörös interjú meg az ígérgetések után arra nem veszik a fáradtságot, hogy visszajelezzenek a cégek. Kvázi a munkaadók szocializálták arra az álláskeresőket, hogy amíg papír nincs addig semmi sem biztos. Ezért az állásra jelentkező úgy kombinál,hogy ha kb. 2 hétig nem jeleznek vissza, akkor sztornó az állás. ( DE szeretnék egy olyan polgárjogi pert látni, ahol símán vissza nem jelzés miatt ítélnek meg kártérítést a jelentkezőnek...)
Úgyhogy abból az emberanyagból kell válogatnod amilyenné tettétek őket, mert ugye nem gondolod, hogy az álláskereső magától lett ilyen?
ÉS: ugye jól gondolom, nem volt munkaszerződés? Mert ez esetben ugye...pont olyan jogaid vannak, mint a másik oldalnak.

LadyB-nek: c) válasz a helyes, azaz talát biztos munkát, nem csak ígéretet.
ficar 2010.01.09 15:14:39
@az igazi medwe:
"Én több mint 30 éve vagyok munkaszerződésekben érintett, itt és most bevallom: SOHA AZ ÉLETBEN nem fordult elő velem olyan, hogy elsején aláírt munkaszerződéssel kezdtem dolgozni vagy alkalmazni.
Mindig úgy volt, akárhol dolgoztam vagy dolgoztattam, hogy szóbeli megállapodás alapján elkezdődött a munka és valamikor hetek vagy hónapok múlva megszületett a szerződés írásbeli formája és azt kölcsönösen aláírtuk."
Ajjaj!Ezek szerint te pedig ahhoz szoktál hozzá, hogy szóbeli ígéretre el lehet kezdeni dolgozni, szerződés meg majd később. Akkor még inkább szerencsés vagy, hogy a munka(jog)viszonyhoz való hozáállásodat nem szívtad még meg, de ugye sejted, hogy nem a te példád a tipikus?
"Sajnos akkor sem biztos semmi, ha van papír, biztos hallottál már olyanról, hogy hiába érvényes munkaszerződés, a hó végén nyista bér.
Utána van jogerős bírósági ítélet, csak nincs mit végrehajtani."
???De ugye sejted mit lehet behajtani, ha még szerződés sincs??Az ajtót az embernek maga után - kívülről.
"A posztra visszatérve - bár általában nem szeretem elmagyarázni, hogy mit is írtam, mert szerintem egyértelmű: itt nem a visszajelzés maradt el két hétig, hanem SZÓBAN MEGÁLLAPODTUNK a két hét múlva történő kezdésben. Vajon mit kellett volna addig tennem?..."
Többen elmondták: szerződést kötni 2010 jan.4 kezdéssel. (Ha ez esetben nem jelenik meg a dolgozó a megbeszélt időpontban kár okozásért perelhető is, hiszen jogviszonyban álltatok.)

"Megtehettem volna, hiszen a hölgy férjével évek óta ismerjük egymást, sőt, aki ajánlotta őt, most is itt járkál körülöttem."
Ez egy nem mellékes körülmény, amit csak most
írsz. Esetleg a szerződést is elküldhetted volna a férjével ...
És csendesen elmorfondírozom azon, hogy a hölgy diplomája, stb. (összegezve: munkaereje) mégsem lehetett annyira használhatatlan, ha több munkahelyből is válogathatott.

szóval összegezve: mindkét féltől mélyen etikátlan a vissza nem jelzés VÁLTOZÁS ESETÉN szóbeli megállapodás után, de lásd be gyakrabban gyakorolják a munkaadó (képviselői ) ezt, mint fordítva. (Bár hajlok arra, hogy a 17 évvel ezelőtti eseted kivétel volt)
Nem szoktam Nálad kommentelni rendszeresen, max. ha kétszer hozzátok szóltam. És mert eltöltöttem néhány kellemes órát - természetesen szigorúan munkaidőben - a blog olvasásával, küldök Neked ajándékba egy nem mindennapi hirdetést, amit a bejglivel kapcsolatban dobott ki a…..
Továbbra sem a szívem csücske a munkaügyi központ,azt hiszem. Múltkor írtam,hogy tájékoztatót tartanak az Új Pálya programmal kapcsolatban,és nem nagyon tudok mit kezdeni a felajánlott képzésekkel. Elfelejtettem hétfőn elmenni a tájékoztatóra,,mert:   1,- beteg lett a…..
ficar 2009.12.03 14:54:36
@Strici:Mindent bele!:munkajog, állampolgári jog, kisközösségéi szerveződés, tolerancia. CSak címszavakban mi mindent érdemes osztályfőként, bemutatni a jövő generációnak. Sok sikert!
Olvasónk elégedetlen a válság okozta kaotikus állapotokkal. Nyáron csökkentették a fizetésé és most nem tudja eldönteni, egyen, vagy a számlákat fizesse. Részletekért kattints a tovább gombra!   Despota   Nekem is tele van a faszom,hogy azért dolgozok, hogy valahol…..
ficar 2009.11.23 13:07:11
@Modigliani: "Nem egyszer leírtam már, h Magyarország GDP alapján a világ legfejlettebb egyharmadában van benne, és nem a harmad legalján, mellesleg pedig a világ egyik legerősebb, éppen formálódó gazdasági hatalmához tartozunk."

A GDP egy átlagszám. Ettől még szarmagyar valóság, hogy max. 1 millóan élnek nagyon jól ma Magyarországon és több, mint 3 millióan nyomorognak.(Gini-indexről hallottál már?)
Nevem előtt dr. van. Rengeteget dolgoztam, kutattam ezért. Mégsem "esik le" ez a dr. nevem elől, ha arról van szó, hogy megélni kell. Miért "ciki" a Mekiben dolgozni? Egy hozzászólóval értek egyet, ott meg lehet tanulni DOLGOZNI, alkalmazkodni, csapatban…..
Magamrol: nincs diplomam,de magyar viszonyokhoz kepest jol keresek. Most meg plane hogy kulfoldon vagyok. Interjun mindig megmondtam a frankot a fizurol, felesleges alszenteskedni. Ha valakinek mint en , 17ev tapasztalattal felajanlanak 150.000e btto fizut, siman felalnek, hogy keressenek mast, mert…..
ficar 2009.10.27 14:59:01
@Modigliani:
"Az állam vezetőinek miért érdeke lemászárolni azt, akik befizetéseiből a rendszer működik?"
Az állam vezetőinek mandátuma kb. 4-8 évre szól. a 10 milló magyar elfogyása kissé tovább tart. Ezért ha valamely (több!) munkáltatói lobbista az állam vezetőinek zsebébe csúsztat komolyabb összeget, akkor nagyon készségesen szavaz meg törvényt / rendeletet, mely a munkáltatóknak kedvez a munkavállalókkal szemben. Mivelhogy a politikusok / gazdasági hatalmon levők látóköre is csak a közeljövőre terjed ki. (politikusok: a következő válsztási ciklusig, aztán eltűnnek, mint kutyaszar a fűben, pedig csak ezután a haverok tömeges leváltásával lehetne őket elszámoltatni 4 éves munkájukért.
A gazdasági hatalmon levők:az év végi könyvelésig.szerinted miért érdekelné őket mi történik az egyik (magyarország nevű ) telephelyen, amikor a tőke korlátlan áramlásának megvalósulásával rövid időn belül átelepíthetnek termelő üzemeket egy másik országba?

"Annyira azért csak nem hülyék, h nem veszik észre, h ha megölnek 10 millió magyart, akkor semmi szükség sem lesz rájuk egy nemlétező ország vezetőiként. Tehát miért????"
Megválaszoltam. És: Ha a magyarok génje el is tűnik a Kárpát medencéből, majd jönek helyükre kínaiak, szenegáliak, mittoménmik a Föld olyan helyéről ahol (pillanatnyilag) még kilátástalanabb a helyzet. Akik szimplán a túlélésért eltűrik a kizsákmányolást. Egy darabig. Hogy azután mi lesz, azt Franciaország példáján jól láthatod a TV-ben.

Utóirat: nagyon magas labdákat dobálsz.
ficar 2009.10.27 14:35:15
Írom a legjobb tudásom szerinti definíciókat, te pedig határozd meg, tőkés vagy-e.

@Modigliani:
"Mellesleg definiáljátok már nekem ezt a gonosz "tőkés"-t!"
Tőkés1: legalább az átlagjövedelmet elérő tőkejövedelme van. Tőkejövedelem:értékpapírból (bankbetét, részvény, kötvény, váltó, részjegy, stb.)származó jövedelem.
Vállalkozótőkés2: a fenti jövedelmeit valamilyen vállalkozásban műlödteti.
Gonosz:másoknak tudva/sejtve, hogy kárt okoz cselexik, (többnyire) ha érdekei így kívánják.
Már előljáróban kijelentem: NEM tőkés az, akinek van bankbetétje, kötvénye, de megélhetéséhez döntően munkajövedelemmel jut. (a kényszervállalkozások bevételét a munkajövedelemhez sorolom )

"Hány ilyen lehet ma pl. itthon?"
Passz.De alább adok egy kiindulási pontot.
"Mihez van ez kötve? Vagyonhoz?"
Például. Ahhoz hogy valakinek havi kb 140 000Ft nettó jövedelme legyen (évi kb. 1,7 milla)nagyjából 20-30 milló ft befektetett összeggel kell rendelkezni. Ez az összeg lehet értékpapír vagy termelő tőke (föl, gépek, jogdíj, nyersanyag, félkészetrmék, stb.)formájában is. Lényeg, hogy az elvárt nyereséget hozza.
Házi feladat: nézz utána, mennyi embernek van Mo-on minimum ennyi befektetett pénze.
"Ahhoz, h vki a tőzsdén szerzi a havi betevőt és nem a krumpliföldön?"
Szerezheti a krumpliföldön is, mint mg. üzem birtokosa, v földtulajdonos, de ez ritkább mód. A tőzsde sokkal gyakrabban előfordul...

"A tőkés egyenlő a liberálissal? Vagy lehet vki nemzeti érzelmű tőkés?"
A liberális=szabadelvű. Na most egyezzünk meg abban, hogy senkit sem érdekel egy tőkésnek pl. az abortuszról vagy a melegek házasságáról vallott nézete, hanem jelenleg is a befektetés / pénzszerzés szabadságát (szabadosságát) járjuk körbe. Liberális az a tőkés, aki a pénzszerzés KORLÁTLAN szabadságát favorizálja. (Merthogy az az érdeke, hogy ezekből a korlátlan lehetőségekből a legnagyobb tőkehozamúba fektessen be). Amennyiben nemzeti érzelmű, (nem csak szavakban, hanem tettekben is, ez számomra azt jelenti, hogy a hazai gazdaságot / népességet részesíti előnyben, annak elleneére, hogy így a tőkehozama kevesebb. (hiszen egy csomó lehetőségről lemond)
Tapasztalat: amennyiben egy vállalkozás hozama alulmúlja a könnyen elérhető más befektetések (a részvények, kötvények tipikusan ilyenek)hozamát, úgy a könnyen mobilizálható tőkét ezekből a vállalkozásokból tömegesen vonják ki tulajdonosaik és csoportosítják át nagyobb hozamú befektetésekbe.
Következtetésem: a tőkések -a befektetést illetően- többnyire liberálisak.

"A tőkés mindig gonosz?"
Például:
A- gyógyszerkonszern, 20%-os stabil osztalék, állatkísérletek, a gyártás fejlődő országokba kiheleyezése, ott környezetvédelmi szabályok, munkavédelmi szabályok sorozatos be nem tartása, ennek következtéen több baleset, haláleset. A fenti esetek hatóságok általi lefizetéssel eltussolása. Saját anyaországában a szakszervezetek sarokba szorítása a gyártás leépítésével.
B- tőzsdén meg nem jelenő (hazai!) kisvállalat. Befektetőket keres. Az álatala forgalmazott termék alacsony környezetterheléssel termelhető, beszállítóit, dolgozóit időben fizeti. Az álatla kínált éves jövedelem 5-15% között mozog, de mivel kevéssé képes befolyásolni saját gazdasági környezetét, piacát, van olyan év, hogy csak 0-ra jön ki.
A gonoszság definíciója az, hogy melyiket választja a tőkés. Ha A-t (a nagyobb nyereség miatt), akkor tudatosan támogat egy embernek-környezetnek ártalmas teékenységet.->gonosz.
Ha B-t választja, lemond egy könnyen elérhető többletjövedelmeről. -> ide írd be te a defíníciót.

"Vannak jó tőkések?"
Időszakosan igen, (pl. szaharai országokban beruházás naperőművel kombinált öntözőberendezésekbe, kb 0%-os haszonkulccsal)de ahhoz, hogy ezt meg tudják valósítani, vagy örököltek, vagy az előbbi nem eléggé elítélhető módon jutottak vagyonhoz.

"Csak h tudjam, én pl. tőkés vagyok-e:)"
Most én kérdezek:
1 Tudod már?
2 El is árulod nekünk?

Utóirat: helyesírást, elgépelést firtató kommentek kíméljenek.