Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bubi Zora

10 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dobar dan dragi Čitatelju, azaz Jó napot kedves Olvasó!Bár eddig azt hittem, hogy én sosem fogok blogolni, de az, hogy milyen kevés információ van a magyar a médiákban és a köztudatban a horvát konyháról, mégis csak arra késztetett, hogy "tollat" ragadjak. Már a…..
Bubi Zora 2010.01.11 08:53:27
@CroaRiva: Szia! Örülök, hogy kipróbáltad a recepteket. Az általad készített változatok is nagyon fincsik lehetnek, úgyhogy én is kipróbálom majd.
Sajnos egy kicsit pontatlan voltam a recept megfogalmazásánál, ezt utólag javítom. A palacsintatésztába szükséges egy kis olajat belekeverni és nem muszáj tűzforró sütőben sütni, elég a kb. 170-180 fokos sütő, hogy ne süljön hirtelen, így elkerülhető a felpúposodás, bár így is előfordulhat egy-két enyhébb hullám. Lényeg, hogy minél nagyobb felületre jusson az olajból, akár kisebb cseppekben.
Az olaj használata teljesen rendben van, de a sertészsír (bár nem túl egészséges) egészen más ízt kölcsönöz bizonyos ételeknek.
Igyekszem majd jó sok húsos receptet feltenni, hogy a feleséged is kedvét lelje a horvát receptekben :-) Bár a horvátok elég sok és néha bizarrnak tűnő zöldségfélét fogyasztanak, de szerencsére nem jellemző rájuk, hogy bősz vegetáriánusok lennének.
Üdv.
Zora
Bubi Zora 2012.10.11 18:18:13
@Rosa Rugosa: Kedves Roza, a nemzetiségi napra tényleg nem rossz ötlet az almás uzlivance, de akár a sütőtökös rétest is elkészítheted, aminek a receptje szintén megtalálható a blogon. Ha megküldöd az e-mail címedet, szívesen küldök egy-két horvát sütireceptet (az e-mailem: bubi0513@gmail.com). Sajnos a bloggal mostanában nem foglalkoztam túl sokat, de örülök, hogy azért akad olvasóm :-)
Üdv. Zora
Hoppá. A bűn útjára tévedtem volna? És vajon erre csábítom a kedves Olvasót is? Neeeeem. Erről szó sincs. Elvégre rossz az, aki rosszra gondol :-)Egyszer valaki azt mondta (és itt most egy ismeretlen "szerző" idézete következik), hogy "a füvet nem legelni kell, hanem…..
Sajnos én egy lusta blogger vagyok. Ez abból is látszik, hogy egy éve kezdtem el blogolni, de a posztok száma azóta nem nagyon nőtt. Sajnos ritkán száll meg az ihlet (meg aztán néha belejátszik az időhiány is) így aztán pillanatok alatt eljött az újabb Karácsony és…..
Nemsokára itt van a Márton nap, úgyhogy lehet készülődni a libás fogásokkal :-) A Márton nap ünneplésének, az új bor megszentelésének, a liba különböző módon történő elkészítésének nagy hagyománya van Horvátorszában is. Ilyenkor a pincetulajdonosok…..
Már jó régóta nem kapott el az ihlet, hogy írjak, de a csirke téma már egy ideje aktuális nálunk. Nemrég volt nálunk a nagy "irtás" a baromfiudvarban és elkészítettük az egyik kedvenc dalmát csirkés fogásomat aminek a receptjét ma megosztom veletek.…..
Örömmel jelentem, gasztronómiai szempontból nálunk is hivatalosan megkezdődött a tavasz: megjelent a spárga a piacon! Ezen örömteli tényen annyira felbuzdultam, hogy azonnal vásároltam belőle, és kissé átterveztem a vkf-es elképzeléseim, amelyek azonban később mégis dugába…..
A szlavóniai gasztronómia rövid bemutatása után szeretném egy pár szóban bemutatni a horvát régiók konyháinak egyik fontos és jelentős „képviselőjét”, a zagorjei konyhát. Zagorje földrajzilag a zágrábi régióban található és Zágrábnál a Medvednica hegy…..
Miután sikerült enyhébb emésztőrendszeri problémákkal túlélni az ünnepeket, arra a következtetésre jutottam, hogy ennyi zabálás után be kéne fizetni a családot egy gyomorszűkítő műtétre, bár, kedves nagybátyám Zsiga szavaival élve: amióta feltalálták a zabálást, azóta…..
Sajnos a Szenteste és a Karácsony már elmúlt, de a nagy készülődésben nem volt időm blogolni. De ezzel (meg sokminden mással is) úgy vagyok, hogy jobb később, mint soha. Most a saját karácsonyi szokásainkról írnék pár sort és megosztok veletek…..
Bubi Zora 2010.01.03 11:43:17
@CroaRiva:
Szia János!

Nagyon örültem a kommentednek, mert tőled kaptam az első visszajelzést a blogommal kapcsolatban. Pont tegnap este voltam egy névnapi bulin ahol báránypörkölt és báránysült volt a menü. Mivel a blogom címe is ezt a finomságot viseli, azt hiszem itt az ideje, hogy végre írjak egy pár sort róla.
Még egyszer köszönöm a visszajelzésedet és várom majd a továbbiakat.

Üdv,

Zorka
Az első két beírásom a magyarországi horvátok receptjeivel kezdődött, de most már áttérnék a horvátországi receptekre is. Mivel jelenlegi lakhelyemhez Szlavónia esik a legközelebb, kezdeném ezzel a régióval. Egyszer a főzős tévécsatornán ecsetelte az egyik szakács, hogy…..
Dragi Moji, Kedveseim!Lassan kezdek belejönni a blogolásba. Már képet is sikerült felraknom :-)Mivel amúgy is szezonja van és eléggé közkedvelt a sütőtök, ma ismét megosztanék veletek egy "egyszerű de nagyszerű" receptet, amit az itteni sokacok és bunyevácok is…..