Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ájtatos Manó

2 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vaffankúló kommentárja: Ájtatos Manó alább közölt cikke több mint hat, inkább hét évvel ezelőtt íratott. Aktualitását három dolog adja: Egyfajta reflexió egy internetes fórum egyik topikja agóniájának margójára. (Mindenki tudja, miről beszélek szerintem. Ha mégsem,…..
avagy „Sikerekben gazdag Boldog Új Évet Kívánunk” kedves Mindnyájatoknak!?  Az alcímben olvasható, kötelező nyelvgyakorlatot kismilliószor hallottam már, de tegye fel merőben virtuális kezét az, aki nem. Persze bizonyos életkor után már nincs az embernek olyan…..
Ájtatos Manó 2010.02.02 03:19:04
@G.d.Magister: Magiszter Uram, tisztelettel!

Pár tudom, hogy sem a wikipedia, sem pedig a wiki-, csereszabatos szócskával kezdődő tetszőleges végű weboildalak nem perdöntőek ilyen kérdésekben, ám én a következőre bukkantam:

en.wiktionary.org/wiki/consumere
1.to be exhausted, [olasz], present active infinitive of cōnsūmō

ÉS

en.wiktionary.org/wiki/consumare
1.to consume, to use, to use up, to wear out, to burn
2.to waste, to dissipate, to spend, to get through
3.to eat, to drink, to order

Önnek tehát minden bizonnyal igaza lesz abban, hogy a szabatos latin ragozási forma szerint hogyan kell helyesen képezni az igenevet, csak egy a bökkenő: a consumere szó mást (és sokkal kevesebbet) tűnik jelenteni, mint a consumare (aminek pontokba szedett fordításai tökéletesnek tetszenek mindarra, amit ki akartunk fejezni, nevezetesen:

1. fogyasztani, elfogyasztani, elhasználni
2. elpocsékolni, elherdálni, elkölteni, elpazarolni
3. enni, inni, rendelni

Mindezt az okoskodást leszámítva: a LATIN igeragozás mikéntjében Önnek igazsága vagyon, de a 'present active form of ~' kitétel arra enged következtetnem, hogy a jelentés azon a módon nem lenne teljes. Így hát azt vállalom, hogy az OLASZ ragozás szerint ferdítettem el a címet (és továbbítottam azt [Hete Dick] kollégámnak.

A címet most már nem javítom ki, ám egy lábjegyzetre számíthat, köszönjük.
Ájtatos Manó 2010.02.04 07:06:33
@Platon: Amikor még én is fiatal voltam, már akkor is azt mondták, hogy a nukleáris energia majd megváltoztatja a világot. 'Energy too cheap to meter' - ez volt a szlogen.

Aztán 5-6-7% környékén áll a nukleáris energia részaránya, 50 év elteltével. De ami még rosszabb, ez az arány 20 éve romlik. Csak Kínában és Indiában 800 (!) szénerőmű épül jelenleg. Az egész világon 20 atomerőmű kb. Évi többszáz szénerőmű kerül átadásra, csak Kínában heti egy. Évi két atomreaktor kerül átadásra mostanság, de 2009-ben konkrétan nulla darabot adtak át.

Óvatosabban kéne olyan állításokat megfogalmazni, hogy 'bőven van' és nem probléma.
Herculeanum Hars Poétika 2010.02.03 08:43:00
Vaffankúló kommentárjaAz alább publikált írás bevallottan és szándékoltan konzerv. Ájtatos Manó 2003 őszén írta, és az akkori (!) Magyar Hírlap publicisztika rovatában  [aki emlékszik még arra, 7. oldal, 'A hír szent, a vélemény szabad' volt a lap tetejére írva] jelent…..
Ájtatos Manó 2010.02.03 15:51:14
@BlackVoid: Így bizony. De hogy mennyire, azt magam se gondoltam volna akkor, amikor ez az írás megszületett. Volt egy sanda gyanúm, hogy ez az információs társadalom egy nagy kamu.

Csak azt nem tudom eldönteni, szükséges kamu-e. Nem zárom ki, hogy az.
Ájtatos Manó 2010.02.03 17:15:16
@ArmaGeddon Bácsi: Nézted már a [webaudit] adatsorát? Eléggé maáért beszél. Most nem írok róla, mert szeretnék majd részletesebben, de nem kell itt semmiféle hivatalos cenzúra, komám.

Megoldja a nép azt magától is, csak hagyni kell, hogy azt csináljon, amit akar. IWIW-ezni fog. (Ha trendi, akkor Facebook-ot IS használ már.)

Többet erről később.
Herculeanum Hars Poétika 2010.02.03 08:40:00
Vaffankúló kommentárjaAz alább publikált írás bevallottan és szándékoltan konzerv. Ájtatos Manó 2003 őszén írta, és az akkori (!) Magyar Hírlap publicisztika rovatában  [aki emlékszik még arra, 7. oldal, 'A hír szent, a vélemény szabad' volt a lap tetejére írva] jelent…..
Herculeanum Reális ez, emberek? 2010.02.02 16:48:00
Lesznek majd itt 'rendes', igazi elemzések is, ígérem. De nem lehet minden alap nélkül, csak úgy a levegőbe beszélni. Ezért aztán alkottam egy értelmezési keretet, dönölű ábrákkal. Szép színesek, és igyekeztem rájuk írni a lényeget. Ez azért jó, mert lehet rájuk a…..
Ájtatos Manó 2010.02.03 07:42:11
@Vaffankúló: Ekszelnek kell mondani, Főadminisztrátor úr!
Herculeanum Házirend 2010.01.31 20:15:00
  Bevezetés Ezt a blogot a despotizmus és totalitarianizmus szelleme lengi be, mint anno Európát a kommunizmus kísértetéé. Ennek figyelembe vétele melegen ajánlott, ha a későbbiek során érteni akarod, miért esett meg veled valamely igazságtalanság. A Herculeanum…..
Ájtatos Manó 2010.02.01 09:45:58
Kedves AGB!

Kérem, engedje meg, hogy a téma avatott szakértőjeként én válaszoljak kérdésére (egyúttal szíves figyelmébe ajánljam a 'Szerzők' aloldalt, hogy értse, miért).

Kérdése kettős.

Egyrészt azt firtatja, mi okozta egy indexes topik csődjét, másrészt azt, hogy mi a kívánatos tehát a társadalomra nézvést. Ugyan ezt külön nem jelezte, de a felvetés már önmagában azt implikálja, hogy az [index] online közössége és a társadalom [offline] közössége közé egy-egyértelmű megfeleltetés (párhuzam) vonható. Ez nincs feltétlenül így.

Vannak hasonlóságok és különbségek, és ez - ígérem - a jövőben több bejegyzés témája is lesz. Ezért most csak nagyon röviden:

Az index peak oil topikjának csődjét elsősorban az okozta, hogy a tagok elkezdtek olyan határokat feszegetni, amilyeneket nem lett volna szabad hagyni. Nevesíteni is tudnék tagokat, de nem fogok. Őket elsősorban az érdekelte, mit is lehet megtenni, meddig lehet elmenni. Az indexnek erőt kellett volna mutatnia: semeddig sem. Mivel ez elmaradt, onnantól fogva több hónapon át üres sportolásba ment át az egész. Mire pedig a kedélyek lecsillapodtak, az emberek többségének elment a kedve az írástól (és feltehetőleg az olvasástól is). Elvileg persze működhetne az önkontroll és a társadalmi kontroll is, azonban az elkövetőknek önkontrolljuk csak kevésszer volt, a társadalmi kontroll pedig az online világban, retorziók nélkül, nikkek mögé bújva... nos, nem létezik.

A másik kérdés, hogy ugyanis társadalmi szinten szükség van-e főnökre, gazdára, megmondóemberre, diktátorra, királyra, erősebb rendőrségre, csendőrségre... ez messzire vezet. Annyi elmondható, hogy a nyugati demokráciák elmúlt évtizedeiben bevett gyakorlat, miszerint a társadalom 'önszabályozó mechanizmusai' lépnek működésbe ha baj van - ez nem így van. A társadalom akkor önszabályoz, ha nincs fontosabb dolga, mert jólét és nyugalom van. Ha ezek nincsenek, akkor vagy keményebb kézzel irányítunk, vagy hagyjuk, hogy szétessen az ország/világ. (Mindkettő hasznossága mellett tudnék érvelni.)

Mindebből azonban még mindig nem következik sem az, hogy valós az [index] és Magyarország közötti párhuzam, sem pedig az, hogy ha egy blogon (mondjuk itt) működik a (~z online) diktatúra, akkor annak társadalmi (offline) szintű bevezetése is kívánatos.

Hát röviden ezt válaszolnám, tisztelettel.