Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Numerikus Katalízis

6 bejegyzést írt és 88 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi a kapcsolat, milyen átfedések léteznek és lehetségesek az egymáshoz közeli metarendszer-átmenetek és az önszerveződés, vagy az emergencia között? A problémakör megválaszolása előtt célszerű a gyakran használt és divatos fogalmak definiálása. Metarendszer-átmenetek A…..
Numerikus Katalízis 2010.12.28 19:14:29
@wmiki: Nincs több érvem. Ha úgy gondolod, ne tanulj meg a világon semmit. Nem foglak megakadályozni benne.
Numerikus Katalízis 2010.12.28 19:39:39
@wmiki: A dolgoknak következményeik vannak, de ez nem a jelenlegi rendszer sajátja, hanem a világé. Ha teszel vagy nem teszel valamit, akkor szembe kell nézned a tetted következményeivel. Hogy ezeket a következményeket ki méri rád, az ebből a szempontból mellékes.

Most képzeld el: ha nem tanítottak volna meg téged írni-olvasni, akkor nem tudnád leírni a véleményedet. rá voltál kényszerítve úgymond, hogy bemagold az ábécét, megtanuld a nyelvhelyesség alapvető szabályait, stb. Ha vásárolsz a boltban, kénytelen vagy szembesülni a matematikával. Sőt, a számítógéped működése is azokon a "hamis hittételeken" alapul, amiket kárhoztatsz.

Ilyen ez a szelavi.
Numerikus Katalízis 2010.12.28 20:17:16
@wmiki: A szorzótábla megtanulásától viszonylag hosszú út vezet az inkvizícióig. Ráadásul valami evolúciós tétellel próbáltad kezdeni, amit -- feltételezem -- olvastál valahol (bár tévesen idézted). Úgy látszik, amit saját magad olvastál el, ott nem érezted inkvizítornak magad.

De most már tényleg elmegyek, magadra hagylak ezzel a rengeteg okossággal.
w Kompország vitorlát bont 2010.12.28 06:38:00
Néhány nap múlva már jól teszi, aki sosemvolt országok beteg, korrupt és ostoba kormányáról értekezik, ha véleményt akar nyilvánítani. Hiába a vigasztalás, miszerint nem is biztos, hogy olyan durva lesz, mint amilyen lehetne. Senki sem szeretné, ha rajta bizonyítanák be, hogy de,…..
Numerikus Katalízis 2010.12.28 18:40:24
@agyvihar: Igen, pontosan erre utaltam én is.
Numerikus Katalízis 2010.12.28 19:09:00
@a szív fészkei: "Tényleg nem értem a felhorgadást."

---------------

Hm. Ismered azt a szót, hogy kontraproduktív, igaz?
(...a légy, a hetedik, te magad...)  Per pillanat a világgazdaság (és a te háztartásod) a következő, igen egyszerű alapelveken nyugszik:   1)      keress pénzt 2)      vedd meg, amire szükséged van   Ezt nagyon sokáig…..
Numerikus Katalízis 2010.02.15 09:22:08
@BlackVoid: A magyar polcokon lévő élelmiszernek közel sem 100%-a hazai, egyrészt. Egyelőre az a helyzet, hogy élelmiszert lehet venni, másrészt. Pont úgy, ahogy te sem csak azt eszed, amit a kertedben termelsz, mások sem csak azt eszik. Megveszik azt, amijük nincsen. Ha (=ameddig) van pénzük rá -- olyan pénzük, amit valaki elfogad.

Ez a pénz lehet dollár. Lehet euró. Lehet olaj. Lehet szakértelem. Sok minden lehet.

Nyavalygás az pont nem lehet, annak nagyon alacsony a csereértéke.
Numerikus Katalízis 2010.02.15 09:50:09
@BlackVoid: Most mennem kell a dolgomra, úgyhogy csak egy roppant egyszerű példát mondok.

Van egy háztartásod, enned kell. A következő lehetőségeid vannak:

1) megtermeled a kajádat
2) keresel pénzt, azon veszel kaját
3) se kajád, se pénzed: kérsz kölcsön (vagy kaját, vagy pénzt)
4) csökkented a fogyasztást (egy ponton túl éhen halsz)

Nem tudok több lehetőségről.

Magyarország nem termeli meg azt, amit a magyarok elfogyasztanak. Tehát vagy pénzt keres, vagy kölcsön kér, vagy csökkenti a fogyasztást. Több lehetőségről nem tudok. Mi általában kölcsönkérünk, ennek a következménye a kamat, és a még nagyobb betömendő hiány.

Tehát: többet kell keresni, kevesebbet kell kölcsön kérni, kevesebbet kell fogyasztani, de közben GDP-alapon egyelőre nem hanyagolhatjuk el a témát, mert az épp azt jelenti, hogy nem kerestünk elég pénzt. (A világ számára azt jelenti, ergo: nem kapunk kaját/kölcsönt.)

[15 perc múlva még benézek egy pillanatra, de aztán egy darabig nem leszek, ha lesz válaszod, később tudom olvasni. Másrészt: próbáld meg leírni egy posztban tényleg, hogy szerinted mi a helyes nézőpont és rendszer. A legrosszabb esetben hülyeség lesz, de át fogod gondolni. És könyen lehet, hogy nem hülyeség lesz, hanem okosság. De ha csak kommenteket írsz, egyszerűen nem fog kiderülni, még önmagad számára sem, hogy mennyire koherens és működő a rendszer, amiben gondolkodsz.]
Numerikus Katalízis 2010.02.15 10:09:56
@BlackVoid: Hosszabb választ igényel, később. Egyébként szerintem meg ez a 'tény' nem ezt mutatja. Csak annyit, hogy egyensúlyban van az államháztartás (annyira, amennyire).

De nagyon nem mindegy, hogy MIBŐL költünk azokra a dolgokra, amiket eladunk.

Ezt nevezném főkérdésnek -- de nem most.
avagy „Sikerekben gazdag Boldog Új Évet Kívánunk” kedves Mindnyájatoknak!?  Az alcímben olvasható, kötelező nyelvgyakorlatot kismilliószor hallottam már, de tegye fel merőben virtuális kezét az, aki nem. Persze bizonyos életkor után már nincs az embernek olyan…..
Numerikus Katalízis 2010.02.14 19:47:59
@Platon: Nem vitatom ezt, én ebben egyetértek.

Annyit szerettem volna mondani, hogy önmagában mindkét állítás igaz. Az is, hogy _a jelenlegi_ világazdaság nem bírja el a 300 dolláros olajárat, meg az is, hogy dehogynem, lesz az olaj 300 dollár.

Lesz, igen. De az nem a jelenlegi világgazdaság lesz, tehát nem ez a mennyiség fog fogyni. Értsd: megszűnik a fogyasztói társadalmi paradigma világszinten (magyarán: az árutermelés és szállítás globalizásióc expanziójának lőttek).

Ez bátran kimondható annak alapján, amit te (is) állítasz. Nemde?
Numerikus Katalízis 2010.02.14 20:01:48
@Platon: Nem akarok én kategorikus lenni, de az állításaidból ez következik:

1) nincs helyettesítője az olajnak (a szállításban pl.)
2) lesz 300 dollár is
3) azt nem bírja a világgazdaság, azaz
4) nem a jelenlegi mennyiség fogy (2, 3 és 4 sorrendje megcserélhető)
5) tehát kevesebbet fogunk szálítani (hogy csak egy példát mondjak)

Ebből következően: (6) A globalizáció expanziós szakaszának vége kell, hogy legyen [azon a ponton, ahol 1-5 bekövetkezik].

Hm?
Numerikus Katalízis 2010.02.14 20:13:38
@Platon: Ezen nem tudunk vitázni. :-/
Herculeanum Dühöngő 2010.02.11 00:22:00
  Ereszd el a hajad!..
Numerikus Katalízis 2010.02.11 09:47:01
@JI: Tisztelt Hölgyem/Uram!

Rendszerünk fogadta reklamációját. Kérdései és felvetései megválaszolását illetően a délután során történik intézkedés. Munkatársunk értesíti a fejleményekről. A késedelem oka: időhiány. Kérjük szíves megértését!

A szerkesztőség nevében, köszönettel:
NK

P.S.: Ez nem egy szokványos blog, és nem is feltétlenül az átlagos blog-hu addictnak készül, ezért másmilyen kicsit. Viszont: felvetéseid jogosak (egy részük az). Merengés fog történni róluk.
Numerikus Katalízis 2010.02.11 10:23:12
@ArmaGeddon Bácsi: A MÁV érdekel. Egy milliárd dollár is. :-) Hogy kicsoda az, aki perli... néha érdekel. De azért nem tartom fontosnak, hogy ezzel foglalkozzam, mert megteszik helyettem mások.

Amiről én írok, azt többnyire nem teszik meg helyettem mások. Idő meg...
Mindenféle ábrák, minimális szöveggel. Kezdjük ezzel, ezt már láttátok. Ez a 'korrekt' verziója az EU áramfogyasztásának. Korrekt, amennyiben nullától kezdődik a skálázása, nincs vízszintesen összenyomva, stb. Nem korrekt mégsem teljesen, hiszen 1980-ban nem 27 tagállama…..
Numerikus Katalízis 2010.02.10 22:37:25
@Shadowbull: Nyitott kapukat döngetsz. :-)

Meg lesz mutatva egy főre vetítve, GDP-arányosan... sok módon. De nem lehet mindent egyszerre, igazság szerint egy napra, hobbiként olvasva még ennyi infó is sok(k).
Numerikus Katalízis 2010.02.10 22:57:07
@Shadowbull: Ebben neked teljesen igazad van.

A helyzet az, hogy olyat is lehet írni (lásd: Terminus archív). Sokfélét lehet írni. Nem véletlen az, hogy egy ilyen posztban az olvasóra bízom, mit gondol. Nem vagyok ideológus, nem fogom megmondani, mit kell gondolni a számokról.

Vannak véleményalapú írások, ahol nyilvánvaló, hogy azt mondom, amire én jutottam. Arra, hogy 2+2 = 4, nem én jutottam. Nem muszáj hozzá kommentárt fűznöm. (Bár éppen lehet, csak tök felesleges.)

Abban is igazad van, hogy ez a módszer kevesebb olvasót vonz és marasztal, mintha -- ahogy te is írtad --, jobban bele lehetne kötni. Nos, nem azért írom ezeket, hogy bele lehessen kötni. Az a Mónikasó.

Tehát: köszönettel veszem az észrevételedet, tisztelettel igazat is adok... de nem véletlenül csinálom így. Hidd el nekem, egészen őszintén mondom: engem nem nagyon érdekel, hogy hány ember fogja olvasni ezt a blogot. Az viszont nagyon érdekel, hogy ami itt van, az igyekezzen 'korrekt' lenni.

Ha sokan olvassák, az persze jó. De ha senki, az sem a világ vége. Nem csak azért csinálom ezeket, hogy mások lássák. (Na oké, a logót azt tényleg csak a blog miatt teszem rá... ) :-)
Numerikus Katalízis 2010.02.10 23:05:14
@Shadowbull: Türelem. Ha vitázni akarsz, olvasd a Terminus Archívot.

Egyébként meg hamarosan csinálok ide egy dühöngőt is, ahol nem lesznek szigorúak a moderálási szabályok. Ott majd lehet anyázni. :-)
Mégis írtam valamit. Egy kis részletet ideteszek belőle, a többi odabent van.  Nézzük mondjuk meg azt, hogy hogyan alakul az egyes országok fogyasztása, külön-külön! Öt nagy és sok kicsi. A nagyok: Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és…..
Herculeanum Nincs Internet 2010.02.09 09:58:00
 A cím állítása hibás: van internet. Látjátok, nem? Viszont. Nekem tényleg „nem volt reggel internetem”. De hiszen ez sem igaz. Egyrészt az internet sosem volt az enyém, ahogy senki másé sem. Másrészt ha mégis csak valakié, vagy esetleg…..
Numerikus Katalízis 2010.02.09 14:53:27
@ArmaGeddon Bácsi: Három év múlva szerintem kábé pont ugyana lesz, mint 2008-2009-ben, csak egy fokozattal durvábban. Előtte fellendülés, aztán ársokk, és nagy bukta.

De áram az bőven lesz, még sok is. (Már ahhoz képest, ahányan meg tudják majd fizetni.)
Nem akar beindulni a KKV szektor az USA-ban. Mindezt sikerült annyira vicces köntösben megfogalmazni, hogy csak na. A hír:  No Job Growth for Small Business Spurs Recovery Doubthttp://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=apZULWyXpqhE&pos=6 Small businesses are…..
Numerikus Katalízis 2010.02.08 19:17:05
@quantumboy: Nagyon-nagyon-nagyon NAGYON hosszú válaszom van csak erre. Mailben tudok küldeni anyagot... SOK. He kéred, szólj. A rövid válasz: az LNG-potenciál növekszik, a shale gas egyelőre növekszik, a fogyassztás meg nem. Az az LNG, ami nem megy az USA-ba, jöhet ide. (Nem, ide nem, mert nincs tengerünk. De mondjuk Gdanskba már mehet.)

Hogy ez meddig van/lehet így... na az lenne a hosszú válasz. Ezt kommentben nem tudom vállalni.
Numerikus Katalízis 2010.02.08 19:27:16
@quantumboy: Lehet, főleg akkor, ha pénzügyi befektető van. Azok nem stratégiában, hanem 3-5, max. 7 évben gondolkodnak. 3-5 éves távlatban a dolog rizikós, simán be lehet bukni egy ilyen befektetéssel most.
Numerikus Katalízis 2010.02.08 19:28:44
@quantumboy: OK

Viszont ha valamikor van egy órányi időd, nagyon érdekelne, hogy mit gondolsz erről:

'A Universe From Nothing' by Lawrence Krauss, AAI 2009
www.youtube.com/watch?v=7ImvlS8PLIo
Herculeanum Meglepő grafikonok 2010.02.08 16:21:00
Az alábbi ábra az EU-27 tagállamainak áramfogyasztását mutatja 1980 és 2007 között:  Ez az ábra is az EU-27 tagállamainak áramfogyasztását mutatja 1980 és 2007 között:  Melyik a helyes? Nézd meg még egyszer. Na még egyszer. Melyik a helyes? Mutatok…..
Numerikus Katalízis 2010.02.08 17:49:38
@exatly: Két olyan ábránk is van, ahol 1500-tól 3000-ig tart a skálabeosztás az y tengelyen. A legfelső és a legalsó.

Most csinálok neked egy olyat, ami nulláról indul. Pár perc türelmet. :-)
Numerikus Katalízis 2010.02.08 18:05:01
Numerikus Katalízis 2010.02.08 18:16:20
@BlackVoid: Erre mondja a művelt norvég, hogy: It's pretty damn easy to be intellectually dishonest.
Herculeanum Meglepő grafikonok 2010.02.08 16:07:00
Betettem ide két ábrát. Mindkettőn az EU áramfogyasztása látható, mégpedig az 1980-tól 2007-ig terjedő időszakban. Hogy melyik ábra tükrözi a valóságot, az attól függ, miből indulunk ki. A kérdésem egyszerű. Meg tudnád mondani, melyik ábra a helyes?..
 Toyota May Recall Prius After Japan Orders Probehttp://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aw7rvrQLyvp8&pos=4  A cím világosan fogalmaz: elképzelhető, hogy a Toyota kivonja a forgalomból   átmenetileg kivonná a forgalomból (visszahívná,…..
Numerikus Katalízis 2010.02.04 19:13:22
@BlackVoid: Mindjárt felrakom azt az ábrát, amit én csináltam 2008-ban...
Numerikus Katalízis 2010.02.04 21:36:36
@Shadowbull: Ebből is látszik, hogy a hadnagy nem ért az autókhoz. Ciki egy csávó. Én már csak tudom, együtt mezózom vele.
Herculeanum Brék in nyúz 2010.02.04 19:33:00
Ez itt a Petrobras legújabb ábrája az olajtermelés jövőjéről:  Ez itt az én két ábrám 2008 közepéről, ugyanezen témában:   Ezt írja a Petrobras most. (kattintva eléred)Ezt írtam én 2008-ban. (kattintva eléred)  Nocsak. ..
Numerikus Katalízis 2010.02.04 20:34:33
@BlackVoid: Újra kell csinálnom azt az elemzést. Azóta eltelt másfél év, és egy csomó dologra rájöttem. A helyzet szerintem egyszerre jobb és rosszabb, bár nem tudom, ez hogy lehetséges. :-)

Még nem számoltam ki, de van egy ötletem. Majd megcsinálom egyszer.
Herculeanum Brék in nyúz 2010.02.04 19:38:10
    ..
Versenyfeladat: el tudja valaki szabatosan (na jó, hozzávetőlegesen szabatosan) mondani, hogy mi van ezen a képen?       Jó hír: ha igen, akkor többet tudtok, mint az EIA és az IEA együttesen. Legalábbis annál sokkal többet, mint amennyiről beszélnek.  …..
Numerikus Katalízis 2010.02.04 19:08:32
@quantumboy: A fejemben. :-)
Numerikus Katalízis 2010.02.04 19:21:55
@quantumboy: Röviden: de. :-) Hosszabban: több értelmezése is van, van pl. olyan, amelyik EROEI = E[out] / (E[out] - E[in]) - nel számol. Azt tettem erre az ábrára, de asszem lecserélem az általad említett (egyszerűbb, jobban kezelhető) verzióra.
Numerikus Katalízis 2010.02.04 19:23:56
@quantumboy: Pontosabban:

1) A hivatalos (szürke) verzió: EROEI = Bruttó / direkt veszteség
2) A valós (pirosas) verzió: EROEI = Nettó / teljes veszteség

Én ezt a 2) változatot propagálom, de az 1) a hivatalos.
  Ez mi ez? (Segítség: nem, ez nem egy kalap, és nem is egy olyan óriáskígyó, amelyik éppen felfalt egy elefántot.) ..
Herculeanum Reális ez, emberek? 2010.02.02 16:48:00
Lesznek majd itt 'rendes', igazi elemzések is, ígérem. De nem lehet minden alap nélkül, csak úgy a levegőbe beszélni. Ezért aztán alkottam egy értelmezési keretet, dönölű ábrákkal. Szép színesek, és igyekeztem rájuk írni a lényeget. Ez azért jó, mert lehet rájuk a…..
Numerikus Katalízis 2010.02.02 18:00:46
@BlackVoid: Az EIA összevissza korrigálja az adatait, az 'olaj' jelentése pl. ebben a jelentésükben 'all liquids'.
Numerikus Katalízis 2010.02.03 07:37:41
@Shadowbull: @Shadowbull: a megjegyzés teljesen igaz és jogos. Egy adott ponton túl az energiahasználat növekedéséből MÁR nem következik a népesség növekedése. Európa most kezd eljutni arra a pontra, ahol már nem... (Az USA is eljutot volna oda az 'eredeti' [nem ős-] lakosai révén, csak ott nagyon kemény, a betelepülést pártoló politikát folytatnak.)

A magyarázat, amit hiányzoltál: az egy nőre jutó szülések száma leginkább azzal arányos, hogy mennyit jártak a nők iskolába. HOgy konkrétan hány évet. Ha jól tudom, annyira komoly a korreláció, hogy kimondható: minden, a közoktatásban eltöltött 3-4 év eggyel csökkenti a születendő gyermekek számát (átlagosan, nyilván).

Most mélyebben nem megyek bele, mert ezekről az ábrákról meg azoknak az egészen picike részeiről is, mind-mind lesz poszt. A népességről mindenképpen.
Herculeanum Reális ez, emberek? 2010.02.02 17:07:00
Hát erről nem fogok sokat szövegelni. Igyekeztem érthető ábrákat csinálni. Valamit odaírok alájuk, de csak azért, hogy legyen valami pofája az egésznek. A lényeg rajta van a képeken. Ha rájuk kattintasz, megnyílnak nagyobban. Érdemes ezt tenned, mert különben nem látszik…..
Herculeanum Terminus Archív 2010.01.31 20:45:00
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Terminus Technicus blog. Anélkül, hogy kisregényt írnék róla, felteszem a valaha volt bejegyzéseket. Ennek a történeti hűségen kívül az az értelme, hogy egyes dolgokra hivatkozni fogok, mert nem tervezek mindent újra megírni, a…..
w Mea culpa 2009.11.06 17:12:00
Éppen három éve indult ez a blog, eddig körülbelül kétszázötvenezer komment született, ezek kábé kétharmada az előzetes moderálás bevezetése (2008 augusztus), avagy a rendkívüli állapot előtt. Máshol ennél sokkal több közvélemény gyűlt össze, ez a negyedmillió…..