Regisztráció Blogot indítok
Adatok
amokachi

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Örömmel értesítünk minden érdeklődőt, hogy a 2003-ban közgazdasági Nobel-díjjal jutalmazott Robert Engle professzor december 4-én Budapestre látogat. Az ELTECON diákjaival való találkozáson túl a programjában szerepel a széles nagyközönség számára a Társadalomtudományi…..
A szerzőről: Koren Miklós díjnyertes doktori disszertációját a Harvard egyetemen védte meg 2005-ben. Dolgozott a New York-i FED-nél és a Princeton egyetemen is. Hazatérése óta a CEU Közgazdaságtan tanszékének oktatója, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos…..
amokachi 2009.10.26 16:15:29
@ricardo: Kedves Ricardo!

A magánszférában tevékenykedő gyakorlati közgazdászként első kézből tanusíthatom, hogy fontos döntések meghozatalakor felhasználjuk az elméleti közgazdászok munkájának eredményét (beleértve az MNB, vagy a Költségvetési Tanács DSGE modelljét) kiindulópontként, persze figyelembe véve azok tökéletlenségeit, a túl szoros feltételekből fakadó problémákat. Üzleti tervezésben hibáikkal együtt nagy segítséget jelentenek ezek a modellek, és jelentős tőkét megmozgató üzleti döntésekké konvertálódnak. Saját értékítéletünkkel, adaptív/racionális várakozásainkkal persze néha korrigáljuk az elméletiek által felfestett alappáját, de nagyon fontos, hogy van egy támpontunk.

Mindemellett nem csak mi(magánszféra) használjuk a modellek eredményeit, hanem az állami szféra is, nem beszélve a nemzetközi szervezetekről. Pl.: a költségvetési hiány/GDP esetében nem mindegy, hogy milyen nevezővel tervezzük a következő évet. Ez elég sok ember életét meghatározhatja.

Mind a magán, mind az állami szférának elemi érdeke tehát akár a DSGE modellek tökéletesítése, akár egy új előrejelző keret felállítása. Az előbbit valószínűbbnek érzem, de akárhogy is legyen, fontos lenne minél hamarabb oldani a feltételeken és az eredményeket folyamatosan szintetizálni. Örülünk a szakma forrongásának, még hosszú út áll előttünk...
amokachi 2009.10.27 12:31:40
@amokachi:
persze,
mfö: 300 mrd Ft
700-720 alkalmazott,
pénzügyi szféra
amokachi 2009.10.29 11:06:23
@ricardo:

persze,
mfö: 300 mrd Ft
700-720 alkalmazott,
pénzügyi szféra