Regisztráció Blogot indítok
Adatok
chassoner

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Sajnálom a glicerinbotrányba keveredett borászt. Pedig nagyon fontosnak tartom, hogy szigorú legyen a bortörvény és a magyar bor minősége folyamatosan javuljon, de valahogy úgy érzem, hogy Vincze Béla meghurcolása túlzó. Csúnya dolog glicerint tenni a borba, de nem…..
chassoner 2009.10.20 20:04:43
@Jesian Keresztesei: A barrique érlelésnél gyakori a virágélesztő megjelenése a borfelszínen. Ezért mustáresszencia tablettát raknak a borba. Régen csak pimpósodásgátlónak hívták.
chassoner 2009.10.21 15:00:52
@lelkylola: Az Európai Unióba nem lehet importálni hozzáadott glicerolt tartalmazó bort. Mivel a hozzáadott glicerol nem borglicerol mindig van benne valamennyi diglicerol, amiről még kis mennyiségü hamisitás esetén is kimutatható a mesterséges eredet.

A glicerol komplexebbé teszi a bort, és az édes jellegü aromákat száraz borokban is karakteresebbé teszi. Ezért szokták hozzáadni, nem azért, mint ahogy azt sok helyen irják, hogy fényesebbé tegyék a bort. Alacsony héjontartottság mellett, reduktiv borokban szinte magas természetes gliceroltartalom is produkálható. Akár másfélszer annyi mint amennyit Vinczénél mértek. Az Egri Bikavér egy magas, sőt nagyon magas héjontartású bor.

Tudomásul kellene venni, hogy a magas komplexitáshoz a magyarénál sokkal alacsonyabb fürtszámra van szükség. A magyar borászok félnek a ritkitástól. Nem lehet a világon jó áron olyan bort eladni ahol 20-30 fürt felett van a tőkén. Az optimális tőkeméret 10 fürt alatt van. A Kopárt a magas terméskorlátozás miatt lehet úgy ahogy eladni. Mostmár van 10 fürt alatti Egri Bikavér, amelyikben nincs Kékfrankos túlsúly. Azt talán el lehet adni, mást nem. A bolti borokban a fele a bornak kékfrankos, és kékfrankos fajtajelleg érezhető, ami eleve tiltott a bikavérnél. Egynegyedrész Merlot, egynegyedrész Cabernet Franc, egynegyedrész Cabernet Sauvignon és csak egynegyedrész Kékfrankos az optimális bikavér.

A világdivat a gyümölcsösebb karakter, azt pedig Bikavérrel nem lehet elérni, de azért 40-50 eurós minőséget lehetne hozni, csúcsborban talán 100 felett.