Regisztráció Blogot indítok
Adatok
g-bacsi

27 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Utazzunk Japánba, egy picike szigetre A Filippínó-tengerben van egy szigetsor Japán közelében, az Izu-szigetek, ami Tokió fennhatósága alá tartozik. 6 falu és 2 város található a területén. Ebben a csoportban helyezkedik el az alábbi műholdképen látható két sziget. A nagy 62 km2, kicsi kb. 3…..
Hivatalos nevén szeizmográfok mérik a Föld belsejében terjedő rugalmas hullámokat. Ezeket közismerten földrengések hozzák létre oly módon, hogy egy kőzettest eltörik és visszaáll a számára "legkellemesebb" formába. Ezt úgy tudjuk kipróbálni, hogy az asztal szélére teszünk egy vonalzót. A fele lógjon…..
Varga Nándi (immár) kollégám megint kíváncsi lett. És ezt mi szeretjük, mert ha valamire kíváncsi, annak utánajár és az alábbihoz hasonló látványos anyagot rak össze. A szöveg és az ábra is az ő érdeme. Egy menekülttábor Mianmar (Burma) és Banglades határán„A rohingyák egy kisebbségi népcsoport,…..
Kedvenc facebook oldalam, az IRIS Earthquake Science rendszeresen tesz közzé ismeretterjesztő posztokat Földünk működéséről. Ezúttal egy szabadon elérhető Nature cikkre hivatkoznak, melyben azt vizsgálták, hogy mi hozza létre és tartja fenn a Föld mágneses terét. Persze-persze, mindenki tudja, hogy…..
Szakdolgozóm, Varga Nándi (ELTE geográfus MSc) tökélyre fejlesztette tudását, már ami a műholdképek letöltését és használatát illeti. Most még az államvizsgájára készük, ezért az engedélyével én közlöm egy összehasonlító ábráját, melyen különböző műholdak képét láthatjuk ugyanarról a…..
Ahogy a georisk facebook oldala felhívta követői figyelmét, elkészült Európa földrengés-veszélyeztetettségének térképe. A jelentés és a kapcsolódó cikkek alapján egy nagyon körültekintő, precíz munka, melyből számos alapadatot elérheővé is tettek. Ilyenek az aktív vetők, szubdukciós zónák, melyeket…..
Távérzékelést hallgató kollégáknak küldöm eme érdekfeszítő bejegyzést. A Titánról szól, az azt fényképező Cassini űrszondáról, valamint az általa készített anyagok elemzéséről. Ebből derült ki, hogy a Titánon szezonális porviharok jelentkeznek, tehát ha valaki odaindul, készüljön fel erre is…..
Idén újra lesz Kutatók Éjszakája (szept. 28.), amire a SEK is gőzerővel készül. Egy interaktív kiállítással a Savaria Földrajzi Tanszék is készül, a rövid kiírás: A Savaria Földrajzi Tanszék térképtárának és internetes gyűjtemények lapjain keresztül bemutatjuk Szombathely növekedését, fejlődését a…..
Global Mapper LiDAR vs PhoDAR összefoglaló Napjainkban egyre inkább terjedni látszik a fotogrammetria, nem csak csúcs-szakmai körökben, hanem már a modern technológiát kedvelők, földrajzot művelők és főleg az e kettőt magukban ötvöző egyetemi hallgatók közt. Ez ad egy kis munkát a…..
Csillagvizsgáló blog Betojok ezen a blogon. Az utóbbi 5-10 bejegyzése mind érdekes témájú, közérthető és megfelelő hosszúságú volt. Ajánlom mindazoknak, akik nem szakmabeliként érdeklődnek a világűr jelenségei, a világűr kutatásának friss eredményei és a távérzékelés iránt.És ezek miatt…..
Gratulálok a frissen meghirdetett ponthatárok alapján felvett hallgatóknak! Nem csak a bejutás miatt örülök, hanem a budapesti testvérképzéseknél magasabb ponthatárok miatt is. Ennek számomra az lesz a következménye, hogy "gógyisabb" hallgatókkal kell együtt dolgoznom, növelheti az átadott ismeretek…..
Hosszú kihagyás után újra jelentkezem, méghozzá azzal a hírrel, hogy hosszas ipari tevékenységem után 2017 szeptemberétől szülővárosomban, Szombathelyen kaptam munkát. Ettől az időponttól kezdve az ELTE Savaria Egyetemi Központjának, pontosabban a Savaria Földrajzi Tanszéknek az adjunktusa…..
A 2013-as várgesztesi CETeG után nagy várakozással töltött el a konferenciára készülés, amelyen a doktori kutatásom eredményeit mutattam be. Poszteren a különböző geomorfometriai eredményeket, melyek segítségével kimutattam a mélyen fekvő rétegek geometriájával összefüggő…..
Megvolt a doktori védésem, tanulságos volt. Azóta voltam konferencián a CeTEGen és az EGU GA-n (hamarosan jelentkezem a beszámolókkal, addig az előbbi absztraktjainak a linkje: http://gs.ing.pan.pl/tom042.html, azon belül http://gs.ing.pan.pl/42_PDF/GS42_003-103.pdf, 41.oldal és…..
A korábbi, doktorimban már megírt szerkezeti mozgások ideje Fodor et al. (2011) vizsgálatai alapján világossá vált. A hivatkozott MÁFI jelentés által vizsgált terület északi határa a Vas-hegy vonala, így számos számomra fontos indikációt tartalmaz. Szerinte a posztrift termális…..
Az előadóülés helye és ideje: MTA Székház, felolvasóterem 2014. február 12. (szerda) 10 óra   A tudományos ülés célja olyan tudományos eredmények bemutatása, melyeket az MTA kutatócsoportjai végeznek földtudományi témakörben. A részletes program az alábbi linken…..
Gárdonyi István földrajz alapszakos szakdolgozóm összevonta az említett patakok hossz-szelvényeit, annak megállapítására, hogy az A betűt formáló vízrendszer mely szakaszai lehettek a természetes ágak és melyek a rómaiak által kiásottak. Első körben 1:10000-es…..
Január legelején megejtettem a szokásos évszakos terepbejárását, aminek különösebb, konkrét célja nem volt, hanem eddig még bejáratlan területeket terveztem bejárni, megnézni. Az időjárás esőre hajlott, de szerencsére különösebb elázás nélkül úsztam meg a menetet, a…..
Szakdolgozóm Szabó Vera a közeljövőben leadandó diplomamunkájában tüzetesen utánaolvasott a periglaciális területen jellemző felszínformálódásnak. Kutatási területén (Gyöngyös-sík, a Gyöngyös és a Répce között) tudvalevő, hogy kisebb formák (fagyékek, krioturbáció)…..
Szabó Vera szakdolgozóm által kijelölt mérés. Vörös színnel a nagy, kékkel az alacsony ellenállású rétegek jelennek meg. A kavicsot több helyen megfúrtuk. 32 m-nél az alsó, vastag réteg teljesen más fizikai jellemzőket mutatott, mint a 160 m-től látható felszínközeli…..
Geopilsen 2013 Pilsen (Plzeň) Szeptember 16-19   A konferencia legfőbb témája a cseh–német variszcidák kialakulása, fejlődése, struktúrája stb. A téma nem közvetlenül kapcsolódik a saját kutatásomhoz, ahol a fiatalabb, harmad- és negyedidőszaki formációk…..
A napokban a Pannon-medence aljzattérképével foglalatoskodtam, mikor már alig vártam, hogy mikor fogok a saját kutatási területemhez érni. Természetesen ahogy Bereczki és tsaival készített cikkben már láttuk, minden egyes aljzattérkép mást mutat, így nehéz volt egyértelműen…..
Akár a napokban kezdődő Savaria Történelmi Karnevál apropójából is készülhetne a bejegyzés, azonban ez csak véletlen egybeesés. Lassan itt az ősz, kezdődhet a terepi tevékenység, ami esetemben a szeptember közepén várható. Ekkor Szabó Vera szakdolgozóm terepén, a Gyöngyös…..
Régi ötletem, miszerint valahol közzéteszem kutatásaim eredményeit, mostanra kötelességemé vált. Természetesen kutatóként ezt folyamatosan meg kell tennem tudományos publikációk, előadások formájában, azonban vannak olyan érdekességek is, melyek a számok és adatok…..
Erdély és Románia néhány más hegyének turistatérképei hegyenkénti bontásban, raszteres formátumban. Gorbacsov ajánlásával...