Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hayna

11 bejegyzést írt és 137 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nívó Az önellátás csapdája 2011.06.05 22:32:00
Kinek ne jutna időnként eszébe, hogy milyen jó lenne önellátóvá válni. Elvonulni a világ zajától, és függetleníteni magunkat a külvilágtól, úgymint munka, iskola, főnök, stressz, nagyváros, zaj, por, rossz levegő, idegen emberek… stb. Élni boldogan egy kis faluban, egy jó…..
Hayna 2015.05.20 12:52:08
A teljes önellátás tényleg nem (vagy csak nagyon nehezen) valósítható meg mai körülmények között. De amikor egészséges,nagydarab falusi fiatalok rinyálnak, hogy sajnos nincsen munka, a kertjüket meg gaz (meg mindenféle hulladék) lepi, megkérdezem tőlük, hogy miért nem keresnek munkát a házuk körül.... Ha nem is termelnének meg minden élelmiszert, nem kell mindenért a piacra vagy a tescóba menni...
Az állattartásról annyit, hogy össze lehet fogni a szomszéddal. Az egyik megeteti, bezárja a másik állatait is, mikor annak el kell mennie - valaha működött. Sőt még a gyerekeket is ráhagyták néha a szomszéd nénire...
Az a borsó dolog nem úgy működik a (részlegesen) önfenntartó háztartásban, hogy egyszerre 10 vödörrel kifejteni. Ugyanis nem egyszerre kerül az a kis területen elvetett borsó kifejthető állapotba, többször kell szedni, aztán előrelátó kerttulajdonos több fajtát vet több időpontban, és akkor nyárra már nem kell fagyasztani. Sőt régen, amikor még az ilyen háztartások működtek, nyáron ettek zöldborsót, télen babot, krumplit, szárazborsót - mivel fagyasztó nem volt, az üvegbe eltett borsó pedig nem az igazi.... Ha mégis sok borsó van egyszerre, azt a nagymamák meg a gyerekek szokták fejtegetni, nem fiatalemberek. ... nekik a nehezebb munkák jutottak. Pl a kaszálás. Inkább a kézi kasza (igen hatásos fitneszeszköz) használatát javasolnám próbaként az önellátó gazdálkodással kacérkodóknak.... :)
Nagyon unatkoztam, ezért felkeltem a géptől, hogy most akkor dolgozok valamit. Aztán eszembe jutott, hogy: NINCS MUNKÁM! Vissza a géphez még pár Office, miközben gyógyszeres dobozból asztalt csinálhatok.  Még az ágyban kókadoztam. Ez a köztes állapot, amikor az embernek már…..
Hayna 2015.04.23 06:56:10
@kófic: Remélem, azóta abbahagytad. Főleg a piálást. Ami változik minden üveg elfogyasztott borral, az a májad és az agyad állapota... nem jó irányba :(
A héten két egészen vicces jelenetnek lehettem tanúja. Az egyiknek részese is. Kezdjük az Év Anyukája díjért induló igen esélyes jelölttel. Hazafele jöttem a munkából, ballagtam felfele a Szépvölgyi úton. Szembe jött egy középkorú nő, az a tipikus modern anyuka, de a…..
Hayna 2012.11.10 03:54:45
Kalandjaim a nagyvárosban Deadly 3 2012.10.13 22:31:07
Hétre járok munkába. Korán kelek, korán indulok, korán kezdek viszont hamar le is léphetek. Napról napra rácsodálkozok fél hétkor a 86-os rideg, ám közben baráti valóságára. Olyan, mint egy kedves, alkoholista gondnok. Nem fél tőle a tízéves kisiskolás , pedig lehet, hogy…..
„Kezdetben volt az Ige. Aztán sorban jött a többi szófaj, és lett belőlük szöveg. Aztán jött az a kibaszott szövegszerkesztő. Aztán a gondolatszerkesztő. Aztán az irodalom halála. Így megy ez.” – Martin Silenus (Dan Simmons : Hyperion)  Továbbá:  „Kassad…..
Szeretek dühből írni. Ezt abból a dühből írtam, amit az ítélet olvasásakor éreztem A végére azért megijedtem magamtól. Na mindegy, ha már megírtam, kirakom.  Anders Behring Breivik 77 embert gyilkolt meg módszeresen, hideg vérrel, valami homályos politikai indíttatástól…..
Tanácsadóként dolgoztam már útépítő cégnek. Többször kimentem az útépítés helyszínére, mielőtt elkészítettem volna a munkaköri leírását az építésvezetőnek. Berzenkedtem, hogy a munkásokét miért nem írhatom meg, de csak a vezetőét igényelték. Szerintük a munkások…..
Emlékeztek még erre? Most is ez történt. Előléptettek. Megint. Viszont ez egy nagyobb ugrás. Hivatalosan adminisztrátor lettem. Szellemi munka, rengeteg tanulni valóval. Vannak monoton munkafolyamatok, de kemény logikázás is van, amikor elveszett, félretárolt könyveket kell megkeresni…..
Hayna 2012.08.22 20:02:55
Fájdalmas ez. Felnőttem. Nem mondom, hogy végérvényesen és visszafordíthatatlanul – a remény mindig él, ugye – de eléggé. És ez megrémít. De ez így rendben van. Gondolom. Ez a dolgok rendje. Mint amikor a gyerek megnyomja a gombot és közlik vele: -         …..
Hayna 2012.07.26 08:15:11
@LacKoLa: Nem jó ilyesmit egyedül csinálni. Másszatok be együtt, vagy ne biztasd Jacukát, hogy másszon be.
Abban a tisztességben van részem, hogy minden kibaszott reggel a tetves Bumerángot hallgatjuk a melóban. Fantasztikus érzés komolyan mondom. Ennél irritálóbb műsort még az életben nem hallottam. Volt már rá példa, hogy olyan böszmeséget mondtak mire rámarkoltam az ollóra és…..
Kalandjaim a nagyvárosban ez mák 2012.05.20 13:27:00
Ezt hívjuk kemény hétvégének. Pénteken 90-es évek házibulija, szombaton születésnap. Most nem mondom el, hogy mikor mennyit és mit ittam, az a lényeg, hogy fasza volt mindkettő illetve mindkét alkalommal jött fel a nap, amikor hazamentünk. Egyik kedvenc élményem, amikor piálás…..
- Nincs az az isten - csóválta a fejét mosolyogva a marketing menedzser. - Miért ne? - kérdezett vissza a divattervező. - Mert ez már túl sok. Mégis hogyan adom el? Annyira nem hülyék. Ekkor lépett be a konyhába az informatikai vezető, hogy megtöltse kávésbögréjét.…..
Hogy mi jut eszébe az embernek, amikor a kolbászos kenyérre tesz néhány csepp szójaszószt? Látja magát a szakácsmagazinok és a Times címlapján, mint a japán- és magyar konyhát ötvöző és ezáltal megújító korszakalkotó látnok. Talán szobra is lesz Tokióban. És vajon mi jut…..
Lássuk be, munkás vagyok. A szó legalapvetőbb értelmében. Korán kelek, utazok, felveszem a munkaruhát, pakolok, tirpákságokon röhögök, megint pakolok, közben az üveg Kőbányaira gondolok, bemegyek az öltözőbe a többi büdös munkás közé és átöltözök, majd hazamegyek.…..
Egyik éjjel, amikor picit részegen hazaértem, rögtön le akartam ezt írni. Le is ültem a géphez. Arra keltem, hogy fáj a homlokom, mert nagyon nyomja a billentyűzet. Így hát akkor nem írtam le, de csodával határos módon nem felejtettem el (ellenben sok minden más teljesen kiment a…..
 Én szeretem a disznót sci-fit. Múlt héten az Akátzban szóba kerültek a könyvek, történetek, irodalom. Próbáltam bizonygatni, hogy a sci-fi mekkora faszaság. Sajnos kevés sikerrel. Valami olyasmit hallottam, hogy „nem jó a sci-fi, mert akkor meg vagy kötve, hogy valami…..
Hayna 2012.03.15 15:53:01
Írok valamiről, amihez vélhetően nem csak anyu akar majd hozzászólni (de Ő mindenképp, mint mindig). A felsőoktatásban bekövetkező jelentős változásokról. Vegyes érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban. Egyik oldalról azt mondom, hogy valahol megértem, sőt! Szükségesnek tartom a…..
Megérkeztem. Eljutottam a munkanélküliség egy újabb, mesés stádiumába, amit úgy foglalnék össze, hogy önutálat. Ma nagyon utáltam magam, mert egész nap nem csináltam semmit. Voltak már ilyen napjaim, de ma valahogy elkapott ez az érzés, hogy pofán vágnám magam. Ott van egy…..
Évi az ágyon ült, talán a híradót nézte a tévében, míg én a 9gag-en böngésztem. Beleakadtam egy képbe egy zombie walkról. Idézem a Wikipédia ide vágó részét: „A zombie walk rendezvények általában nagyobb városokban jellemző események, főként Észak-Amerikában Az…..
Félek. Félek tovább olvasni a Tortúrát. Volt már ilyesmi velem, hogy nem mertem lapozni, de ennyire intenzíven még sohasem éltem ezt meg. Két napja tettem le, hogy inkább picit mást csinálok. Addig faltam az oldalakat. Aztán elég durva dolgok jöttek, most pedig egy nyugodtabb…..
Hayna 2012.01.20 11:20:43
Te mindent végigolvasol, amit elkezdesz? Miért olvasol olyasmit, amitől félsz?
Olvasd inkább ezt:
- No fiam, most rosszkor jöttél! - kiálta rá az esperes, mikor az udvaron meglátta. - Rossz termés volt, s azt is mind eladtam régen. (Pedig akkor is ott csépeltek még az udvaron és szérűn.)

- Ezúttal én hozom a termést! - monda Timár. - Halottunk van a hajón; kérjük főtisztelendőségedet, hogy jöjjön oda, s temesse el szokott szertartással.

- Hja fiam, az nem addig van! - veté ellen az esperes. - Meggyónt-e az a keresztyén ember? Fölvette-e az utolsó szentségeket? Bizonyos vagy-e róla, hogy nem volt unitus? Mert én különben el nem temetem.

- Ezekből bizony mind semmi sincs. A hajón mi nem hordunk gyóntató papot; meghalt a jámbor csak úgy a maga emberségéből, minden segítség nélkül, ahogy a hajósok szoktak. Hanem hát ha nem akarja egész szertartással eltemetni főtisztelendőséged, hát legalább adja ki azt nekem írásban, hogy én igazolhassam magamat az elhunyt rokonai előtt, hogy miért nem adtam meg neki a kellő végtisztességet; mi aztán majd eltemetjük magunk itt valahol a parton.

Az esperes kiadta neki a bizonyítványt a temetés megtagadásról; hanem erre meg aztán a cséplő és nyomtató parasztok fogtak neszt.

"Micsoda? Eltemetni egy beszenteletlen halottat itt az ő határukban? Hisz olyan bizonyos, hogy azt a határt elveri akkor a jégeső, mint a tízparancsolat. De iszen halottat ne próbáljon valaki más falunak ajándékozni, akárhonnan hozta, mert az senkinek sem kell. Először jégesőt hoz az idénre, pedig éppen most közelget a szüret, ez az utolsó reménysége a gazdának; másodszor jövő esztendőre vámpír lesz az ily módon eltemetettből, aki mind magához szívja az esőt és a harmatot."

De még azzal biztatták Timárt, hogy agyonverik, ha kihozza a halottját abból a hajóból.

S nehogy orozva eltemesse valahol a parton, négy markos legényt kiválasztottak, hogy üljenek fel a hajójára, s kísérjék el egynapi járóföldig, míg a határukon túl lesz, ott azután csináljon a maga halottjával, amit akar.

Timár úgy tett, mint aki dühösködik, s engedte a négy kísérőt hajójára felszállni.

Az ott maradt hajóslegények azalatt már összeácsoltak egy koporsót, s a halottat belefektették; csak a födelet kellett rászegezni.

Timárnak első dolga volt Timéát megtekinteni. Azon egészen kitört a láz; forró volt a homloka, de arca még akkor is fehér. Nem volt öntudatánál. Az egész temetkezési előkészületekből nem tudott semmit.

- Így már jól van! - monda Timár, s azzal fogta a festékesbögrét, és nekiállt a koporsófödélnek, ráfesteni Trikalisz Euthym nevét és halála napját szép cirill betűkkel. A négy szerb legény ott állt a háta mögött, és szótagolta, amit ír.

- No, fess rá te is egy betűt, míg én dolgom után látok! - kínálá a pamacsot az egyik bámészkodónak. Az kapott rajta, hogy tudományát bebizonyíthatja, s olyan X-et pingált a deszkára; amilyent csak valaha S-nek olvastak a szerbek.

- Látod, milyen szépen tudsz - magasztalá a betűfestőt Timár, s aztán egy másikat kínált meg vele. - Derék fiú vagy te is. Mi a neved?

- Berkics Józó.

- Hát téged hogy hínak?

- Jaksics Mirko.

- No, isten éltessen sokáig. Igyunk együtt egy pohár sligovicát.

Az megtörtént akadály nélkül.

- Engem pedig Mihálynak hínak, a másik nevem hozzá "Timár". Jó név, ha akarom, magyar, ha akarom, török, ha akarom, görög. Csak híjatok Mihálynak.

- Zbogom Mihály!
Hayna 2012.01.20 11:22:03
@Hayna: A halott kinn feküdt a födözeten, leterítve egy tiszta lepedővel; ez volt a szemfödél.

Estefelé azt mondá Mihály az embereinek, hogy ő most feküdni megy, mert már két éjjel nem aludt; a hajót csak vontassák, amíg tökéletesen be nem sötétedik, akkor vessenek horgonyt.

Pedig még ezen az éjszakán sem aludt; ahelyett, hogy saját kabinjába ment volna, Timéa lakrekeszébe lopózott, s az éji lámpát elrejtve egy üres ládába, hogy a világa ki ne lássék, egész éjjel ott ült a leány ágya mellett, és leste annak lázálmait, s az előre elkészített hideg vízzel borongatá forró tagjait. A szemeit le nem hunyta egy percre.

Jól hallotta, mikor a horgonyt levetették, s a hajó megállt, s azután elkezdett a hullám ismét locsogni a hajó párkányai körül. A födélzeten még sokáig dödörögtek a férfiak, s aztán lassankint lefeküdtek aludni.

Hanem éjféltájon hallá, mintha valami tompa tárgyat ütnének kalapáccsal.

- Ez egy szeg feje, amire egy darab posztót tettek! - mondá magában.

Aztán egy nehéz zuhanás következett, valami vízbe hulló nagy tárgy loccsanása.

Azután elcsendesült minden.

Mihály megvárta ébren, míg megreggeledett, s a hajó ismét megindult. Mikor egy órányira haladtak, akkor előjött a kabinból. A leány csendesen aludt, s forrósága megszűnt.

- Hová lett a koporsó? - ez volt Mihály első szava, amint kilépett.

A szerb legények dacosan léptek eléje.

- Azt megterheltük kővel, s a halottal együtt a vízbe dobtuk, hogy nekünk azt sehol a mi partunkon el ne temethessétek, senkit szerencsétlenné ne tegyetek.

- Mit tettetek, gonosztevők! Hisz ezért most engemet majd előfog a vármegye; számon kérik az eltűnt utazót; még rám fogják, hogy én sikkasztottam el. Most nekem erről adjatok írást, hogy ti tettétek. Melyiketek tud írni?

Persze hogy egyik sem tudott írni.

- Hiszen te, Berkics meg te, Jaksics, még segítettetek is nekem a koporsófödélre betűket írni.

Kiderült az önvallomásokból, hogy ki-ki csak éppen azt az egy betűt tudja leírni, azt is csak éppen deszkára és pamaccsal.

- No jól van. Akkor elviszlek benneteket magammal Pancsovára, s majd ott az óbester előtt élőszóval tanúskodhattok mellettem. Az majd kivallat, ne féljetek!

Erre a fenyegetésre rögtön megtanult írni nemcsak ez a kettő, de még a másik kettő is. Azt mondták, hogy inkább adnak bizonyítványt, csak ne vigye őket Pancsovára.

Mihály tintát, tollat, papírt hozott elő, s a hajófödélnek nekihasaltatva az egyik írástudót, tollába mondta a bizonyítványt, melyben elismerik, hogy ők a meghalt Trikalisz Euthymot éjjel, mikor a hajósszemélyzet aludt, annak tudta és hozzájárulása nélkül, a jégesőtől féltükben, a Dunába vetették.

- Írjátok alá a neveiteket. S ki hol lakik? Hogy ha bírói vizsgát küldenek ki, rátok találhasson a hadnagy.

Az egyik tanú odaírta, hogy ő "Karakaszalovics Ixa", lakik "Gunerovácon"; a másik, hogy ő "Stiriopica Nyego", lakik "Medvelincen".

S azzal nagy komolysággal elváltak egymástól; Mihály is megállta, meg az a négy is, hogy egymás szeme közé nem nevettek.

Azzal kitétette őket Mihály a partra.

...Ali Csorbadzsi ott nyugodott már a Duna fenekén, ahova maga kívánkozott.
Mi is történt velem, mióta nem írtam? Nem sok. Arra ugye emlékszünk, hogy nincs már munkám. Aztán picit leeresztettem. Jött egy minimális depresszió, pizsamában töltött napok, még inni sem volt kedvem! Blogot sem írtam, a pozitívság bele is pusztult ebbe a hullámvölgybe. Az…..
Pozitívság 12.06 2011.12.07 16:08:00
Pár napja már írtam, hogy behívtak állásinterjúra, Tegnap telefonáltak, hogy sikeresen vettem az első akadályt, mehetek a második menetre, ami egy teljes körüli pszichológiai vizsgálat lesz hétfőn. Egész délelőtt fog tartani és megosztják majd velem is, hogy mire jutottak.…..
Pozitívság 08.19 2011.08.30 19:51:18
Hazautaztam, hogy csatlakozzak én is a „táborhoz”. Ami annyit tesz, hogy néhányan Siófokon (otthon) töltöttünk szabadságunk egy részét. A program annyiból állt, hogy délután strand, este ivászat a Nosztalgiában). Minden nap. Na, ehhez csatlakoztam én is. Ezen a napon az…..
Hayna 2011.09.26 18:47:47