Regisztráció Blogot indítok
Adatok
The_G

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy nem publikusnak szánt jelentés került napvilágra a német sajtóban, amiben részletesen elemzték a kínai és a német napelemgyártók költségszintjeit, és ez alapján meglehetősen borús jövőképet jósolnak a német gyártók hosszú távú túlélési esélyeiről.Egy német bank…..
The_G 2009.10.19 04:45:20
A Kínában való termelésnek meglehetősen sok előnye van, de meglepődnék, ha a hatékonyság és az innováció közéjük tartozna. Ugyan napelem gyárban itt még nem jártam, de nem hinném, hogy ilyen szempontból ez az iparág különbözne mondjuk az autóipartól, amit itt szintén nagyon jelentős ágazat.
A 44%-os különbség simán igaz lehet, de annak nem sok köze lehet a fent említett két okhoz, az meg, hogy egy németek által telepített gyártósor itt jobban menjen, mint Németországban, hát...Lehet ez volt a riportban, de hát az ilyen jelentesekben is azt írnak ami épp szükséges...
Ha pedig a munkaerő árának összehasonlítását veszem: Európában egy mezei munkást nem hozol ki 2000 euro/hó összköltség alatt, egy ilyen gyártósorhoz tartozó karbantartó még ennél is többe kerül. (Arra mindig szükség van.) Kínában, attól függően hova telepítessz egy ilyen gyárat, mezei melós megvan 100-150 euroból, egy aránylag megfelelően képzett szaki is max. 400-600 euro/hó. Jelentős különbség. Ezek az arányok valamelyest közelednek irodai szinten, de még akkor is sokat lehet spórolni EU-hoz képest.
Erre rájönnek a különböző állami kedvezmények (pl. csinálsz itt is egy R&D centert, mókolsz valamit, cserébe kapsz 2 év adómentességet/csökkentést) és hasonlók.
Az meg csak természetes, hogy egy olyan gigaberuházást, mint ez a belső-mongóliai telep, sokkal egyszerűbb, hatékonyabb és olcsóbb helyben támogatni, mint EU-ból vagy USA-ból fuvaroztatni hozzá a cuccost.