Regisztráció Blogot indítok
Adatok
1. Zaphod Beeblebrox

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mario Monti és szakértői új lendülettel fogtak bele válságkezelésbe, fogadkoznak, hogy európai segítség nélkül is képesek lesznek kimászni a gödörből.Nem tudom, hogy az erőfeszítések mennyiben fogják befolyásolni a Goldman Sachs befektetési stratégiáját, a cég a második…..
1. Zaphod Beeblebrox 2012.08.11 16:26:02
@hidier: Abszolút tény, hogy sok rezsim (elsősorban dél-és kelet-európai kormányok) nyúlt a leértékelés eszközéhez, amikor nem volt kedve a költségvetési fegyelemhez. Jó példák vannak erre az összes mediterrán országban, de nálunk is. A probléma ott van, hogy felzárkózó országban szükségesen és feltétlenül magasabb az infláció, mint egy fejlett országban (Balassa-Samuelson hatás).

Ezzel együtt én nem törnék pálcát az említett országok népei felett. Hiszem, hogy nagyjából hasonló arányban vannak köztük tehetséges, szorgos, illetve lusta, semmirekellő emberek. Persze mindannyiunknak vannak ebben tapasztalatai, leginkább tengerpartokon, üdülőhelyeken, de a gazdaság produktivitását azért alapvetően nem ez határozza meg, hanem az olaszoknál pl. az élelmiszeripar üzemei, a faipar, a bútoripar, a Fiat torinoi központi gyára, stb. Mondjuk igaz az olaszokra az is, hogy kevésbé precízek (a rovancsolás, vagy pl. egy normális szállítólevél összerakása nem a kedvenc munkájuk), de ettől még nem kéne hogy ekkora bajban legyenek, hiszen a saját államukat jórészt maguk finanszírozzák.

A hibák jó részét inkább a vezetésük, a kormányok követték el (a legtöbbet persze a görög, és sajnos az otthoni magyar kormányok az utolsó 11-12 évben), illetve ehhez még hozzárakódott az EU "rendszerhibája", a rosszul megvalósított euro is: a déli országoknak egyre drágább lett a közös pénz, a magországoknak pedig egyre olcsóbb.

Sajnos az EU most több szempontból is komoly gondban van, összességében nem nagyon versenyképes senkivel, csak Schengen védi meg - ideig-óráig. Ez leginkább persze a mezőgazdaságban érhető tetten (soha nem fogunk versenyezni olyan egyenlítői országokkal, ahol évente 3-4-szer aratnak), de az ipar jó részére is igaz. A Volkswagen pl. az utóbbi években próbálkozik Passatokat kivinni az amcsikhoz, csak hát ugye ott 20ezer dollár pl. egy Ford Mustang, ott valóban versenyeznie is kell(ene).
1. Zaphod Beeblebrox 2012.08.11 16:28:35
@1. Zaphod Beeblebrox: Bocsi, ennek a mondatnak a vége lemaradt:
"Hiszem, hogy nagyjából hasonló arányban vannak köztük tehetséges, szorgos, illetve lusta, semmirekellő emberek." - természetesen a mondat folytatása: mint bármely más országban.
1. Zaphod Beeblebrox 2012.08.11 16:46:45
@Zuckerbrot: Persze, ez így van, csak ugye a pl. a Passat jó része az európai piacon kel el.
Mezőgazdaságban az egyenlítői helyett végülis mondhatunk az egyenlítőhöz közelebbit is, a lényeg ugyanaz marad. Éppen tavaly ősz óta van szó arról, hogy az EU Dél-Amerikával kötné szorosabbá a kapcsolatokat: az ő hústermékeiket ráengednék az európai piacra, cserébe pedig az itteni bankok ott terjeszkedhetnének. Mondjuk ez az ötlet kész vicc, pl. a dánokon valszeg el is bukik.
Hiba volt az országot bóvli kategóriába sorolni, teljesen egyértelmű, hogy sohasem voltunk azok. Az utóbbi egy hét nagy ralit hozott a magyar eszközök számára. Erősödött a forint, zuhantak az államkötvény hozamok. A magyar államkötvények hozamai forintban 7-7,5% körül,…..
1. Zaphod Beeblebrox 2012.07.21 21:33:27
@Makkasz: Jórészt ezzel egyetértek. Bár az említett vállalatnál azért a könyvvizsgáló cég vezetőjét is előszedték és lecsukták, hiába volt 71 éves és szívbeteg.
A nagyobb baj azért mégis az amcsi bankokkal volt, 20 éven át folyamatosan dereguláltak Greenspan-ék (a bankfelügyelet elég sokat ágált is ez ellen), aztán kiderült, hogy attól nem lett jobb, sőt.
1. Zaphod Beeblebrox 2012.07.21 22:02:15
@nu pagagyí: Nem akart ezen Gyurcsány változtatni, elég "orrnehéz" is volt az ő csomagja, szinte kizárólag adóemelésre épült, csak hogy pl. a nyugdíjakhoz ne kelljen nyúlnia. Meg is állt a növekedés, hamarabb, mint a hozzánk hasonló országokban (Visegrádiak, Baltikum).
Most viszont nagyobb baj, hogy úgy tűnik: a fidesz se akar ezen változtatni, hiába kommunikálják, hogy be kell indítani a növekedést, szinte minden döntésük ezzel ellentétes. Amiket meg mostanában olvasok róluk -földbérlet, közgép meg egyebek- csak hab a tortán.
1. Zaphod Beeblebrox 2012.07.21 22:37:03
@kolbászoszsömle: Igen, pont ezért kéne fejleszteni a vasútat. :) Leginkább persze áruszállításra lehetne rágyúrni: el kéne érni hogy legyen elég ROLA terminál, és használják is a kamionok. Meg persze a kiterjedt kedvezményrendszer is egy vicc: nevetséges, hogy az utasok tizede vesz teljesárú jegyet.

Mezőgazdaságnál viszont szerintem félreérted a mondandómat: én pont azt hiányolom hogy egyrészt nem azzal foglalkozunk, amiben erősek vagyunk (nyomatják a kukoricát meg a repcét a zöldség-gyümölcs helyett), másrészt szinte alig termelünk késztermékeket. Ha jó feldolgozóipar épülne a mezőgazdaságra, azzal járna igazán jól Magyarország: egyrészt azzal nemcsak a népesség 5-6%-át lehetne foglalkoztatni, másrészt az érték jó része sem a termelési lánc elején csapódik le.
Tehát pl. sajtból/lekvárból jól, és több ember meg tud élni, búzából/barackból nem igazán.
Az elmúlt időszakban - a svájci frank drámai árfolyam-emelkedését követően - több olyan vélemény fogalmazódott meg, amely szerint az árfolyam változásaival a bankok extraporiftra tesznek szert. Ezen véleményeket egyes politikai elemzők is átvették, s a miniszterelnök is…..
1. Zaphod Beeblebrox 2011.08.27 17:02:39
@MikeBoy: egyetértek, ez valóban csak remény. Alapvetően csak akkor javulhat a helyzet, ha gazdaságunk elkezdene érdemben növekedni, csak hát egyelőre nem látszik mitől.
Azok a területek, amelyekben mi hagyományosan erősek volnánk (vagyis amiben hazánknak komparatív előnye volna mindenkivel szemben: föld és víz), sajnos hosszú ideje le vannak szarva, ráadásul az uniós kvótarendszer és a normatív támogatások sem minket segítenek.
Ezzel együtt lehetne javítani a dolgokon, pl. a mezőgazdaságban nem ezt a hülye kukoricát és a repcét/bioetanolt kéne nyomatni, hanem azt, amiben jók vagyunk: gyümölcsök, fűszernövények. Ezzel együtt a termelési lánc utolsó fokát, a hazai élelmiszeripart is erősíteni kéne. Másrészt a gyógyturizmus is alul prezentált: e téren több spanyol kistérségnek nagyobb az éves bevétele, mint nálunk az egész országnak.
Amíg nem használjuk ki előnyeinket, nincs megfelelő ágazati gazdaságpolitika, addig sajnos valóban egyre rosszabb lesz, konkrétan addig semmi oka nem lesz a franknak, hogy pl. a forinthoz képest gyengülni kezdjen.
1. Zaphod Beeblebrox 2011.08.27 17:26:20
@MikeBoy: Hát igen, az adók tologatása önmagában kevés. Hozzáteszem, hosszútávon én amúgy egyetértek az egykulcsossal, csak hát nem igazán most van a megfelelő helyzet hozzá, rövid távon csak tovább lassítja a növekedést.
A fő gond szerintem amúgy az, hogy az exportunk jó része az eu-ba (azon belül a németekhez) irányul, viszont az emberek, az önkormányzatok frankban vannak eladósodva. Vagyis ami a növekedés szempontjából jó volna (jóval gyengébb forint), az gyakorlatilag azonnal arccal a betonba csapódáshoz vezetne.
Nem igazán látom a kiutat, szerintem simán lehet államcsőd 4-5 éven belül. 1 dolog van talán, ami a külső környezetben jól jönne nekünk: ha a németek újra bevezetnék a márkát, ekkor olyan brutális külker.többletünk lenne a márka erősödésétől, ami előbb-utóbb látszana az árfolyamokon is. Csak hát ez ugye egyrészt fikció, másrészt a németek se hülyék, nem hajtják a fejüket önként a hurokba, megpróbálják rendezni az euro-válságot, kerül amibe kerül.
1. Zaphod Beeblebrox 2011.08.27 19:48:01
@rajaram: köszi az elismerő szavakat.:) Ezzel együtt azt gondolom, hogy elég sokan látják, hogy ez a legsúlyosabb gond (szerintem még sok politikus is), csak nem tudnak mit tenni ellene.
Tulajdonképpen ez történt a görögökkel, portugálokkal, spanyolokkal is, sőt valamennyire az olaszokra is igaz (ők sem bírnak már 1-1.5%-nál jobban nőni). Az EU-nál ugye alapelv az integráció, tehát a nemzetgazdaságok teljesítményének elvben közelednie kellene egymáshoz. Így a déli országok és Kelet-Európa gazdaságai folyamatosan jobban kell növekedjenek, mint pl. a német / holland / francia, stb. Viszont ez ugye magasabb inflációt is jelent (Balassa-Samuelson hatás).
Nem is volt ezzel túl sok gond, amíg nem vezették be az eurót, azóta viszont a déliek folyamatosan elveszítették versenyképességüket, hiszen pl a görög exportőr kiadásai jobban nőttek mint a németé (hiszen délen magasabb az infláció), viszont Görögország nem tud leértékelni, emiatt a görög termék versenyképtelen.
Minden országra igaz ez, ahol főként az export húzza a gazdaságot. Nekünk jó lenne egy kicsit elkezdeni belső piacra is termelni, de most sajnos képtelenek vagyunk rá, meg persze piac sincs, hiszen nincs pénz.
A hétvégén egymásba érnek a kormányellenes megmozdulások. Én ma úgy gondoltam, a Hősök terén vidám mozdulj-t játszó rendvédelmiseket lesz érdemes megnézni közelről. A térre kiérve nem csalódtam, illetve mégis, de pozitívan. A vártnál is több ember, és ennél is több…..
1. Zaphod Beeblebrox 2011.04.17 08:15:30
@csíz: igen, erre a szerződésre hivatkoznak, de ez egy marhaság.
Mindenki más, aki 30-40 éve kezdett kezdett dolgozni, anno még úgy "szerződött", hogy majd 55, illetve 60 évesen nyugdíjba mehet, azóta némileg változott a helyzet. Miért épp a hivatásos állomány szeretné, hogy kivételezett maradjon?
Ezzel együtt siralmas pl. a tűzoltók fizetése, feltétlenül szükséges ezt - ha lehet minél ütemesebben - helyére tenni. Ehhez viszont először a gazdasági termelést kell újraéleszteni, hiszen csak az adhat alapot a javulásra az állam szférában is. Ebbe pedig sok minden nem fér bele, így az ilyen kényszerű szolidaritásra épülő kedvezmények sem.
1. Zaphod Beeblebrox 2011.04.17 08:45:09
@csíz: Számtalan szerződést írtam alá az állammal, vettem részt jó pár olyan beruházásban, ahol közbeszerzési eljárás volt, eléggé tisztában vagyok sokféle anomáliával.
Felesleges ezt a visszamenőlegességet hangoztatni, itt és most egy jobban működő államot kellene létrehozni. A jelen helyzet kb. olyan mint egy vödör, tele ürülékkel. Ahhoz hogy ezt a vödröt ivóvíz fogyasztására alkalmas vödörré tegyük, hosszú ideig súrolni/fertőtleníteni kell. Viszont ez nem megy úgy, hogy egyesek azért rutinszerűen továbbra is bele-bele ürítenek. Ha durva volt a kép, akkor elnézést, de a lényeg talán érthető.
Az átlag versenyszférában dolgozó munkás, a vállalkozók, a cégvezetők nehezen értik meg a közszféra logikáját. Én azt látom, hogy pl. igazán felkészült tűzvédelmi szakértő nagyon kevés van az országban. Nagy szükség volna a szolgálat után is sok elhivatott tűzoltóra, aki hajlandó fejlődni, továbbképezni magát.
w Vár állott, most kőhalom 2011.04.03 07:15:00
Ha most vasárnap lennének a választások, a Fidesznek nem lenne kétharmada. Ettől még technikailag, jogilag megvan az, használata legális, még Brüsszel se szólhat be emiatt. De mint Őszöd óta tudjuk (Orbán Viktor szíves közlése), legális és legitim nem ugyanazt jelenti. …..
1. Zaphod Beeblebrox 2011.04.03 19:25:28
@Könnyen elkaptuk, uram!: peched van, mivel elég sok helyen pontos adatok vannak erre, itt van egy jó összefoglalás:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67519225&t=9142110
Tehát '98-ban 61% volt a gdp arányos államadósság, nem pedig 53%. Az áht-hiányt szintén 2 év alatt vitték le 8 körülről 3,5%-ra (ld. csendes megszorítás). Természetesen hasonló adatsorokat találhatunk az MNB, az ÁSz, vagy akár az Eurostat honlapján is, kár valótlanságokat állítani.
Minden állítása hírlapi kacsa! – Egy hete Matolcsy minisztériuma pellengérre állított egy újságírót és letagadta az értesülését, miszerint elszállt volna a 2010-es hiány. Tegnap mégis beismerték. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) Úgy tűnik, a Nemzetgazdasági…..
  Heller Ágnes valami egészen elképesztő produkciót adott elő kedden az Európai Parlament vitanapján. A filozófus Morvai Krisztina kérdésére válaszolva azt mondta, 2006 őszén senkit sem lőttek meg, senkit sem kínoztak a rendőrök:  Senkit nem lőttek meg, mutasson…..
Bár egy konkrét ügy apropóján írom ezt a posztot, ennél általánosabb dolgokról lesz szó. A játék moderálásának legfőbb alapelve a Prime Directive, vagyis hogy sosem avatkozom be. Sem akkor, amikor a barátaimat gyilkolják le, sem akkor, amikor számomra ismeretlen játékosokat.…..