Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Öszel

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Otaki A pesszimista humanista 2014.01.30 14:35:13
Most egy amerikai írónak egy korai regényét kutyultam össze.Sokat írt. És jól. És haláláig füstölgött hozzá.Én meg egy egyből való sok jó darabkát jól megkavartam. Ezt a regényét sem a köz- de még a saját véleménye sem soroljaa legjobbak közé. De számomra…..
Otaki Megfejtéses vegyes savanyú 2014.01.27 01:30:00
Hogy ki is volt az elkövető? Ő így írt magáról: "Bächer Iván vagyok.1957. március 25-én születtem Budapesten.Apám zongoraművész volt, anyám építész. Mindketten halálig tanítottak is. Gyermekkorom a kispesti Wekerle-telepen telt el, itt indultak iskolás éveim, hogy aztán a…..
Mióta ember az ember, és magyar a magyar, legnagyobb, és világszerte elismert értékünk a munkánk. Minden szinten képesek vagyunk jól végezni a dolgunkat, így bármit elő tudunk állítani, véghez tudunk vinni kétkezi, vagy szellemi munkánkkal.Ennek gyümölcseihez hozzá is tudunk…..
Öszel 2011.09.05 08:55:31
@ggaborx: Csak akkor van igazad abban, amit leírsz, ha a rendszer a versenyre és a munkaadó-munkavállaló szisztémára épül, ahol van értelme a lógásnak. Ebben a rendszerben viszont együttműködés van és kölcsönös segítés egymáson a fentiek helyett. Valamint nem állítottam, hogy erre a rendszerre mindenki alkalmas lenne a világon. Erre kevesen érettek, nagyon kevesen.
Nem tudom, mennyi lenne egy családi ház munkaórában, és lényegtelen is. Egy példával megvilágosítom. Jakab ahhoz, hogy fenntartsa magát alapszinten, 80 munkaórányit dolgozik havonta, így 80 munkaórányi anyagi és nem anyagi javakhoz juthat. Itt nincs hitel, nincs pénz. Ha házat akar, akkor holnaptól 200 órát dolgozik, és 120 óra munkát havonta a ház felépítésére fordít közvetlenül vagy közvetve. Ha vannak társai, családja, rokonai, akik vele akarnak lakni, akkor vele együtt építik. És egyszer majd felépül. A TV-vel már gond van, ha valaki óriásplazmát akarna venni, azt nem lehet részletekben megvenni. Hű de nagy gond, az emberek rájönnek majd, ha a munka meg lesz becsülve, hogy luxuscuccokhoz csak akkor lehet becsületes úton hozzájutni, ha kidolgozza a belét is, ennek pedig nincs semmi értelme. Sokkal jobb, ha a szabad idejét értelmesebb dolgokra fordítja.
Hogy ki kezdi el? Én elkezdeném. Lehet, hogy tízen becsapnának, de egyvalaki nem, viszont az első alkalom után azokkal nem állok szóba többé akik becsaptak, csak azokkal, akik nem. És ha tudjuk, és másokkal is tudatjuk, hogy kik azok, akik ostobák ahhoz, hogy rájöjjenek arra, hogy hosszú távon az életminőségük is egészen más lenne, mint most, akkor másokat se tudnának becsapni. És ha a rendszer elindulna, és új tag belépéséhez ajánlásra (egyfajta bizalmi kezes és segítő eleinte) lenne szükség egy régebbi tagtól vagy tagoktól, akkor máris lenne egy szűrő, hiszen az felelne az új tagért egy ideig, aki behozza a rendszerbe. De erről így írni túl hosszú, és teljesen más szemléletre van szükség.
Még egyszer utoljára: aki versenyben, kamatban, profitban, ügyeskedésben, kihasználásban, uralkodásban, elnyomásban gondolkodik, az csak maradjon a jelenlegi rendszerben. Aki meg nem, az meg ne sírjon tovább, hanem cselekedjen és ne nyafogjon.
Öszel 2011.09.05 12:05:42
@ggaborx: Így van. Aki nem tud túllépni a jelen társadalom beidegződésein, aki alig várja, hogy bérrabszolgából olyan emberré válhasson, akinek bérrabszolgái vannak, aki azelőtt szeretné élvezni a munkája gyümölcsét, hogy bármit is tett volna érte, annak ez a jelenlegi rendszer a legmegfelelőbb.
Aki nem ilyen, annak is a jelen helyzetből kell kiindulnia, mert nem tehet mást. Az általam kitalált rendszer egy lehetőség arra, hogy legalább részben másképpen éljünk. A többséget - a fentebb ecsetelt típust - ez nem érdekelné, de lehetnének olyanok, akik megtartják többé-kevésbé a pénzvilágban való élést, de máshogyan is megpróbálnának élni, és néhányan valóban bevállalhatnák egy idő után egy olyan csoport létrehozását valahol vidéken, ahol a csoporton belül nem lenne pénz, amit viszont kívülről kell beszerezni, annak a csereértékét a csoport termelné meg, vagy vállalkozna valamilyen szolgáltatásra. Természetesen ez nem egy tiszta rendszer, de legyünk reálisak, ez a maximum, amit meg lehetne tenni.
Öszel 2011.09.05 17:22:39
@ggaborx: Valóban, sok részlet nincs kidolgozva, de ha nem a profit, hanem az összetartás és együttműködés motivál minket, akkor a betegeket, az öregeket segítenék önként az emberek, nem csak csupa szívjóságból, hanem azért is, hogy ha történik vele valami, ne lökjék ki a szemétdombra, mint manapság azokat, akiknek nincs pénzük.
Tudod az embernek előbb utóbb szembe kerül azzal a kérdéssel, hogy a lelkiismerete szerint akar élni akkor is, ha a törvény bünteti, vagy pedig a törvények szerint él akkor is, ha tudja, hogy rosszak a törvények.
Végül néhány idézet:
„A részvételi döntéshozatal mindennapi gyakorlata, a szervezés nem tekintélyelvű formái és a személyes emberi kapcsolatok a kis munkacsoportokban elősegítik a kreativitás, a spontaneitás, a felelősségteljesség, a függetlenség és az egyén tiszteletének kialakulását. Ezek azok a tényezők, amelyek szükségesek egy közvetlen demokrácián alapuló politikai rendszer hatékony működéséhez.” (Bookchin)
„Egy magasabb rendű törvény alapján minden embernek kötelessége megtagadni az együttműködést és elviselni az ezzel járó büntetést, ha az állam igazságtalan politikát folytat." (Henry David Thoreau)
„A polgári engedetlenség az ember veleszületett joga, melyet nem lehet feladni az önbecsülés elvesztése nélkül” (Mahatma Ghandi)