Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Luzitán

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
nem a pék jóindulatától Kamat 2013.04.04 13:14:24
Jó-e nekünk az alacsony kamat? Hát persze! Az alacsony kamat olcsóbbá teszi a hitelfelvételt. Ezáltal jótékonyan hat a beruházásokra és a kereslet más elemeire is. A gazdaság fellendül, munkahelyek keletkeznek. Nő a foglalkoztatás és a termelés, növekszenek a jövedelmek. Szóval…..
Luzitán 2013.04.07 19:44:45
@bankvezér: Nem tudom eldönteni, hogy viccelsz-e vagy komolyan beszélsz. Ha az utóbbi, akkor hunyd be a szemedet és képzeld el a gazdag országokat pénzügyi közvetítés nélkül. Mindjárt a kőkorszakban, de legalábbis a szocializmusban találod magadat. De a legjobbat akkor tennéd magadnak, ha a képzetlenségedet eláruló kijelentések helyett beiratkoznál egy bevezető közgazdaságtan kurzusra.
Jaj, dehogy, nem arról van szó, ez nem az a blog! Az államadósságról beszélünk. A nagy államadósság két egymással összefüggő, de egymástól elkülöníthető okból terheli egy ország makroökonómiai rendszerét. Az egyik a szolgálat terhe: a fizetendő kamat más céloktól von…..
Luzitán 2013.01.20 12:57:13
@Kandeláber: Jól tetted, hogy nem olvastad tovább. Nem is neked való.
A makroökonómia elmélete és az elmúlt évtizedek gyakorlata arra tanít bennünket, hogy monetáris lazítással nem lehet javítani a reálgazdaság hosszú távú teljesítményén, ennek erőltetése hosszú távon csak inflációt okoz. Közgazdászok körében ez a tétel…..
Luzitán 2012.12.22 18:08:04
@tlvajferi: Az istenért, mihez kell a Goldman Sachs engedélye? Hol élsz te? Mióta dirigál a a GS a brit kormánynak?
A szervezett bűnözés 30 év alatt a GDP 16%-ára rúgó társadalmi kárt okoz. Van, aki szerint minden ötödik cég a markában van. Két közgazdász most kvantitatív eszközökkel megnézte a költségvetésből a helyi cégekhez áramló pénzeket (közte az EU támogatásokat): vajon több…..
Luzitán 2012.05.13 15:42:06
@bankvezér: Valóban. Az értéket, aztat a munka hozza létre. A tőke az csak ottan van. Nem is tudni, hogy minek. Jobb is lenne, ha nem lenne, csak árt.
Órjásblog Órjások 2012.04.23 21:44:26
Órjás, Órjás, Órjás, Órjás és Órjás...
Luzitán 2012.04.24 16:45:10
Alfred Marshall egyszerű piaci modellje minden bevezető közgazdasági kurzus legfontosabb témája, és méltán. A keresleti és kínálat görbék tologatásával töltött idő busásan megtérül, a modell intuitív és végtelenül hasznos. Szerencsére a bevezető kurzus diákjai ritkán…..
Luzitán 2012.04.19 15:23:46
@tisztakéz: Nagyon fiatal lehetsz te tisztakéz. Ez ugyanis nem Hofitól, hanem Marosán Györgytől (akit Buci Gyurinak is becéztek lévén eredeti foglalkozása pék volt) híresült el, és nem kennyérrel, hanem zsemlével.
hu.wikiquote.org/wiki/Maros%C3%A1n_Gy%C3%B6rgy
Köllő János, az ELTEcon képzés egyik alapítója és oktatója. Tanulságos, közérthető szakértői interjúsorozatát a foglalkoztatási problémákról itt érdemes elolvasni.(Köszönet az elsőként rátaláló HA-nak.)..
Luzitán 2011.05.24 15:09:12
@theox: Köszi, ez remek.
Mindenkinek ajánlom.
A közgazdászok szerint az olajpiac elemzéséhez is csak két dolgot kell megérteni: a keresletet és a kínálatot.Varró László nem véletlenül volt már vendégelőadónk: ő is örömét leli abban, ha a közgazdaságtan logikájával oszlathat közkeletű tévedéseket...
Luzitán 2011.03.03 19:09:32
@kovacsjancsYYYZZZ: A közgazdaságtannak nincs olyan predikciója, miszerint a szabad kereskedelemtől a világ jobb lenne. Csak olyan, hogy gazdag.
Ezzel együtt azt, hogy az általad említett negatívumok hogyan következnek a szabad kereskedelemből, és a kereskedelem korlátozásából hogyan nem következnek, azt még bizonyítanod kellene.
Megnyugtató, hogy végre olyan kormányunk van, amely megvéd minket a ránk leselkedő bajoktól. A nyugdíjunkat már megvédte, amikor a magánnyugdíj-pénztárban elhelyezett vagyonunk államosításával lehetetlenné tette, hogy rosszakaróink tőzsdézzenek vele. Folyamatosan védi az…..
Szoktunk siránkozni azon, hogy törvényhozóink mennyire korlátozottan értik, hogyan is működik a pénzügyi rendszer és a monetáris politika. Ilyenkor van bennünk valami ködös szégyenérzet, máshol biztosan egészen másképp van. Nos, az amerikai Kongresszusban is ülnek vicces…..
Luzitán 2011.02.11 17:07:46
@austrian: Ez már csak így van. Amikor valakit kineveznek a bizottság élére, ez a bizonyíték arra, hogy ért hozzá. Ez máshol is így van, nálunk is.
A tudatos vásárló a helyi termelőktől vásárol, mert ezzel jót tesz a nemzetgazdaságnak és a környezetnek is. Ha közgazdász vagy, tudod, hogy ez marhaság. Ha a helyi termelőnek komparatív előnye van a távolabbiakkal szemben, akkor úgyis ő marad a piacon, ha nem, akkor a nemzet…..
Luzitán 2011.01.27 18:33:45
@Amok: Azt a véleményedet, miszerint a közgazdaságtan tények, mérések nélküli verbális spekuláció, azt milyen közgazdasági mű olvasása után alakítottad ki? (Szerző, cím , kiadó)
Amit én közgazdaságtannak ismerek, azt e hazában éppen azért szokták sokan kritizálni, mert mindent meg akar mérni, és mindent összehasonlíthatónak, összemérhetőnek tart. Ugyanarról beszélünk?
Utoljára Krugmannal kapcsolatban viccelődtünk, ám az a kérdés, hogy van-e multiplikatív hatása a kormányzati kiadásoknak, az véresen komoly, nagyon aktuális, és tényleg erősen megosztja a közgazdászokat. Price V. Fishback műhelytanulmánya azt a városi legendát vizsgálja, hogy…..
Luzitán 2010.10.31 11:34:04
@Critical Thinking: Megfigyeltük, hogy a költöző madarak délre repülése után röviddel hidegre fordul az idő. A kapcsolat egyértelmű, világos, hogy a madarak okozzák a telet.
Egyszer már blogoltunk az idei közgazdaságtani Nobel-díjról. Most már tényleg csak néhányat kell aludni, és megtudjuk, ki nyeri idén.  Most Tyler Cowen blogjában találtunk néhány hihető tippet: Thaler-Shiller, Weitzman-Nordhaus, esetleg egy szakajtó ökonométer (ökonométer…..
A New York Times infógrafikája szerint az értékesebb ingatlanok gazdái, akár első, akár második otthonra vettek fel kölcsönt, inkább adták fel a törlesztést, mint a szegények. A kauzalitás fogós kérdésére, hogy tényleg az-e a magyarázat, amit a cikk feltételez, hogy a…..
Luzitán 2010.07.12 13:15:32
@SCUMM:
Mondjuk, kölcsönkértem tőled egy milliót. Amikor jössz, hogy adjam vissza, akkor azt mondom, racionálisan kikalkuláltam, hogy úgysem tudsz mit csinálni, ha nem adom meg, ezért nem adom meg. Valójában te vagy a hibás, ezt te is kikalkulálhattad volna, nem tetted, magadra vess.
Vannak előnyei annak, ha bizonyos szabályokat pusztán erkölcsi indíttatásból (de legalábbis a többiek megvetésétől való félelmünkben) tartunk meg, és a racionális kalkuláció ezen szabályok betartása mellett és nem ezek ignorálásával történik.
A hitel vissza nem fizetése erkölcsi kérdés is, és ha nem az, akkor fújhatjuk az egészet.
A "neoliberális" a hazai közbeszédben szitokszó, azokból a szövegekből, nyilatkozatokból, amelyekben elhangzik, általában csak a negatív, ellenséges érzület derül ki, más nem. Nem utal koherens filozófiai, világnézeti vagy közgazdasági iskolára, a legtöbb…..
Luzitán 2010.07.07 14:43:25
@Sawyer_:
For Plant, who is a Labour peer as well as a political philosopher, the term neo-liberalism today essentially means the doctrines of the Austrian-born Friedrich Hayek, the 20th-century economist turned political philosopher. Plant refers in particular to the doctrines in Hayek’s magnum opus The Constitution of Liberty. This is the book that Margaret Thatcher famously banged down on the table at a meeting with her staff, saying, “This is what we believe” – a story retold in British Party Politics. It was a funny way of promoting a book with liberty in the title. Nevertheless, Hayek’s book is still probably the most comprehensive statement of the underlying ideas of the moderate free market philosophy espoused by neoliberals.

www.ft.com/cms/s/2/529c55fe-06df-11df-b058-00144feabdc0.html
Az idő szűkös erőforrás, ezért igyekszünk gazdálkodni vele. Ha nő a munkával töltött idő díjazása, nő a nem fizetett munkával töltött idő (alternatív) költsége is. Azt várjuk tehát, hogy az emberek az utóbbi rovására módosítják idejük felhasználását. Például…..
Luzitán 2010.06.21 15:10:19
@kozgaztanar:
Nézd meg Murphy előadás diáit!
Jó esélyünk van arra, hogy néhány hónapon belül a hétvégi nagybevásárlást péntekre vagy csütörtökre kelljen áttennünk. Egy ebédidőnyi erre persze nem elegendő, marad majd a késő este.  A családvédő konzervatív ideológiának és a kereskedelmi dolgozók…..
Luzitán 2010.04.27 15:47:51
"A ...bankok... a nyereséget saját profitjukként kezelték, a veszteséget pedig a társadalomra hárították." Ezt Vona Gábor, a Jobbik elnöke mondta a Magyar Bankszövetség budapesti épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mármost a vicces az, hogy a…..
Luzitán 2010.04.10 14:53:25
@Sorge: Róna Péter? Ez már igen!
Most videón, aktualizálva és kissé szájbarágósan, de a tanmese éppoly ütős ma, mint régen...
Luzitán 2010.03.31 20:37:57
@kozgaztanar: Lehet, hogy nem jó tankönyvet olvasol.
Folyik a vita az USA és Kína közti keleskedelmi mérleg hatalmas egyensúlyhiányáról, ami a két ország világgazdaságban betöltött szerepe, no meg a méretek miatt korántsem csak a közvetlenül érintettek magánügye. Legutóbb Krugmant idéztük, aki az egyik élharcosa azoknak, akik…..
Luzitán 2010.03.21 18:56:03
@greybull: Isten az atyám, nem értelek. Mi az, ami nem konkrét neked ebben?
Azt már régóta tudjuk, hogy a közgazdaságtan szokásos viselkedési feltevései hamisak általánosíthatók. Erre a felismerésre és ennek az a alapos tapasztalati dokumentációjára épül a viselkedési közgazdaságtan, amely igen szép karriert futott be az akadémiai irodalomban. (Itt…..
Luzitán 2010.02.05 08:42:00
@marós: Fentiek alapján nem egészen világos, hogy mit keresel ebben a blogban.
Görögország lassan mindazt megvalósítja, ami az euróövezet megálmodóinak csak rémálmaiban fordulhatott elő. Ám, ha már bent van az ember, ugye, akkor ez már legalább annyira a közösség baja, mint a renitens országé. És akkor jön a morális kockázat: ha kihúzzák, az a…..
Luzitán 2010.02.01 14:25:46
@marós: Görögország államadóssága GDP arányosan már 2008 végén is jó egyharmaddal nagyobb volt mint Magyarországé, azóta a különbség jelentősen nőtt. A szilárd politikai meggyőződés nem kell, hogy bárkit is korlátozzon a nyílvánosan rendelkezére álló statisztikák tanulmányozásában.
"Az ósdi marxista dumák uralják az egyetemeket - a közgazdasági tanszékeket is. A legtöbb egyetemen a közgazdaságtant bölcseletként tanítják, amelyben pont olyan fontosak a vélemények, mint a tények. A keynesista, etatista gondolkodás áthatja a közgazdasági tanterveket, a…..
Luzitán 2010.01.28 12:27:31
@Vidéki: Közgazdaságtanról, vagyis egy tudományról van szó, nem pedig közéletről vagy politikai irányzatokról.
Daron Acemoglu írásait már sokszor idéztük ebben a blogban, elismeréssel, időnként - valljuk be - csodálattal. Természetesen nem mindenki ért velünk egyet. Ha ezt a véleményt jól értelmezzük, akkor a Rajk szakkollégium Neumann-díjával és a John Bates Clark medállal…..