Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vickk

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Modern család első epizódjait talán úgy három éve volt szerencsém látni, s bár kissé nehezen adtam be a derekam, kapott tőlem egy esélyt néhány rész erejéig, ami épp elég volt ahhoz, hogy irtózatosan megszerettesse magát velem, majd szép lassan az egyik kedvenc sorozatommá…..
Rezsőházy Rudolf A történészek beszámolnak a római császárság, a feudalizmus, a reneszánsz pápaság, a török birodalom eltűntéről. A mai nyugati társadalom is dekadens lenne? [1]     [1] Nyugatnak nevezem a hazánktól nyugatra és északnyugatra (Skandinávia) fekvő…..
Előre is elnézést, ha a poszt kicsit angolcentrikus, vagy sok angol kifejezést zsúfolok bele. Egyrészt a magyaron kívül e nyelvet bírom leginkább, másrészt a szakirodalom (részben a tárgy miatt, részben társadalomszociológiai okból, harmadrészt az angol nyelv szépsége okán) angol nyelvű, és ez így…..
w Törd a sztrájkot, ne siránkozz 2009.12.14 07:49:00
  Hogy hívják ugyanezt, amikor nem a munkások, hanem például útépítő cégek teszik félre a versenyt, egyeztetnek az áraikról, és lemutyizzák a megrendeléseket? Kartellnek hívják, és minden civilizált országban büntetendő. Cikkzárta után: belovagoltak a postások is,…..
Vickk 2009.12.14 16:55:38
Régebben sokat olvastam itt, de felismerve, hogy a blog nekem szól, nem jártam errefelé rutinszerűen. Most mindenesetre tennék két széljegyzetet, ha szabad.

Egy: posta, meg a csekkek, meg az e-mail. A postát az állam ígyis-úgyis fennt kell, hogy tartsa. Rengeteg olyan kodifikált szabály van, ami pl. a tértivevényes levélhez tartozik. Szóval posta lesz. Akkor miért szidjuk a sárga csekket, meg a postai pénzátutalást? Persze hogy ódivatú és lassú, meg körülményes, de ezekkel is fenntartjuk a postát, amit úgyis muszáj. Aki hőbörög ezek ellen, az nagy valószínűséggel valamely bank üzletépítője, akik pl. tényleg olcsóbban utalnának pénzt, de a pénzátutaláson felül a polgár meg fizethetne plusz adót, hogy fenntartson egy postát, amit még csak nem is használ.

A másik a sztrájk, mint intézmény. És igaz, hogy vadkapitalizmusban ez az intézmény nem működött. De azt a kort visszasírni nem szabad, mert akkor visszasírjuk a kihullott fogú gyufagyári munkásnők és a gyerekvájárok mindenki által ismert képét is. A vadkapitalizmusból két kivezető út volt: a szakszervezet, sztrájkostul, és a Marx-Engels-Lenin triumvirátus. Nem volt példa harmadikra, és, mivel merem remélni, hogy a vadkapitalizmus a hozzá tartozó proletár-életszínvonallal együtt történő visszaállítása nem lehet senkinek célja, ezt a szakszervezeti dolgot azért csak el tudja fogadni a teljesen liberális elveket valló is.

Nahogyaztán lehetne csiszolni mindkét terület működésén, az meg nem lehet kérdés - de ezt meg hagyjuk meg a szakblogoknak, mert ott kiforrhatnának normális javaslatok felelős szakszervezeti célokról, vezetőkről, és működő, finanszírozható és jó szolgáltatás adó postákról is. De ezeket az éceszeket meg talán hozzáértők dolgozgassák ki.
Líbiában megszüntetik a minisztériumok nagy részét. Szerintem nálunk is ezt kellene tenni. Most persze sokan azt hiszik, viccelek, vagy azt gondolják, hogy Kadhafi ezredes ébredt néhány napja tréfás kedvében, amikor azt nyilatkozta: a korrupciót nem tudjuk megszüntetni, ezért a…..
Nagyon sok félrefordítást küldtetek be, ezek közül következik most egy válogatás:Tob:Az egyik hátborzolós félrefordítás sok filmben, és pl. a Jóbarátok/Friends sorozatban a pathetic. Ami magyarul szánalmast jelent. De mindig patetikusnak fordítják, ami egészen más jelentéssel…..
Először az olimpiák történetében, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség megengedte az olimpikonoknak, hogy blogoljanak, ha betartanak néhány szigorú szabályt. Elég sokáig rágódtak a kérdésen, már tavaly nyáron felmerült, blogolhatnak-e a sportolók.A szabályok: a blognak napló…..
w A hiéna enni kér 2007.09.24 05:30:00
Szlovákiában ma nem jó magyarnak lenni. A Malina Hedvig-ügy (ld 1., 2., 3.) politikai manőver. Azt üzeni, ma Szlovákiában megúszható a magyarverés. És mi nem tettünk semmit. Nemcsak a külügy mulasztott. Nem volt tüntetés, nem voltak fáklyák, nem volt értelmiségi hüledezés.…..
Vickk 2007.09.24 11:55:42
Engem teljesen kielégít az összehordott információ, sajnálom, hogy Tóta nem tudta mindazt, amit itt néhányan. Akkor biztos nem lett volna annyira aggresszív az a kis irály. Remélem.

Szóval akkor a Beneš-dekrétumok főleg a németek ellen lettek alkalmazva, a német kisebbséget gyakorlatilag ki is zavarták az országból. A magyarok nagy része maradt, bár a lakosságcserével közel azonos számú szlovák ellenében azért csökkent a számuk, de azért vannak pár tucatnyian, talán többen is, mint Békéscsabán vagy a Pilisben a tótok.

A dekrétumok fenntartása pedig azért szükséges, mert gazdaságilag tönkremenne Szlovákia, ha "mindent vissza az 1945-ös álomszép gazdasági viszonyokig" döntést meghoznák, és kárpótolnának mindenkit, aki azóta a kisajátítás boldogabbik végén állt.

És ezzel azért sajna egyet kell érteni, nem hiszem, hogy a Festetics-grófoknak visszaadnánk a kisajátított földjeiket, vagy Szvatopluknak az egész tejjel-mézzel folyót egy fehér lóért. :)

Abban meg bízni kell, hogy az EU-s szabályok mentén azért a soviniszta nacionalizmus túlzásait meg csak le lehet törni valahogy. Északi szomszédunknál, meg idehaza is ám, he.

Szerintem vannak szép helyek meg normális emberek Szlovákiában, én nem akarnák összeveszni velük nagyon nyomós ok nélkül. Azt hiszem, néhány generációig még be kell látnunk, hogy a Kárpát-medencében, de inkább Európában bármelyik nép indíthat teljesen jogos háborút a másik ellen, legalábbis jogosabbat, mint sok USA-háború mostanában, ezen túl kéne jutni, legalább a következő pár száz évben ne csináljunk több casus bellit. :)
w Forró szél 2007.07.06 06:00:00
Meleg államtitkárok, szevasztok! Ott még nem tartunk, mint német szövetségesünk, ahol miniszter, kereszténydemokrata és nő a szivárványos zászlóvivő, de ez is valami. Már csak nyíltan ateista politikusunk nincsen; még Kóka János is azzal kampányolt, hogy ő mennyire vallásos…..
Pierre-t egy szlovén faluban tájolás közben kapcsoltak le "gyorshajtásért", amit a rendőr egy kézi sebességmérővel igazolt. A Homárt tavaly Horvátországban szopatták szénné hasonló módszerrel, bár ott feljettebbek voltak és videóra vették a gyorshatjást, ahol a…..