Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aa/szvszl

0 bejegyzést írt és 91 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rt felült a tévésszekrényre, a hifi mellé, és onnan lógatta lefelé a kis lábait. Írtó cuki volt, össze is néztünk Drissel, és szinte egyszerre kezdtük el mondani: - Hihetetlen aranyos ez a gyerek, imádnivaló. Csak nem biztos, hogy túléljük. Aztán, amikor az összes ismerősömtől meghallgattam, hogy…..
aa/szvszl 2016.07.05 22:23:03
látom, persze. :) küld a rendszer értesítőt, meg amúgy is szoktam nézegetni.
abból a szempontból biztos vagyok benne, hogy "szoktatás" kérdése, hogy van az a mértékű szigor, rákiabálás, nyomasztás, amit ha elég következetesen alkalmazol, akkor jólnevelt kis szobanövény lesz belőle. mi nem ilyenek vagyunk. persze egyikünk sem akar elkényeztetett zsebterroristát nevelni, ezért folyamatosan harcol bennünk a két érzés, hogy hogyan bátoríthatnánk a gyereket úgy, hogy közben vissza is legyen fogva. azt hiszem, racionálisan nézve tudom, hogy ilyen nincs, de a lelkem nehezen birkózik meg ezzel. nekem is megvannak a magam frusztrációi, káros beidegződései, rossz szülői mintái, amiken bár rengeteget dolgoztam és dolgozom (sok évnyi korábbi pszichoterápia nélkül lehetnék akár alkoholista, verekedő, állandóan üvöltöző szülő is), tökéletes és teljes mértékben kiirtani nem tudom. ezeknek a maradványai az időnkénti rákiabálások, a türelmetlenség, és az, hogy én is lemegyek néha gyerekbe, gyakorlatilag megsértődöm, ha hisztizik, vagy ha annyit lóg rajtam, hogy fogat mosni nem tudok. és akkor tök komolyan képes vagyok azon puffogni, hogy miért nem fogja már fel? és dacoskodom ugyanúgy, mintha az ötéves nagytestvére lennék, akinek el akarja venni a játékát. de hát hogyan értené, jézusom! de amikor abban az állapotban vagyok, akkor nem megy kívülről nézni a helyzetre és magamra. elbaszom, rosszul reagálok, utána meg marad a legsötétebb bűntudat, amira az ilyen anyám-féle okoskodások csak rápakolnak még egy tonnával.
el kéne már olvasnom Bettelheimtől Az elég jó szülőt, rég megvettem, de még mindig nem nyitottam ki.
ebbe a cikkbe meg épp ma botlottam bele:
divany.hu/poronty/2016/07/04/masok_gyerekei_bezzeg_tudnak_viselkedni/
Antibaby naplója Konzumszünnap 2015.09.08 00:17:09
Esküszöm, próbáltam megbarátkozni vele. Nem tartottam jó ötletnek ugyan, de úgy álltam hozzá, hogy hamar megszokjuk majd, hiszen pl. Bécsben sincsenek vasárnap nyitva az üzletek, és senki nem halt éhen, meg mi sem szoktunk, ha épp vasárnap járunk arrafelé. De most, fél év…..
aa/szvszl 2015.10.27 11:52:02
@Antibaby: szerintem akkor épp ugyanúgy vagyunk ezzel a bölcsi dologgal. pontosan leírtad ugyanazt, amit érzek. nem vagyok ősanya, nem csak a gyerekemnek élek, és a bölcsi-ellenességem sem ideológia indíttatású. de jelenleg nincs olyan megoldás, ami nekünk szimpatikus lenne. vannak a csanák, de hát nem nagyon van pénzünk arra, pedig a legjobb valami olyan lenne, hogy akkor és annyi időre megy közösségbe a gyerek, amikor és ahogy épp jól esik neki vagy a családnak. egyik nap két órára, másik nap ötre, harmadik nap nem megy, és így tovább. itt viszont nem tudok elmenni amellett, hogy régen tényleg jobb volt, amikor a nagycsalád, a szomszéd, a komaasszony vigyázott sok gyerekre, az anyák nem voltak úgy magukra hagyva, mint manapság, és ez jobban megfelelt a kicsik igényeinek is. szóval egyelőre mi is tartózkodunk a bölcsitől.
Antibaby naplója Snickers 2015.10.07 20:58:23
Az én kicsi fiam, akit igyekszünk minél tovább cukormentesen táplálni, de már néhányszor nyalt fagyit, evett házi csokitortából pár falatot, de nem ismeri a bolti csokikat... és az én kicsi fiam, aki sosem hisztizik nyilvános helyen, csak a családi fészek meghitt ölelésében...…..
Antibaby naplója Fogmosás 2015.07.31 23:34:59
Benne vagyunk már mi is a dackorszakban, ami abban nyilvánul meg, hogy Rt semmit nem akar, amit mi, illetve ha igen, akkor máshogy, vagy amit én csinálnék, azt apa csinálhatja, amit meg ő, azt csakis én... Ja, és még van a mindent egyedül akarok is. Igyekszünk jól kezelni. Nem mondom,…..
Antibaby naplója Óvodai extrák 2015.07.26 00:20:15
Épp írni készültem arról, hogy milyen megdöbbentő, amikor a sokadik óvoda nyílt napján jársz, és mindenhol azt kérdezi a többi szülő, hogy milyen külön órákra viszik a gyerekeket, van-e népi tánc, úszás, karate, dráma foglalkozás, na és persze nyelvoktatás, de amikor te…..
Antibaby naplója Forgatás 2015.04.24 16:00:00
Egy új HBO sorozat egyik részét nálunk forgatták a héten. Nálunk = az utcánkban, a lépcsőházunkban és a lakásunkban. Eleinte jó ötletnek tűnt, aztán ijesztőnek, aztán megint jónak. A stáb rendkívül profinak látszott, már nem a filmes tevékenységüket illetően, hanem ahogy…..
isolde A mai fiatalokról 2015.04.21 11:11:39
Kigyúrt, jó kiállású, fiatal férfi 1.: - Én mondjuk jobban szeretem pipában szívni, mert akkor nem annyira káros, inkább direkt egészséges, kevesebb az égéstermék. Kigyúrt, jó kiállású, fiatal férfi 2.: - Hogy érted? Férfi 1.: - Akkor nem kell keverni dohánnyal, és nincs…..
Antibaby naplója Gyerek 2015.04.23 19:00:00
Jáhháhhájjj, annyi minden zajlik most, hogy nincs időm blogolni. Nagy kár, hogy ez a kettő mindig egybeesik, mert hát mikor tudna az ember érdekeset és sokat írni, ha nem akkor, amikor érdekes és sok történik vele!? Úgyhogy most szakítottam magamnak egy szabad estét, hogy posztokat…..
Az van, hogy én többnyire szeretek problémákat megoldani. És értetlenül és bosszankodva szoktam nézni, amikor más meg nem.  Kezdjük az alapokkal. Van az embernek az úgynevezett megküzdési stílusa, ez azt jelenti, hogy ha nehézséggel szembesül, akkor jellemzően hogyan reagál. A…..
aa/szvszl 2015.04.17 15:31:29
@isolde: olyan létezik egyébként, hogy alapvetően keresed a megoldásokat, de egy bizonyos típusú problémával szembesülve csak a nyavajgásig jutsz? mert mondjuk én elismerem, hogy például a gyerekkori traumáimon képtelen vagyok túljutni, mindig csak szenvedek, újra meg újra átélem őket, és képtelen vagyok azt mondani, hogy elég, kapjátok be, boldog akarok lenni és le vagytok mind szarva. szóval semmi konstruktív, ami előrébb vinne a megoldáshoz. ezt leszámítva, mikor felnőtt emberként viselkedem persze rendkívül okos, intelligens és fantasztikus problémamegoldó vagyok.
aa/szvszl 2015.04.19 16:17:29
@Merylla: érdekes, hogy nekem meg a lányom születése hozott elő egy csomó traumát. illetve ahogy figyeltem, hogy az anyám hogyan bánik vele, szinte saját magamat láttam kisbabaként J helyett, és sikítani tudtam volna, mikor felnőtt fejjel, kívülről szemlélve újra át kellett élnem ezeket a dolgokat. mögöttem is van pár év terápia, de azt hittem, jól vagyok... két év után jövő héten kezdek újra, mert ahogy mondod, a lányom a legfontosabb, és nagyon nem szeretném eltolni.
Antibaby naplója Fog #3 2015.03.11 19:12:37
Holnap végem lesz, mint a botnak. Kiműtik az egyik bölcsességfogamat. Ááááúúúú! Aztán kb. két hónap múlva a másikat is. Fogorvost cseréltem, és az új szerint nem kell mind a négyet eltávolítani, csak kettőt. Én pedig ezt igyekszem úgy felfogni, hogy a pohár félig…..
aa/szvszl 2015.03.13 23:45:33
:)
Én ugye 36 elmúltam, amikor Rt született, úgyhogy mi "késői" gyerekvállalóknak minősülünk, asszem. Azok az ismerőseim, akik egy jó tizessel fiatalabbak nálam, és gyerekük van, általában arra panaszkodnak, hogy a korábbi társaságukat elvesztették. A régi barátaik nem értik…..
Antibaby naplója Vezetésórák 2015.01.23 22:53:51
Egy gyors közvéleménykutatás: Az természetes velejárója a vezetés tanulásnak, hogy az oktató hepciás, úgy beszél velem, mint egy hülyegyerekkel, és úgy általában úgy tűnik, hogy totál kivannak az idegei attól, hogy a vezetni tanulók nem tudnak vezetni, és ráadásul neki…..
Antibaby naplója Az első fotója 2015.01.30 12:19:39
Az első fotó, amit a fiam készített. Nagyon büszke vagyok rá, tekintve, hogy semmivel sem rosszabb, mint amilyeneket az anyja 38 évesen csinál...
aa/szvszl 2015.02.06 16:41:07
:)
isolde Főleg könyvek 2015.01.03 15:39:38
A könyvek szeretetére neveljük a Lányt. Egyelőre itt tartunk:  Anyukám: - És, mi volt a könyvesboltban? Lány: - Egér!!!!Anyukám: - És még mi volt? Lány: - Csengettyű!!!Anyukám: - És még? Lány: - Bácsi! Csengettyű! Bácsi! Csengettyű!!! Az a sztori, hogy Sopronban…..
aa/szvszl 2015.01.10 19:07:04
Antibaby naplója Az első Mikulás 2014.12.06 22:42:21
Na, ez is elkezdődött. Megvolt az első Mikulás, mármint az első, amit meg is tartottunk. Nyáron még vaciláltam, kell-e ez nekünk, de kell. Nem fogom a gyereket olyasmivel riogatni, hogy a Mikulás mindent lát és hall és tud, amit mi a négy fal között. És hogy ha valami neki nem…..
aa/szvszl 2014.12.16 20:37:01
olyan szívesen elmondanám minden anyának, aki nagy komolyan előadja, hogy ő nem fog "hazudni" a gyereknek a Mikulásról, mert mekkora hülyeség, hogy miről szól eredendően Szent Miklós legendája. ő nagyon gazdag családba született, de a vagyonát sosem sajnálta megosztani a rászorulókkal. már püspök volt, mikor egyszer az utcán járva egy ablakból hallotta kiszűrődni egy rettentően szegény család fejének, három lány édesapjának panaszát, hogy nem tudja a lányokat kiházasítani, valamelyiküket rabszolgának kell adnia. Szent Miklós másnap éjjel visszament, és egy zacskónyi aranyat dobott be az ablakon, így az szegény embernek nem kellett rabszolgának adnia egyik lányát sem. ez a rákövetkező két évben is megismétlődött, és a család csak annyit látott egyik alkalommal, hogy egy piros palást (a püspöki palást) suhan el a sötétben. Szent Miklós azért adta névtelenül az adományt, mert nem akarta megalázni az édesapát. ennek a történetnek - mindegy, hogy elhisszük-e, hogy megtörtént - a tanítását úgy fogalmazzák meg, hogy az "ingyen kegyelem" elfogadása. a gyermekeknek (és amúgy a felnőtteknek is) meg kell értenie, tanulnia, hogyan fogadja el az élettől azt az ajándékot, amelynek - látszólag - nincsen forrása. ha pedig ez sikerült, akkor ő magának is tudnia kell később így cselekednie - anélkül jót tenni másokkal, hogy arról nekik feltétlenül tudniuk kéne.

rohadtul dühös vagyok ezekre a konzumerista, virgácsos, a "Télapó csak akkor jön, ha jó kisgyerek voltál", krampuszos, ijesztegetős faszságokra, és hogy emiatt az emberek többségében sikerül elültetni, hogy a Mikulás is csak egy felesleges, pénztárcanyitogató, értelmetlen ünnep.

a gyerekeknek, akik amúgy is még a mágikus korszakban vannak, nagyon szívmelengető dolog szerintem ez a kis rejtély, aminek valóban nem a szaloncukor a lényege, hanem a "csodavárás", aztán a boldog, meglepett kis arcok, mikor megtörténik.
Antibaby naplója Homeo 2014.11.18 23:33:08
aa/szvszl 2014.11.22 19:33:41
@Turchi: az ilyeneket hívják megélhetési homeopatának.
Be kell vallanom, jó sok mindenről megváltozott a véleményem, amióta anyuka vagyok. Arról már írtam, hogy gyermektelenül mennyire "tökéletes" képem volt a gyereknevelésről, és hogy megvolt a véleményem mások etetési, altatási szokásairól, s csak kevés esetben hajlott…..
aa/szvszl 2014.11.18 00:22:35
általában elég sok részletet össze tudok tenni, amire mások nem figyelnek, de azért se nyitott könyv nem vagy, se ügynökségi múltam nincs. :) mikor ráakadtam most a blogodra, hirtelen sokat olvastam vissza, és nagy mennyiségben, koncentráltan jöttek az infók, amiből az derült ki, hogy oda jártok játszótérre, ahol a mi utcánk van, ergo nem lakhattok nagyon messze tőlünk, ergo ugyanabba a körzetbe tartozok, ergo az SZTK azt az intézményt jelöli, ahol ő is dolgozik, homeopatából pedig kifejezetten házon belül szerintem nincs több. hát ennyi a nagyon bonyolult gondolatlánc, aminek a végén kilyukadtam a nevéhez. :) de a vicces az, hogy mielőtt még a játszóteres infó bejött volna a képbe, simán csak egyszerűen úgy _éreztem_, hogy ő az.

egyébként nem teljesen igaz, hogy ott lakunk, mert néhány hete elköltöztünk Budapestről, és pont most pénteken készülök hozzá megbeszélni, hogy mit szólna hozzá, ha 150 kilométerre laknánk tőle, de mivel nem szeretném a falusi körzetes gyerekorvost, mégiscsak nála maradnánk bejelentve. :) ha valami extradurva, hirtelen baj van, így-is úgy is az ottani ügyelet látná el, az ottani orvossal, ha viszont ellenőrzésekről, kevésbé problémás dolgokról van szó, akkor nem telik nekünk semmibe feljönni, annyi idő az út pályán, amit mások városon belül is simán utaznak, és jobban örülnék, ha olyan szemléletű orvos keze alatt maradna, mint ő, nem pedig a kicsit mogorva, hatvanvalahány éves, kőkonzervatív szemléletű ottani doktornőnél. vagy hülyén gondolkozom?

ja, változott rengeteg minden...
aa/szvszl 2014.11.18 01:01:02
@Antibaby: mi sem körzetileg tartozunk hozzá. :) szintén a szabad orvosválasztás jogán kerültünk hozzá, mert őt szerettem volna. :)) és meggyőzött. dettó, dettó, dettó. szeretem, hogy olyan kis nyugodt, halk, visszafogott, és nagyon finoman bánik J-val.

köszi, vissza fogok olvasni.
Antibaby naplója Fog 2014.08.13 14:07:39
Á, tehát ezért nem nőttek ki a bölcsességfogaim. Be vagyok tojva, mert tuti, hogy meg tudja magyarázni a fogorvos, miért kell kiműteni. ..
aa/szvszl 2014.11.16 23:45:30
@Antibaby: úgy viselkedtek, hogy egy rezdülést se láttam az arcukon, ami arra utalt volna, hogy kicsit is fájdalmas nekik - no, persze a pszichés kellemetlenség más kérdés azoknál, akik félnek az orvostól, és pusztán a gondolat is borzongatja őket, hogy valaki épp turkál a szájukban, de ennek leküzdésére pszichoterapeutára van szükség, nem fájdalomcsillapítóra. :) nekem tökéletesen elegendő volt az a tudat, hogy nem fogok fájdalmat érezni közben. :D

hát, én olyan kéthetes terhes lehettem, mikor készült a röntgen (természetesen nem tudtam az állapotomról), és a műtétet is megejtettük aznap. bár én magam is nap mint nap dolgoztam ezekkel az eszközökkel, és radiológiát is tanultam, persze aggódva kérdeztem a nőgyógyászom (csak a hitelesség kedvéért írom le a nevét, hogy nem egy tudatlan nímand: Dr. Bálint Sándor), aki azt mondta, hogy ezek a képalkotó eljárások már teljesen különböznek a néhány évvel-évtizeddel ezelőttiekhez képest, illetve olyan koncentráltan irányítják a sugárzást, hogy semmi nem szóródik. meg még az ólomköpeny is véd. azt mondta, hogy a régi tüdőszűrő ezeréves koszlott masinájával, köpeny nélkül 800-szor kéne meglövetni magam sorozatban, hogy annak egyáltalán bármilyen magzatkárosító hatása legyen. a városban tartósan járva-kelve nagyobb sugárterhelést szenvedsz el, mintha meglőnek egy ilyen cuccal.

ha oda is mennél vissza, amit nem tervezel, még akkor is kéne újat csináltatni, mert három hónapnál-fél évnél régebbi röntgen alapján nem műtenek meg.

de persze nem meggyőzni akarlak, hogy ugyanmár, röntgeneztetni tök egészséges :), csak érzékeltetni az arányokat, hogy már azzal nagyobb kockázatnak van kitéve a magzat, hogy kimész az utcára, ahol szmogot szívsz, műholdak, mobilok, rádiók, számítógépek sugároznak körülötted, dohányfüst, parfüm, tisztítószer és millió más szar párolog a levegőben, és sorolhatnám... szerintem ez az egy röntgen ne tartson vissza, ráadásul, ha megfogan a baba, akkor leghamarabb is egy év, mire te újra eljutnál egy ilyen helyre, de inkább több, és azalatt simán felszívódhat a gyökér.

no, de nem akarom elbagatellizálni - pláne, hogy ez a szakmám -, értem és átérzem a tartózkodásod, hiszen magam is ugyanígy álltam hozzá.

e-mail megy. :)
aa/szvszl 2014.11.18 00:55:13
meg is kell kérdezni, hogyne, egyik fogászaton sem röntgeneznek, ha ismert a terhesség ténye, de ez inkább a "megszokás", illetve figyelmesség miatt van. viszonylag ritka az olyan eset, mikor a kezelést nem lehet elhalasztani a terhesség utánra, vagy ne lenne megoldható röntgen nélkül, azért általában inkább lemondunk róla. olyan ez, mint hogy egy darab cigarettától sem fog károsodni a magzat, de ettől még nem gyújtasz rá a terhes nő orra alatt, mert evidens, hogy egyébként a dohányfüst egészségtelen. ha viszont megfelelő mérlegelés után úgy dönt az orvos és a beteg, hogy a fog megmentése érdekében (vagy akár a gyerek egészségéért - például fogászati gócnál) nem várhat a kezelés, akkor sugárvédelem mellett teljes lelki nyugalommal lehet röntgenezni. azt viszont megdöbbenve olvasom, hogy sehol nem kaptál ólomköpenyt. hát a pofám leszakad. ennek olyan alapvetőnek kéne lennie, mint a maszknak vagy a gumikesztyűnek.

a négyből kettőt úgy vettek ki, hogy nem tudtam a terhességről, a másik kettőt viszont már vállaltan, a második trimeszter kezdetén vetettem ki. (mindenféle fogászati beavatkozást a második trimeszterre szoktak időzíteni. például célszerű ugye fogkövet leszedetni a terhességi ínygyulladás elkerülése érdekében., illetve ha a szuvas, gyulladt fog közvetlenül veszélyezteti a magzatot, azt mindenképp el kell látni.) röntgenezni nem kellett újra, a fájdalomcsillapító pedig olyan, amit terheseknek is lehet adni. a gyógyulás alatt sem kellett semmilyen kemikáliát szednem (nem is szedtem volna), minimális kellemetlenséggel járt a sebgyógyulás.

ha valaki, én aztán abszolút az alternatív meg bio vonalat pártolom az egészségmegőrzésben, és az a típus vagyok, aki az orvos háta mögött nagyívben hajítja ki a felírt antibiotikum receptjét, otthon meg szépen megissza a propolisztinktúrát és meggyógyul tőle, de nyugodt szívvel állítom, hogy ha olyankor kezelnek, mikor még nem vagy várandós, annak aztán utólagosan a legcsekélyebb hatása sem lehet a születendő babára. lehet amúgy, hogy sok helyen az is benne van a gyakorlatban, hogy ha sérült baba születne, akkor nehogy már meggyanúsítsák őket, hogy biztos a röntgen volt az oka. egy anya sose bocsájtaná meg magának, és mindig abban látná az okot.
Megtaláltam az én csecsemőkori egészségügyi kiskönyvemet, meg anyukám várandós kiskönyvét. Miket nem tud meg egy ilyenből magáról, az édesanyjáról és a letűnt korról az ember... Őrület. A családi szennyest ezúttal nem teregetem ki, de maradjunk annyiban, hogy vannak benne…..
Pontosan tíz évvel ezelőtt volt ez. Tíz (10) évvel ezelőtt. Jajistenem hogy szalad az idő.  Általában el szoktunk menni az évfordulón a Szódába unikumozni, bár volt olyan év, amikor simán elfelejtettük mindketten, tavaly meg csak alkoholmentes sört ihattam, mert már eléggé…..
aa/szvszl 2014.04.24 10:14:16
isolde Csempe, az van 2014.03.20 09:23:33
A lakáskeresésből meg valahogy egyszer csak az lett, hogy a jelenlegi lakásunkat újítjuk fel. Egyrészt, nem találtunk olyat, ami tetszik, és sajnos úgy látom, azért, mert az nem a mi árkategóriánk még mindig (környék plusz három szoba plusz terasz vagy kertkapcsolat). Másrészt…..
aa/szvszl 2014.03.25 07:04:55
@isolde: ja, és ő is hova jutott... :( de valószínűleg igazad van, akkoriban még biztos furcsán hatott. ma sem borzasztó gyakori. ha számít, szerintem egyébként tök szép, közöttünk is szóba került lehetséges névként a miénk Lánynak.
isolde Babablog, főleg alvásról 2014.02.14 10:48:19
Szóval az alvás.  Úgy kb. hathónapos korában romlott el a Lány alvása, először csak kétszer, majd háromszor, majd többször kezdett ébredni. Ez egybeesett a fogzással, nyáladzott, nyűgös volt nappal is, ujjait meg mindent rágcsált és látszott is a kis fogcsíra, ami mintegy…..
aa/szvszl 2014.02.15 15:43:21