Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MC KO

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jogesetek Magyarázata címmel hiánypótlónak szánt folyóirat jelent meg Jakab András főszerkesztésével. Mindenkinek ajánljuk, mind a koncepció, mind a már megjelent írások figyelemreméltóak. A főszerkesztő maga is közzétett az első számban egy dolgozatot Ki a jó jogász, avagy…..
MC KO 2010.05.10 11:53:11
Kisigi,

Valóban ironikus, hogy éppen Jakab András írása az, amely nem eléggé meggyőző és demonstrativ. Magnaud nem volt az a kíváló bíró, esete egy egyszerű Jean-Valjean történet, amelyet Victor Hugo jobban megírt, és Javert felügyelő jobban megoldott. Persze példabeszédnek jó, nem vagyok rámenős büntetőjogász, de felteszem, a büntetőjog tételes szabályai szerint is lenne kegyelem az anya számára. A "nehéz esetek", legalább is, amelyeket a jurispridencia annak említ, nem ezek, és a társdadalom értékrendjéhez húzás is bonyolultabb. Nyilván Jakab előnyben részesíti az álatal teleologikusnak nevezett értelmezést, szemben a hagyományos értelmezés kissé lejáratott, és voltaképpen sok esetben mégiscsak a kívánatos célnak alárendelt értelmezéssel. Az amerikai bírák egy jó része ennél többet tud, bár aki esküdtszék mellett dönt, annak a bűnösség kérdésében csekélyebb szerep jut. Persze más a tárgyaló bíró és más a felülvizsgáló, ez utóbbi szélesebb körben érvelhet oly módon, hogy ebben figyelembe veszi a társadalom folymatosan fejlődő értékrendjét. Jóval összetettebb és meggyőzőbb dolgokat tudnak művelni.

E mellett a JeMa nagyon jó kísérlet, érdemes komolyan venni, az általam átnézett összefoglalók színvonalasak, többnyire tárgyilagosaknak tűnnek, bár kétségtelenül a vörös csillag ügyben nem könnnyű a személyes felfogást és szimpátiát háttérbe szorítani.

Holmes